Standardowo jeden kontroler może obsługiwać maksymalnie 8 osi. W związku z tym musisz zmniejszyć liczbę osi lub wykorzystać dwa kontrolery (DMJoy Damosa będzie prawdopodobnie mógł emulować wirtualne dwa kontrolery z jednego układu). Ja u siebie też planuję nawet większą liczbę osi (chyba to będzie 11) i na tą chwilę będzie to obsługiwane przez dwa kontrolery.
Ja w tej chwili kończę panel z trymerami, które są obsługiwane przez bardzo fajne potencjometry firmy AMPHENOL (
http://il2forum.pl/index.php/topic,17010.msg322461.html#msg322461). Porównywałem je ostatnio z potencjometrami Telpoda (wprawdzie, te również nie były nowe), ale różnica jest zdecydowanie odczuwalna, na korzyść AMPHENOL. Kiedyś znalazłem cenę nowych i w przeliczeniu wychodziło 50zł za potencjometr (niestety teraz nie mogę już znaleźć tej strony) - widać, że to trochę inna liga. W przypadku trymerów będę wykorzystywał cały ich zakres (około 340°).
Jeśli chodzi o Elevator trim, to chyba najprostsze będzie zastosowanie potencjometru wieloobrotowego (najczęściej mają 10 obrotów - czyli wychodzi około 3600°). W przypadku rozwiązań bezstykowych zawsze zostaje problem z określeniem punktu 0 i generalnie obsługa kolejnych obrotów (nie mówiąc o mechanicznym ograniczeniu końca zakresu). Rozwiązanie podane przez Macieja jest stosunkowo proste, ale chyba wymaga stosowania OC i HSC (chyba, że HSC jest niezależne od OC?).
Można też logikę zaszyć gdzieś w sprzęcie, ale musi się to jeszcze komunikować z kontrolerem (lub logika musi być zaszyta w kontrolerze). Swego czasu realizowałem rozwiązanie oparte na enkoderach firmy AMS (
http://il2forum.pl/index.php/topic,16261.0.html) - dodanie tam takiej logiki chyba byłoby do przebrnięcia, ale nie będzie to rozwiązanie proste (ten projekt zakończył się połowicznym sukcesem - sam enkoder poprawnie działał w joysticku, ale to rozwiązanie nie zostało ostatecznie wdrożone, z wielu powodów).
Jeśli chodzi generalnie o wykorzystanie rozwiązań bezstykowych zamiast potencjometru to przymierzam się do zastosowania taniego czujnika hala. Jak skończę ten panel z trymerami (już jest prawie gotowy) to opiszę co udało mi się uzyskać (zresztą już to obiecałem jakiś czas temu Falkon40, ale myślałem, że mi szybciej pójdzie

).