Autor Wątek: Windows 10  (Przeczytany 90481 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Windows 10
« Odpowiedź #225 dnia: Stycznia 15, 2017, 18:40:19 »
YoYo - system jest dla Ciebie nowy i na razie  "obcy". Może zacznij nie od instalacji simów a od porządnej konfiguracji systemu. Znajdziesz na pewno jakiś tutorial albo nawet programik, w którym najważniejsze rzeczy zebrane są do kupy.
Ja po niedawnej przesiadce z XP na Win7 też zgrzytałem zębami. Wiele rzeczy irytowało i drażniło. Po kilku dniach szukania porad i poznawania nowego systemu poustawiałem sobie wszystko tak jak chciałem i już nie tęsknię za XP.
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #226 dnia: Stycznia 15, 2017, 18:45:10 »
Osobiście UAC mam włączony od czasu Win8. Tam wyłączenie go powodowało, że kilka rzeczy przestawało działać. W Win10 nigdy chyba nie da się go do końca wyłączyć. Niemniej idąc za mechaniką z Linuxa tam również nie siedzi się na koncie admina. Przyzwyczaiłem się i monit o nieautoryzowanej aplikacji widzę może 2-3 razy na dobę jak odpalam jakiś soft pokroju WTW. Poza tym wyrobiłem sobie nawyk który jeśli coś robię ważnego i wiem, że potrzebuje pełnym praw z marszu klikam: "uruchom jako administrator". Możesz sobie nawet na stałe w skrócie aplikacji to przypisać i będzie zawsze startował z pełnymi prawami.

W swoim czasie jeszcze bawiłem się AppLockerem. Jak chcesz sobie poczytać o podobnych wynalazkach to masz link:
https://www.purepc.pl/oprogramowanie/jak_zabezpieczyc_system_windows_bez_dodatkowych_kosztow?page=0,6

Powiem Ci jedno Yoyku. Im mniej grzebie tym system działa lepiej i dłużej :). Większości rzeczy o których piszesz w kilku wątkach to dla mnie czysta abstrakcja i albo masz solidnego pecha albo za dużo tam nakombinowałeś :P.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #227 dnia: Stycznia 15, 2017, 21:54:25 »
Nie wiem na ile to pomoże, ale wg mnie to fajna sprawa mieć cały panel sterowania w jednym oknie. Utwórz na pulpicie nowy folder i nazwij go:    Everything.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C}    , gdzie nazwę przed kropką i nawiasem możesz dowolnie zmienić. Następnie kliknij dwa razy w to co utworzyłeś. Czary... 8)

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #228 dnia: Stycznia 15, 2017, 22:07:13 »
God Mode ;)

Z innych programów polecam: Windows 10 Toggle Tweaker V3.5

Prosty i odpalany z wiersza poleceń :).

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #229 dnia: Stycznia 16, 2017, 11:32:58 »
God Mode ;)

A może Game mode? ;> Info: http://www.benchmark.pl/aktualnosci/tryb-game-mode-w-windows-10-juz-oficjalnie.html .
Pewnie będzie wyłączał niepotrzebne procesy tle. Jak np. Track IR, Target, panele itp.  :676: .

Ps. powoli się przestawiam. Znaczy Win10 w sumie nie jest dla mnie nowością, bo mam na lapkach, ale jako system pod gry na pewno nowością.
Kwestia przyzwyczajenia, jak z klasyka: https://youtu.be/w-kotqg7cN0?t=50s .
Trzeba się będzie przyzwyczajać do nowych opcji. Może też inaczej wyglądać Win10 instalowany od czysta i ten z migracji z Win7. Najważniejsza rzecz, poustawiać sobie ważniejsze programy - Uruchom jako administrator w menu kontekstowym pomimo, że UAC off. Ja widzę, różnice.

webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #230 dnia: Stycznia 16, 2017, 12:08:02 »
Dla mnie takim bardzo użytecznym "mykiem" jest kliknięcie prawym mychy na znaczku Windows lewym dolnym rogu i można na skróty śmigać, a nie przeklikując ścieżkę zdrowia. Poza tym skróty klawiszowe się przydają. Dodatkowo w menu start wystarczy wpisac kilka literek aplikacji i już ją znajdzie. Też przydatne.

