Autor Wątek: Falcon Pit - F-16 Wojskowej Akademii Technicznej w Warszawie  (Przeczytany 49712 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Falcon Pit - F-16 Wojskowej Akademii Technicznej w Warszawie
« Odpowiedź #300 dnia: Marca 17, 2016, 07:16:06 »
Trapi mnie jedynie czy nie będzie dużych opóźnień i czy magistrala nie będzie się zapychać przy tej ilości danych ale to wyjdzie podczas testowania expanderów.
Nie jestem jeszcze w temacie Arduino, ale mam zamiar to opanować. Domyślam się, że platformy Arduino (uP ) mają wbudowany interfejs I2C i dlatego łatwiej napisać program mając taki interfejs. Patrząc na opis I2C widać pewne podobieństwo do RS232. W rozwiązaniu Cougara jest komunikacja w jednym kierunku czyli odpytywanie rejestrów szeregowo równoległych. Przesyłanie informacji jest szybkie, ale wymaga zrobienia programowego interfejsu w uP. Pytanie co jest lepsze i łatwiejsze do realizacji. Bardzo ciekawy temat.         

« Odpowiedź #301 dnia: Marca 17, 2016, 13:46:26 »
Jak już masz Arduino Micro, to możesz jeszcze spróbować z MMJoy2. Wydaje się, że w takim wypadku nie będziesz nic musiał przebudowywać w rękojeści (o ile dobrze działa w nim elektronika), a jedynie podłączyć piny i odpowiednio skonfigurować oprogramowanie MMJoy2. Z I2C i własnym oprogramowaniem joysticka dla Arduino też będzie działać, ale będzie wymagało znacznie więcej pracy (ale przy okazji się dużo więcej nauczysz).

Co miałeś na myśli pisząc? -
Do obsługi joystick'a wykorzystam Arduino Micro(do takiego mam dostęp, obsługuje komunikację po magistrali I2C) , które przetestowałem już pod względem funkcjonowania na portach I/O z BMS'em.

Niestety jeśli chodzi o opóźnienia, to ja do tego etapu (w sensie zmierzenia opóźnień) nie doszedłem podczas mojej zabawy z Arduino i obsługi enkoderów AMS przy wykorzystaniu I2C.

« Odpowiedź #302 dnia: Marca 17, 2016, 14:01:12 »
Zbudowałem prosty układ na płytce stykowej składający się z 3 przycisków podpiętych pod wejścia cyfrowe w Arduino, załadowałem program Joysticka i sprawdziłem reakcje na przyciskanie w BMS'ie. Jak się przekonałem z OpenCockpit'em nie zawsze wszystko jest widziane poprawnie z BMS.
Przyjrzę się rozwiązaniu MMJoy2, aczkolwiek jeśli trzeba zrobić matrycę może być problem ze względu na bardzo mało miejsca na PCB w rękojeści do obsłużenia jest 24 przełączniki.

« Odpowiedź #303 dnia: Marca 17, 2016, 16:55:34 »
załadowałem program Joysticka i sprawdziłem reakcje na przyciskanie w BMS'ie.
Czy to jest program napisany przez Ciebie dla Arduino realizujący joystick.
Matrycę nie ma sensu tworzyć dla drążka Cougara - za dużo przewodów.

« Odpowiedź #304 dnia: Marca 17, 2016, 17:07:14 »
Korzystam z udostępnionych plików ze względu na to, że pisanie własnych bibliotek wymagało by sporo czasu. Wychodzę z założenia, że czasami nie warto wywarzać otwartych drzwi. :)
https://github.com/MHeironimus/ArduinoJoystickLibrary

« Odpowiedź #305 dnia: Marca 17, 2016, 18:59:28 »
Dzięki za wyjaśnienie.

