Autor Wątek: Windows 10  (Przeczytany 90443 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline some1

• Global Moderator
Odp: Windows 10
« Odpowiedź #165 dnia: Stycznia 28, 2016, 21:37:25 »
Hot swap dysku możesz wyłączyć w biosie płyty głównej, przynajmniej ja tak mam.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #166 dnia: Stycznia 29, 2016, 08:02:00 »
Nawet jak odepniesz dysk systemowy to zaliczysz BSOD i tyle. Nic nie wybuchnie, nic się trwale nie uszkodzi. Jak w biosie masz opcje wyłączenia hot swapa to możesz. Z drugiej strony w niczym to nie przeszkadza :).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #167 dnia: Lutego 19, 2016, 19:30:56 »
Panowie, ten zestaw z tematu o modernizacji mam zamówiony, więc czeka mnie w przyszłym tygodniu wymiana płyty i procesora. Jak przygotować się do tego pod kątem reinstalacji i aktywacji Windows 10? Czy niezbędna będzie instalacja Windows 7 (box) i ponowny update i rezerwacja darmowej aktualizacji do Win10, czy da się to jakoś obejść i uprościć sobie życie? Przerabiał to ktoś z Was może?

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #168 dnia: Lutego 19, 2016, 22:08:28 »
Niby od Windowsa 10 kompilacji 1511 można go aktywować kluczem z poprzedniego Windowsa. Jednym to zadziałało, innym nie. Jak chcesz to mieć z głowy to zainstaluj Win7, zrób aktualizację do Win10, a następnie pobierz sobie Windows Media Creation Tool i stwórz obraz ISO ze świeżym Windowsem 10. Po czym zrób świeżą instalację od zera. Nie musisz instalować sterowników itp. Ważne aby wciągnął aktywację. Jak nie ruszy to telefon do MS.

Oczywiście wcześniej zrób kopię swoich danych.

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #169 dnia: Lutego 19, 2016, 22:37:08 »
Niby od Windowsa 10 kompilacji 1511 można go aktywować kluczem z poprzedniego Windowsa. Jednym to zadziałało, innym nie. Jak chcesz to mieć z głowy to zainstaluj Win7, zrób aktualizację do Win10, a następnie pobierz sobie Windows Media Creation Tool i stwórz obraz ISO ze świeżym Windowsem 10. Po czym zrób świeżą instalację od zera. Nie musisz instalować sterowników itp. Ważne aby wciągnął aktywację. Jak nie ruszy to telefon do MS.

Oczywiście wcześniej zrób kopię swoich danych.

Hmmm... Czyli teoretycznie mógłbym też zrobić obraz ISO teraz i po zmianie sprzętu, wykonać od razu czystą instalację Win10 i spróbować aktywować ją za pomocą boxowego klucza do Win7, tak?

Ciekawe też czy to by zadziałało (wersja bez reinstalowania systemu):

https://www.youtube.com/watch?v=jGwa5TrTSL0

Oczywiście Win10 by się zdezaktywował, ale może zadziała aktywacja za pomocą klucza Win7... Może spróbuję się w to pobawić. Nigdzie jasnej metody krok-po-kroku niestety znaleźć nie mogę.

Offline Wacha

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #170 dnia: Lutego 20, 2016, 19:30:09 »
A nie częściej? Właśnie zniknęły mi wszystkie MS Office w domu - żona miała w poprzedniej pracy do 5 instalacji w domu "w pakiecie pracowniczym". Właśnie zmieniła pracę i bah! Już ich nie ma, długo nie pochodziły. Nota bene po stracie licencji teraz pracują w trybie "read only". ;)

Miałeś na myśli ten program?
Nie ma zmiłuj - to jest zwykły VL tyle że z aktywacjami sprawdzanymi po sieci publicznej także nie można tego porównywać ze "zwyczajną" W 10 OEM, czy tam BOX.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #171 dnia: Lutego 20, 2016, 19:41:00 »
@Jascha

Osobiście bym zrobił to po najmniejszej linii oporu czyli poczekał na graty, przełożył wszystko, odpalił tego Win7 co masz na dysku i jak już przemieli się puścił update do Win10. W międzyczasie machnął bym kopię danych.