A z tym "uruchom jako administrator" szczerze mówiąc nie wiem. UAC mam włączony i jeśli jakaś aplikacja chce to i tak się upomni o uprawnienia. Nie zauważyłem aby coś działało gorzej bez tego. Może to kwestia nawyków :). Grunt, że śmiga.

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #231 dnia: Stycznia 16, 2017, 12:49:58 »
Redaktorze, Wy macie tak jak właściciel Warszawy, albo Żuka. Przesiedliście się na Poloneza i szukacie dziury na korbę  :evil:. Za miesiąc, dwa, zapomnicie, że pewne rzeczy odpalaliście na popych i wróci pełnia szczęścia. Poza tym, w bieżącym wątku nie porusza się najważniejszego, tzn. rzeczywistej przewagi W10 nad starociami, szczególnie przy nowych aplikacjach, bo to, że komuś nie chodzi jakiś osobliwy soft, do zamykania bramy lub zaworu, mnie, jako humanistę niezbyt rusza  8). Ową niewątpliwą zaletą W10 jest lepsze, tzn. wydajniejsze i szybsze, zarządzanie pamięcią w stosunku do W7, tzn. nawet W8.1 pod tym względem biło 7 na głowę. Dla mnie to wystarczający argument, bo - jak powyżej napisałem - mój blaszak służy do pracy umysłowej i zabawy, a nie sterowania lampkami na choince  :P.

Tako rzecze,
Zaratustra

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #232 dnia: Stycznia 16, 2017, 13:09:55 »
Na pewno w Win10 jest lepsze zarządzanie USB. Przy Win7 zawsze coś był w stanie się wykrzaczyć. Mam bardzo dużo urządzeń USB, które są jednocześnie podłączone (panele itp), standard to u mnie, że podłączonych jest na raz 22 wtyczki. Tutaj wszystko śmiga bez czkawki, chociaż też raz musiałem zrobić twardy reset i jednego HUB'a mi nie wykrywał potem (żle zainstalowałem TARGET do Warthoga nie odpinając go wcześniej i się zaczęło...). Musiałem wtyczki poprzypinać na inne łącza, ale nic się nie gryzie jak w W7. Tam już było tak, że np. jak chciałem drukować, to musiałem odpiąć jakąś inną, z dyskami zew. też tak było, że czasem już nie widział, coś odpiąłem, pomielił i zobaczył. W W10 jest okej z tym.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #233 dnia: Stycznia 16, 2017, 14:15:50 »
Weź pod uwagę również to, że to zupełnie nowa maszyna. Inny chipset itp, itd. Nie koniecznie była to wina Win7. Ale... można to łatwo sprawdzić  :evil:.

« Odpowiedź #234 dnia: Stycznia 16, 2017, 15:42:11 »
Z zaciekawieniem czytam tę dyskusję, kilka trików ciekawych przyswoiłem, może się przydadzą. Aczkolwiek dochodzę do wniosku że ja to jakoś prymitywnie podszedłem do tematu :). Wszystkie laptopy mi się uaktualniły po zatwierdzeniu i z wyjątkiem paru starych programów, które się gryzły, reszta działała bez problemu. Simki część działała w win 7 i po aktualizacji zaczęła działać w win 10, też bez problemów, na innym laptopie instalowałem je de novo i też problemu nie było. Ale ponieważ już dawno nie składałem żadnych kompów, więc jak to ktoś z przedmówców już poruszył, nie dłubałem i nie kombinowałem i działa :) Może mam szczęście :)

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #235 dnia: Lutego 05, 2017, 21:44:50 »
Nieco niewypałem jest obecne przenoszenie licencji, a w zasadzie brak automatycznego przenoszenia przy Win 10. Jako, że reinstalowałem W10, który był updajtem boxowego Win7 widzę, że to już nie takie proste jeśli zmienia się ważniejsze podzespoły.
Czyżby zatem z wersji box W7 licencja lądowała na OEM W10??? Po zmianie płyty głównej kod W7 na W10 nie wchodzi, a wyciągnięty klucz z W10 przed instalacją też nie hula. Do tego loguję się poprzez konto Microsoftu i to też nie pomaga.
Jako, że przeczuwałem, że coś może z tym być to tydzień temu gadałem z obsługą Microsoftu (fajnie, że działa ten chat i można z nimi przegadać temat online). Wg. call center kod z W7 powinien zadziałać (ale teraz podaje mi, że jest on przypisany gdzie indziej), a ten z W10 jest nic nie wart. Niemniej powiedziano mi, że powinien zadziałać przez konto, jak się na nie zaloguję, a jak nie mam się  kontaktować i zaaktywują system. Na swoje nieszczęście za budowę nowego kompa zabrałem się wieczorem w piątek, więc przez weekend nic nie załatwię. Jutro muszę się z nimi kontaktować. Trochę to narąbane, z W7 było prościej, a i kod się wpisywało przez jakiś telefon i aktywację przechodziło się wpisując cyfry. Teraz lecę na nieaktywnym systemie. Wszystko hula, poza opcjami personalizacji i wyświetla się napis na prawym rogu "Aktywuj...". Więc nie jest to jakieś duże nieudogodnienie.

