Autor Wątek: Ciekawostka regionalna :).  (Przeczytany 5306 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
Odp: Ciekawostka regionalna :).
« Odpowiedź #15 dnia: Stycznia 19, 2016, 23:52:54 »
Jeżeli był to 5 slp z Pilzna to na 99% wyglądał tak:

Wszystkie ówczesne S-199 Czechosłowackiego lotnictwa miały taki oliwkowy(?) kolor.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline Redspider

• *
  • Pure evil....ZŁOOOOO !
« Odpowiedź #16 dnia: Stycznia 19, 2016, 23:59:12 »
Generalnie w pułkach myśliwskich (bo były także  jednostki bezpieczeństwa, coś jak nasz UB) Avie były malowane farbami z niemieckich zapasów : RLM-02 (tak jak pokazał Rutkov) oraz RLM-82 i RLM-81 (lub podobne wariacje kolorów)

P.S. Rutkova Avia jest z eskadry dowodzenia.
NA PLASTERKI !!!

Geniusz może mieć swoje ograniczenia, ale głupota nie jest tak upośledzona

Offline Redspider

• *
  • Pure evil....ZŁOOOOO !
« Odpowiedź #17 dnia: Stycznia 20, 2016, 07:48:52 »
Wczoraj w nocy szukałem jeszcze zdjęć z tego pułku i eskadry. Niestety, póki co bezskutecznie. Trochę za cieńki jestem, ale popytam się lepszych ode mnie.
P.S. Ustaliłem, że Avie S-199 były na wyposażeniu od 1948 r. w tym pułku (przesiedli się ze Spitów IX, którymi wrócili z wojny - tutaj dygresja -Nam nie było dane, pomimo wielokrotnie większego wkładu w wysiłek wojenny jako taki, a w działaniach lotniczych, był on wyjątkowo szczególny, o czym tutaj nie trzeba zapewniać). Co do Spitów, to udało mi się nawet znaleźć zdjęcia z tego okresu (lądowanie - powrót z Anglii ?? - oraz jakieś uroczystości)
NA PLASTERKI !!!

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #18 dnia: Stycznia 20, 2016, 08:12:13 »
Vicki przerażasz mnie :021:.

W sumie będę trochę rozczarowany. Niby tragedii nie ma, bo to taki kundel FW190 i Bf109 no ale cóż :).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Redspider

• *
  • Pure evil....ZŁOOOOO !
« Odpowiedź #19 dnia: Stycznia 20, 2016, 08:22:46 »
Niby tragedii nie ma, bo to taki kundel FW190 i Bf109 no ale cóż :).
Poprawniej chyba  było by kundel z Bf-109 G10 i He-111H ;)
NA PLASTERKI !!!

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #20 dnia: Stycznia 20, 2016, 08:28:11 »
A Faktycznie, bo w D9 Jumo 213 siedział. Za wczesna pora dla mnie, widać jeszcze się nie dobudziłem.  Ale i tak kundel :P.

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Rola

• *
  • 9/39 & R'n'R
« Odpowiedź #21 dnia: Stycznia 20, 2016, 16:01:08 »
Ale i tak kundel
...ale ciesz się, że nie taki:

"Każdy kilogram nowego samolotu szczególnym dobrem Narodu"

« Odpowiedź #22 dnia: Stycznia 20, 2016, 22:16:31 »
...  Jumo 213 siedział.  ...
Aż przeglądnąłem wspomniane wcześniej ML nr. 44, tudzież wygrzebałem instrukcje do starego modelu Avii 199 z KP  i wszędzie piszą Jumo 211. Więc jak to było? Bo to by wtedy na mieszańca, ale ze Stuką wyglądało.
"Różnica między mną a wariatem jest taka, że ja wariatem nie jestem."
                                                                                  S. Dali

Offline Redspider

• *
  • Pure evil....ZŁOOOOO !
« Odpowiedź #23 dnia: Stycznia 20, 2016, 22:39:10 »
Mazak, dobrze napisał. Jumo 213 był montowany w Dorotce 9 (zresztą nie tylko : https://en.wikipedia.org/wiki/Junkers_Jumo_213 )
W Avii S-199 było Jumo 211F (https://en.wikipedia.org/wiki/Junkers_Jumo_211)
NA PLASTERKI !!!

« Odpowiedź #24 dnia: Stycznia 20, 2016, 23:30:23 »
Może się wcześniej nie precyzyjnie wyraziłem. Chodziło mi o Avię. Dzięki Red.
                                                                                  S. Dali

Offline Redspider

• *
  • Pure evil....ZŁOOOOO !
« Odpowiedź #25 dnia: Stycznia 21, 2016, 06:42:07 »
P.S. Rutkova Avia jest z eskadry dowodzenia.
Samolot z obrazka Rutkowa uległ katastrofie 13.03.1951 r. Pilot Zdenek Voženílek zginął. Przyczyna był błąd pilota : samolot wpadł w korkociąg na małej wysokości (na tyle ile znam angielski, a znam słabo) przy słabej pogodzie.

