Autor Wątek: Windows 10  (Przeczytany 90424 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

qrdl_logos

• Gość
Odp: Windows 10
« Odpowiedź #390 dnia: Maja 15, 2018, 11:06:28 »
Skoro od 2014 nic w temacie nie ruszyli, to mają na to wyje***e po całości. Po co tracić czas i siły?

EDIT.

Jedna napisałem... zobaczymy, będę informował.

Dziś dostałem odpowiedź od wsparcia technicznego TH, całkiem szybko. W skrócie: masz problem i odłączaj urządzenia, kiedy nie grasz. Tyle w temacie, na temat sterowników nowszych niż 2014 nawet się nie zająknęli... ("This is is local. Unfortunately we do not have a fix for you, but we always recommend to unplug the device when you are finished with the gaming session in order to protect your device.") Wiemy na czym stoimy, jakby ktoś się zastanawiał...

Tako rzecze,
Zaratustra

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #391 dnia: Maja 15, 2018, 11:23:06 »
Smutne... ale, chociaż spróbowałeś i już wiesz, że twój kolejny joystick nie będzie od TH.
« Ostatnia zmiana: Października 10, 2019, 21:00:14 wysłana przez KosiMazaki »
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #392 dnia: Maja 15, 2018, 22:11:20 »
Qrdl, a posprawdzałeś na pewno wszystkie USB?
Ja wczoraj miałem jakiś duży update Windowsa z jakimiś zgodami itp. Zauważyłem, że niektóre panele Saiteka mi "znikają", ale przed chwilą odkryłem to:

część miałem odhaczona, po staremu, ale część USB na nowo jakimś trafem wróciła do trybu oszczędnościowego i zdaje się stąd przechodziły w STBY.
Monitory mamy podobne, sprzęty też, jedyne co nie mam pedałów Srajtka, a za to kupę innych paneli od niego pod P3D/FSX. Z Warthogiem + TARGET nie widzę problemów.

Natomiast fakt, tu mam okej:

I nic nie dotykam.
« Ostatnia zmiana: Maja 15, 2018, 22:19:46 wysłana przez YoYo »
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #393 dnia: Maja 15, 2018, 23:15:11 »
A tak przy okazji, po tym uaktualnieniu:

Wszystko co się robiło ostatnio. Inwigilacja pod pretekstem ułatwień pełną gębą.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #394 dnia: Maja 16, 2018, 01:37:21 »
Qrdl, a posprawdzałeś na pewno wszystkie USB?
Ja wczoraj miałem jakiś duży update Windowsa z jakimiś zgodami itp. Zauważyłem, że niektóre panele Saiteka mi "znikają", ale przed chwilą odkryłem to:

Dzięki za sugestię. Ja obecnie mam system postawiony od 0, tzn. włącznie z formatem dysku i dalej jest problem. Skąd wiem, że TH? Fizycznie odłączałem kolejne urządzenia USB i wyszło, że TH i sporadycznie pedzie Srajteka. Zauważyłem też, że w niektórych grach (portowanych z konsol) TH "sieje", tzn. gra "myśli", że ma podłączonego jakiegoś pada, którego ktoś losowo dusi. Zresztą zauważyłem to już wcześniej, na poprzedniej wersji W10, ale wówczas nie stanowiło to problemu dla wyłączania monitora, po ostatnim update, to już jest problem.
Mamy Redaktorze podobny sprzęt, ale nie wiem czy Wy macie Z370, które - jak widzę - inaczej zarządza USB niż Z170, które miałem poprzednio. Teraz USB wyłącza się całkowicie z wyłączeniem kompa, przedtem, przy Z170, mogłem zostawić tel wpięty i się ładował, naciśnięcie klawisza, przy wyłączonym kompie, włączało na klawie lampki. Teraz na Z370 już tak nie ma. Może to jest owa różnica... jeśli czyta to ktoś kto ma MSI M5 Z370 i zestaw TH Warhog, to niech może się odezwie czy ma podobny problem do mojego? Tak czy siak ja się wyluzowałem, przerzuciłem wtyczki i mam problematyczne graty na przednim panelu budy - chwila i są wpięte - pies to szlifował...  :evil:

« Odpowiedź #395 dnia: Maja 16, 2018, 01:58:29 »
Też mam Z370 ale od Asrocka, domyślnie zasilanie na portach USB jest, można je wyłączyć w biosie uaktywniając opcję "deep sleep" S4/S5.
A teraz najciekawsze, jest to niezalecane przez producenta, ze względu na  problemy z kompatybilnością. Może MSI ma podobną opcję i to jest przyczyna?

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #396 dnia: Maja 16, 2018, 07:55:06 »
Wszystko co się robiło ostatnio. Inwigilacja pod pretekstem ułatwień pełną gębą.

