Autor Wątek: Windows 10  (Przeczytany 90664 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
Odp: Windows 10
« Odpowiedź #345 dnia: Kwietnia 10, 2018, 17:08:01 »
Odnośnie X-55 Rhino:
1. Zainstalowałem takie sterowniki :
- X55_Rhino_7_0_32_81_x64_Drivers.exe
- X55_Rhino_7_0_33_91_x64_Software.exe (w takiej kolejności) - ten zainstalował NET 3.5.
Poszedł i chodzi. Nie mam gdzie sprawdzić na razie, ale profiler działa.

Odnośnie Traka:
1. Zainstalowałem takie stery z tej strony: https://www.naturalpoint.com/trackir/downloads/
- TrackIR_5.4.2.exe
Poszło i pracuje.

Ramm.
" only mad men fly there where angels afraid to step... "

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
« Odpowiedź #346 dnia: Kwietnia 10, 2018, 18:04:26 »
Uważaj na ten profiler do X-55. Potrafi czasem się zawiesić w taki sposób, że nie przyjmuje zmian i cały czas pamięta poprzednie ustawienia, żebyś nie wiem co robił. Trzeba wtedy robić profil od początku.

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #347 dnia: Kwietnia 11, 2018, 11:58:46 »
Żeby nie było za różowo.
Po uruchomieniu BoX'a, okazało się, że X-55 nie działa ...
Jest ikona Rhino, niby wszystko ładnie, pięknie, ale ...  ruchy wajchą nic nie dają.

Pomogło dopiero zainstalowanie najnowszych sterów pod Win10 ze strony, którą linkował lipas. (http://www.saitek.com/uk/down/drivers.php)
O co biega, nie wiem. Grunt, że działało wczoraj :-) Pytanie na jak długo :-D

Ramm.
" only mad men fly there where angels afraid to step... "

kwadrat

• Gość
« Odpowiedź #348 dnia: Kwietnia 17, 2018, 20:45:31 »
System Win10 od czasu instalacji nie pamięta pozycji ikonek. Używam teraz DesktopOK który przywraca układ ale jest to dość dziwne. Ma ktoś jakiś pomysł czym to może być spowodowane?

« Odpowiedź #349 dnia: Kwietnia 17, 2018, 21:15:51 »
Miałem kiedyś podobny przypadek. Za każdym razem gdy system sam odświeżał pulpit albo po naciśnięciu F5 ikony przenosiły się do lewej strony ekranu. Zakładam że masz wyłączone "Auto arrange icons" i włączone "Aligns icons to grid". Wyłącz tą drugą opcję i przesuń jedną z ikon. Zresetuj kompa i włącz ponownie "Aligns icons to grid". U mnie to zadziałało. Przynajmniej tak to pamiętam.
Jeśli nie to spróbuj to http://troubleshooter.xyz/wiki/fix-desktop-icons-keep-rearranging-windows-10/.

Offline HAV

• *
  • LAST CAT STANDING
« Odpowiedź #350 dnia: Kwietnia 17, 2018, 21:19:50 »
Strzelę - w Win7 jest coś takiego jak 'Autorozmieszczanie ikon' dostępne pod Pulpit-PPM-Widok. Może 10ka ma podobnie?

Edit
Chyba Shaitan był szybszy :)

kwadrat

• Gość
« Odpowiedź #351 dnia: Kwietnia 18, 2018, 19:39:25 »
Dzięki @Shaitan nie wiem jak na to wpadłeś ale pomogło.

« Odpowiedź #352 dnia: Kwietnia 19, 2018, 10:23:06 »
Nie ja na to wpadłem, wygooglałem gdzieś.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #353 dnia: Kwietnia 19, 2018, 11:36:41 »
Autorozmieszczanie ikon i wyrównanie do siatki ikon to od czasów Windows 98 siedzi w zasadzie w tym samym miejscu ;).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #354 dnia: Kwietnia 19, 2018, 11:48:44 »
Tylko że w poprzednich Windowsach nie było to tak zabugowane jak w W10.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #355 dnia: Kwietnia 19, 2018, 11:59:50 »
Wież mi, że było. Ciężko to nazwać domeną dychy. Jak się zaczynają problemy to nie ma znaczenia cyferka systemu. Akurat Ciebie czy Kwadrata dopadło teraz ;).

