Autor Wątek: Zamówienie czujników halla  (Przeczytany 13154 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bucic

• *
  • "negative thrust to weight ratio"
    • GIMP
Odp: Zamówienie czujników halla
« Odpowiedź #15 dnia: Stycznia 05, 2016, 12:17:14 »

Offline HAV

• *
  • LAST CAT STANDING
« Odpowiedź #16 dnia: Stycznia 05, 2016, 12:38:30 »
Obowiązuje od kilku lat, tak się jakoś dziwnie złożyło... ;)

Cytując za Wiki:

"Podstawową stawką w Polsce (w okresie od 1 stycznia 2011 do 31 grudnia 2016[5]) jest stawka 23%. Dla niektórych towarów i usług przewidziano stawki obniżone: 8% oraz 5% (stawka 5% obejmuje produkty żywnościowe, książki na wszystkich nośnikach fizycznych oraz czasopisma). Istnieje również stawka w wysokości 7% – jest to naliczana przez nabywcę towarów od rolnika ryczałtowego (art. 115 ust. 2 ustawy o podatku od towarów i usług). Nie jest to w zasadzie stawka, którą są opodatkowane towary lub usługi, ale zryczałtowana kwota zwrotu VAT dla rolnika ryczałtowego, który jest z VAT zwolniony."

« Odpowiedź #17 dnia: Stycznia 05, 2016, 17:48:03 »
Jeśli o mnie chodzi, to niestety kupując A1302 kupiłem od razu więcej, więc ja w tej chwili potrzebuję dwóch, maksymalnie trzech. Jeszcze mam pytanie, który rodzaj obudowy Cię interesuje. Nie wiem, czy ktoś jeszcze jest zainteresowany (czy uzbiera się te 20 sztuk).

« Odpowiedź #18 dnia: Stycznia 05, 2016, 18:07:29 »
Czołem. Bucic, ja się pisze na  10 sztuk. Jak się prezentuje teraz  cena końcowa ?

« Odpowiedź #19 dnia: Stycznia 05, 2016, 18:33:14 »
Witam

Jakie to są czujniki  analogowe   od ilu V  ~2v  - 5V takiego szukam   ?

Offline Bucic

• *
    • GIMP
« Odpowiedź #20 dnia: Stycznia 05, 2016, 22:10:21 »
Obowiązuje od kilku lat, tak się jakoś dziwnie złożyło... ;)

Cytując za Wiki:

"Podstawową stawką w Polsce (w okresie od 1 stycznia 2011 do 31 grudnia 2016[5]) jest stawka 23%. Dla niektórych towarów i usług przewidziano stawki obniżone: 8% oraz 5% (stawka 5% obejmuje produkty żywnościowe, książki na wszystkich nośnikach fizycznych oraz czasopisma). Istnieje również stawka w wysokości 7% – jest to naliczana przez nabywcę towarów od rolnika ryczałtowego (art. 115 ust. 2 ustawy o podatku od towarów i usług). Nie jest to w zasadzie stawka, którą są opodatkowane towary lub usługi, ale zryczałtowana kwota zwrotu VAT dla rolnika ryczałtowego, który jest z VAT zwolniony."
Żartowałem! :) Ale informacja i tak przydatna.
A ten fetysz na netto zrozumiem chyba dopiero, jak założę firmę.

Jeśli o mnie chodzi, to niestety kupując A1302 kupiłem od razu więcej, więc ja w tej chwili potrzebuję dwóch, maksymalnie trzech. Jeszcze mam pytanie, który rodzaj obudowy Cię interesuje. Nie wiem, czy ktoś jeszcze jest zainteresowany (czy uzbiera się te 20 sztuk).
A1324LUA-T

Czołem. Bucic, ja się pisze na 10 sztuk. Jak się prezentuje teraz  cena końcowa ?
Na podstawie mojej korespondencji z firmą - 5 PLN netto. Z moimi dziesięcioma i twoimi dziesięcioma.

