Autor Wątek: Modernizacja Thrustmaster F-22PRO i F-16TQS na USB - specjalista poszukiwany  (Przeczytany 5374 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Modernizacja Thrustmaster F-22PRO i F-16TQS na USB - specjalista poszukiwany
« Odpowiedź #15 dnia: Września 24, 2016, 10:45:11 »
Nie wiem czy dobrze rozumiem, to Bu0836A to układ, który trzeba dokupić i polutować kabelki zgodnie ze schematem załączonym kilka postów wcześniej. Nie jest to żaden Plug and Play?

Bardzo dobrze rozumiesz :) Nie kupisz nigdzie gotowego rozwiązania ale to od Bodnara jest już gotowe w 90%, reszta to tylko kwestia chęci i cierpliwości.

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
Odp: Modernizacja Thrustmaster F-22PRO i F-16TQS na USB - specjalista poszukiwany
« Odpowiedź #16 dnia: Września 24, 2016, 11:51:23 »
Panowie..
Czy możecie mnie zapewnić, że po zamontowaniu tego moda do przepustnicy nie będzie problemu z kalibracją?
Czy soft Cougara nie zgłupieje (kalibracja i profil -nowa płytka PCB)
Zaznaczam, że nie używam TARGETa, ani Foxy.

Jeśli jedyną zmianą będzie poprawa precyzji przepustnicy to też się piszę na 1szt. do Cougara.
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

« Odpowiedź #17 dnia: Września 24, 2016, 12:44:45 »
Witam,
wczoraj dostałem informację od MilesD, że już nie produkuje modu do TQS. Szkoda, nie wiem jak jest z modem do TM F-22..... Póki co, zapytałem o możliwośc dostarczenia modu do TM Cougar. Czekam na odpowiedź.
W kwestii BU0836A to idealnym rowiązaniem jest płytka PCB do której podłaczysz przyciski i potencjometry. Możesz wybrac BU0836A Break out Matrix board lub zamówic podobną w firmach, które oferują płytki PCB. Za tę cene będziesz miał chyba ze 4 sztuki. Schemat płytki ponizej.....
http://www.leonheller.com/David/David.gif
http://www.leonheller.com/David/Artwork.pdf

Pozdrawiam,
Stulee

« Odpowiedź #18 dnia: Września 24, 2016, 13:00:23 »
Przepraszam za następne pytania, ale elektronika to nie moja działka, chciałbym jak najprościej.
Czy coś takiego, jak rozumiem jest już gotowym połączeniem tej płytki, o której piszesz, tego układu Bu.. i wtyku USB i jak rozumiem jedno do reanimacji F22 i druga do reanimacji TQS, czy tak?

http://www.leobodnar.com/shop/index.php?main_page=product_info&products_id=204

« Odpowiedź #19 dnia: Września 24, 2016, 13:34:34 »
Generalnie - jak widać na ściągawce - jeden BU wystarczy aby podpiąć zarówno TM F-22 jak i TQS (plus jeszcze RCS). Płytka PCB pozwoli uniknąć plątaniny przewodów pomiędzy BU a przyciskami itp. Jak zapewne zauważyłeś liczba wejść na BU jest dużo mniejsza niż liczba przewodów wychodzących z poszczególnych przycisków....Powiedzmy kilkanście gotowych wejść na BU i ok. kilkudziescięciu przewodów z F-22. Płytka wykorzystuje tzw. matrix (nie wiem jak nazywają to elektronicy) połączeń, który pozwoli podpiąć do BU 32 przyciski, kilka potencjometrów itd. Na dzień dzisiejszy z BU mam TM F-22, F-16FLCS, F-16 TQS (drugi miał być z modem od MilesD) oraz Suncom F-15 (nabyty od jedego z Szanownych Forumowiczów). Wszytskie urządzenia spisują się bardzo dobrze. 
Pozdrawiam,
Stulee

« Odpowiedź #20 dnia: Września 24, 2016, 21:27:37 »
Zastanawiam się tylko jak z punktu widzenia wygody połączyć w jednej płytce i F22 i TQS. Jak przypuszczam kable z obu urządzeń wychodzą i spotykają się na tej płytce z Bu.. a od niej jeden kabel USB. Ale czy to combo, do którego link podałem, załatwia sprawę, w sensie stanowi płytkę, BU i wtyk USB?
Przepraszam za pewnie naiwne pytania, ale tak jak napisałem jedyne rzeczy jakie w życiu lutowałem to wtyczki do baterii, regulatorów i silników do modeli RC :)

« Odpowiedź #21 dnia: Września 24, 2016, 21:48:13 »
BU to tylko urządzenie wyjściowe. Nie ma płytki. Możesz ją dokupić na ich stronie za ok. 10 funtów. Osobiście uważam, że wygodniej jest mieć dwa oddzielne urządzenia na BU (2 x BU), tj. joystick i przepustnicę. Ale to znowu kosztuje .......

