Autor Wątek: Kokpit do M4  (Przeczytany 25691 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Kokpit do M4
« Odpowiedź #135 dnia: Kwietnia 15, 2016, 22:23:16 »
A to i ja przetestuję ten aceton ;)

Offline Yossarian

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #136 dnia: Kwietnia 19, 2016, 09:05:00 »
Kolejna aktualizacja.

Jeżeli chodzi o działanie acetonu, to poniżej zdjęcie pokrętła wydrukowanego z materiału ABS po inhalacji w acetonie:

No i muszę się pochwalić kolejnymi etapami mojego projektu.

Szafki szkieletowe kokpitu gotowe. Poskręcane i pomalowane:

Niestety, tak jak pisałem wcześniej, nie dopieściłem paneli od strony montażu mechanicznego. Dlatego mam sporo ręcznego dłubania, aby niektóre panele dopasować do szkieletu. Następne projekty będą lepsze.  :evil:

Szafki są już w domu i nie omieszkałem powkładać do nich paneli:

Od strony oprogramowania DMKeys8 i SimOutXL mam już wszystko zrobione, teraz tylko pozostało: połączyć elektronikę, poskręcać panele, wykończyć gałki przełączników i dorobić rozdzielacz z gniazdami 5V do zasilania podświetlania paneli. Pewnie jeszcze trochę mi zejdzie. A na koniec kupię żonie strój stewardessy:evil:
Jest jedna rzecz, o której zapomniałem w projekcie kokpitu... uchwyt na napoje.  :564:

Falcon 4 BMS, DCS, FSX, VR: Pimax8KX, TrackIR3 Pro+vector, Thrustmaster Hotas Warthog, Slaw Rudder, Windows 10 64b, 32GB RAM, AMD Ryzen 5 5600X , RTX3090

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #137 dnia: Kwietnia 19, 2016, 09:08:40 »
Prezentuje się świetnie! Gratulacje!
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #138 dnia: Kwietnia 19, 2016, 11:01:07 »
Piękna robota, gratuluję. Niesamowite tempo prac od założeń do realizacji. Jest to pierwszy kompleksowy projekt oparty na kontrolerach naszych kolegów z forum, może z wyjątkiem ICP, chociaż twórca mieszka w Polsce, ale nie angażuje się na naszym forum.

Offline HAV

• *
  • LAST CAT STANDING
« Odpowiedź #139 dnia: Kwietnia 19, 2016, 11:21:59 »
Świetnie to wygląda, gratulacje :) Szkoda tylko, że mikro zdjęcia nie oddają w pełni ilości roboty jaką w to włożyłeś ;)

« Odpowiedź #140 dnia: Kwietnia 19, 2016, 13:12:13 »
Bardzo ładnie Ci to wyszło, gratulacje!!!
Tak na marginesie, możesz powiedzieć dlaczego zdecydowałeś się na takie mocowanie drążka? Domyślam się że wsuwasz go w szczelinę z lewej strony burty i czymś blokujesz (żeby podstawa nie miała luzów).

Offline Yossarian

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #141 dnia: Kwietnia 19, 2016, 13:55:15 »
Bardzo ładnie Ci to wyszło, gratulacje!!!
Tak na marginesie, możesz powiedzieć dlaczego zdecydowałeś się na takie mocowanie drążka? Domyślam się że wsuwasz go w szczelinę z lewej strony burty i czymś blokujesz (żeby podstawa nie miała luzów).

Nie wiem... Tak jakoś wyszło.  :) Nie miałem innych pomysłów, a ten był jedyny i tak zostało. Przepustnica jest podobnie wsuwana z boku. Założenie było takie aby móc go szybko zdemontować i aby jego duża podstawa nie zabierała miejsca na panele.
Zakładam, że od czasu do czasu, drążek może być demontowany (podobnie jak przepustnica), tak aby nie uległ zniszczeniu jakbym odstawił gdzieś szafki z panelami. Mój "kokpit" ma być w miarę możliwości modułowy i przystosowany do M4.  :evil:
Ale pewnie czas zweryfikuje czy to było potrzebne...

Falcon 4 BMS, DCS, FSX, VR: Pimax8KX, TrackIR3 Pro+vector, Thrustmaster Hotas Warthog, Slaw Rudder, Windows 10 64b, 32GB RAM, AMD Ryzen 5 5600X , RTX3090

« Odpowiedź #142 dnia: Kwietnia 19, 2016, 21:17:08 »
Super to wygląda! :)

« Odpowiedź #143 dnia: Kwietnia 19, 2016, 22:04:44 »
No Panie kochany ... piękna robota :D

« Odpowiedź #144 dnia: Kwietnia 20, 2016, 07:56:23 »
Nie miałem innych pomysłów, a ten był jedyny i tak zostało. Przepustnica jest podobnie wsuwana z boku. Założenie było takie aby móc go szybko zdemontować i aby jego duża podstawa nie zabierała miejsca na panele.
Mam podobne rozwiązanie w swoim kokpicie. Jest także modułowy i skrócony pod moje potrzeby. Musiałem jedynie zmienić ramię przepustnicy tak aby umieścić dodatkowe panele.
Widzę, że jeszcze czeka Ciebie wykonanie mechanizmu chowania podwozia. Czasem przydaje się jego ręczne wysuwanie. Podziwiam tempo prac, jest imponujące.