Witam

Jakie to są czujniki  analogowe   od ilu V  ~2v  - 5V takiego szukam   ?
Analogowe.
Zasilanie  4,5÷5,5V. Przy odpowiednio silnym polu magnetycznym dostajesz na wyjściu ~0 do ~5 V.
Nie jestem ekspertem. Sprawdź specyfikacje http://www.allegromicro.com/en/Products/Magnetic-Linear-And-Angular-Position-Sensor-ICs/Linear-Position-Sensor-ICs/A1324-5-6.aspx

Osoby, które zadeklarują tutaj zamówienie, dostaną ode mnie numer telefonu przez prywatną wiadomość na forum. Kto zdąży, zanim sam złożę zamówienie, ten "pod budką". Jak już mówiłem, śpieszę się. Bez rozmowy telefonicznej albo przelewu raczej nie zamówię dla nikogo więcej niż 2 sztuki. Mieszkam w Warszawie, Bemowo.

W międzyczasie, może ma ktoś potwierdzone informacje o odpowiednikach tych czujników? Czy w tym ogromnym wątku są już jakieś sprawdzone rozwiązania z nowszymi czujnikami 3D wymagającymi dodatkowych obwodów/zaprogramowania. Koleś od MMJoy2 zrobił świetną robotę, ale dokumentacja do tego projektu jest taka, jakby był pół-Włochem pół-Francuzem, a nie Rosjaninem.  :551:

« Odpowiedź #21 dnia: Stycznia 05, 2016, 22:30:01 »
Bucic sprawdź PW.

Piszę się na 10 sztuk.

« Odpowiedź #22 dnia: Stycznia 05, 2016, 23:00:34 »
A1324LUA-T
To ja poproszę dwie sztuki. Wysłałem już PW.

W międzyczasie, może ma ktoś potwierdzone informacje o odpowiednikach tych czujników? Czy w tym ogromnym wątku są już jakieś sprawdzone rozwiązania z nowszymi czujnikami 3D wymagającymi dodatkowych obwodów/zaprogramowania. Koleś od MMJoy2 zrobił świetną robotę, ale dokumentacja do tego projektu jest taka, jakby był pół-Włochem pół-Francuzem, a nie Rosjaninem.  :551:
Lepszym rozwiązaniem (ale nie pod względem kosztów) wydają się sensory TLE5010 lub TLE5011, które są cyfrowe - tzn. komunikacja z kontrolerem odbywa się w sposób cyfrowy (podobnie jak w przypadku AS5045, który kiedyś testowałem). w MMJoy jest zaimplementowana obsługa tych układów. Wadą generalnie jest ich cena (aczkolwiek są zdecydowanie tańsze niż AS5048 - widziałem za $3, ale też za $6 na ebay - u nas chyba się tych układów nie kupi). Nie wiem jak z dokładnością np. w porównaniu do AS5048 (14 bitów i jego dokładności do 0.05 stopnia). Niby układ jest 16-bitowy, ale z jaką dokładnością odczytywany jest mierzony kąt, to nie udało mi się dogrzebać. Dodatkowy koszt jest związany z koniecznością utworzenia płytki do układu. No i jeszcze trzeba układ polutować na płytce, więc jeżeli nie mamy sprzętu lub umiejętności, to musimy do tego kogoś znależć.

