Autor Wątek: DCS nie znajduje lub znajduje kilka serwerów w multiplayer.  (Przeczytany 5567 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

DCS nie znajduje lub znajduje kilka serwerów w multiplayer.
« dnia: Grudnia 14, 2015, 22:55:33 »
Witam
Mam problem z trybem multiplayer w moim DCS polegający na tym, że symulator nie wynajduje mi serwerów, a właściwie znajduje ich jedynie kilka (rekord to 11), zazwyczaj 5-6. Są to zawsze te same serwery w większości. Postawienie własnego serwera nic nie daje. Siostrzeniec, z którym próbujemy rozwikłać problem nie może się połączyć z moim serwerem (komunikat can't connect)  natomiast kiedy ja wbijam na jego serwer to owszem on widzi, że mnie połączyło ale u mnie na ekranie jest nałożony na siebie screen z ładowania misji i mapa oraz migająca i nie dająca się wyłączyć ikonka pauzy.
W zasadzie problem dotyczy w takim samym zakresie zarówno DCS World  jak i ostatniego DCS World beta.
Próba odblokowania portów nic nie dała (może ktoś ma dokładną instrukcję jak to zrobić- robiłem wg filmiku na YT, który odnosił się do Arma).
Interwencje u operatora skończyły się nadaniem tzw. zewnętrznego IP - bez rezultatów.
Format- bez rezultatów.

Prośba do Was o podpowiedź co jeszcze można zrobić aby naprawić sytuację i cieszyć się DCS.
Z góry dziękuję za pomoc.

Moja konfiguracja kompa:
i5- 2500
4 GB RAM
Radeon HD 6850
windows 7 Home premium

Nazwa tematu. Mazak.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 15, 2015, 08:31:16 wysłana przez KosiMazaki »

qrdl_logos

• Gość
Odp: Multiplayer- problem z serverami
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 14, 2015, 23:20:17 »
Moim zdaniem powinieneś przyjść kiedyś jak zaczynamy latać =OPS= i porozmawiać na ten temat przez TeamSpeak - spróbujemy znaleźć rozwiązania, ewentualnie sprawdzimy czy się możesz podłączyć do naszego serwera, bo z tego co piszesz, to raczej prosta porada na Forum ma nikłe szanse pomóc... Śledź temat o wspólnym lataniu on-line!

Tako rzecze,
Zaratustra

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: DCS nie znajduje lub znajduje kilka serwerów w multiplayer.
« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 15, 2015, 08:34:45 »
W swoim czasie miałem podobny robiłem ale u mnie porty blokował firewall (ESET). Może warto iść tym tropem. No wiadomo, oboje musicie mieć takie same wersje DCS (sugerował bym open betę 1.5).

Zawsze można zrobić próbę kontrolną w wersją Steamową lub stand alone to w zależności którą teraz się bawisz.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 15, 2015, 22:03:46 »
Jest to dość mało prawdopodobne, ale może po prostu w ustawieniach multiplayer masz wyszukiwanie LAN, lub po prostu wersja gry jest inna niż ta na której śmigają serwery.

« Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 15, 2015, 22:54:16 »
no cóż..... pewnie zjawię się kiedyś na Waszym TS - rzeczywiście takie narady bywają najlepsze. W ciągu paru dni postaram się wygospodarować jakieś miejsce na dysku i ściągnąć wersję Steam.  Jeśli idzie o ustawienia w multiplayer to, aż żałuję że nie miałem ustawionego LAN  :) - w pierwszej chwili mnie zmroziło że jest banalne rozwiązanie - ale żadne zmiany nie przynoszą efektów( pozytywnych). DCS zawsze mam update- owany do najnowszej wersji. Jeśli idzie o open betę to nie ma różnicy- tez tylko kilka serwerów ( na dodatek trochę się krzaczy - chyba czas na więcej RAM) a z taką nadzieją ją ściągałem:(. Zakładam że antywirus nie przeszkadza ( avast)- wyłączyłem go wielokrotnie podczas prób.
Dzięki za podpowiedzi - na razie popróbuję z wersją steamową.

« Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 15, 2015, 23:18:49 »
Miałem ten sam problem... Wyłączony avast, mimo, że wyłączony dalej potrafi blokować, ewentualnie dubluje sie z zaporą windy. Sugeruje spalić avasta, dodać wyjątek do aplikacji blokowanych przez Windowsa i zrestartować router.
Śmigłowce nie mogą latać - są po prostu tak brzydkie, że ziemia je odpycha.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #6 dnia: Grudnia 16, 2015, 08:53:05 »
Z całym szacunkiem ale jakbym miał siedzieć na Avascie to już wolałbym używać tego Microsoftowego Security Essentials. Nie wspominając o darmowym Comodo AV.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #7 dnia: Grudnia 17, 2015, 20:03:40 »
No cóż Panowie. De-instalacja Avasta nie pomogła, wersja steamowa DCS również wykrywa tylko kilka serwerów multi.
A może ja mam coś w zaporze źle poustawiane. Może jakaś opcja odznaczona, o której nawet nie wiem....

Offline zartekB

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: Grudnia 21, 2015, 20:19:23 »
Pewnie już sobie jakoś poradziłeś ale u mnie taki problem się pojawił gdy ustawiłem DCS'a w trybie zgodności z Win7. Po usunięciu trybu zgodności problem zniknął i znowu miałem całą listę dostępnych serwerów.
"Spadochroniarz musi być na tyle mądry żeby zrozumieć zasadę działania spadochronu. I na tyle głupi żeby ją wypróbować..."

« Odpowiedź #9 dnia: Grudnia 21, 2015, 20:53:37 »
Niestety tryby zgodności nie zmieniają sytuacji niezależnie od konfiguracji.
Mam tylko pomysł żeby wziąć kompa do siostrzeńca i podpiąć do Neostrady. U niego działa DCS więc będę mógł definitywnie stwierdzić czy to nie jest wina operatora ( ja mam neta bezpośrednio z kabla).
Kolejne wasze sugestie i pomysły nadal mile widziane. Dziękuję za poprzednie.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 21, 2015, 21:41:24 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 09, 2016, 21:21:41 »
Problem został zdiagnozowany- podłączyłem  się u innego dostawcy netu i serwery się cudownie pokazały. Tak więc to wina mojego operatora.
Ostatnio mówili że z ich strony nic więcej się nie da zrobić ale tym razem mam lepsze argumenty więc może coś się uda załatwić.
Dziękuję za podpowiedzi.

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
« Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 09, 2016, 22:57:43 »
A można wiedzieć jakiego masz dostawcę ? Mam podobne problemy, a dostawca to UPC.

« Odpowiedź #12 dnia: Stycznia 10, 2016, 01:02:48 »
W moim przypadku to lokalna firma "Czajen", działająca w okolicy Mielca i Połańca.
Cóż, trzeba będzie troszkę z nimi powojować pewnie.

« Odpowiedź #13 dnia: Stycznia 10, 2016, 08:56:09 »
W moim przypadku to lokalna firma "Czajen", działająca w okolicy Mielca i Połańca.
Cóż, trzeba będzie troszkę z nimi powojować pewnie.

Też mam UPC i jedyny problem to skaczące pingi :(

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
« Odpowiedź #14 dnia: Stycznia 10, 2016, 11:17:11 »
A możesz postawić serwer i jest on widoczny na liście dla innych graczy?