Autor Wątek: Windows 10  (Przeczytany 90290 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline JacD

• *
  • 7WEDS
Windows 10
« dnia: Czerwca 01, 2015, 18:56:40 »
Otrzymałem dziś powiadomienie o możliwości rezerwacji darmowej aktualizacji mojej "Siódemki" do Windows-a 10. Pytań jest wiele, a najważniejszym z nich jest: czy DCS i Arma3 będą później bezproblemowo śmigać?
Gravity is a cruel mistress!
7WEDS

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: Windows 10
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 01, 2015, 20:09:18 »
A kto to wie? Teoretycznie tak, bo to poprawiona ósemka ale w praktyce może być rożnie.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 01, 2015, 22:26:00 »
Mam laptopa od kilku miesięcy na W10, do buildu 10074 wszystkie gry chodziły bez problemów, od wyższych buildów mam problem z jedną grą a mianowicie z War Thunder w którym jest brak dźwieku i pomimo przejścia przez buildy 10122, 10125, 10130 dźwięk w tej grze nie działa, we wszystkich innych działa. Powrót do 10074 przywracał dźwięk. Na Laptopie gra syn i działają na nim gry takie jak Ass. Creed BF, Battlefield 4, WoT, CS:GO no i rzeczony WT. Nie wiem co jest przyczyną, szukałem troche w sieci ale nic nie trafiłem a nie mam czasu zgłębiać sprawy. To jedyny mankament na jaki natrafiłem podczas bytowania z W10.

btw. może ktos wie jak rozwiązać problem bo syn nie może czołgami w WT jeździć i mnie męczy :)
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 02, 2015, 11:46:59 »
A też wam nie działają aplikacje metro? Mnie około 2-5 sekund po uruchomieniu od razu się zamykają  :|
System: Intel Core i7-13700K, MSI Z790 Edge WiFi, G.Skill 32GB 6800 MHz, MSI GeForce RTX 4080 Ventus 3X OC 16GB, Corsair RM1000x, Windows 11 64 bit

Zapraszam do odwiedzenia mojego kanału na YouTube - Filmy z latania w FSX, X-Plane i innych gier oraz symulatorów

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 02, 2015, 19:31:17 »
A mnie ta ikonka od nadchodzącego (29 lipca jak mniemam) W10 zadomowiła się w trayu i nie ma czegoś na kształt `Wyjdź`. Heh, to teraz już mi tak zostanie przez 2 miesiące, czy muszę przejść wszystkie questy?  :041:

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 02, 2015, 20:49:33 »
Wytrzymasz do 29 lipca, a jak nie to odinstaluj poprawkę nr KB3035583. Ewentualnie zabij sobie proces o nazwie GWX lub przejdź do "Windows\System32\GWX" zmień nazwę pliku .exe tudzież usuń pozostałości po poprawce.

Minusem może być to, że po pozbyciu się tego nie dostaniesz powiadomienia o gotowości do aktualizacji. Ponoć za ściągnięcie Win10 czy też X odpowiada plik "GWXUXWorker.exe".

Jeszcze w ramach ciekawostki:

http://www.purepc.pl/oprogramowanie/windows_10_bedzie_ubozszy_o_niektore_funkcje

Jeszcze jedna opcja. Wystarczy dostosować sobie obszar powiadomień i przy GWX wybrać: "ukryj ikony i powiadomienia". Opcji do wyboru do koloru :).

Ewentualnie wklej do notatnika, zapisz jako plik .reg i kliknij dwa razy. Powinno się wyłączyć po restarcie, a poprawka zostaje w systemie.

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\Gwx]
"DisableGwx"=dword:00000001

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 02, 2015, 21:00:05 »
Dzięki KM za rady, przyznam, że nie obce są mi opisane przez Ciebie praktyki, ale w eleganckim towarzystwie zawsze zostawia się klamkę w drzwiach pt. "Quit/Do not start w/Win.." czy jakoś tak. Trzymanie tego ma sens o ile zrobi `pobranie wstępne` i w dniu premiery odblokuje instalację, czyli schemat podobny jak na parówie.

