Autor Wątek: Po co Marynarce Wojennej samoloty?  (Przeczytany 2662 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Po co Marynarce Wojennej samoloty?
« dnia: Sierpnia 10, 2015, 04:28:11 »
 Ostatnio z kolegą rozmawialiśmy o tym czy istnienie naszej MW ma jakikolwiek sens. Obaj jesteśmy w tej dziedzinie laikami. Kolega twierdzi, że wystarczy nam kilka OP z pociskami manewrujacymi plus parę śmigłowców SAR.
    Ja jestem skłonny twierdzić, że oprócz kilku fregat do wykonywania misji zagranicznych, antypirackich w ramach jakiejś koalicji, ewakuacji naszych obywateli z zagrożonych rejonów potrzebujemy myśliwców do wykonywania zadań odwetowych, ochrony wybrzeża oraz floty na Bałtyku.
    Oczywiście fregaty oceaniczne w razie "W" wykonają plan "Peking", a obronę wybrzeża przejął by "teoretyczny" dywizjon korwet rakietowych wraz z dywizjonem OP plus brygada lotnicza SAR/ZOP i brygadą myśliwców wielozadaniowych.  Z lądu osłonę powinny pełnić jednostki obrony przeciwlotniczej oraz brygady mobilnej artyleri obrony (nie wiem, dwa dywizjony artyleri holowanej, dywizjon rakietowy i batalion strzelców z baterią płot do ochrony. No i jakieś pododziały pomocnicze i odwodwa bateria radiolokacyjna)  wybrzeża plus brygady strzelców obrony wybrzeża. Brygada czy mały pułk desantowy pełnił by rolę jednostki ekspedycyjnej a w wojnie obronnej służył by w obronie wybrzeża wraz z resztą sił.  Mój kolega nie wieży w zdolności Rosjan do desantu jak i chęci do dokonania tego. Nie wieży w sens posiadania floty oceaniczne i w ogóle okrętów nawodnych i lotnictwa MW.
    Oczywiście zakładam,  konflikt kilkudniowy, z możliwym wsparciem sojuszników (muszą mieć czas aby się zebrać?). Osobiście nie wierzę w wojnę z Rosją ale gdyby, no właśnie... gdyby. Czy jednostki SAR i ZOP mogą działać bez wsparcia myśliwców? Czy Wojska Lotnicze mogą zastąpić lotnictwo MW? Zakładam, abstrahując od naszej polityki po 89, że mamy mały budżet ale i racjonalne  jego spożytkowanie. Czy złomowanie "Tarantul" miało sens?

Przepraszam, że tak bez składni. Nie mogę zasnąć. Pisze z telefonu. Proszę o wyrozumiałość.

Ps. Mój kolega po prostu nie wieży w jakakolwiek zdolności Rosjan do odważniejszych działań na morzu. Dla niego Rosyjska MW to Cuszima i DWS.

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
Odp: Po co Marynarce Wojennej samoloty?
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 20, 2015, 18:02:11 »
...Dla niego Rosyjska MW to Cuszima i DWS.

Wyprowadź kolegę z błędu i powiedz mu, że "rosyjska" MW to tylko Czuszima i  krążownik "Wariag" .
"Radziecka" MW w czasie DWŚ różniła się od francuskiej tylko tym, że się sama nie zatopiła. Całą reszta była taka sama czyli - niczym istotnym.

Ramm.
" only mad men fly there where angels afraid to step... "

Odp: Po co Marynarce Wojennej samoloty?
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 31, 2015, 08:12:09 »
Już bardziej bałbym się słynnych ,,creepypast" niż rosyjskiego desantu. Z resztą kolega sam stwierdził że w niego nie wierzy. Chociaż kiedyś te ich siły desantowe to było coś, a przynajmniej miało być. Mówię oczywiście o Ekranoplanach. Takie wielkie sprzęty latające często pod pułapem radarów wożące BTR'y albo pociski Moskit na wynos to już mogło straszyć. W końcu nie jest to dla żadnego kraju miłe jak mu ni z tego ni z owego takie coś usiądzie na plaży, wyładuje transportery i jeszcze będzie strzelać z AM-23.

Tak patrząc na nasz kraj to może przydałaby się nam jakaś innowacja na skalę światową właśnie w tym stylu np. małe, jednoosobowe ekranoplany jako swego rodzaju ,,myśliwce" przeciwko okrętom albo nie dająca się zbombardować platforma AA (wszystko piszę w ramach żartu)