Z kronikarskiego obowiązku, własnie się ściąga aktualizacja funkcji dla systemu Windows 10, wersja 1803. Innymi słowy wiosenna duża paczka.
Ciekawostek ciąg dalszych. Miałem okazję pogadać z działem wsparcia MS. Byłem ciekaw co zaproponują jeśli po wymianie płyty i proca Windows 10 upomni się o aktywację. Na wstępie zaznaczam, że mam konto online i jestem spięty licencją cyfrową, więc nie powinno być problemu. Po wymianie proca i mobo aktywację wcięło, FAQ mówi, że w wypadku problemów proszę skorzystać z opcji "rozwiąż problem" co też uczyniłem. Pomyślał, powalczył i trzasnął błąd 0x803F7001 (brak licencji) po czym wywalił opis, że serwery aktywacyjne obecnie są niedostępne.
Wracając do meritum dzwonię do MS z ciekawości co oni powiedzą. Po zatwierdzeniu miliarda zgód na nagrywanie w końcu dobiłem się konsultanta, a w zasadzie konsultantki. Kombinowała, nawet zdalnie się połączyła ale nic ciekawego nie zwojowała. Za to chciała abym skorzystał z komendy "slui.exe -4" która w nowych kompilacjach nie działa (co już wcześniej przetestowaliśmy z Qrdlem), po czym szukała oryginalnego klucza w biosie, na co odparłem, że to nie laptop tylko stacjonarny znaczy desktop. Była próba pozyskania klucza z Windows 7, a ostatecznie poległa i przysłała ofertę na zakup nowego Windowsa 10 Home za 629 pln i Pr za 1099 pln. Ta przyjemność kosztowała mnie 5,35 pln ale co tam... cena niewielka za sympatyczną rozmowę z konsultantem (gdybym rozmawiał z automatem to bym się wkur...). Najzabawniejsze jest to, że samo się naprawiło dwie godziny później.
Jakie są z tego wnioski:
1. Jak masz konto online na MS to po zmianie gratów (przyp. proc i płyta) da się odzyskać aktywację.
2. Potwierdziło się, że MS gówno wie i ma taki bajzel z tymi aktywacjami, że konsultanci nie ogarniają i nie znają oficjalnych aktualnych metod opisanych na stronach MS.
3. Nie warto dzwonić na infolinię MS.
4. Użyj KMS albo kup sobie klucz za 20 pln w Internecie będziesz zdrowszy (nie namawiam nikogo do piracenia ale takie opcje są i każdy ma swój rozum).
5. Nie rób nic tylko poczekaj albo skorzystaj z tego sposobu:
https://support.microsoft.com/pl-pl/help/20530/windows-10-reactivating-after-hardware-change5. Działa na darmowej aktualizacji Windows 10 ze starszej wersji systemu i nie trzeba mieć boxa.
6. Ponoć w nowszych kompilacjach Windows 10 można użyć klucza z naklejki do ponownego aktywowania.
7. Na infolinii była miła Pani, a nie "beton" z którą da się pogadać, jest cierpliwa, a nie tylko potrafi człowieka zbyć.