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #356 dnia: Kwietnia 30, 2018, 20:50:01 »
Z kronikarskiego obowiązku, własnie się ściąga aktualizacja funkcji dla systemu Windows 10, wersja 1803. Innymi słowy wiosenna duża paczka.

Ciekawostek ciąg dalszych. Miałem okazję pogadać z działem wsparcia MS. Byłem ciekaw co zaproponują jeśli po wymianie płyty i proca Windows 10 upomni się o aktywację. Na wstępie zaznaczam, że mam konto online i jestem spięty licencją cyfrową, więc nie powinno być problemu. Po wymianie proca i mobo aktywację wcięło, FAQ mówi, że w wypadku problemów proszę skorzystać z opcji "rozwiąż problem" co też uczyniłem. Pomyślał, powalczył i trzasnął błąd 0x803F7001 (brak licencji) po czym wywalił opis, że serwery aktywacyjne obecnie są niedostępne.

Wracając do meritum dzwonię do MS z ciekawości co oni powiedzą. Po zatwierdzeniu miliarda zgód na nagrywanie w końcu dobiłem się konsultanta, a w zasadzie konsultantki. Kombinowała,  nawet zdalnie się połączyła ale nic ciekawego nie zwojowała. Za to chciała abym skorzystał z komendy "slui.exe -4" która w nowych kompilacjach nie działa (co już wcześniej przetestowaliśmy z Qrdlem), po czym szukała oryginalnego klucza w biosie, na co odparłem, że to nie laptop tylko stacjonarny znaczy desktop. Była próba pozyskania klucza z Windows 7, a ostatecznie poległa i przysłała ofertę na zakup nowego Windowsa 10 Home za 629 pln i Pr za 1099 pln. Ta przyjemność kosztowała mnie 5,35 pln ale co tam... cena niewielka za sympatyczną rozmowę z konsultantem (gdybym rozmawiał z automatem to bym się wkur...). Najzabawniejsze jest to, że samo się naprawiło dwie godziny później.

Jakie są z tego wnioski:

1. Jak masz konto online na MS to po zmianie gratów (przyp. proc i płyta) da się odzyskać aktywację.
2. Potwierdziło się, że MS gówno wie i ma taki bajzel z tymi aktywacjami, że konsultanci nie ogarniają i nie znają oficjalnych aktualnych metod opisanych na stronach MS.
3. Nie warto dzwonić na infolinię MS.
4. Użyj KMS albo kup sobie klucz za 20 pln w Internecie będziesz zdrowszy (nie namawiam nikogo do piracenia ale takie opcje są i każdy ma swój rozum).
5. Nie rób nic tylko poczekaj albo skorzystaj z tego sposobu: https://support.microsoft.com/pl-pl/help/20530/windows-10-reactivating-after-hardware-change
5. Działa na darmowej aktualizacji Windows 10 ze starszej wersji systemu i nie trzeba mieć boxa.
6. Ponoć w nowszych kompilacjach Windows 10 można użyć klucza z naklejki do ponownego aktywowania.
7. Na infolinii była miła Pani, a nie "beton" z którą da się pogadać, jest cierpliwa, a nie tylko potrafi człowieka zbyć.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 30, 2018, 21:38:32 wysłana przez KosiMazaki »

Offline =OPS=lipas

• *
« Odpowiedź #357 dnia: Maja 01, 2018, 23:19:22 »
Po tej nieszczęsnej aktualizacji przestał działać mi mikrofon. Tzn działa jak włączę nasłuchiwanie w ustawieniach, żeby sprawdzić, ale nie działa w Discordzie ani w Teamspeaku. Kombinuję jak koń pod górę, bez żadnego efektu.

Offline =OPS=lipas

• *
« Odpowiedź #358 dnia: Maja 02, 2018, 18:01:33 »
Wydaje się że problem rozwiązany, trzeba było zainstalować nowe stery audio do płyty głównej. Ostatni update W 10 coś namieszał.

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #359 dnia: Maja 04, 2018, 12:27:15 »
U mnie luz, tylko wygaszacz ekranu przestał wyłączać monitor....  ;D