Podzielam zdanie kolegi mirage9

Wersja P3D v3.1 była moim pierwszym zetknięciem z tą platformą. Przez 4 lata użytkowałem FSX z którego byłem w miarę zadowolony, ale jak zawsze brakowało lepszej wydajności. Po kupieniu dodatku DX10 Fixer Scenery było lepiej, ale coś we mnie pękło po obejrzeniu filmików na YT z P3D v3. Wszyscy zachwalali lepszą wydajność i grafikę, a że nie miałem wcześniej styczności P3D to nie miałem bólu, że muszę ponownie zapłacić za platformę, czyli przejście z v2.5 do v3. Pieniędzmi wyrzuconymi w błoto w moim przypadku okazało się tylko kupienie Dx10 Fixer... Dodatkowo musiałem ponownie kupić samoloty od a2a desygnowane pod P3D, ale taki An2 od SibWings czy E-Jests 2 od FT chodzą bez problemów. Reszta czyli FTX Global i tekstury REX'a są kompatybilne z FSX i P3D.
Po pierwszym uruchomieniu i ustawieniu grafiki jak poniżej:
klik klik klik klik Traffic na 0 dopóki nie kupię jakiegoś dodatku.
W końcu moim oczom ukazała się ładna grafika, która według mnie dorównuje X-Plane 10, a dodatkowo wydajność w porównaniu z FSX to niebo, a ziemia! W FSX na EPWA ze sceneriami EPWA Warsaw Chopin Airport X i Warsaw City X, z chmurkami od REX'a w rozdzielczości 4096 i przy złej pogodzie miałem średnio 19/20fps w samolocie Cherokee 180 od a2a.
Tu są moje ustawienia z FSX -
http://il2forum.pl/index.php/topic,16522.0.htmlW P3D v3.1 z ustawieniami jak na samej górze, przy złej pogodzie średnio mam 27fps, przy nieporównywalnie lepszej grafice. Przy ładnej pogodzie powyżej 30fps, a mgła to poezja! Na tą chwilę zapomniałem co to FSX i rozkoszuję się P3D.
Screen Screen