Autor Wątek: Dywizjon 303 - czy już można się bać?  (Przeczytany 46675 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Dywizjon 303 - czy już można się bać?
« Odpowiedź #60 dnia: Września 19, 2016, 23:22:13 »
Jeśli mogę wtrącić.
Panowie, skutecznie zniechęcacie do tej produkcji, zanim powstał film.
Przypomina mi to trochę odcinek Top Gear, gdzie dwóch fachowców motoryzacji próbowało zrobić "film realistyczny". Co z tego wyszło, zobaczcie sami:
https://www.youtube.com/watch?v=XAVghGo9zzA
 Dajcie im szansę! To ma być film fabularny a nie dokument techniczny na temat lotnictwa dla uber/hiper znawców/miłośników lotnictwa! :)

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #61 dnia: Września 19, 2016, 23:46:39 »
Ja dużo nie wymagam, np. jakości filmu pt. "Asy przestworzy" z '76. Nie oczekuję żadnych niepotrzebnych, banalnych, smętnych czy łzawych pseudomiłosnych historyjek, tylko prawdziwej powietrznej wojny. Żona ze mną pójdzie do kina na to, ja z nią też chodzę na Woody Allena.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

« Odpowiedź #62 dnia: Września 20, 2016, 09:40:23 »
Dajcie im szansę! To ma być film fabularny a nie dokument techniczny na temat lotnictwa dla uber/hiper znawców/miłośników lotnictwa! :)

Spoko! Jestem tego samego zdania. Tylko że już na etapie tworzenia makiet do filmu widać "fachowe": podejście do tematu:

A to pokazuje że pewne obszary dzieła już traktowane są na odwał. Przecież zrobienie poprawnego malowania makiety Hurricana to żaden koszt. Za to mamy piękne WAAFki, pięknego Zakościelnego, który moim zdaniem pasuje do roli Zumbacha jak pięść do nosa... Filmowy Urbanowicz wypowiada się o Hurricanie jakby pierwszy raz zobaczył ten samolot... Wygląda to na hauturę..

Obawiam się że wyjdzie z tego kolejne filmidło w stylu "Bitwy warszawskiej"... Plastik fantastic z love story w tle :)

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #63 dnia: Września 20, 2016, 15:51:56 »
Kto to konsultuje ? :\
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
« Odpowiedź #64 dnia: Września 20, 2016, 16:00:47 »
Dość żałośnie ten Hurek wygląda :(. Chyba nikt nie konsultuje bo szkoda kasy.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #65 dnia: Września 20, 2016, 16:17:59 »
Pokonsultujemy za darmochę? No powiedzmy żeby w napisach było logo i nazwa forum, wystarczy, co nie? :-)
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #66 dnia: Września 20, 2016, 16:42:47 »
Rutkov..
To naprawdę mogłoby się udać..
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #67 dnia: Września 20, 2016, 17:37:33 »
Tylko po co? Naprawdę chcecie kompromitować Forum, łącząc je z jakimś bublem, który sugeruje skok na kasę, na fali hura patriotyzmu?
Jak jednak do tego dojdzie, to w napisach proszę zaznaczyć "Bez boskiego logosa"  :P.

Tako rzecze,
Zaratustra

Poko

• Gość
« Odpowiedź #68 dnia: Września 20, 2016, 20:51:48 »
A jaki światowy film fabularny o lotnictwie był dopracowany pod każdym względem, bo jakoś nie kojarzę?

« Odpowiedź #69 dnia: Września 20, 2016, 21:56:52 »
Poko, a czy za dużym wymaganiem będzie jeśli chociaż zbliży się do stareńkiej "Bitwy o Anglię" czy chociażby "Ciemnoniebieskiego błękitu"?
Boski logosie, dawno temu kiedy jeszcze smok s...ł do Wisły, a dokładnie w czasach rządów VHS-ów (choć może nie światowy i całkiem niezły jak na tamte czasy) przegrywany z RTL-u  z niemieckim tłumaczeniem tytułu "Kampfgeschwader "Zero" ("Pułk myśliwców "Zero" - tłum. polskie) prod. japońskiej .
"Różnica między mną a wariatem jest taka, że ja wariatem nie jestem."
                                                                                  S. Dali

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #70 dnia: Września 20, 2016, 22:38:28 »
Można podać jeszcze przyzwoicie zrobioną Bitwę o Midway czy, mój ulubiony, Tora Tora Tora.
A tutaj się szykuje kolejne polskie g*, które moim zdaniem ma wyłudzić kasę publiczną z urzędów i tyle. Wydrukujcie sobie to co napisałem i za rok, czy półtorej sobie przeczytajcie. Będzie kolejna bitwa warszawska 1920, czy jak ta szmira się zwie.

