Autor Wątek: PZL P11 1,5m wersja elektryczna  (Przeczytany 41692 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: PZL P11 1,5m wersja elektryczna
« Odpowiedź #165 dnia: Maja 21, 2017, 15:16:00 »
Elementy polaminowane, wyszlifowane, obręcz wklejona w stożek, a dzisiaj przykleiłem tę niby wręgę do wręgi silnikowej, gdyż dopiero do niej będzie mocowany stożek. Niby mogłem bezpośrednio stożek montować do wręgi silnikowej, ale ponieważ tę ostatnią zrobiłem raczej mniejszą niż większą, więc nie bardzo uśmiechało mi się wiercenie w niej dodatkowych dziur, aby jej nie osłabiać.
Dla porównania, moja konstrukcja, czyli ta niby wręga podklejona do wręgi silnikowej, wręga stożka, obręcz stożka i sam stożek ważą 17g, a plastikowy kołpak śmigła, pomalowany 26g, mimo że też starałem się wybierać lekkie, czyli nie jest źle :)

« Odpowiedź #166 dnia: Maja 25, 2017, 17:18:29 »
Znowu zwolniłem, gdyż zostaliśmy bez lotniska i jakoś od razu straciłem zapał. W poniedziałek jeszcze latałem, a od wtorku właścicielka gruntu mówiąc obrazowo nas pogoniła.
Jakby ktoś słyszał o terenie w szeroko pojętej okolicy W-wy, który nasza fundacja modelarska mogłaby wydzierżawić najlepiej na kilka lat i dał znać to byłbym bardzo zobowiązany.
Ale mimo to dziś zabrałem się za kończenie. Przykleiłem wręgę do obręczy stożka i nawierciłem dziurki pod śrubki mocujące taką konstrukcję do tej niby wręgi, którą wcześniej dokleiłem do wręgi silnikowej. Cały stożek (stożek, obręcz i wręgę) posprayowałem tą samą farbą co podwozie, zastrzały i osłonę silnika i teraz schnie. Waga całości 18g, czyli dobrze. Mocowanie będzie na dwie plastikowe śrubki.

« Odpowiedź #167 dnia: Maja 25, 2017, 20:06:57 »
Eeee... nie wspominałeś nic o żadnej fundacji...

Chudoby wydzierżawić się nie da, ale też nie ma takiej potrzeby. Latać się da. Ponawiam zaproszenie. Może nie na permanentną przeprowadzkę (tyle zaproponować nie mogę), ale na "przetrwanie" na pewno.
You are not stuck in traffic. You ARE Traffic.
Get a bike. Break FREE!
"Still in one piece. Good Job. Let's go home."

« Odpowiedź #168 dnia: Maja 26, 2017, 08:07:44 »
Bo nie było co wspominać :)
To tylko taka forma organizacyjna by całkiem spora grupa ludzi mogła fajnie spędzać czas i latać, płaciliśmy rozsądne roczne darowizny za dzierżawę i utrzymanie pola i wszyscy byli zadowolenia do wtorku.
Bardzo dziękuję za zaproszenie. A jak tam z trawą, ktoś to strzyże, da się startować i przede wszystkim lądować na trawie?

« Odpowiedź #169 dnia: Maja 26, 2017, 09:34:51 »
O ile coś się nie porypie (np. pogoda), trawka koszona jest co piątek. Pamiętasz moje fotki Storcha w kaczeńcach? Dosłownie minuty później tego "morza kwiatów" już nie było :D Latamy z trawy bez większych problemów (co widać na moich filmach). To znaczy oczywiście kto i czym; ja Storchem mogę startować ze stołu... :)
Get a bike. Break FREE!

« Odpowiedź #170 dnia: Maja 26, 2017, 16:54:14 »
Brzmi fajnie, to jeszcze bym poprosił o jakieś koordynaty, gdyż Chudoby jest raczej długa.