Tako rzecze,
Zaratustra

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 02, 2015, 21:11:24 »
MS ma trochę aku na jajach, bo za wszelką cenę chce wszystkich konserwatywnych  miłośników Win7 przeciągnąć na stronę Win10. Ze statystyk popularności wynika, że Win8/8.1 nie jest lubiany i jedyną opcją aby to zmienić jest dać go za darmo oraz uniemożliwić wyłączenie tego powiadomienia. Ot tak dla pewności żeby każdy je chociaż raz przeczytał. Zresztą przy Win8 było podobnie i przez rok od kupna Win7 można było kupić tego Win8 za 80zł czy jakoś tak. Nie ma się co dziwić, MS nie może sobie pozwolić na kolejną klapę.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 03, 2015, 12:38:18 »
Za brak dźwięku w WT odpowiada jednak Nvidia a dokładniej je GFE w nowej wersji, faktycznie do póki nie zaktualizowałem sterów grafy na buildzie 10022 był dźwięk, tak mi się wydawało. Należy więc cofnąć się z aktualizacji albo może tego tygodniowy build 10134 coś poprawi.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 03, 2015, 14:08:15 wysłana przez Leon »
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

« Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 03, 2015, 15:38:54 »
Mam pytanie, komputery w pracy na pasku zachęcają już do aktualizacji Windows 7 do Windows 10,
zaś w moim domowym komputerze cisza żadnej propozycji aktualizacji systemu.
Macie jakiś pomysł?

« Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 03, 2015, 16:13:57 »
Dwa pytania, jeśli można:

- Czy ktoś wie coś na temat ograniczenia czasowego możliwości bezpłatnej aktualizacji? W okienku rezerwacji jest o tym informacja, ale niestety bez żadnych szczegółów.

- Jest również informacja o możliwości anulowania rezerwacji aktualizacji. A co po jej zainstalowaniu? Czy będzie można zrobić downgrade na W7 jeśli W10 się nie spodoba?

« Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 03, 2015, 16:52:51 »
Na stronie Microsoft jest napisane:
Windows 10 is a free upgrade, for a limited time
Techradar jednak napisał, że tylko przez rok można zrobić aktualizację za free http://www.techradar.com/news/software/operating-systems/windows-10-release-date-price-news-and-features-1029245.

Downgrade będziesz mógł zrobić instalując na nowo Siódemkę. Wątpię, żeby dało się to zrobić na "żywym organizmie".

« Odpowiedź #12 dnia: Czerwca 04, 2015, 08:37:57 »
Mam pytanie, komputery w pracy na pasku zachęcają już do aktualizacji Windows 7 do Windows 10,
zaś w moim domowym komputerze cisza żadnej propozycji aktualizacji systemu.
Macie jakiś pomysł?

http://www.microsoft.com/pl-pl/windows/windows-10-faq?ocid=win10_auxapp_LearnMore_win10

Dlaczego nie mam aplikacji Get Windows 10?

Aplikacja Uzyskaj system Windows 10 jest dostępna na większości komputerów z systemami Windows 7 z dodatkiem Service Pack 1 (SP1) i Windows 8.1 Update.

Nie zobaczysz tej aplikacji, jeśli:

Na Twoim urządzeniu nie jest uruchomiony system Windows 7 SP1 lub Windows 8.1.
    Chcesz sprawdzić, jakiej wersji Windows używasz? Instrukcje znajdziesz tutaj.
    Używasz wersji Enterprise systemu Windows, która nie jest objęta tą ofertą.
    Na Twoim urządzeniu nie są włączone Aktualizacje automatyczne systemu Windows .
    Twoje urządzenie nie spełnia minimalnych wymagań systemowych.
    Twoje urządzenie nie jest połączone z Internetem.
    Twoje urządzenie jest uprawnione do uaktualnienia, ale nadal pracujemy nad aktualizacjami, które mogą poprawić jego działanie, na przykład nad nowym sterownikiem.

PS. http://www.dobreprogramy.pl/Reinstalacja-Windows-10-rok-po-premierze-nie-bedzie-juz-darmowa,News,63427.html

Z tego wychodzi, że to taki trial w sumie... Chyba, że jednak będzie inaczej, bo na razie to przypuszczenia.

« Odpowiedź #13 dnia: Czerwca 04, 2015, 21:07:00 »
Darmowa wersje masz dożywotnio. Tylko, że przez pierwszy rok możesz zaktualizować za darmo, a potem jak chcesz no to musisz płacić.

Offline Ger0nim0

• Administrator
  • Ojciec Założyciel
    • Wszystko
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwca 04, 2015, 21:27:51 »
Tak ale z tego co M$ podaje będzie przypisany do urządzenia.
A skoro mam Win 7 Ultimate, to czy jak zechcę zmienić hardware, zostanę z Win7 ? Z tego co jest napisane to tak.
Do bani taki update.