Inną katastrofę jaką znalazłem była 11.11.1950 r. Tym razem była tragiczniejsza, ponieważ w odstępie kilku minut rozbiły się dwie Avie. Piloci zginęli (jeden miejscu, drugi zmarł w szpitalu). Przyczyna : lot na niskiej wysokości w trudnych warunkach, zderzenie z przeszkodą terenową. Piloci pierwotnie mieli zakaz wykonywanie tego przelotu ze względu na złe warunki atmosferyczne - podstawa chmur 50 m - (Brno-Pilzno), ale (prawdopodobnie koniecznie chcieli wrócić do bazy - jakaś uroczystość z okazji 11.11 ??) wymusili telefonicznie zgodę na lot. Do tego nałożył się jeszcze jeden błąd, który się okazał fatalny w skutkach. Obaj piloci (!!) nie dokonali regulacji wysokościomierza przed wylotem (proszę mnie poprawić jak poprawnie to się nazywa).

P.S.
Rozwija się trochę temat, więc jeśli komuś to przeszkadza to proszę rozdzielić lub inaczej nazwać. Jeśli zanudzam proszę skasować.
NA PLASTERKI !!!

Online Ranwers

• *
  • Wizzard
« Odpowiedź #26 dnia: Stycznia 21, 2016, 11:24:45 »
Witam

Włączę się do dyskusji, gdyż czeskie lotnoctwo jest mi dość bliskie. Wychowywałem się na piśmie "Letectvi+kosmonautika", a było to pismo niezłe, merytorycznie lepsz niż rodzima Skrzydlata.
Po pierwsze - Czesi mogli wrócić na Spitach bo zaraz po wojnie był tam rząd nie komunistyczny, dopiero za 2-3 lata (nie pamiętam) wielki brat poprawił wynik wyborów na jedynie słuszne.
W czasie wojny w protektoracie Czech produkowano mnóstwo samolotów, że wspomne tu o Bf-109, Me-262, Siebel-204, Arado-96, Bu-131, -181 itp, a także silniki. Po wojnie podjęto produkcję większości z tych maszyn pod własnymi oznaczeniami i tak Me-109 został S-99 (s-stihać = mysliwiec). Pewnie produkowano by go dalej ale dziwnym trafem (sic) spłonął magazyn z Deimlerami. Podjęto zatem próbę zastosowania innego silnika. Dostępnym był Jumo211 (tak ten ze Stuki). No i powstał Mezek (muł) czyli Avia S-199. Samoloty te były w sumie koniecznośćią, czyli czasową zapchajdziurą. Piloci rozbijali się nagminnie => http://www.leteckabadatelna.cz/havarie-a-sestrely/podle-data/?phase=3
I jeszcze tu http://www.vrtulnik.cz/mil/3.slp.htm - może oznaczenie "naszej" Avii to  FZ-2 ? bo tu jest  FZ-10.
W każdym razie Czesi tłukli te Avie niemiłosiernie. Wykonali nawet modernizację kabiny - zamiast odchylanej - odsuwaną, umożliwiającą po kapotażu wyjście pilota.
Przy okazji dodam że Czeskie lotnictwo wojskowe po wojnie było jakby kontynuacją Luftwaffe :)
Używali oni jeszcze He-111, He-219, Ju-52, Ju-290,a uniformy i hauby były po prostu niemieckiego kroju.
.       __!__
.____o(''''')o____.
          " " "
Forum to miejsce spotkań ludzi, którzy mają "zryty palnik" w pewnych kwestiach i do tego dobrze im z tym

Offline Redspider

• *
  • Pure evil....ZŁOOOOO !
« Odpowiedź #27 dnia: Stycznia 22, 2016, 09:15:09 »
- może oznaczenie "naszej" Avii to  FZ-2 ? bo tu jest  FZ-10.
W książce wpisane jest EZ-2, i raczej tu nie mam wątpliwości (o ile ktoś faktycznie nie pomylił się). Jak pisałem wcześniej, oznaczenie EZ - dotyczy 3. eskadry 5 pułku.
NA PLASTERKI !!!

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #28 dnia: Stycznia 23, 2016, 21:13:12 »
Wczoraj jeszcze miałem okazję pogadać chwilę z L. Gańskim i wspominał, że jak ten Mietek/Avia wylądował to wzbudził wielką sensację. No i jak to w takich sytuacjach bywa wszyscy zaczęli podziwiać, wsiadać i ogólnie "przymierzać się" do kokpitu. Wspomniał, że wszędzie były tabliczki świadczące, że to jest Messerschmit 109 (w tym też w kokpicie przynajmniej tak zrozumiałem). Może to świadczyć o tym, że mógł być to faktycznie Mietek, tudzież była to Avia poskładana z części Mietka i zwyczajnie nikt nie pozmieniał tabliczek (bo i po co?). Zdjęcia niestety w swoich zbiorach nie ma.

« Odpowiedź #29 dnia: Stycznia 23, 2016, 23:26:09 »
Na podstawie posiadanej/przeglądniętej literatury obstawiał bym jednak Avię poskładaną z Mietków. Analogicznie - do sprzętu produkcji czy "licencji" radzieckiej.
                                                                                  S. Dali