Offline Yossarian

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #145 dnia: Kwietnia 20, 2016, 14:05:53 »
Miło mi czytać, miłe słowa.  :)
To tempo i to, że to w ogóle realizuję, jest dzięki Wam. Szczególnie chciałem podziękować vito_zm, który mnie przekonał do założenia tego wątku. To Wasze wpisy, słowa aprobaty i porady zmotywowały mnie bardzooooooo.  :evil: Dzięki.

Ale nie odpuszczam, jest jeszcze trochę do zrobienia.

Offline Yossarian

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #146 dnia: Kwietnia 26, 2016, 10:01:09 »
Gałki przełączników zamontowane. Pomysł z Poxyliną i wazeliną sprawdził się rewelacyjnie.

Niestety aceton spowodował troszkę ubytków w powierzchni gałek i muszę jeszcze trochę je zaszpachlować i pomalować. Nie jest tego dużo i z cała pewnością aceton jest lepszym rozwiązaniem niż zabawa ze szpachlówką. Korekta jaką muszę zrobić to jakieś 1-2% powierzchni gałki, więc nie ma tego dużo.

Chciałem też opisać pewien problem jaki napotkałem przy konfiguracji klawiszy w BMS 4.33.1.
Wydaje mi się, że jest to bug tej wersji BMS'a ale może się mylę. Może jest to cecha, którą gdzieś opisali w instrukcji.  :evil: Może już to ktoś opisał ale nie przeglądałem internetu w tym temacie.
Problem jest z odczytem klawiszy (nawet ze zwykłej klawiatury) przy wciśniętym klawiszu CapsLock i NumLock.
Kiedy jest wciśnięty CapsLock to wszystkie klawisze w BMS 4.33.1 są czytane z shift'em. A te przypisania, przy których miałem przypisany klawisz shift, znikał on w BMS'ie.
Na przykład, jak pod przełącznikiem miałem "shft+l" to na stronie Setup w BMS'ie pojawiało się tylko "l". A jak wciskałem "t" to w BMS'ie było "shift+t". Takie samo zachowanie jest ze zwykłej klawiatury nie tylko z moich paneli.
Kolejny problem to NumLock , wciśnięty powoduje dodanie shift'a do klawiszy Num0 do Num9.
Zachowanie w kokpicie jest jeszcze inne. Tu już wciśnięcie Num0-Num9 działało zgodnie z przypisaniem.
Być może błąd jest tylko generowany w oknie Setup w wersji BMS 4.33.1...?
Trochę z tym walczyłem zanim wyczaiłem co jest nie tak...

Po stronie BMS 4.33 nie ma takiego zachowania, więc chyba to bug. Generalnie trzeba uważać w BMS 4.33.1 na to czy klawisze CapsLock i NumLock są wciśnięte.

« Odpowiedź #147 dnia: Kwietnia 26, 2016, 17:25:49 »
Nie mylisz się, ten problem u jednych występuje u innych nie. Ten bug prawdopodobnie związany jest z językiem klawiatury, zwłaszcza niemiecki i holenderski.

Dzięki za info.

Offline Yossarian

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #148 dnia: Sierpnia 29, 2016, 16:18:37 »
Nieoczekiwany ciąg dalszy... :-)

Wakacje to ciąg dalszy mojej pracy nad kokpitem.
Nastąpiły małe zmiany:
1. Zmieniłem przednią część kokpitu na wzór tzw. glasscockpit'u:

Zmiana polega na przerzuceniu trzech paneli LCD 10" z tyłu na przód. Zrezygnowałem z maskownicy, która ograniczała funkcjonalność i dostępność wyświetlanego obrazu. Takie podejście pozwala na większą elastyczność.
Dodatkowa zmiana to wysunięcie do przodu panelu ICP oraz dobudowanie konstrukcji pod dwa boczne panele, w których planuję dodać: Autopilota, TWA, TFR, Fuel control, oraz inne...

2. Kupiłem fotel  :evil:

Obecnie mam już wygrawerowane te dwa brakujące panele ale brakuje mi podzespołów, czekam na zamówione elementy i będę składał do kupy.  :)

Z pomocą Vito_zm muszę jeszcze zbudować płytkę rozszerzającą SimOutXL i pracy wymagają jeszcze przyciski pod TWA, bo tu opracowałem trochę inną technologię niż przy TWP.

Mam nadzieję to skończyć do końca września i zacząć tego używać z 13WELT.  :evil:

W niedalekiej przyszłości planuję zmienić jeszcze stery kierunku na te od Slaw'a. Chcę zrobić do nich jakieś mocowanie z regulacją odległości, ale jeszcze nie mam pomysłów jak to zrobić.
Wstępnie chcę użyć prowadnic jakich się używa np. do mocowania szuflad w meblach, tylko nie wiem jak opracować blokadę położenia... A może są jakieś produkty na rynku, które można by tanio zaadoptować do takiego rozwiązania...?
Może ktoś ma jakiś pomysł?

« Odpowiedź #149 dnia: Sierpnia 29, 2016, 17:01:18 »
No ładnie się obudowałeś, gratuluję bo wygląda to świetnie  ;)

Co do prowadnic to te meblowe odrzucił bym na starcie, to ma małą trwałość. W meblach zawsze coś z nimi jest nie tak. Ja osobiście szukał bym prowadnic od starych powiększalników fotograficznych. Podobnych do tej:

Czasem można to dorwać gdzieś za grosze, na pewno będą miały większą wytrzymałość, no i blokada wózka też jest już rozwiązana.