Z tego co czytam, to problem nie jest tyle z kartą co z przyjmowaniem sterowników do karty. I to dokładnie z tym, że nie przechodzą aktualizacji. Zatem to problem softowy 10-ki a nie sterowników do karty, bo jak kolega napisał. "Można zatem przed zaktualizowaniem usunąć sterowniki i potem zainstalować" Jeszcze sporo wody upłynie, zanim 10-ka będzie działać tak jak należy, ale to raczej chodzi o Microsoft i jego programistów - politykę.
Ponieważ Creative nie zadbał o nowy sterownik napisany pod Windows 10 który spełniał by wymagania certyfikacji MS to ten nie zainstaluje się poprawnie. Czasami Windows nawet potrafi przejść w tryb pracy testowej. Jest to tylko i wyłącznie problem firmy Creative. To samo odwala C-media, Asus, Prodigy czy AiM. Poprzednio wystarczało wbić sterownik z Win7/Visty żeby ruszył na Win8/10 to się pozmieniało (w pierwszych kompilacjach jeszcze można było) i nie zawsze tak to zadziała. Czasami była to kwestia zmiany samego instalatora. Wszystko po to aby system był stabilny i nie było BSODów, a w konsekwencji narzekania jaka to padaka jest i w ogóle

.
Producentom gratów nie opłaca się bawić w nowe sterowniki stąd lepiej wypuścić kolejnego kotleta w innym pudełku z nowym sterownikiem. Creative i Asus są z tego znani. Kółko się zamyka, a końcowy użytkownik zostaje na lodzie.
Ja mam 10-letnią Extreme Gamer, od samego początku 10tki są z jej sterami problemy. Teraz rozwiązanie znalazełem dopiero na forum ALchemy. Fakt że jedni mają problemy a inni nie jest charakterystyczny dla windowsa
Od momentu jak wypad z Windowsa zrobił EAX i DirectSound3D zaczęły się takie cuda dziać. Dopiero obejście problemu poprzez program ALchemy który odwołuje się do OpenAL sprawia, że da się grać w gry i mieć dźwięk przestrzenny. W tej chwili nie pamiętam ale w tamtym okresie Creative ostro mieszał z odświeżaniem kotletów, więc wcale mnie to nie dziwi jeśli były z nią jakieś jazdy w przeszłości. Taki urok kart dźwiękowych. Mało popularna gałąź sprzętu i mały ruch w sofcie. Do mojej karty ostatni sterownik na stronie Asusa jest z 2015 roku i to też nie jestem pewien czy to nie przepakowany jeszcze jakiś starszy.
A propos kart Creative'a to pamiętam, że daniel_k robił fajne paczki z softem. Nie wiem czy to dalej obowiązuje ale warto zainteresować się. Do Xonarów to Uni Drivers.