Autor Wątek: Straty śmigłowców w Wietnamie (USA) i Afganistanie (ZSRS)  (Przeczytany 5903 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
Zacznę od mocnego akcentu: podobno Amerykanie stracili w Wietnamie w ciągu 8 lat wojny 3300 Huey-i. Daje to sporą liczbę według mnie (~1,5 dziennie!!) jak na wojnę prowadzona na relatywnie małym odcinku frontu. Nie wiem czy jest to prawdą bo wyczytałem to w "internetach" ale po pobieżnym sprawdzeniu start operacyjnych i stricte z działań nieprzyjaciela może to być nawet mało. Trochę tam wiem o tej wojnie (głównie z filmów ;) ) ale dokładnej taktyki użycia śmigłowców w W. nie znam. Cobry były już tam szerzej używane?
W odniesieniu do tego jak wyglądały straty Rosjan podczas Afgan War? Już tak na chłopski mój rozum sądzę że po pierwsze nie ta skala użycia śmigłowców, duża powszechność ręcznych środków plot (co w W. chyba nie występowało wogóle) no i teren. Ale co do terenu to nie wiem - lepiej zasadzić w dżungli na heli czy na zboczu wysokiej góry?
Czyli podsumowując skąd te starty w W. i jak to wyglądało w A. z Sowietami?
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Odp: Straty śmigłowców w Wietnamie (USA) i Afganistanie (ZSRS)
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 26, 2015, 13:29:11 »
Internet mówi, że Sowieci stracili (co najmniej?) 333 śmigłowce. Przy czym skala ich zaangażowania w Afganistanie była jednak dużo mniejsza - w szczytowym momencie mieli tam 100 tysięcy z groszami żołnierzy, wobec pół miliona Amerykanów w Wietnamie.

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 26, 2015, 13:48:38 »
W przeraźliwym skrócie - całkowite straty Armii Radzieckiej w Afganistanie: 13 833 zabitych, 469 685 rannych (10 751 rannych trwale - cokolwiek to znaczy).
Straty w sprzęcie to 118 samolotów, 333 śmigłowce, 147 czołgów, 1314 transporterów, 510 pojazdów saperskich, 1138 pojazdów dyspozycyjnych i 11 369 ciężarówek (taboru kołowego).

W miarę przyzwoitym źródłem o tej tematyce jest to: http://skywar.ru/afgan.html

Wykazy na rosyjskiej Wikipedii też są powiedzmy w miarę wiarygodne:
Список потерь самолётов ВВС СССР в Афганской войне
Список потерь советских вертолётов в Афганской войне

« Odpowiedź #3 dnia: Marca 26, 2015, 14:20:38 »
Gdzieś spotkałem się z opinią, że ZSRR tracił w Afganistanie rocznie tyle sprzętu ile na porządnych manewrach. Do czasu wprowadzenia FIM-92 Stinger, Rosjanie posiadali totalną przewagę nad partyzantami. Jedyne zasadzki snajperskie i miny przynosiły jakiś efekt. Wydaje mi się, że USA ponosiły duże straty w sprzęcie, ponieważ ZSRR wysłał tam trochę cięższego sprzętu, np. S-75 itd. Jak koledzy mówiliście, skala konfliktu była inna.

« Odpowiedź #4 dnia: Marca 30, 2015, 10:18:14 »
Zacznę od mocnego akcentu: podobno Amerykanie stracili w Wietnamie w ciągu 8 lat wojny 3300 Huey-i. Daje to sporą liczbę według mnie (~1,5 dziennie!!) jak na wojnę prowadzona na relatywnie małym odcinku frontu.

To prawda; trzeba jednak pamiętać o specyfice helikoptera, który jest w stanie wylądować przymusowo nawet bez napędu i z ciężkimi uszkodzeniami. Amerykanie klasyfikowali wszystkie takie przypadki jako zestrzelenie, i słusznie, ale de facto bardzo często dawało się taką maszynę ewakuować np. innym śmigłowcem i naprawić. Tak, że mogły być przypadki wielokrotnego zestrzelenia tego samego śmigłowca. Kojarzę z jakiejś książki wspomnienia amerykańskiego pilota, który, jak twierdził, był zestrzelony 6 razy, z czego 4 razy w tym samym śmigłowcu.

Cobry były już tam szerzej używane?

Tak. Pierwsze AH-1 dostarczono w czerwcu 1967. W toku wojny wietnamskiej (czyli do 1973) wyprodukowano ich ponad 1100 i niemal wszystkie trafiły na pole bitwy. Utracono ich około 300 (łączne straty, bojowe i nie). Wylatały łącznie z milion godzin czy coś takiego.

W odniesieniu do tego jak wyglądały straty Rosjan podczas Afgan War? Już tak na chłopski mój rozum sądzę że po pierwsze nie ta skala użycia śmigłowców, duża powszechność ręcznych środków plot (co w W. chyba nie występowało wogóle) no i teren. Ale co do terenu to nie wiem - lepiej zasadzić w dżungli na heli czy na zboczu wysokiej góry?
Czyli podsumowując skąd te starty w W. i jak to wyglądało w A. z Sowietami?

Myślę, że oni liczyli tylko straty bezpowrotne, ale tych z kolei pewnie było więcej w stosunku do ogółu strat. W górach nie tak łatwo o miejsce do przymusowego lądowania i pewnie częściej kończyło się ono totalną katastrofą. I Rosjanie używali cięższych maszyn, Mi-8, Mi-24, których wraki nie tak już łatwo było ewakuować z miejsca kraksy.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #5 dnia: Marca 30, 2015, 10:46:19 »
Dzięki Speedy za info, faktycznie istotną byłaby metodologia liczenia strat. O "ratowaniu" zestrzelonych Hue-i też gdzieś słyszałem kiedyś, po Twojej wzmiance przypomniało mi się ale nie potrafię faktów przytoczyć.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM