Autor Wątek: Praca w wojsku.  (Przeczytany 4171 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Praca w wojsku.
« dnia: Stycznia 03, 2016, 17:00:19 »
Szanowni koledzy.

Co tu dużo mówić, z wykształcenia jestem nauczycielem. Nigdy nie chciałem pracować w zawodzie, niemniej po "romansie z stacją benzynową" chyba się przeproszę z moim dyplomem i poszukam jakiegoś gimnazjum które mnie przygarnie. Ubolewam nad swoim niskim pochodzeniem. Nie należę do kasty prawników czy lekarzy (ciekawe czy dziedziczność zawodów w przyszłości będzie podlegała ochronie prawnej?). Niemniej zastanawiałem się nad pracą w wojsku do której raczej się nie nadaję, nie ten charakter, nie te cechy. Nie mam również predyspozycji genetycznych do noszenia gwiazdek. Mimo wszystko moją uwagę przykuły zarobki żołnierzy należących do korpusu podoficerskiego. Mniej więcej młody kapral zarabia tyle co nauczyciel dyplomowany z dwudziestoletnim stażem. Ile w tym prawdy? Co musiał bym zrobić aby zostać kapralem? Czy moje wykształcenie uniwersyteckie jest wystarczające aby służyć wśród profesjonalistów?
  Nigdy nie uważałem swojego zawodu za jakiś szczególny. Kiedyś w czasach zgniłego socjalizmu za słabo zarabiającym nauczycielem stał autorytet państwa, dzisiaj w dobie wolnego rynku, aby zachęcić dobrych specjalistów teoretycznie powinno się im dobrze płacić. Na szczęście współczesne dążenie do deregulacji, obniżanie bezsensownych norm otworzyło nowe możliwości młodemu pokoleniu. Cieszę się, że młodzi, zazwyczaj pozbawieni niepotrzebnego balastu - kapitału tak twardo stoją za ideałami wolnego rynku.

Reasumując:

1. Ile zarabia kapral i na jakim stanowisku?

2. Co trzeba zrobić aby zostać kapralem?

3. Jakie wykształcenie minimum musi mieć kapral?

4. Sporo jest szeregowych z wyższym wykształceniem?

5. Istnieje realna szansa aby kiedyś gdzieś w przyszłości zostać oficerem po studiach humanistycznych?

Dlaczego poszedłem na ten (historia) a nie na inny kierunek? Cóż... zainteresowania.

Odp: Praca w wojsku.
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 03, 2016, 17:27:07 »
Jako były już żołnierz zawodowy (niestety moja kariera trwała tylko 4 lata). Miałem dosyć komuny - odszedłem.

1. Z dodatkami kapral ma lekko ponad 3tyś zł. Plus minus. Od 2016 miały być/będą podwyżki, więc uposażenie pewnie wzrośnie.
2. Minimum chyba 4 lata służby w korpusie szeregowych. Potem wniosek - testy, milion egzaminów i MOŻE dostaniesz się na podoficerkę. Chętnych jest bardzo dużo. W ogóle kapralów jest jak grzybów, a szeregowych brak. Innej opcji nie ma.
3. Średnie (bez matury)
4. Bardzo dużo. Gdy służyłem co trzeci mój kolega był po studiach.
5. Szansa jest zawsze, wszystko zależy od Ciebie.

« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 03, 2016, 17:39:44 »
Nie chcę narzekać na kraj, każdy z nas poda tysiąc przyczyn i każdy będzie miał rację. Rozumiem, dzisiaj każdy studiuje... ale, ehm... szeregowi po studiach, czy to nie brzmi zbyt dziwnie? Prawda jest taka, że z jak uda mi się zostać nauczycielem, to i tak przez parę lat będę na utrzymaniu rodziców. Po opłaceniu akademika (bo jest tani, bo są akademiki takie dla "dorosłych" gdzie nie ma imprez), tego co wydam na jedzenie i gazety coś tam zawsze zostanie abym mógł odłożyć.

« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 04, 2016, 11:02:14 »
Jedno jest pewne. Na pewno nie zaczniesz kariery w Armii od stopnia kaprala. (kiedyś przyjmowali z cywila, teraz nie) Trzeba te 4-5 lat odsłużyć i wtedy szansa rośnie. Trzeba się też mocno angażować w służbę, ciągle doskonalić, zagryzać zęby i brnąć w to dalej ;)
No i nie każdy ma predyspozycje do spełniania roli podoficera. Nie każdemu spodoba się też "system". Wszak Armia to nie zakład pracy jak w cywilu.

« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 04, 2016, 11:56:36 »
Spoko, rozumiem... ale w Rosji po studiach mam możliwość zostania oficerem. To trochę śmieszne, abym startował na szeregowca z nadzieją na kaprala. Ale jak się ma prawie półtorej miliona studentów, a jeszcze parę lat temu aż dwa? Inną sprawą jest to, że ...są ludzie którzy nie mają jakichkolwiek kompetencji ale nazwisko...

