Autor Wątek: Mikoyan i Gurevich MiG-21 bis i PF  (Przeczytany 16604 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Mikoyan i Gurevich MiG-21 bis i PF
« Odpowiedź #45 dnia: Sierpnia 01, 2020, 20:16:35 »
A co chcesz osiągnąć sido? Jak pod kalki to nie lepiej bezbarwny błyszczący? Trwalszy i też nieźle błyszczy, zwłaszcza jak się jeszcze opyli rozcieńczalnikiem.
"Różnica między mną a wariatem jest taka, że ja wariatem nie jestem."
                                                                                  S. Dali

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #46 dnia: Sierpnia 01, 2020, 22:06:26 »
A co chcesz osiągnąć sido? Jak pod kalki to nie lepiej bezbarwny błyszczący? Trwalszy i też nieźle błyszczy, zwłaszcza jak się jeszcze opyli rozcieńczalnikiem.

Sido pięknie i bardzo równo się rozchodzi, w moim odczuciu znacznie lepiej niż jakikolwiek lakier. Kalki też ale i pod washa jest świetny.

nieźle błyszczy, zwłaszcza jak się jeszcze opyli rozcieńczalnikiem.

A to nie znam, o co chodzi?
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 02, 2020, 14:55:42 wysłana przez YoYo »
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #47 dnia: Sierpnia 02, 2020, 20:20:30 »
Z sido to takie moje małe skromne przemyślenia. Owszem ładnie i łatwo się kładzie nawet pędzlem, ale zdarzyło mi się przetrzeć przy ścieraniu wascha i niestety kolorek kamo ulegał uszkodzeniu (przy humbrolach, przy akrylach teoretycznie nie powinno przeszkadzać).
A to nie znam, o co chodzi?
Kładziesz bezbarwny i traktujesz go mgiełką z dedykowanego rozcieńczalnika, dodatkowo wygładza. Na MW ktoś kiedyś wrzucił taki patent i wykorzystałem go jak mi półmat Defiancie trochę parchato siadł i teraz się świeci jak psu cochones. I tak myślę czy go jeszcze raz półmatem nie pociągnąć.
                                                                                  S. Dali

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #48 dnia: Sierpnia 05, 2020, 10:47:59 »
Przetestowałem na modelu lakier (AK Interactive Glossy) i Sidolux i powiem Ci, że wypada o wiele lepiej Sidolux, chociaż dłużej schnie. Powłoka jest bardziej błyszcząca przy jednej warstwie w stosunku do lakieru i dobrze się nakłada, więc zostaję przy Sido.

Wczoraj poszły wszystkie kalki już. Dziś 2x Sido, niech dłużej przeschnie (2-3 dni) i zabieram się za jakiegoś washa, więc już pewnie dam fotki finalne co z tego mi wyszło w następnym tygodniu.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #49 dnia: Sierpnia 05, 2020, 20:58:00 »
Ja używam gunziaków C (w tym przypadku C46). Ludzie chwalą GX100. AK akurat nie stosowałem. W każdym bądź razie "paczam" dalej i od czasu do czasu się wtrącę lub zapytam.
Działaj, nie wykluczone, że się czegoś nauczę  ;) .
                                                                                  S. Dali

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #50 dnia: Sierpnia 08, 2020, 16:45:44 »
Ja używam gunziaków C (w tym przypadku C46). Ludzie chwalą GX100. AK akurat nie stosowałem. W każdym bądź razie "paczam" dalej i od czasu do czasu się wtrącę lub zapytam.
Działaj, nie wykluczone, że się czegoś nauczę  ;) .

Akurat ze mnie taki zaawansowany modelarz, że wiesz ... ;). Raz coś wydłubię na ruski rok i to chyba syberyjski, bo co pięć lat, więc nie wiem, czy reprezentuję jakiś poziom ;>.  Bardziej coś tam z dalekiej pamięci (no kiedyś to się tego kleiło i kleiło :evil:). Ale kiedy to było? Podstawówka i liceum i chyba z 1 zrobiłem na studiach (no ale może dodam, że kiedyś wywalczyłem 1-e miejsce w jakiś zawodach młodzieżowych w 1:48 ze swoim F-16C :) ). Warto sobie natomiast zawsze coś przypomnieć, dziś już np. wiem co w tym MiG'u mogłem zrobić lepiej. Też już wiem, że nie warto kłaść ten czarny błyszczący podkład na szary matowy. Walić od razu na plastik i to dobrze wypolerowany wcześniej, wtedy efekt jest faktycznie piorunujący z tym czarnym błyszczącym. Jak idzie na szary podkład to robi się zbyt matowy, a do tego szary nie jest idealnie równy (te podkłady zawierają jakieś mikro grudki). Ogólnie MiG'uś na finiszu.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #51 dnia: Sierpnia 08, 2020, 21:15:44 »
A myślisz, że ja taki fachman jestem? Są tu lepsze spece ode mnie tylko od jakiegoś czasu rzadko bądź wcale się nie odzywają.
                                                                                  S. Dali

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #52 dnia: Sierpnia 09, 2020, 09:30:00 »
Hmmm, kolejny problem. Wczoraj dokleiłem podwozie główne i okazuje się, że nie jest tutaj ta sprawa dobrze zaprojektowana w samym modelu przez producenta. Schło przez całą noc i się ... rozjeżdża jak stanął dziś z rańca na własnych "nogach". Model jest w sumie dość ciężki (1:32), goleń koła głównego, cieńka, prosta i bez wzmocnień, plastik niespecjalnie twardy. Samo koło główne też dość duże i ciężkawe. Źle to tutaj zaprojektowali. Tak myślę, co tutaj można by zrobić. Teraz dodałem warstwę kleju jeszcze w okół przy łączeniu. Chyba dodatkowo obrobię jeszcze gniazda wokół goleni masą epoksydową Milliput (Yellow, Standard). Jak z tego korzystałem, to to wysycha do dość twardej struktury. Potem to zamaluję. Też jeszcze gdzieś wyczytałem w sieci, że można oblać samą goleń klejem cyjanoakrylowym średnio gęstym (ponoć w ten sposób się ona wzmocni dodatkowo i nie będzie się gięła). Jak są jakieś jeszcze inne pomysły to b.chętnie skorzystam.