« Odpowiedź #171 dnia: Maja 26, 2017, 21:21:27 »
Stożek silnika skończony. Miało być lekko i jest lekko. Jutro poważę i zważę całość. Na razie atrapy cylindrów chyba odpuszczę. Jeśli model będzie ładnie latał, na co liczę, wtedy się pobawię. Wymyśliłem sposób zrobienia ich z balsy, co zapewni niską wagę, ale niestety będzie mocno pracochłonne.
A oto moja działalność

« Odpowiedź #172 dnia: Maja 26, 2017, 21:46:19 »
No i wygląda to elegancko, choć nadal niecierpliwie czekam na fotkę w całej okazałości, i może już na powietrzu :).

« Odpowiedź #173 dnia: Maja 26, 2017, 21:59:23 »
Dzięki :)
Jutro pewnie będę wyważał, więc zmontuję w całość i pofocę.

« Odpowiedź #174 dnia: Maja 27, 2017, 00:27:43 »
Jest konkret :)
"Różnica między mną a wariatem jest taka, że ja wariatem nie jestem."
                                                                                  S. Dali

« Odpowiedź #175 dnia: Maja 27, 2017, 14:20:45 »
PZL-ka wyważyła się zgodnie z zaleceniami z instrukcji, aczkolwiek bateria 3s 2100mAh (mniejsza i lżejsza niż w prototypie) przesunięta maksymalnie do przodu półeczki bateryjnej). Waga do lotu 1838g, a więc bardzo dobrze, ponad 400g mniej niż prototyp. Do tej wagi trzeba jeszcze doliczyć opaskę rzepową do mocowania baterii (są wklejone rzepy w półeczkę bateryjną i do każdej baterii) i piszczydełko sygnalizujące niski poziom pakietu, ale to dojdzie circa 5-6g.
A tak wygląda w całości.

« Odpowiedź #176 dnia: Maja 27, 2017, 15:08:34 »
Doczekaliśmy się tej jakże wspaniałej chwili. Po ciężkich bojach jest w całości i ujrzała światło dzienne, i to bezpośrednio, a nie przez żadną szybę z Twojej pracowni :D. Prezentuje się bardzo ładnie, teraz jeszcze tylko pierwszy lot i będzie gitara ;).

« Odpowiedź #177 dnia: Maja 27, 2017, 15:30:26 »
Po ciężkich bojach jest w całości i ujrzała światło dzienne

Dobrze to określiłeś, ale jak na mnie to i tak nie tak źle, już mi się zdarzało budować dłużej :)
Dzięki za uznanie. Też jestem ogromnie ciekaw lotów. Latam głównie akrobatami, ale na latającą PZL-kę w tym rozmiarze wyczekiwałem od dawna. Nie dość, że kultowy polski myśliwiec, a dwa kształt tych mewich skrzydeł Puławskiego w powietrzu wygląda niesamowicie (miałem metrowej rozpiętości PZL-kę z pianki).

« Odpowiedź #178 dnia: Maja 27, 2017, 20:12:22 »
Brzmi fajnie, to jeszcze bym poprosił o jakieś koordynaty, gdyż Chudoby jest raczej długa.

Google Maps

Owszem, długa; ale że pola po obu stronach to nietrudno znaleźć. Fotka G jest lekko nieaktualna: widać już miejsce po przenosinach, ale jeszcze nie widać pasa. Za to jak się przejdzie na street view, wszystko staje się nagle jasne:

Widoczek

Jutro jestem od 6 rano do południa (co najmniej)
Get a bike. Break FREE!

« Odpowiedź #179 dnia: Maja 27, 2017, 21:46:44 »
Dzięki :)
Poszukałem w widokach satelitarnych i było to jedno z dwóch miejsc, które obstawiałem. Poumawiałem się na jutro, gdyż nie liczyłem na latanie, ale jeśli uda mi się wszystko nieco poprzestawiać, to wpadłbym przynajmniej z jednym modelem chociaż na troszkę, by zapoznać się z okolicą. Prawdopodobnie koło +/-10.