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 04, 2016, 12:10:00 »
2. Co trzeba zrobić aby zostać kapralem?
W tej chwili, jak u Pratchetta w hierarchii czarodziejów - pozbyć się konkurencji i kogoś kto akurat jest na tym etacie. Nie ma wolnych etatów kaprali. Poza tymi co obsadzono NSRów - nie wiadomo po co, bo ich nie ma, a robotę ktoś musi robić.

« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 04, 2016, 12:19:24 »
Tak jak napisał Sundowner. Nie ma też etatów. Mam kumpli którzy ponad rok czekają na etat w stopniu kaprala (są rok po szkole podoficerskiej!!). Takie rzeczy tylko u Nas. Były momenty w 17 WBZ, bo tam służyłem, że na jednego żołnierza przypadał osobisty kapral ;P
Namnożyło się tego trochę, blokuje to cały proces awansów. Pomijając oficerów, bo ci skaczą ze stopniami jak baranki. Ale to już dyskusja na inny temat.

« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 04, 2016, 15:42:53 »
...Meksyk.

« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 04, 2016, 16:59:05 »
Miej też na uwadzę, że tam gdzie kończy się sens i logika, tam zaczyna się wojsko.
Swoje w zasadniczej przesiedziałem, w sumie niedużo brakowało żebym został zawodowym. To co widziałem, to moje.
Dziś, mając pracę w cywilu, nie zmienił bym jej na mundur.
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

Offline castor

• *
  • Lonewolf
« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 04, 2016, 18:29:28 »
Na chwilę obecną wygląda to tak :
- wstępujesz do NSR  / służba przygotowawcza/ -szkolenie podstawowe i specjalistyczne / czas --3,5 m-ca --info np. tutaj
http://koszalin.wku.wp.mil.pl/pl/8623.html
- będziesz dobry to załapiesz etat szeregowego w j.w
- kontrakt max. 12 lat / ale to ma się zmienić /, to czas żeby dostać się do szkoły podoficerskiej  i znalezienie etatu kaprala
- w tej Nowej Polsce mają teraz parcie na obronność także może będzie łatwiej z etatami.. życzę powodzenia
--podoficer-27 lat służby--
i tak jak napisał jeden z przedmówców nie każdemu pasuje praca w "fabryce " :)
wolne etaty:
http://koszalin.wku.wp.mil.pl/pl/1735.html

i5 12600K
27LG GL850-B
RTX 4080 Phantom GS
VR HP Reverb G2
TH Warthog
Lecimy z konkretami – rzekł dowódca skrzydła, patrząc na Mavericki

« Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 04, 2016, 18:38:19 »
Wszelaka mundurówka to ostatnimi czasy dość łakomy kąsek dla tych, którzy nie wyjechali na Zachód, a jakoś nie mają kompetencji / możliwości na inny, stabilny fach. Jak już koledzy napisali, nie tak banalnie jest teraz wkręcić się na zawodowego "trepa" podoficera, nawet jeśli się chce mocno. A jeśli kolega w sumie (chyba) nie wie co chce robić w życiu, to realizacji planu wojskowego nie widzę w różowych barwach.

Offline castor

• *
  • Lonewolf
« Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 04, 2016, 18:52:13 »
.....wkręcić się na zawodowego "trepa" podoficera.......
Takie określenia dla ludzi w mundurach to zachowaj dla siebie kolego. Zawód -żołnierz zawodowy to ciężka i wymagająca służba / lub jak kto woli praca/, oraz ciągłe szkolenia i doskonalenia, a wkręcić to możesz sobie kołek w  wiesz w co . Bez odbioru.

i5 12600K
27LG GL850-B
RTX 4080 Phantom GS
VR HP Reverb G2
TH Warthog
Lecimy z konkretami – rzekł dowódca skrzydła, patrząc na Mavericki

« Odpowiedź #12 dnia: Stycznia 04, 2016, 19:02:27 »
Po co te nerwy. Trep, czy szwej .. słyszałem takie określenia od mojego dowódcy codziennie przez 4 lata na porannym apelu ;P

« Odpowiedź #13 dnia: Stycznia 06, 2016, 17:38:00 »
Znajomy po studiach wybrał właśnie taką drogę. Z zawodu geodeta-inżynier. Już jest po służbie przygotowawczej. Chyba jest zadowolony.

« Odpowiedź #14 dnia: Grudnia 16, 2018, 19:56:43 »
Szanowni koledzy, w końcu się zdecydowałem. Od przyszłego roku zaczynam służbę przygotowawczą. Ot kilkumiesięczne szkolenie podstawowe. Mam nadzieję zostać dłużej. Mam w związku z tym kilka pytań. Co można zabrać ze sobą do wojska? Własne buty sportowe? Dres? Przybory do golenia? bieliznę? Zdarzają się takie trzydziestoletnie dinozaury? Nie mam jakiejś super formy, czy po służbie będę sprawniejszy fizycznie?
« Ostatnia zmiana: Grudnia 16, 2018, 20:02:55 wysłana przez KosiMazaki »