To ja poproszę dwie sztuki. Wysłałem już PW.
OK.
Lepszym rozwiązaniem (ale nie pod względem kosztów) wydają się sensory TLE5010 lub TLE5011, które są cyfrowe - tzn. komunikacja z kontrolerem odbywa się w sposób cyfrowy (podobnie jak w przypadku AS5045, który kiedyś testowałem). w MMJoy jest zaimplementowana obsługa tych układów. Wadą generalnie jest ich cena (aczkolwiek są zdecydowanie tańsze niż AS5048 - widziałem za $3, ale też za $6 na ebay - u nas chyba się tych układów nie kupi). Nie wiem jak z dokładnością np. w porównaniu do AS5048 (14 bitów i jego dokładności do 0.05 stopnia). Niby układ jest 16-bitowy, ale z jaką dokładnością odczytywany jest mierzony kąt, to nie udało mi się dogrzebać. Dodatkowy koszt jest związany z koniecznością utworzenia płytki do układu. No i jeszcze trzeba układ polutować na płytce, więc jeżeli nie mamy sprzętu lub umiejętności, to musimy do tego kogoś znależć.
Czyli mówimy o czujnikach wymagających dodatkowego układu. Chcę to podkreślić tutaj, bo sam zmarnowałem godziny na szukaniu informacji, jak tego cholernego "pajączka" użyć zamiast A1324.
Zakres kąta i konfiguracja magnesy-czujnik:
Jak to się odbywa? Czytałem, że to wszystko się programuje, ale jak? Przeczytanie specyfikacji czujnika nic mi nie dało. Te płytki na ruskich stronach dają pełne zakresy rozdzilczości (kroków) dla małych kątów typu 30 stopni? Nie rozumiem też, o co chodzi wychwalającym te czujniki odnośnie "trudności ustawienia A1324 względem magnesów". Nie przypominam sobie żadnych problemów z tym związanych, a zrobiłem tylko jedne jednoosiowe pedały w życiu.
Ogólnie przy przewidywanej cenie rzędu pięciokrotności A1324 (uwzględniając problemy ze zdobyciem) przydałaby się czyjaś próba zakończona powodzeniem i
udokumentowana. Na chwilę obecną wolałbym (delikatnie mówiąc!) kupić płytkę za 65 euro, żeby załadować firmware Hempstick i dostać 12 bitów (4096 kroków).
Polutowanie obwodu samemu to nie problem. Kto powiedział, że ma być PCB? Kto powiedział, że musi być małych rozmiarów? Kto powiedział, że czujnik musi się znajdować się w tym samym miejscu, co reszta układu? Jesteśmy środkoweeuropejczyki, czy nie?!