Następnie zdymał bym MCT obraz iso i za pomocą Rufusa wrzucił na pendrive'a. Jak tylko to co masz na dysku się aktywuje pojechał bym z formatem i czystą instalką.

Jeżeli zaryzykujesz i spróbujesz podać swój klucz Win7 w trakcie instalacji Win10 a to nie ruszy, to będziesz jedną instalację w plecy. Osobiście chyba by mi się nie chciało aż tak bawić. No chyba, że chcesz przetestować to dla Nas to jak najbardziej walcz :D.

« Odpowiedź #172 dnia: Lutego 20, 2016, 21:17:15 »
Jascha, dosłownie tydzień lub dwa temu instalowałem znajomemu nową płytę i procesor. Windows 10, po przeniesieniu pozostałych gratów (pamięć, dyski, grafika) nawet specjalnie nie zgłupiał. Wyłączył sobie tylko aktywację, którą wznowiłem bez żadnych problemów wykorzystując klucz systemu z którego był aktualizowany na wyjściowej maszynie (klucz 8.1 Upgrade). Jeśli więc masz już Okienka zaktualizowane do najnowszej kompilacji, to może się okazać, że nie będzie potrzeby w ogóle reinstalować systemu ;). Chyba, że chcesz mieć na czysto, wtedy możesz spróbować aktywować system kluczem Siódemki (kilka razy tak robiłem i nawet działało, ale były to klucze OEM na maszynach bez zmienionej konfiguracji sprzętowej).

Edit: Doczytałem, że masz pudełkową edycję Siódemki. Uważam, że możesz śmiało aktywować czystą instalację Dziesiątki kluczem z tego systemu, pobierz sobie tylko najnowszą dostępną kompilację.

« Odpowiedź #173 dnia: Lutego 21, 2016, 11:08:56 »
Super. Dzięki za wypowiedzi. Jutro graty przyjdą, to będę się bawił. :)

« Odpowiedź #174 dnia: Lutego 22, 2016, 23:07:28 »
No więc taka ciekawostka. Dziś zainstalowałem nową płytę i procesor. Włączyłem normalnie komputer. Windows 10 zanim się uruchomił przeprowadził jakieś rozpoznanie urządzeń, a potem, po uruchomieniu, dociągnął coś z sieci i... wszystko śmiga jak gdyby nigdy nic. Bez postawiania systemu na nowo. Aż mi się wierzyć nie chce.

W menedżerze urządzeń pokazuje mi tylko nieznane urządzenie dla kontrolera Ethernet, ale płyty z oprogramowaniem do mobo jeszcze nie ruszałem. Tak więc (odpukać) to był najmniej upierdliwy upgrade w mojej historii. Tylko jeszcze muszę tylko dojść do tego czemu z 5 wentylatorów działają tylko 2... ;)

A co do aktywacji - poprzednia (z dokonanej aktualizacji z Win7) wygasła. Wybrałem opcję zmiany klucza, wpisałem ten od Win7 BOX i działa. :)

« Odpowiedź #175 dnia: Lutego 22, 2016, 23:52:29 »
I dobrze, że wszystko zakończyło się powodzeniem. Płyty ze sterownikami bym nawet nie otwierał ;) pobierz sobie najnowszą wersję ze strony producenta. Co do wiatraków... Moze to taka forma oszczędzania energii? Jak płyta stwierdzi, że jej za ciepło, to sama uruchomi co trzeba? ;) Sprawdź, czy w BIOSie nie jest ustawiony jakiś cichy profil pracy wentylatorów.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #176 dnia: Lutego 23, 2016, 08:14:44 »
Od pewnego czasu takie przesiadki nie stanowią dla Windowsa większego problemu. Co trzeba to dociąga z netu aczkolwiek często te sterowniki bywają wiekowe. Dlatego najlepiej poszukać na stronie producenta danego urządzenia jeśli zależy komuś na byciu aktualnym. Na stronie producenta płyty nie zawsze bywa aktualne. Niemniej rzadko się zdarza, że Windows nie ruszy po zmianie sprzętu. Tu akurat plus dla MS. Podejrzewam, że po wpisaniu ponownie klucza ponownie się aktywował ale wszystko wyjdzie za 180 dni jak ponownie będzie sprawdzał status owej. Jak działa to dobrze ;).