Yoyku to duże co się instalowało to zapewne Aprill Creators Update czyli aktualizacja do kompilacji 1803 o której sam informowałem, a o zarządzaniu energią też z Qrdlem o tym dyskutowaliśmy :)))). Natomiast z inwigilacją to nie do końca ma coś wspólnego, bo akurat oś czasu ma zachęcić do instalacji w korpo Windowsa 10, bo niby dzięki tej opcji możesz wrócić do rozgrzebanej roboty. Poza tym nie ma co robić z igły widły, wiesz, że np. Nvidia też ma telemetrię i tak samo kabluje jak wszytko teraz? ;).

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #397 dnia: Maja 20, 2018, 17:29:34 »
Panowie, na chwilkę zmienię temat.

Jak już chwaliłem się w innym wątku, domowy park maszynowy zasilił kolejny laptop, a pierwszy z Win10. Z tym systemem miałem dotychczas do czynienia jedynie na służbowym komputerze, ale tam za stronę techniczną odpowiada kto inny, pilnujący abym nie miał możliwości pogrzebać.

A więc, system się wgrał, ściągnął się jakiś update skromne 3GB. Uruchomiony komputer, w idle, mieli prockiem na 97-100%. Wg. Menedżera zadań są to takie procesy jak: Host App Service Menager, WMI Provider Host, Intel (R)ppk ek Recetification Service, Modern Setup Host. Raz te procesy są, raz nie. Używają pojedynczo CPU od 20 do nawet 70%. Obstawiam, że "coś się aktualizuje". Ale samo kręcenie proca tak wysoko trochę przeszkadza i zdrowe pewnie też nie jest. To tak ma być? Ustawiłem w połączeniu taryfowy Internet oraz, że "pracuję" do 18:00. Najchętniej bym ustawił, że całą dobę, ale wg. Microsoftu po 18 każdy ma wolne  :) Trochę pomogło, ale szału nie ma. I co teraz? Pokornie czekać, aż kiedyś zrobi swoje czy coś z tym robić?

Aha, no i jest to Home. Wg. komputera wersja 1709, kompilacja 16299.431

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #398 dnia: Maja 20, 2018, 18:21:56 »
Proponuję odczekać do zainstalowania wszystkich poprawek i kompilacji 1803. Niewykluczone, że coś w tle ściąga i może te procesy są z tym powiązane.

« Odpowiedź #399 dnia: Maja 21, 2018, 23:15:07 »
Modern Setup Host i WMI na pewno mają związek z poprawkami. U mnie też się pojawiają przy aktualizacjach. Co ciekawe, chyba są skonfigurowane tak, żeby nie wykorzystywać za dużo mocy procesora i pozwolić na w miarę normalną pracę w czasie instalacji.

Zastanawiam się czy to dobry pomysł z połączeniem taryfowym. Tak naprawdę trochę tym blokujesz/spowalniasz ściąganie poprawek a Windows i tak prędzej czy później będzie próbował wszystko pościągać. Może lepiej po prostu w ustawieniach kliknąć żeby sprawdził czy są aktualizacje (wymusić poprawki) i zostawić włączony komputer na parę godzin. Później może jeszcze raz to samo dla pewności i masz spokój na jakiś czas. Dalej już będzie instalował na bieżąco i niektórych poprawek pewnie nawet nie zauważysz...
Русский военный корабль, иди нахуй

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #400 dnia: Maja 22, 2018, 07:40:02 »
Dlatego mówię, żeby poczekać do momentu aż Windows skończy instalować wszystko co tam musi. Nie grzebać, nie "optymalizować". Zostawisz i będzie działał wiecznie ;).

« Odpowiedź #401 dnia: Maja 22, 2018, 17:38:26 »
Bardziej miałem na uwadze tego biednego Celeronka, który tak na 100% zbyt długo mielić nie powinien chyba. Ale skoro tak mówicie panowie to "odkombinuje" nastepną razą. Dzięki  ;)

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #402 dnia: Maja 22, 2018, 18:43:20 »
Celeronkowi nic nie będzie ;). Niech walczy... hyhyhy ;)

« Odpowiedź #403 dnia: Maja 25, 2018, 22:33:04 »
Windows 10 April 2018 Update może znacznie skracać czas pracy baterii naszego sprzętu

Tak sobie czytam ten wątek, wiadomości na necie, różne "opinie niezadowolonych klientów" na FB zaczynające się od 'k' lub 'f' (w zależności od kraju i języka) i tak sobie myślę...
Jak się cieszę, że mam Win 7.  :evil:
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #404 dnia: Maja 26, 2018, 01:09:55 »
Tak sobie czytam ten wątek, wiadomości na necie, różne "opinie niezadowolonych klientów" na FB zaczynające się od 'k' lub 'f' (w zależności od kraju i języka) i tak sobie myślę...
Jak się cieszę, że mam Win 7.  :evil:

Ciesz się, że jesteś na kulturalnym forum.