Autor Wątek: Windows 10  (Przeczytany 90405 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: Windows 10
« Odpowiedź #285 dnia: Października 31, 2017, 11:14:53 »
Creative niestety od zawsze słynął z tego, że sterowniki żyły własnym bogatym życiem wewnętrznym albo ich wcale nie było. Zresztą karty dźwiękowe na PC to w ogóle śliska sprawa i dobrego wyjścia nie ma. Jeżeli ktoś myśli na poważnie o dobrym audio to nie wiem czy nie lepiej iść w zewnętrzny DAC podpinany po USB (aczkolwiek tu też  bywa potrzebny sterownik).

I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #286 dnia: Października 31, 2017, 11:20:51 »
Z tego co czytam, to problem nie jest tyle z kartą co z przyjmowaniem sterowników do karty. I to dokładnie z tym, że nie przechodzą aktualizacji. Zatem to  problem softowy 10-ki a nie sterowników do karty, bo jak kolega napisał.  "Można zatem przed zaktualizowaniem usunąć sterowniki i potem zainstalować"  Jeszcze sporo wody upłynie, zanim 10-ka będzie działać tak jak należy, ale to raczej chodzi o Microsoft i jego programistów - politykę.
« Ostatnia zmiana: Października 31, 2017, 13:08:21 wysłana przez KosiMazaki »
Latamy dzisiaj?

Oficer polityczny Padi-Van. (Prostak-1)

Poko

• Gość
« Odpowiedź #287 dnia: Października 31, 2017, 11:21:41 »
Przekazuję jako ostrzeżenie - najnowsza kompilacja powoduje niedziałanie kart dźwiękowych z serii SB X-FI i kilku innych od Creative-a. Fakt ten kosztował mnie reinstalkę, gdyż jedyny sposób na zainstalowanie sterowników, to wgranie ich po aktualizacji na czysto. Można zatem przed zaktualizowaniem usunąć sterowniki i potem zainstalować i spokojnie będą działały, bez tego nie ma szans na razie by zafunkcjonowały.
Mam takową Creative SB X-Fi Audio i wszystko hula bez najmniejszego problemu od razu bez instalowania specjalnych sterów. Ale firmowe stery również działają bezbłędnie. Działały przed i po apdejcie windy.

Online rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #288 dnia: Października 31, 2017, 12:05:19 »
Ja mam 10-letnią Extreme Gamer, od samego początku 10tki są z jej sterami problemy. Teraz rozwiązanie znalazełem dopiero na forum ALchemy. Fakt że jedni mają problemy a inni nie jest charakterystyczny dla windowsa ;-)
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #289 dnia: Października 31, 2017, 13:18:35 »
Z tego co czytam, to problem nie jest tyle z kartą co z przyjmowaniem sterowników do karty. I to dokładnie z tym, że nie przechodzą aktualizacji. Zatem to  problem softowy 10-ki a nie sterowników do karty, bo jak kolega napisał.  "Można zatem przed zaktualizowaniem usunąć sterowniki i potem zainstalować"  Jeszcze sporo wody upłynie, zanim 10-ka będzie działać tak jak należy, ale to raczej chodzi o Microsoft i jego programistów - politykę.

Ponieważ Creative nie zadbał o nowy sterownik napisany pod Windows 10 który spełniał by wymagania certyfikacji MS to ten nie zainstaluje się poprawnie. Czasami Windows nawet potrafi przejść w tryb pracy testowej. Jest to tylko i wyłącznie problem firmy Creative. To samo odwala C-media, Asus, Prodigy czy AiM. Poprzednio wystarczało wbić sterownik z Win7/Visty żeby ruszył na Win8/10 to się pozmieniało (w pierwszych kompilacjach jeszcze można było) i nie zawsze tak to zadziała. Czasami była to kwestia zmiany samego instalatora. Wszystko po to aby system był stabilny i nie było BSODów, a w konsekwencji narzekania jaka to padaka jest i w ogóle :).

Producentom gratów nie opłaca się bawić w nowe sterowniki stąd lepiej wypuścić kolejnego kotleta w innym pudełku z nowym sterownikiem. Creative i Asus są z tego znani. Kółko się zamyka, a końcowy użytkownik zostaje na lodzie.

Ja mam 10-letnią Extreme Gamer, od samego początku 10tki są z jej sterami problemy. Teraz rozwiązanie znalazełem dopiero na forum ALchemy. Fakt że jedni mają problemy a inni nie jest charakterystyczny dla windowsa ;-)

Od momentu jak wypad z Windowsa zrobił EAX i DirectSound3D zaczęły się takie cuda dziać. Dopiero obejście problemu poprzez program ALchemy który odwołuje się do OpenAL sprawia, że da się grać w gry i mieć dźwięk przestrzenny. W tej chwili nie pamiętam ale w tamtym okresie Creative ostro mieszał z odświeżaniem kotletów, więc wcale mnie to nie dziwi jeśli były z nią jakieś jazdy w przeszłości. Taki urok kart dźwiękowych. Mało popularna gałąź sprzętu i mały ruch w sofcie. Do mojej karty ostatni sterownik na stronie Asusa jest z 2015 roku i to też nie jestem pewien czy to nie przepakowany jeszcze jakiś starszy.

A propos kart Creative'a to pamiętam, że daniel_k robił fajne paczki z softem. Nie wiem czy to dalej obowiązuje ale warto zainteresować się. Do Xonarów to Uni Drivers.

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #290 dnia: Października 31, 2017, 13:30:14 »
No to nie było takiego info, że sterów nie ma pod 10-kę. To zmienia sprawę.
Latamy dzisiaj?