« Odpowiedź #306 dnia: Marca 18, 2016, 00:35:58 »
Niestety w przypadku korzystania z gotowego kodu joysticka dla Arduino bardzo szybko okazuje się, że trzeba coś zmodyfikować i się zaczyna (znam z autopsji). Przykładowo w powyższym kodzie mamy osie 8-bitowe (wartości od -127 do 127) - niestety zmiana na 10-bitowe wymaga zmiany deskryptora HID, a to już przyjemne nie jest (aczkolwiek oczywiście do przejścia).

Jeśli chodzi o MMJoy2, to nie trzeba nic modyfikować w samej rękojeści - wystarczy połączyć do Arduino przewody wychodzące z tego pięciopinowego złącza i po skonfigurowaniu w  oprogramowaniu będzie działać - http://postimg.org/image/4ucs0rcxf/, http://simhq.com/forum/ubbthreads.php/topics/3899105/29. Przynajmniej ja to tak rozumiem. Mam coraz większą ochotę wybrać się do piwnicy po mojego Couguara i sprawdzić, czy się nie mylę.

« Odpowiedź #307 dnia: Marca 18, 2016, 06:42:15 »
Jeśli chodzi o MMJoy2, to nie trzeba nic modyfikować w samej rękojeści - wystarczy połączyć do Arduino przewody wychodzące z tego pięciopinowego złącza i po skonfigurowaniu w  oprogramowaniu będzie działać
Tak myślałem, nie ma potrzeby tworzenia nowego pcb w rękojeści dla MCP23017 tym bardziej, że u Macieja elektronika w drążku działa. Jeśli w MMJoy2 jest już procedura obsługi tego interfejsu to tym bardziej warto sprawdzić.

« Odpowiedź #308 dnia: Marca 20, 2016, 16:54:16 »
Z głównego wątku MMJoy2 na simhq:
"- Compatibility with shift registers of F-22 PRO, Cougar, Warthog and Cobra M-5 grips, making use this grips "plug-and-play"."

Poszukam, poszperam jak to połączyć i zdam relację. Mam już do odebrania z poczty paczkę z ekspanderami, które też zamierzam wypróbować. ;)

« Odpowiedź #309 dnia: Marca 21, 2016, 21:23:45 »
Dzisiejsze popołudnie poświęciłem na wykonanie płytki uniwersalnej do ekspandera i jego testy.
Udało mi się wysłać informacje na port A, włączyć wewnętrzne rezystory podciągające na porcie B i skonfigurować tak aby po przełączeniu zapalały się i gasły diody na porcie A. Teraz czas na walkę z łączeniem joysticka i ekspandera I2C.  :)

« Odpowiedź #310 dnia: Marca 22, 2016, 15:19:59 »
Szybkie robisz postępy. Gratuluję i trzymam kciuki.

« Odpowiedź #311 dnia: Marca 22, 2016, 21:10:46 »
Na dni otwarte udało się uruchomić lewą konsolę, która już zostaje w takiej postaci. :)  Do dołożenia jest jeden przełącznik na Anti-G i przełączniki kodowe do których muszę doprojektować dodatkową obudowę, bo są znacznie mniejsze niż otwór. I małe malowanie Anti-G i Manual Trim które uszczypały się przy montażu  :cry:

« Odpowiedź #312 dnia: Marca 23, 2016, 07:45:55 »
Gratulacje, bardzo ładnie wygląda żałuję, że nie mogę odwiedzić WAT.

Offline Yossarian

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #313 dnia: Marca 23, 2016, 19:45:47 »
Gratulacje.  :)

Falcon 4 BMS, DCS, FSX, VR: Pimax8KX, TrackIR3 Pro+vector, Thrustmaster Hotas Warthog, Slaw Rudder, Windows 10 64b, 32GB RAM, AMD Ryzen 5 5600X , RTX3090

« Odpowiedź #314 dnia: Kwietnia 02, 2016, 10:07:49 »
Mały update. ;)
Udało mi się napisać program odczytujący stany z obydwu portów ekspandera i skonfigurować je tak, że arduino joystick poprawnie je rozpoznaje. Teraz nadszedł czas na projekt płytki do rękojeści dla dwóch ekspanderów i dopisanie kilku linijek programu. ;)