Autor Wątek: Pomożecie opanować SU-27 i Mig-29?  (Przeczytany 5856 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Pomożecie opanować SU-27 i Mig-29?
« dnia: Grudnia 01, 2015, 20:49:49 »
Witam, kupiłem sobie SU-27 oraz Mig-29 wszystko dobrze, opanowałem latanie tylko nie opanowałem uzbrojenia i radaru, czasem udaje mi się go włączyć ale nie zawsze coś pokazuje.
Na czym mi zależy i czego nie potrafię:
Nie potrafię wystrzelić rakiety R-27 z odległości większej niż 10km. (z R-73 i R-77 mam ten sam problem)
Nie potrafię aktywować radaru.
Gram od dziś więc raczej nie wiem wszystkiego czego nie wiem :) więc z upływem czasu będę dopisywał kolejne rzeczy których nie potrafię.
Jeżeli ktoś jest doświadczony w SU-27, Mig-29 lub SU-33 to z przyjemnością wysłucham rad lub zagram.
Pozdrawiam

Odp: Pomożecie opanować SU-27 i Mig-29?
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 01, 2015, 21:27:40 »
I jeszcze jeden problem mam w SU-27 a konkretniej robi mi się często czarny ekran. Tylko w tym samolocie nawet gdy łagodnie lecę w górę.

« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 02, 2015, 18:49:27 »
Łagodnie owszem ale z jaką prędkością? Bo można ledwo ruszać drążkiem ale przy 1200km/h nawet wtedy pilot Ci wymięknie i odjedzie, a poza tym Su-27 sam z siebie przy dużych prędkościach mocno idzie w górę kiedy nie ruszasz drąga. Ja np. go trymeruję tak że przy 600-700 km/h leci w miarę prosto z małymi korektami, ale tutaj to akurat mój prywatny styl latania, a każdy ma swój więc nie musisz się tym kierować. A tak przy okazji zapraszam na serwer =OPS= zazwyczaj latamy w piątki i soboty 21:30-22:00, są Su-27 i MiGi wiec będziesz mógł poćwiczyć.

« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 02, 2015, 19:47:59 »
Bardzo chętnie polatam z Wami, powiedzcie mi tylko proszę jak włączyć radar w Mig-29.
Jak uzyskać ten widok radaru?

Oraz jak prowadzić walkę z celami które znajdują się poza zasięgiem wzroku?

Pytań mam tak dużo że nie wiem od czego zacząć :/

« Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 02, 2015, 20:44:34 »
Może najprościej będzie od instrukcji? Mówię poważnie, bez złośliwości. DCS (FC3 też) to symulator, w którym warto posiłkować się instrukcją.
Ryzen 7 5800x3d, Gainward 4080 Phoenix, 32 Gb RAM, Samsung 980 Pro 1Tb, 4 x SSD, Hotas Warthog, TrackIR 4, HP Reverb

« Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 02, 2015, 21:25:22 »
Najpierw trzeba wiedzieć gdzie ona jest, a strona główna ED biznesu jakoś nowicjuszom nie pomaga, dokumentów "pinć na krzyż" i zazwyczaj nieaktualne w dodatku.

Kolego Altair, FC3 ani współczesnych letadeł w DCS-ie nie posiadam, ale jeśli dokumentacja do FC3 była robiona tak jak do innych samolotów, to mniemam, że w każdym podkatalogu /Mods/Aircraft/[konkretny samolot]/Docs/ powinieneś znaleźć stosowną instrukcję.

Wierz mi, jesli nie spędzisz trochę czasu nad lekturą żeby ogarnąć chociaż podstawy systemów, to raczej wielu odpowiedzi tutaj nie otrzymasz, bo na prowadzenie za rączkę i wymianę pieluch chętnych tu nie znajdziesz. Brać pomaga w problemach szczegółowych, jednak wymaga minimalnego zaangażowania i już jakiejś wiedzy wstępnej. W DCSie instrukcje to podstawa, szczegółowe poradniki jutjubowe też stanowią znakomitą pomoc (zwykle są nawet lepsze niż tutoriale w grze), ale tak czy owak, trzeba nad tematem przysiąść i cierpliwie w tym pogrzebać.