www.yoyosims.pl

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #236 dnia: Lutego 05, 2017, 22:44:13 »
Z informacji mi wiadomych licencja BOXowa nie zmienia się w OEMową. Gdybyś miał ten sam sprzęt aktywacja została by automatycznie wykonana. Twój hardware ID poprzedniej konfiguracji jest wciąż powiązany z serialem Win7 i wisi w systemie jako aktywny stąd po zmianie płyty głównej masz komunikat o błędzie. Klucze od Win10 (te z darmowej aktualizacji) są tzw. dummy keys i wszyscy dostają w zasadzie taki sam w zależności od wersji windy. Do tej pory temat załatwiany był przez instalację Win7 i update do Win10. Ewentualnie musiałeś odbyć rozmowę z automatem i przyklepać cyferki. Inna droga to improwizacja takimi sposobami:

http://www.thewindowsclub.com/deactivate-uninstall-windows-product-key
http://winaero.com/blog/how-to-deactivate-windows-10-and-change-the-product-key/

Changing, Uninstalling, Or Activating Your Windows Product Key

Timeline: Anytime

There are times when it is necessary to uninstall your own product key from a system, but leave the operating system intact. For instance, you might be selling an old laptop or computer, and want to provide an up-to-date version of Windows 10 for the purchaser – but not your own, activated version. Similarly, if you have a Windows retail license, you may wish to activate your copy of the operating system on a different system.

In these instances, it is possible to uninstall your product key.

http://www.makeuseof.com/tag/everything-know-windows-product-keys/

Temat był przerabiany także przy okazji Win8 i updacie do 8.1. Jak sobie ściągnąłeś przez MCT nie łykał klucza, a jak zrobiłeś to przez Windows Store nie było problemu.

Ps. Z kluczami Win10 jest jeszcze taki myk, że nie wszystkie programy potrafią je właściwie odczytać.
Ps2. Przydatne: https://github.com/Superfly-Inc/ShowKeyPlus/releases/download/ShowKeyPlus6125/ShowKeyPlus.zip

« Odpowiedź #237 dnia: Lutego 05, 2017, 22:51:42 »
Proponuję zrobić następujący myk:
Prawy przycisk myszy w "Przycisk Start"-> System -> po prawej stronie na dole okienka "Zmień klucz produktu" -> wpisujemy klucz z pudełka Windows 7. I klikamy aktywuj. Daj znać Yoyo, co wyszło ;)

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #238 dnia: Lutego 06, 2017, 08:49:00 »
Proponuję zrobić następujący myk:
Prawy przycisk myszy w "Przycisk Start"-> System -> po prawej stronie na dole okienka "Zmień klucz produktu" -> wpisujemy klucz z pudełka Windows 7. I klikamy aktywuj. Daj znać Yoyo, co wyszło ;)

To testowałem, nie działa, podaje, że ten klucz jest w użyciu. Alternatywą są pomysły Kosiego, ale jako, że dziś poniedziałek, to później spróbuję go zaktywować po prostu przez Chat z Microsoftem, więc może obejdzie się bez zbędnego kombinowania. Tak, teraz instalowałem Win10 bezpośrednio z USB, bez 7.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #239 dnia: Lutego 06, 2017, 17:20:30 »
Ot wciórności. I udało się coś wskórać? Szczerze mówiąc nie myślałem, że system będzie aż tak kapryśny. W pracy reinstalowałem, uaktualniałem i aktywowałem dziesiątki kompów z siódemkami, ósemkami, i to całkiem niedawno, w tym też trupy po modernizacji. Zupełnie bez problemów, stąd moje butne przeświadczenie, że "ma działać". A tu panie niespodzianka.