Autor Wątek: Windows 10  (Przeczytany 90253 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Windows 10
« Odpowiedź #75 dnia: Września 05, 2015, 19:32:25 »
Ech... No to najpierw zaktualizuje do Win 10 i aktywuje, a potem instalka od nowa na nowym ssd.
System: Intel Core i7-13700K, MSI Z790 Edge WiFi, G.Skill 32GB 6800 MHz, MSI GeForce RTX 4080 Ventus 3X OC 16GB, Corsair RM1000x, Windows 11 64 bit

Zapraszam do odwiedzenia mojego kanału na YouTube - Filmy z latania w FSX, X-Plane i innych gier oraz symulatorów

« Odpowiedź #76 dnia: Września 05, 2015, 22:53:09 »
Dzięki KosiMazaki za cenne informacje!!!

Możesz ale się nie aktywuje. Oczywiście mowa o darmowej przesiadce z Win 8.1 na Win 10. Innymi słowy najpierw czysta instalka 8.1 potem aktualizacja do dychy i po sprawdzeniu czy się aktywował dopiero formcik i instalka od zera dyszki.

Czy mogę rozumieć przez to, że po aktualizacji z 8.1 na 10 staję się posiadaczem wersji 10? I jak za dwa lata bym musiał postawić kompa na nowo to mogę instalować od ręki wersję 10 na dysk?

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #77 dnia: Września 05, 2015, 23:03:50 »
Dokładnie tak jak mówisz. Win10 jest twoja ale pamiętaj, że aktywacja przypisana jest do twojego Hardware ID. Sama aktywacja przypisana jest do płyty głównej lub dysku systemowego (w necie krążą dwie wersje) i wymiana jednego z tych elementów spowoduje utratę automatycznej aktywacji i będziesz musiał dzwonić do MS i gada c z automatem. Na chwilę obecną wsparcie MS nie wie jak to będzie i w razie np. uszkodzenia płyty głównej każe instalować Win 8.1 i robić update do 10. Przez rok to będzie działać ale co dalej czas pokaże :).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #78 dnia: Września 06, 2015, 13:26:45 »
No a już miałem chytry plan wydania mniej $ na 8.1 aktualizacji i posiadania permanentnie 10 :D no nic -> nie będę dziadował tej "stówki", kupie 10Box. Dzięki KosiMazaku za informacje - oczywistym językiem objaśnione jak to teraz działa.

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
« Odpowiedź #79 dnia: Września 06, 2015, 17:08:44 »
Witam.
Czyli jak mam win7 to po aktualizacji do win10 przestaję być już posiadaczem poprzedniej wersji ?
Chcę zrobić tak. Na nowym dysku SSD zainstaluję win7 (z całą rejestracją itp. itd.), potem update do win10. Ale na starym dysku chcę pozostawić działający win7 tak jak jest. Czy w moim przypadku wszystko będzie OK ? Niby będę miał dwa systemy, ale na jednym komputerze.
I jeszcze poboczne pytanie.
Czy wszystkie urządzenia peryferyjne (TrackIr 3 Pro, TM Afterburner II oraz drukarka) będą bez problemu działać pod Windows 10 ?
« Ostatnia zmiana: Września 06, 2015, 19:42:40 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #80 dnia: Września 06, 2015, 18:56:04 »
Nie wiem, czy przestajesz być posiadaczem poprzedniej wersji. Ale korzystanie z dwóch wersji jednocześnie może nie być możliwe. Ja zrobiłem upgrade 8.1 do 10. Potem włożyłem nowy dysk SSD i zrobiłem czystą instalację. W czasie instalacji zostałem zapytany dwukrotnie o klucz (Którego nie wpisałem). Po instalacji i uruchomieniu mam napisane, że system Windows  10 został aktywowany.
System: Intel Core i7-13700K, MSI Z790 Edge WiFi, G.Skill 32GB 6800 MHz, MSI GeForce RTX 4080 Ventus 3X OC 16GB, Corsair RM1000x, Windows 11 64 bit

Zapraszam do odwiedzenia mojego kanału na YouTube - Filmy z latania w FSX, X-Plane i innych gier oraz symulatorów

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #81 dnia: Września 06, 2015, 19:49:03 »
Przez rok pewnie będzie to możliwe ale po roku od uruchomienia darmowej aktualizacji może przestać działać i albo nie dostaniesz darmowej dziesiątki albo nie aktywujesz już w legalny sposób siódemki (czyt. swoim kluczem przez oficjalne źródło). To jest wóz albo przewóz. MS daje możliwość darmowej aktualizacji ale nie daje Ci darmowego systemu operacyjnego. Może się okazać, że twój klucz od Windows 7 zwyczajnie przestanie być rozpoznawany albo twoje hardware ID będzie już przypisane do dziesiątki. Ewentualnie złamiesz postanowienia umowy licencyjnej.