Tako rzecze,
Zaratustra

« Odpowiedź #71 dnia: Września 20, 2016, 22:45:59 »
Nic nie stoi na przeszkodzie żeby zrobić film na wysokim poziomie merytorycznym z romansem na pierwszym planie zapewniającym spore przychody kasowe - patrz "Titanic" z 1997 r. Jamesa Camerona - w historię transatlantyku wpleciony jest romans postaci DiCaprio i Winslet, ale sam statek, jak i sekwencja jego zatonięcia są zrobione bardzo rzetelnie. Sporo czasu poświęcono na wierne zrekonstruowanie katastrofy, przy czym sam Cameron zasłynął choćby tym, że trzymał aktorów w lodowatej wodzie żeby bardziej wiarygodnie oddać sytuację. Tak naprawdę w "Titanicu" najsłabszymi elementami byli Leonardo DiCaprio i Kate Winslet ;)

Z drugiej strony mamy równie kasowe "Pearl Harbor"z 2001 r. gdzie wszystkie Spitfire'y mają oznaczenie kodowe RF-D (jak na słynnym zdjęciu samolotu Zumbacha) i strzelają naprzemiennie z działek. Już nie mówiąc o rajdzie Doolittle'a na Tokio. Porażka. Wczoraj puścili "Niezniszczalnych" ze Stallone gdzie jest scena jak pilotuje on swojego Grumman Albatros machając wolantem lewo - prawo od oporu do oporu - czy nikt mu nie powiedział, że to tak nie wygląda!

Wracając do "Dywizjonu 303" to twórcy powinni poświęcić trochę czasu na obejrzenie na YouTube walk z Il-2 Sturmovik, wtedy wyrobili by sobie zdanie jak to mogło wyglądać. A znając życie skończy się na kretyńskich scenach jak jeden myśliwiec leci za drugim przez 30 sekund w odległości 20-30 metrów od siebie, a w kabinach siedzą zadowoleni Adamczyk czy Zakościelny machając drążkiem na wszystkie strony 8)

« Odpowiedź #72 dnia: Września 21, 2016, 14:46:01 »

« Odpowiedź #73 dnia: Września 21, 2016, 19:49:06 »
Offtopując do reszty, to można by się pokusić o produkcje współczesnego filmu/serialu o pilotach. Teraz nagranie fajnych scen z powietrza takie drogie nie jest, można pewnie by to wpleść w treningi....No, rozmarzyłem się. :)

« Odpowiedź #74 dnia: Września 23, 2016, 20:09:03 »
oko! Jestem tego samego zdania. Tylko że już na etapie tworzenia makiet do filmu widać "fachowe": podejście do tematu:
A to pokazuje że pewne obszary dzieła już traktowane są na odwał. Przecież zrobienie poprawnego malowania makiety Hurricana to żaden koszt. Za to mamy piękne WAAFki, pięknego Zakościelnego, który moim zdaniem pasuje do roli Zumbacha jak pięść do nosa... Filmowy Urbanowicz wypowiada się o Hurricanie jakby pierwszy raz zobaczył ten samolot... Wygląda to na hauturę..

No i co z tego.. Myślisz, że wszyscy wyjdą z kina rozczarowani takim kwiatkiem :)?  Ktoś z marną wiedzą o lotnictwie owej epoki zauważy to :)? Będzie więcej tego, jestem przekonany, ale co z tego? Można się doszukać wielu innych bubli. Niech im w szafę wejdzie Jacyków i stwierdzi, że te garnitury, to są zbyt nisko rozcięte nad pośladkami, zauważysz to? :)

Nie chcę umniejszać waszej wiedzy, z pokorą czytam ten wątek i podziwiam spostrzegawczość, ale to ma być film i aż, albo tylko film.
Będę zadowolony, jak to dzieło odda -Jak powstał, co osiągnął, jak się przyczynił do wygranej i jak został skrzywdzony... 330 SQ.! Nawet romans na pierwszym planie przetrawię. Powiem więcej, chętnie przypomnę kolegom z wysp kto rządził, nie tylko na ich niebie, ale też w na wozie.. znaczy w.. na lądzie. ;)

Mam nadzieję, że ktoś z planu zagląda na the forum i wyciągnie wnioski> Ja się podpisuję pod postem Boskiego, nie ma co się na siłę narzucać, prawda? :)