Autor Wątek: PZL P11 1,5m wersja elektryczna  (Przeczytany 41668 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: PZL P11 1,5m wersja elektryczna
« Odpowiedź #60 dnia: Lutego 28, 2016, 10:03:34 »
Witam po przerwie :)
Po prawie miesiącu, gdy nie miałem czasu nawet spoglądać na PZL-kę, wczoraj znowu usiadłem. Jedno skrzydło pokryte, tylko wyszlifować, drugie częściowo pokryte.

« Odpowiedź #61 dnia: Marca 05, 2016, 12:06:56 »
Skrzydła pokryte w całości, ale jeszcze nie wyszlifowane. Zrobione lotki. Tak jak pisałem wcześniej, przy oklejaniu jednego skrzydła nie zachowałem właściwego zwichrzenia, musiałem pruć całe pokrycie i robić na nowo, ale teraz jest tak jak trzeba. To tylko pokazuje prawdziwość starego przysłowia aby spieszyć się powoli i trzy razy sprawdzać przed sklejaniem :)

« Odpowiedź #62 dnia: Marca 06, 2016, 13:00:13 »
Po wczorajszym szlifowaniu. Jeszcze czeka mnie druga sesja tym razem z bardziej drobnoziarnistym papierem, by wszystko wypolerować.
Wstępna przymiarka skrzydeł do centropłata (wszystko dobrze pasuje). Lotki jeszcze luzem i jeszcze nie oszlifowane.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #63 dnia: Marca 06, 2016, 13:08:32 »
No zaczyna to fajnie wyglądać. Gratulację! :).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #64 dnia: Marca 06, 2016, 16:26:35 »
Dzięki za dobre słowo :)
Co prawda harmonogram prac dawno nieaktualny, ale rzeczywiście już powoli zaczyna być widoczny finał.
Pomysł na oklejenie już mam, folia kupiona, ale na razie niczego nie zdradzę.
Niestety ten odcień brązu/zieleni jakim były kryte PZL-ki jest niedostępny.
Trudno będzie wariacja na temat (to nie makieta jak zaznaczałem od początku), za to pewne inne elementy mam nadzieję wykonać i stworzyć nieszablonowy model, ale to zdradzę w trakcie :)

« Odpowiedź #65 dnia: Marca 06, 2016, 17:38:21 »
Jak będziesz potrzebował wygląd jakichś części z P.11 to mogę ci "sfocić" w MLP.
A w ogóle GRATULACJE :D

« Odpowiedź #66 dnia: Marca 06, 2016, 18:28:12 »
Wielkie dzięki :)
Aż wstyd się przyznać, ale ja bywalec różnych imprez, lotnisk z wystawianymi samolotami, jeszcze nigdy nie byłem w Muzeum Lotnictwa w Krakowie, mimo że od jakiegoś czasu stale się wybieram by między innymi zobaczyć PZL-kę.
Może w końcu mi się uda, ale za propozycję gorąco dziękuję. Za bardzo waloryzować nie będę. Cel jest taki by model był względnie lekki i dobrze latał, ale kto wie czy w przyszłości nie zrobię większego i wtedy podszedłbym do tematu makietowo. Ewentualnie gdyby nie sprawiło Ci to kłopotu to poprosiłbym o fotki z wszystkimi napisami i oznaczeniami oraz silnik i kabinę (tablicę przyrządów), ale to na spokojnie.

P.S. Podejrzałem tę stronę symulatora F16, czad, gratuluję, sam jestem fanem Falcona i też mam oryginał 4.0 :)

« Odpowiedź #67 dnia: Marca 06, 2016, 22:03:32 »
Jak będziesz potrzebował wygląd jakichś części z P.11 to mogę ci "sfocić" w MLP.
A w ogóle GRATULACJE :D
Przyłączam się  :) . Na obecną chwilę służę zdjęciami tablicy przyrządów i widokami z pozycji  3/4 (z przodu i z tyłu) prawej burty.
"Różnica między mną a wariatem jest taka, że ja wariatem nie jestem."
                                                                                  S. Dali

« Odpowiedź #68 dnia: Marca 07, 2016, 10:49:32 »
Ewentualnie gdyby nie sprawiło Ci to kłopotu to poprosiłbym o fotki z wszystkimi napisami i oznaczeniami oraz silnik i kabinę (tablicę przyrządów), ale to na spokojnie.

OK. Akurat jutro będę, więc zrobię zdjęcia napisów i silnika.

« Odpowiedź #69 dnia: Marca 07, 2016, 15:05:08 »
Jeszcze raz wielkie dzięki za propozycję fotek.
Wysłałem privy z mailem, na którego bym poprosił o fotki.
Rozumiem że obaj przedmówcy z Krakowa, więc gdy w końcu wybiorę się zobaczyć PZL-kę na żywo, dam znać i zapraszam na piwko, no chyba że uda się spotkać gdzieś przy lataniu modelem :)

« Odpowiedź #70 dnia: Marca 07, 2016, 21:48:21 »
Poszło na maila. Powodzenia!
"Różnica między mną a wariatem jest taka, że ja wariatem nie jestem."
                                                                                  S. Dali

« Odpowiedź #71 dnia: Marca 07, 2016, 23:34:20 »
Nie mogłem się powstrzymać ;):

« Odpowiedź #72 dnia: Marca 08, 2016, 20:01:10 »
Wielkie dzięki za fotki, na spokojnie je przeanalizuję w weekend. Jak już będę bliżej finału budowy pomyślę o rewaloryzacji, aczkolwiek ostateczna decyzja po zważeniu wszystkich podzespołów.
Teraz to już koniecznie będę musiał wpaść do muzeum zobaczyć PZL-kę :)
Ze swej strony zachęcam do zainteresowania się modelarstwem RC, może kiedyś zdarzy się okazja by wspólnie polatać.

« Odpowiedź #73 dnia: Marca 09, 2016, 21:18:52 »
Znowu mały kroczek do przodu i mimo że mały to tym razem musiałem pokombinować. A pokryłem balsą fragment części kadłuba, która będzie przymocowana do kadłuba, a do niej będzie mocowany centropłat, a z tyłu będzie kabina pilota. Struktura w pełni trójwymiarowa, powyginana i pokrycie jednym kawałkiem balsy z jednej, a drugim z drugiej strony nie było wcale proste. Projektanci przewidzieli co prawda wycięty z cienkiej balsy szablon na pokrycie, ale w moim przypadku był nieznacznie za mały. Najpierw więc naniosłem ten kawałek na pasek cienkiej balsy odpowiednio powiększając o około 1-2 mm z każdej strony, potem wyciąłem, paroma szpilkami przyszpiliłem do wręg, namoczyłem w płynie do spryskiwaczy, aby balsa lepiej się odkształcała i klejąc odcinkowo, dopasowywałem i wyginałem uzyskując właściwy kształt (wyginanie w osi X, Y i Z). Niewielki nadmiar zeszlifuję, ale efekt jest dobry. Niestety coś one drive się obraził i nie chce przesłać mi fotki z one drive w komórce na one drive w laptopie, gdzie zmniejszam fotki, kadruję i zamieszczam na stronie. Ale co się odwlecze....
Zamieszczę następnym razem, nie zginie :)

« Odpowiedź #74 dnia: Marca 10, 2016, 20:23:27 »
Staram się nadrabiać i codziennie coś zrobić. Dziś pokryłem balsą klapkę bateryjną.
« Ostatnia zmiana: Marca 10, 2016, 20:24:37 wysłana przez KosiMazaki »