Na chwilę obecną MS nie podaje jak to będzie wyglądało. Co do dalszej części pytania to na dziesiątce wszystko mi działa tak jak na ósemce. Oczywiście przed zmianą upewnij się, że twój laptop jest wspierany przez nowy system lub po prostu poszukaj sobie sterowników u innych producentów.

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #82 dnia: Września 07, 2015, 21:41:29 »
Czy Windows 10 nas szpieguje? Analiza aktywności sieciowej
http://www.purepc.pl/oprogramowanie/czy_windows_10_nas_szpieguje_analiza_aktywnosci_sieciowej

Warto przeczytać :).

« Odpowiedź #83 dnia: Września 08, 2015, 10:19:09 »
Cześć,

Stałem się użytkownikiem Windows 10, instalacja (a dokładnie aktualizacja z poziomu Win 7) bezproblemowa,
pierwsze wrażenie... wygląda paskudnie, mam nadzieję że funkcjonalność dorówna brzydocie.
Nie jest jednak tak dobrze, aby nie mogło być lepiej, aplikacja "zdjęcia" nie działa, odpala się na okres ok 1s
i potem zamyka się, nie otwiera również zdjęć. Macie może jakąś poradę? Wiem zaraz Ktoś powie, że są inne
aplikacje do przeglądania plików, ale mnie chodzi o to, że ma działać a nie działa.
Druga sprawa, jest gdzieś opcja dostosowania belki tytułowej okien programów, takie szerokie one są,
"x" do zamykania taki wielki, ślepy jeszcze nie jestem, można by to zmniejszyć.
Ostatnia rzecz to kolor paska tytułowego i obramowania okna, da się zmienić?

Pozdrowienia,
Janek

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #84 dnia: Września 08, 2015, 10:40:21 »
Czasami po aktualizacji może tak się dziać, że jakaś aplikacja wbudowana sama się zamyka. Ja miałem tak z kalkulatorem. Wynika to z tego, że jakiś proces aktualizacji jeszcze nie zwolnił tej aplikacji. U siebie problem rozwiązałem przez wejście w Windows Store i zainstalowaniu ponownie kalkulatora. Od tamtego czasu dział dobrze. Spróbuj może zadziała.

Kolor paska możesz sobie zmieniać wg. uznania ale musisz najpierw wyłączyć zmianę jego koloru z automatu. To jest gdzieś w personalizacji (PPM na pulpicie >> personalizacja >> kolory >> szukaj suwaka z automatyczną zmianą koloru) lub ustawieniach ekranu. Nie mam pod ręką Win10 i piszę z pamięci stąd mogłem się pomylić nieco ;).

Co do wyglądu to jest to rzecz gustu. Dla osób przechodzący z Win7 pewnie jest to szok. Natomiast Ci co mieli do czynienia z Win8/8.1 w zasadzie nie widzą różnicy. Mi to wszystko wydaje się jakieś takie małe po przesiadce ;).

kwadrat

• Gość
« Odpowiedź #85 dnia: Września 12, 2015, 07:56:31 »
Ciekawy artykuł dla ludzi którzy mają podejście - WIn 10 za darmo ? Po co pytać o więcej ? Ja nadal uważam, że ten system tylko broni się DX12 i pewnie się nie obroni ...

http://blog.pclab.pl/piotr.gontarczyk/Windows.10.Wol%C4%99.prze%C5%BCy%C4%87.szok.przej%C5%9Bcia.na.MacBooka,640

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #86 dnia: Września 12, 2015, 11:15:47 »
Szczerze powiedziawszy nic ciekawego z tego tekstu nie wynika. W zasadzie powiedziałbym, że o gustach się nie dyskutuje. Autorowi nie pasuje to co się wyprawia z Windowsem, więc wylewa wiadro pomyj. Po prawdzie Vista hitem nie była ale dało się z nią żyć zwłaszcza po wydaniu SP2. Jej wadą były drakońskie wymagania systemowe jakie trzeba było spełnić po przesiadce z XP. To był szok. Win7 spełnił oczekiwania pokładane przez ludzi którzy mogli się teraz spokojnie przesiąść na nowy system i w dodatku wymagania już się obyły. To samo było z MetroUI w Win8 czy też 8.1. Nawet Jakob Nielsen nie zostawił na nowym dziecku suchej nitki, tak jak teraz krytykuje się nowy wygląd Win10. Aczkolwiek znowu jak minął szok to z kafelkami dało się żyć. Podobnie będzie z Win10. Za jakiś czas ludzie przywykną w myśl zasady, co drugi Windows jest udany ;). Zresztą takie gadanie jest od czasy Windows 98, wszyscy co premiera wróżyli koniec ery panowania MS. Jak życie pokazało MS spada na cztery łapy i ma się dobrze nawet jak dochodzi do trzęsienia ziemi. To samo dzieje się wśród linuksiarzy. Osobiście bym się tym nie przejmował i zachęcał do spróbowania na własnej skórze i wyrobienia sobie własnego zdania. A Macbook? Do pracy spoko, do netu spoko ale do grania to to już chyba lepszy Linux.