« Ostatnia zmiana: Sierpnia 09, 2020, 10:25:32 wysłana przez YoYo »

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #53 dnia: Sierpnia 09, 2020, 11:55:21 »
Nie myślałeś żeby dorobić siłownik pneumatyczny, którego u Ciebie brak?

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #54 dnia: Sierpnia 09, 2020, 12:30:35 »
Nie myślałeś żeby dorobić siłownik pneumatyczny, którego u Ciebie brak?

Bedzie, nie jest dodany ale to i tak nie utrzyma nalezycie, bo silownik jak w realu dociaga pokrywe wraz z golenia. To jest caly taki blok, ktory zasadniczo nie ma zadania podtrzymywac ciezaru:

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #55 dnia: Sierpnia 09, 2020, 21:49:19 »
Jakoś się z tym uporałem. Kupiłem też cyjano (zwykły taki z Żabki, bo była pod ręką), trochę tym wzmocniłem plus ta szpachla Milliput przy gnieździe. Jutro stawiam na swoich girach, zobaczymy. Natomiast potwierdzam (chociaż brzmi to brutalnie :evil:)- nałożenie nawet na pomalowany plastik cyjankę (wykałaczką robiłem) na całej długości goleni z każdej ze stron, spowodowało, że dodatkowo powierzchnia się utwardziła. Plastik się nie rozpuścił, wszystko ok. Błyszczy się jak psu jajca, ale potraktuję to lakierem jutro i mam nadzieję, że będzie grała muzyka. Dobry patent. Tak myślę też, że ten siłownik coś jednak da dodatkowo ze stabilnością (przynajmniej w jednym kierunku) i podtrzyma goleń.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 09, 2020, 22:00:30 wysłana przez YoYo »

www.yoyosims.pl

Offline ESP

• *
  • Cloud Surfer
« Odpowiedź #56 dnia: Sierpnia 09, 2020, 23:20:20 »
YoYo,
jeżeli chodzi o farby bezbarwne (warnisze) to AK jest dosyć słabym wyborem.*
Najlepsze są Gunze (GX'y) i polskie Hataki z serii Orange.
A jeżeli zaś chodzi o błyszczący na metaliczne powierzchnie to aby uniknąć zatracenia tego specyficznego błyszczenia warto wcześniej pokryć metalizer czymś takim:
https://www.mojehobby.pl/products/AK894-Intermidiate-Gauzy-Agent-Shine-Enhancer.html

* - Ogólnie AK ma kilka fajnych linii produktów (AK Extreme metal, kredki, w/w Gauzy, Real Colors) ale niestety większość ich produktów wypada blado z konkurentami z Japonii.
AMD Ryzen9 5900X + beQuiet! ShadowRock3 // HyperX Fury 64GB 3200MHz // MSI MAG X570 Tomahawk // MSI RTX3080 OC 10GB // ASUS ROG SWIFT PG329Q // KIOXIA 2TB M.2 NVMe + Samsung 2TB SSD // beQuiet! PureBase500

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #57 dnia: Sierpnia 10, 2020, 11:11:11 »
@ESP.
A jaką to ma konsystencję? To nie jest pasta? Widziałem to na jakimś filmie na YT kiedyś. Gościu wcierał szmatką, fajny efekt, też mi się podobało.

Ps. W MiG-u zrobiłem jeszcze małą "profanację" by wzmocnić główne podwozie. Osłona wnęki przy goleni ... styka się ze skrzydłem. No nic. Model i tak półkowy, nikt tam nie będzie zaglądał, a przez pylon z AA to jest ładnie to zamaskowane. Zresztą na tym zdjęciu powyżej widać, że normalnie ta szczelina tam ma 2-3 cm w realu, jest w każdym bądź razie bardzo mała. Trzyma się już dobrze nawet bez tego siłownika na tych cienkich goleniach. Pacjent przeżył. :)

www.yoyosims.pl

Offline ESP

• *
  • Cloud Surfer
« Odpowiedź #58 dnia: Sierpnia 10, 2020, 14:56:13 »
Yoyo,
ma konsystencję i lepkość wikolu bardzo mocno rozcieńczonego wodą - ja go kładę bez rozcieńczania aerografem 0.2 na ciśnieniu poniżej 1 bar.
Tu masz test obu produktów Gauzy https://www.youtube.com/watch?v=v6DKarGAlAA

k.
AMD Ryzen9 5900X + beQuiet! ShadowRock3 // HyperX Fury 64GB 3200MHz // MSI MAG X570 Tomahawk // MSI RTX3080 OC 10GB // ASUS ROG SWIFT PG329Q // KIOXIA 2TB M.2 NVMe + Samsung 2TB SSD // beQuiet! PureBase500

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #59 dnia: Sierpnia 10, 2020, 15:35:46 »
Niezłe. Akurat MiG'i aż tak nie błyszczały ale przyda się ten patent do jakiś innych modeli na przyszłość. Thx.

www.yoyosims.pl