« Odpowiedź #6 dnia: Grudnia 02, 2015, 21:28:11 »
Bardzo chętnie polatam z Wami, powiedzcie mi tylko proszę jak włączyć radar w Mig-29.
Jak uzyskać ten widok radaru?

http://s24.postimg.org/mpl4qjpwl/Screen_131218_212017.jpg
https://i.ytimg.com/vi/Dk4GLBV0dSM/maxresdefault.jpg

Oraz jak prowadzić walkę z celami które znajdują się poza zasięgiem wzroku?

Pytań mam tak dużo że nie wiem od czego zacząć :/

Najpierw "2" na klawiaturze tej nad literami. Potem "I" lub "O". Ja nie pamiętam, bo mam profil do joysticka.

Prowadzenie walki z celami poza zasięgiem wzroku ale nie radaru, a na radarze wszystko widać, chodzi mi o kierunek lotu celu (patrz MFD).

1. Zdania zaczynamy wielką literą, a kończymy kropką. Kolejne podobne ciągnące się od zawsze wpadki zostaną uznane jako lenistwo i w zamian przyznam stosowne %. Mam ciekawsze zajęcia niż edytowanie każdego posta.
2. Obrazków nie cytujemy. Od 10 lat to powtarzam ale jak widać moja cierpliwość znowu jest wystawiona na próbę. Sugeruję zapamiętać.
Mazak.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 02, 2015, 21:42:53 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #7 dnia: Grudnia 03, 2015, 19:11:18 »
Witam :)
A zatem "2" następnie "I" nie wiele daje, O tak samo dalej mam nie taki widok jaki chcę :), nauczyłem się kilku kolejnych czynności jednak problem z walką jeżeli cel jest po za zasięgiem wzroku dalej mam.
sokolus, patrzyłem do instrukcji jednak nie znam Angielskiego i w tym mam problem.
Art-J, nie liczę na to że ktoś będzie mnie prowadził za rączkę, sam staram się szybko uczyć, powiedz mi proszę gdzie znaleźć wideo poradniki do Mig-29 i SU-27/33.

Co do problemu nadal nie potrafię wystrzelić rakiet na większą odległość niż 20 km. Nauczyłem się już namierzać cel, jednak nie potrafię przestawić rakiet tak by raziły cele na większych odległościach.
Ponieważ nie potrafię tłumaczyć załączę zdjęcia z opisem o co mi chodzi na przykładzie SU-27 i rakiet R-27R.

http://zapodaj.net/images/985b2e5cdf87d.jpg
http://zapodaj.net/images/31d895b5cada1.jpg

Nie rób z forum komiksu. Trzy obrazki na post potem miniatury. Mazak.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 03, 2015, 20:20:42 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #8 dnia: Grudnia 03, 2015, 19:37:56 »
A Podwieszone masz R-27 czy R-73? Bo to są rakiety o różnym zasięgu.
Gigabyte: P55-USB3, obecnie: i7 870 2.93 (3.72) poprzednio: i5 760 (3.49), RAM: 16GB, MSI 970. AV8R-01, Logitech G940, Thrustmaster Hotas X, Saitek Pro Flight Combat Rudder Pedals, FreeTrack

« Odpowiedź #9 dnia: Grudnia 03, 2015, 19:52:59 »
Realny zasięg R-27R to ok. 20 km - wymienione 50 km to w idealnych warunkach czyli head-head, wys. 10 km, prędkość ok. 2 Ma oba samoloty.

Na tej wysokości to nic dziwnego, że zasięg jest gorszy, ale nie aż tak - wiem, że był bug, gdzie skala była źle pokazywana dla ER oraz R.

« Odpowiedź #10 dnia: Grudnia 03, 2015, 20:18:24 »
tofik977 miałem zamontowane i R-77 i R-27R, boty które lecą ze mną to wystrzeliwują te rakiety dużo wcześniej.
F-15 W rakietach AIM-120B ma zasięg 55 km, natomiast R-27ET ma zasięg 70km a mimo bot w F-15 wystrzeliwuje rakiety z większego dystansu i mnie niszczy.
Forsberg na moich zrzutach wrogi samolot leciał z prędkością 400km/h
Natomiast w symulacji F-15 vs SU-27 oba samoloty lecą w swoją stronę.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #11 dnia: Grudnia 03, 2015, 20:22:12 »
Z całym szacunkiem ale zacznij od poczytania manuala od dawnego FC:

ftp://srv2.files.eagle.ru/lockon/manuals/LOMAC_manual_1.1_en.pdf

Nawet jeśli klawiszologia się zmieniła to chociaż będziesz wiedział jakie są tryby pracy radaru i co masz na hudzie wybrane.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Poko

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Grudnia 03, 2015, 21:16:10 »
Kosi :), ale kolega ma problem z angielskim i to jest giga problem przy studyjnych symulatorach.