A co do samej darmochy to zabieg jest prosty. Win8/8.1 się nie sprzedawał. Żeby nie zalegał w magazynach to trzeba było go wypchnąć. Darmowa aktualizacja załatwiła sprawę, bo MS pozbył się problemu i przy okazji akcję poszły w górę. Poza tym powiedzmy sobie szczerze. Na chwilę obecną nie ma alternatywy. Przez jakiś czas będzie można siedzieć na Win7/8.1 tak jak do dziś niektórzy siedzą na Xpku ale z czasem i ta sielanka się skończy.

Żeby nie było niedomówień. Nie jestem fanem Win10, 8 czy 7. Mi to wsio równo. Staram się mieć tylko swoje zdanie i ślepo nie ufać takim tekstom czy też wypowiedziom na forach. Wole przekonać się na własnej skórze jak jest. Poza tym fascynująca jest ta przepychanka na forach, to wzajemne napuszczanie się jednych na drugich i to sobie śledzę dla rozrywki. Teraz na czasie jest jeszcze wojenka użytkowników Androida vs Windows Phone po wykryciu luki Stagefright :P. Wojenka konsole vs PC już się trochę znudziła i wyhamowała.

« Odpowiedź #87 dnia: Września 12, 2015, 11:34:14 »
Popieram Mazaka w całej rozciągłości. Ludzie uwielbiają narzekać na MS, obojętnie czego by nie zrobili to i tak źle. Zastanawia mnie tylko po co ciągle używają Windowsa? Jest Linux, iOS, Unixy i pełno jeszcze innych systemów. Mój wujek, który uważa się za świetnego informatyka siedzi dalej na 32 bitowym XP (a nejlepiej jak by mógł mieć ciągle 98), bo każdy inny windows to dla niego "niepotrzebne wodotryski" i argumentów innych nie ma :)

Ja używam kompa do pracy (dobra, jak żona nie widzi to gierki tez odpalam:)) Mam kupe softu do 3D, 2D itp. i absolutnie z niczym po przesiadce na 10-tke nie było problemu. System jest stabilny, szybki i ani razu się nie zwiesił. Więc serio nie widzę żadnych powodów do narzekań. Tak więc polecam samemu zainstalować i skończyć z czytaniem opinii "ekspertów", bo dzisiaj w necie każdy może sobie napisać co chce, a ludzie to łykają bez najmniejszego zastanowienia.

« Odpowiedź #88 dnia: Września 14, 2015, 12:19:26 »
Ja po instalacji na stacjonarnym komputerze też nie narzekam, chociaż jest np. problem z uruchomieniem NVIDIA GeForce Experience. TVN Player potrafi się zawiesić na chwilkę.

Ale wczoraj kupiłem laptop z opcją upgrade do Win10 (Oryginalnie był Win8.1). I co? Nie ma połowy sterowników do pobrania na Win 10. Zwłaszcza ze strony Intel'a. Nie ma takich rzeczy jak:
  • Intel Wireless Display Application
  • Intel® Dynamic Platform and Thermal Framework Drive
  • Intel Management Engine Interface
  • Intel Rapid Storage Technology driver
  • Intel® Collaborative Processor Performance Control Driver
Nie ma też programów narzędziowych ze strony Asus, takich jak:
  • ASUS USB Charger Plus
  • ASUS Live Update Utility

Więc nie wiem, czy w tym przypadku ja czegoś nie rozumiem, czy to już jest nie potrzebne? Obecnie zostałem na Win 8.1 i wkurzam się na dwa pulpity :D.

Darth_Worm

• Gość
« Odpowiedź #89 dnia: Września 14, 2015, 15:16:11 »
Odnośnie sterowników, nie tylko producenci laptopów mają problem.
Idealnym przykładem jest Logitech. Jako posiadacz G940, przestrzegam innych właścicieli .
"Upupiłem się " robiąc upgrade  do Win10 pro, gdyż windows, przestał widzieć kontroler .  :cry:
Zostałem uziemiony z lataniem na nie wiadomo jak długu okres. :(