Offline Bucic

• *
    • GIMP
« Odpowiedź #23 dnia: Stycznia 05, 2016, 23:40:10 »
To ja poproszę dwie sztuki. Wysłałem już PW.
OK.
Lepszym rozwiązaniem (ale nie pod względem kosztów) wydają się sensory TLE5010 lub TLE5011, które są cyfrowe - tzn. komunikacja z kontrolerem odbywa się w sposób cyfrowy (podobnie jak w przypadku AS5045, który kiedyś testowałem). w MMJoy jest zaimplementowana obsługa tych układów. Wadą generalnie jest ich cena (aczkolwiek są zdecydowanie tańsze niż AS5048 - widziałem za $3, ale też za $6 na ebay - u nas chyba się tych układów nie kupi). Nie wiem jak z dokładnością np. w porównaniu do AS5048 (14 bitów i jego dokładności do 0.05 stopnia). Niby układ jest 16-bitowy, ale z jaką dokładnością odczytywany jest mierzony kąt, to nie udało mi się dogrzebać. Dodatkowy koszt jest związany z koniecznością utworzenia płytki do układu. No i jeszcze trzeba układ polutować na płytce, więc jeżeli nie mamy sprzętu lub umiejętności, to musimy do tego kogoś znależć.
Czyli mówimy o czujnikach wymagających dodatkowego układu. Chcę to podkreślić tutaj, bo sam zmarnowałem godziny na szukaniu informacji, jak tego cholernego "pajączka" użyć zamiast A1324.

Zakres kąta i konfiguracja magnesy-czujnik:
Jak to się odbywa? Czytałem, że to wszystko się programuje, ale jak? Przeczytanie specyfikacji czujnika nic mi nie dało. Te płytki na ruskich stronach dają pełne zakresy rozdzilczości (kroków) dla małych kątów typu 30 stopni? Nie rozumiem też, o co chodzi wychwalającym te czujniki odnośnie "trudności ustawienia A1324 względem magnesów". Nie przypominam sobie żadnych problemów z tym związanych, a zrobiłem tylko jedne jednoosiowe pedały w życiu.

Ogólnie przy przewidywanej cenie rzędu pięciokrotności A1324 (uwzględniając problemy ze zdobyciem) przydałaby się czyjaś próba zakończona powodzeniem i udokumentowana. Na chwilę obecną wolałbym (delikatnie mówiąc!) kupić płytkę za 65 euro, żeby załadować firmware Hempstick i dostać 12 bitów (4096 kroków).

Polutowanie obwodu samemu to nie problem. Kto powiedział, że ma być PCB? Kto powiedział, że musi być małych rozmiarów? Kto powiedział, że czujnik musi się znajdować się w tym samym miejscu, co reszta układu? Jesteśmy środkoweeuropejczyki, czy nie?!  :joystick:

« Odpowiedź #24 dnia: Stycznia 06, 2016, 19:07:03 »
Czujnik w yjsciem analogowym  A1324, A1325 i A1326  :532:

Minimalne robocze napięcie zasilania : 4.5V a max 5.5V  :woot: :634:

http://akizukidenshi.com/download/ds/allegro/A1324_Datasheet(1).pdf   :joystick: :595:

Offline Bucic

• *
    • GIMP
« Odpowiedź #25 dnia: Stycznia 06, 2016, 23:11:34 »
Póki co:
Ja 10 szt.
Boczek 10 szt.
sznink 2 szt.

Ktoś jeszcze?

« Odpowiedź #26 dnia: Stycznia 06, 2016, 23:31:51 »
Dałem info na PW i tu.

Zgłaszam się na 4 sztuki A1324.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 07, 2016, 08:35:02 wysłana przez KosiMazaki »

Offline Bucic

• *
    • GIMP
« Odpowiedź #27 dnia: Stycznia 07, 2016, 00:51:15 »
Ja 10 szt.
Boczek 10 szt.
sznink 2 szt.
Falkon40 4 szt.

Offline Bucic

• *
    • GIMP
« Odpowiedź #28 dnia: Stycznia 07, 2016, 09:14:43 »
Zamówienie złożone.
Czekam na przelewy: Ilość*5*1,23+koszt_przesyłki.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 07, 2016, 20:19:14 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #29 dnia: Stycznia 07, 2016, 14:05:17 »
OK, wpłaciłem.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 07, 2016, 20:18:49 wysłana przez KosiMazaki »