@ Altair70 - a znasz może jakiś inny obcy język? Rosyjski, niemiecki, włoski...?

« Odpowiedź #13 dnia: Grudnia 03, 2015, 21:32:52 »
Strzałki, kreski i cyferki - one nie wiele mówią.
OK, poświęcę trochę czasu, tym bardziej, że muszę odpocząć i zrobić sobie przerwę w pisaniu podręcznika do... taktyki lotnictwa :)

Będę opisywał, ponieważ nie mam ochoty na "obróbkę" zdjęć.

Na celowniku po lewej stronie masz pionową kreskę ze skalą od 0 (nie opisane) do 50, patrząc od dołu masz dwie poziome kreski, jedna z nich - ta niżej, oznacza minimalną odległość użycia rakiety, ta ponad nią - maksymalną. Dlaczego tylko dziesięć kilometrów?
Na to pytanie odpowie strzałka która "ukryła" się za skalą odległości (wspomniana pionowa linia), wskazuje ona kierunek lotu celu względem Twojego samolotu, w tym wypadku cel ucieka, a Ty go gonisz. W takim przypadku zasięg rakiety zdecydowanie spada, dlatego jest tylko 10 kilometrów.
Gdyby cel wykonywał lot w Twoim kierunku, to wspomniana strzałka (aspect), skierowana by była w dół, a zsieg zdecydowanie by wzrósł.

Zasięg rakiety jest pojęciem dość umownym i w rzeczywistości zależy od wielu czynników.

Co zrobić aby odpalić rakietę? Należy podejść do celu na tyle blisko, aby strzałka bieżącej odległości (na skali odległości podwójna pozioma strzałka), weszła w zakres użycia rakiety, czyli pomiędzy te dwie poziome kreski.
Na środku na dole celownika pojawią się dwie rosyjskie literki ПР, a z głośników popłynie miły głos: pusk razrieszon, oznacza to, że możesz strzelać.

Kolejna rzecz, wskazane przez Ciebie kółko jest zdecydowanie u góry, pokazuje on wyliczony punkt spotkania rakiety z celem, gdy ten jest w zasięgu lub cel, jeżeli jest on poza zasięgiem uzbrojenia (to tak upraszczając). Rakieta lecąc "pod górkę" też traci energię i spada jej zasięg, więc dobrze być wyżej.
Generalnie podczas wali dążyło się, aby to kółko było w środku celownika, wtedy pocisk tracił najmniej energii, dotyczyło to szczególnie rakiet na podczerwień.

Podsumowując: pozioma strzałka pomiędzy dwie kreski i można strzelać. Zasięg jest zależny od kierunku lotu celu w stosunku do naszego samolotu (aspect), im leci "bardziej do nas" tym większy zasięg rakiet.

OK, koniec przerwy, wracam do roboty. Poczytaj manuale, pooglądaj obrazki, filmiki, powinno się rozjaśnić kilka rzeczy. Niestety nie mam za bardzo czasu na pisanie, więc nie wiem kiedy się odezwę.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #14 dnia: Grudnia 03, 2015, 21:49:04 »
Kosi :), ale kolega ma problem z angielskim i to jest giga problem przy studyjnych symulatorach.

@ Altair70 - a znasz może jakiś inny obcy język? Rosyjski, niemiecki, włoski...?

Zawsze można skorzystać z tłumacza Google lub podobnych. Zawsze coś się tematu liźnie. Niestety bez angielskiego to trochę bieda. No dobra to inaczej. Kilka wiekowych już plików ale chociaż wyczai co i jak.

LockOn 1.02 Kolekcja Klasyki PL (poradnik, instrukcja, klawiszologia).zip
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"