Strzałki, kreski i cyferki - one nie wiele mówią.
OK, poświęcę trochę czasu, tym bardziej, że muszę odpocząć i zrobić sobie przerwę w pisaniu podręcznika do... taktyki lotnictwa

Będę opisywał, ponieważ nie mam ochoty na "obróbkę" zdjęć.
Na celowniku po lewej stronie masz pionową kreskę ze skalą od 0 (nie opisane) do 50, patrząc od dołu masz dwie poziome kreski, jedna z nich - ta niżej, oznacza minimalną odległość użycia rakiety, ta ponad nią - maksymalną. Dlaczego tylko dziesięć kilometrów?
Na to pytanie odpowie strzałka która "ukryła" się za skalą odległości (wspomniana pionowa linia), wskazuje ona kierunek lotu celu względem Twojego samolotu, w tym wypadku cel ucieka, a Ty go gonisz. W takim przypadku zasięg rakiety zdecydowanie spada, dlatego jest tylko 10 kilometrów.
Gdyby cel wykonywał lot w Twoim kierunku, to wspomniana strzałka (aspect), skierowana by była w dół, a zsieg zdecydowanie by wzrósł.
Zasięg rakiety jest pojęciem dość umownym i w rzeczywistości zależy od wielu czynników.
Co zrobić aby odpalić rakietę? Należy podejść do celu na tyle blisko, aby strzałka bieżącej odległości (na skali odległości podwójna pozioma strzałka), weszła w zakres użycia rakiety, czyli pomiędzy te dwie poziome kreski.
Na środku na dole celownika pojawią się dwie rosyjskie literki
ПР, a z głośników popłynie miły głos:
pusk razrieszon, oznacza to, że możesz strzelać.
Kolejna rzecz, wskazane przez Ciebie kółko jest zdecydowanie u góry, pokazuje on wyliczony punkt spotkania rakiety z celem, gdy ten jest w zasięgu lub cel, jeżeli jest on poza zasięgiem uzbrojenia (to tak upraszczając). Rakieta lecąc "pod górkę" też traci energię i spada jej zasięg, więc dobrze być wyżej.
Generalnie podczas wali dążyło się, aby to kółko było w środku celownika, wtedy pocisk tracił najmniej energii, dotyczyło to szczególnie rakiet na podczerwień.
Podsumowując: pozioma strzałka pomiędzy dwie kreski i można strzelać. Zasięg jest zależny od kierunku lotu celu w stosunku do naszego samolotu (aspect), im leci "bardziej do nas" tym większy zasięg rakiet.
OK, koniec przerwy, wracam do roboty. Poczytaj manuale, pooglądaj obrazki, filmiki, powinno się rozjaśnić kilka rzeczy. Niestety nie mam za bardzo czasu na pisanie, więc nie wiem kiedy się odezwę.