Oficer polityczny Padi-Van. (Prostak-1)

« Odpowiedź #291 dnia: Listopada 04, 2017, 22:46:15 »
Windows 10 mi się roztył. Obecnie ma już 26 GB. Z tego pamiętam na wstępie zajmował tylko 15 GB. Też tak macie? Oczyszczanie dysku itp. nic nie daje.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #292 dnia: Listopada 04, 2017, 22:59:14 »
Chyba trochę mało, po instalce to lekko ponad 20GB. Oczyść pliki systemowe, wyłącz hibernację, plik wymiany ustaw na sztywno, do tego sprawdź programem "WinDirStats" czy oby nic się nie rozrosło. Jeśli masz grafę Nvidii to często w "ProgramData" (ukryty folder ) leżą ich ściągnięte instalki - każda po 200-300MB. Ogółem od czasu Visty wszystkie Windowsy lubiły się rozrastać, a zwłaszcza katalog "Winsxs".

Możesz zerknąć do katalogu "Adobe", tam też lubi wisieć jakiś update, Microsoft Office tzn. aktualizacje też potrafią zeżreć miejsce. Natomiast jak wciągnąłeś aktualizację do builda 1709 to możesz też mieć kopię zapasową swoich plików + punkty przywracania systemu.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #293 dnia: Listopada 04, 2017, 23:16:20 »
Nie wiem co zmienia, bo teraz to jakaś kupa jest. Też miałem właśnie dziś uaktualnienie Windowsa 10 (3-4 November). Jakaś duża łata, chyba z 10-15 minut instalował kilka razy się wyłączając.
Miło że:

G-sync przestał działać np. w Prepar3D (a działała), Wrzuciłem stery 388.13 i też nie działa.
Active Sky (program do pogody w P3D) też nie działa.

Ciekawe jakie jeszcze kwiatki się znajdą. IL-2, DCS 1.5 działa, to testowałem.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #294 dnia: Listopada 04, 2017, 23:26:11 »
Dziwne, u mnie Active Sky 2016 działa po nowym update W10. Natomiast po instalacji nowych sterowników 388.13 miałem dziwne artefakty w P3D. Pomogło usunięcie sterowników sprytnym programem do wywalania wszelkich pozostałości po sterownikach (program  polecany na forum P3D) ponowna instalacja sterownikow oraz usunięcie folderu shaders i pliku p3d.cfg.
i5 6600K @ 4.4GHz, AsRock Z170 Gaming K4, CM Fortis 3, 2x8GB DDR 4 Corsair Vengeance LPX 3200MHz, Gainward Phoenix 1080 GS 8GB, XFX TS Core 550W, Crucial BX200 SSD 240GB, Crucial MX300 SSD 275GB, Seagate Barracuda 1TB, Win 10 x64 Pro

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #295 dnia: Listopada 05, 2017, 00:08:53 »
Natomiast po instalacji nowych sterowników 388.13 miałem dziwne artefakty w P3D. Pomogło usunięcie sterowników sprytnym programem do wywalania wszelkich pozostałości po sterownikach (program  polecany na forum P3D) ponowna instalacja sterownikow oraz usunięcie folderu shaders i pliku p3d.cfg.

Mówisz o tym? https://prepar3d.com/forum/viewtopic.php?f=6315&t=126058
Ok spróbuje. Właśnie co też było ciekawe po tym updejcie zniknął NVidia Driver z sekcji Usuń programy (chociaż był obecny), nie mogłem go usunąć normalnie, tylko wrzuciłem po prostu te 388.13 od NVidia. Może ten update W10 coś miesza w grafice?

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #296 dnia: Listopada 05, 2017, 09:01:59 »
Tak, dokładnie ten miałem na myśli. No właśnie coś miesza, mi dla przykładu zwariował Dash od Majestic. W kokpicie zrobila sie choinka. Dopiero po opisanym post wcześniej zabiegu sytuacja się unormowała.
i5 6600K @ 4.4GHz, AsRock Z170 Gaming K4, CM Fortis 3, 2x8GB DDR 4 Corsair Vengeance LPX 3200MHz, Gainward Phoenix 1080 GS 8GB, XFX TS Core 550W, Crucial BX200 SSD 240GB, Crucial MX300 SSD 275GB, Seagate Barracuda 1TB, Win 10 x64 Pro

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #297 dnia: Listopada 05, 2017, 11:38:42 »
Ten DDU coś niedopracowany, po usunięciu wszystkiego (w trybie awaryjnym pod W10) nie da się np. otworzyć większości okien pod Windowsem (również start by na nowo kompa uruchomić).
Dopiero miękki reset pomógł. Wtedy zainstalowałem sterowniki NVidia i teraz jest okej, natomiast G-sync nie działa w P3Dv4 dalej niestety, więc to coś ten updejt W10 miesza.

www.yoyosims.pl

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #298 dnia: Listopada 05, 2017, 12:00:35 »
Yoyku nie panikuj tylko poczekaj kilka dni do aktualizacji sterów Nvdii i pewnie sprawa się sama naprawi. Fall Creators Update to dość duża paczka i może coś u Ciebie akurat namieszała zwłaszcza, że Ty ciągle gmerasz w ustawieniach grafiki i optymalizujesz etc.

A do odinstalowywania może spróbuj Revo Uninstaller.

« Odpowiedź #299 dnia: Stycznia 11, 2018, 15:03:59 »
Powiedzcie mi Panowie, czy da radę zrobić "przesiadkę" z W7 na W10, na zasadzie upgradu?

Miesiąc temu robiłem reinstalkę W7, teraz pojawiła się możliwość finansowa zakupu W10.
Zastanawiam się czy zaczekać z zakupem do następnej reinstalki, czy może da się to zrobić w miarę bezboleśnie.
Jeśli tak to co z DCS, P3D? Instalacja od nowa?