Wentylatory to pewnie jakaś opcja w biosie za to odpowiada. Nie sądzę aby był wymóg posiadania wentylatorów PWM. Poszukaj w manualu lub w UEFI czy nie masz opcji ustawiania profili dla wentylatorów, tudzież temperatur uruchamiania ich. W każdym razie nie ma się czym przejmować jeśli na starcie się nie kręcą ;).

« Odpowiedź #177 dnia: Lutego 23, 2016, 08:40:07 »
Tzn. to, że ruszył po zmianie sprzętu to nie jest może jakieś wielkie "WOW", ale wrażenie zrobił na mnie brak jakichkolwiek konfliktów sprzętowych. I to mimo zmiany producenta płyty głównej z ASRocka na Asusa. Przed wymianą dezaktywowałem sobie tylko moduły DCSa i do tego sprowadziło moje przygotowanie systemu do zmiany komponentów.

A co do aktywacji Win10 - jeśli chodzi Ci o ponowne wpisanie klucza nadanego przy wcześniejszej aktualizacji z Win7, to próbowałem. Skorzystałem z tej aplikacji http://www.tenforums.com/tutorials/7745-product-key-view-windows-10-a.html ale po wpisaniu klucza, który wcześniej był aktywny, wyskakiwał nadal błąd. Zadziałał dopiero klucz pudełkowy od Win7. W panelu aktywacja mam znowu "metoda aktywacji za pomocą uprawnień cyfrowych", więc zakładam, że bez zmiany sprzętu po upływie promocji MS nic się nie posypie.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #178 dnia: Lutego 23, 2016, 09:14:35 »
Asrock jest jakoś tam związany z Asusem, więc nie są to zupełnie różne firmy. Ale to generalnie bez większego znaczenia, i tak hardware na płytach który wymaga sterowników jest standaryzowany, przynajmniej w podstawowym zakresie, a Windows ma już obecnie całkiem spory zapas różnych sterowników przy instalacji.

Chociaż jak przenosiłem swojego Win7 na nowy komputer, to już nie było tak różowo, bo system nie miał ani sterownika karty sieciowej, ani kontrolera USB dla nowej płyty. Na szczęście jeszcze nie pozbyłem się CD-ROMu więc mogłem wgrać sterowniki bez nadmiernego kombinowania :)
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #179 dnia: Lutego 23, 2016, 10:45:27 »
W ramach ciekawostki Asrock był kawałkiem firmy Asus do 2010 roku kiedy to został sprzedany Pegatronowi. Sam Pegatron powstał z podziału Asusteka na trzy mniejsze firmy - ASUStek, Pegatron i Unihan. A sam Asus został założony przez czterech byłych gości pracujących u Acera :D. Bezpośredniego powiązania na pewno nie ma, no może oprócz tego, że używają podobnych gratów. Na pewno nie jest to OEM Asusa. Niemniej fajne kółeczko wyszło z tego :P.

Inna sprawa, że obecnie to Intel dostarcza specyfikację w zasadzie gotową i producenci płyt nic za bardzo nie mogą w nią ingerować (no mogą zmienić sieciówkę, kodek audio, więcej gniazd dodać etc.). Dlatego wszystkie te graty są do siebie mocno podobne i przez to nie ma problemu z ewentualnym odpaleniem na starym systemie. Inna sprawa, że te chipsety aż tak od siebie się nie różnią. Dochodzi więcej wszystkiego, a to co najważniejsze siedzi w procu. Ostatnio nawet robiłem przesiadkę (padła płyta) z VIA na Intela P35 na leciwym Windowsie XP i też poszło od strzału :).

Jak człowiek sobie przypomni jak to było za czasów Win95/98 kiedy to żył w strachu przed BSODem. Nie to co teraz. Ja już nie pamiętam kiedy jakiś BSOD mi palnął przy mieszaniu sprzętem. Co innego OC ;).