Autor Wątek: Sporadyczne spowolnienia w działaniu FSX'a  (Przeczytany 1295 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Sporadyczne spowolnienia w działaniu FSX'a
« dnia: Kwietnia 30, 2015, 07:14:08 »
Hej,
od jakiegoś czasu trapi mnie pewien problem i w sumie czort jeden wie czemu. Nie zawsze to ma miejsce, otóż na działanie samego FS'a nie narzekam. Mam blokadę na 36 klateczek i w zasadzie w 95% sytuacji jest to pod kurek, stałe FPS'y, ale bywa też tak, że właśnie na chwilę, w porównywalnych odstępach czasu nagle jakby coś tam się zamuliło i na 3 sekundy FSXem szarpnie (jakby chciało się coś doczytać). Jest wtedy zjazd do 12, slajdotok, przy obrotach głową z Trackiem IR ciężko się wtedy rozejrzeć itp. Trwa to dosłownie chwilę. Potem znów wraca wszystko do normy, dokładnie w prawie tym samym miejscu. Polatam i znów coś takiego za jakiś czas. Początkowo sądziłem, że to coś z cfg. Automatyczny rebuild cfg plus dodanie na nowo tweeków. Dalej to samo. Może wirus? Komp przeskanowany, do tego wyczyszczony CCCleanerem oraz SpyDoctor - dalej to samo, nic nie znaleziono poza cookies. Dysk? SSD, sprawdzony pod kątem błędów, 0 problemów, czytanie i zapis w okolicach 500 Mb/sek. Proc jest podkręcony do 4,3Ghz, ale temp. w normie, tzn w stresie ew. dojdzie do 66st. Raczej też nie to (chyba). Kiedyś przeinstalowałem FS'a. Dalej to samo. Jakieś pomysły bo już zaczynam po prostu ich nie mieć....?
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: Sporadyczne spowolnienia w działaniu FSX'a
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 30, 2015, 07:32:17 »
Może jakiś soft w tle Ci zamula np. antywirus z jakimś cotygodniowym skanowaniem albo w moim przypadku Acronis True Image sobie raz w tygodniu robił kopie partycji systemowej. Kapnąłem się dopiero jak mi na jednym dysku miejsca brakło :P.

Czasami jakieś opcje zarządzania energią potrafią zwolnić procka albo grafę jak im się za ciepło zrobi.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 30, 2015, 15:28:18 »
Przejrzał bym menadzera zadań a później scenery Library. Adwcleaner może coś wyłapie. Przy tym procku nawet na zintegrowanej nie powinien dostać zadyszki.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 30, 2015, 23:03:58 »
Osobiście też mam trochę takie wrażenie, że to w cale nie coś w simie tylko coś zewnętrznie potrafi zmulić. Np. dziś. Ta sama trasa co wczoraj i sim się nawet nie zająknął, a chmury aż po horyzont i wycieczka na Guadalcanalem z 1943 w deszczu. Jutro wrzucę screeny z managera zadań, może ktoś na coś wpadnie?

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 03, 2015, 11:13:54 »
Ogólnie mi się wydaje, że nic nie skanuje w tle, czy też nie widzę jakiś dziwnych procesów, które tak by przymulały czasem FS'a, a z drugiej strony czasem nie. Wczoraj 2h lot, bez najmniejszych problemów, więc człowiek może zgłupieć.

Wpadłem jeszcze na pomysł wyłączenia Hyper Threading, ponoć ogólnie "X" go nie lubi, a zawsze miałem włączony. Zobaczymy teraz czy historia się powtórzy.

www.yoyosims.pl

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #5 dnia: Maja 03, 2015, 16:10:55 »
Tak swoją drogą żadne gry tego nie lubią.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"