Stulee

« Odpowiedź #22 dnia: Września 24, 2016, 21:57:12 »
Tak też mi się wydawało. Ale jeszcze raz pytam o to konkretne urządzenie, do którego link podałem, wydaje mi się (ale pewności nie mam :) ) , że to jest właśnie płytka, Bu i USB, czy tak ?

« Odpowiedź #23 dnia: Września 24, 2016, 22:05:45 »
BU0836A Break out Matrix board jest na końcu strony, do której podałeś link. Do BU możesz podłączyć 32 przyciski itp. Zewnętrzna płytka ułatwie sprawę. Urządzenie jest wyposażone w gniazdo USB typu B. Najprościej jest zamówić http://www.leobodnar.com/shop/index.php?main_page=product_info&cPath=94&products_id=180 . Tu jest wszystko. Tylko "ciągnąć kable" z joysticka. Ale cena......

« Odpowiedź #24 dnia: Września 24, 2016, 22:13:01 »
Wielkie dzięki. Zastanawiałem się pomiędzy tym do którego ja podałem link, a tym do którego Ty. To prawda cena słaba, ale ja jestem cienki w te klocki i chciałbym jak najbardziej prosto.

« Odpowiedź #25 dnia: Września 25, 2016, 18:56:14 »
Tu jest kolejne rozwiązanie https://forums.eagle.ru/showthread.php?t=120049&page=13
ale o tym nie mam kompletnie zielonego pojęcia. Może ktoś pomoże?

Stulee

« Odpowiedź #26 dnia: Września 25, 2016, 20:18:42 »
Dostałem maila z firmy Leo Bodnar, stwierdzili że to ustrojstwo, do którego linka podałem kilka postów wcześniej może być, ale zapytali czemu nie użyć przejściówki serial port-USB??? Z tego co wiem, gdyż od tego pomysłu jakiś czas temu rozpocząłem to coś takiego nie działa w przypadku F22 i TQS-a.

« Odpowiedź #27 dnia: Września 25, 2016, 21:03:51 »
Mam taką przejściówkę, http://www.conrad.com/ce/en/product/986536/USB-20-Cable-1x-USB-20-connector-A-1x-D-SUB-plug-15-pin-150-m-Black-UL-approved-LogiLink. Obsługuje max. 8 przycisków i 2 potencjometry. Działa świetnie z Thrustmaster Top Gun Joystick lub RCS. Do HOTASów nie nadaje się. 

« Odpowiedź #28 dnia: Września 26, 2016, 16:20:00 »
Kiedy jakiś czas temu pomyślałem o reanimacji F22 + TQS zacząłem od szukania podobnych rozwiązań, ale gdzieś przeczytałem to o czym też piszesz, że przy takim sprzęcie nic to nie da. Rozwiązanie, do którego link podałeś wcześniej wygląda fajnie, wręcz fantastycznie. Mała skrzyneczka, z jednej strony podłącza się portem szeregowym F22 lub TQS, z drugiej wychodzi kabel USB. Ale muszę się dokładniej wczytać, bo nie do końca rozumiem, jak to polutować. Z tego co zrozumiałem ma to tę przewagę nad rozwiązaniami z BU..., że można używać SHIFT, czyli dużo więcej możliwości, nie wiem czy dobrze zrozumiałem?
Swoją drogą jakby ktoś na forum bardziej doświadczony, podjął się zbudowania czegoś takiego, to chętnie bym zakupił, albo może wchodziłaby w grę wymiana na jakiś model zdalnie sterowany, np. świetnie latające skrzydełko lub inne.

« Odpowiedź #29 dnia: Listopada 13, 2016, 20:41:15 »
Mam pytanie do Kolegi Stulee.
Zamierzam zreanimować F22 i TQS zgodnie ze schematem, który zamieściłeś i wykorzystując płytkę z układem BU. Otworzyłem F22, jeśli chodzi o osie X,Y to podłączenie kabelków wydaje się nie stanowić problemu, natomiast jeśli chodzi o całą resztę to i owszem. Po otwarciu rękojeści wszystkie przewody od grzybków i przycisków idą do płytki ze scalakami i od niej odchodzi płaski kabel (6 kolorowych kabelków) podłączonych do płytki w podstawie. I teraz mam pytanie, czy upgrade polega na podlutowaniu tej wiązki 6 kolorowych kabelków do płytki z BU, a jeśli tak to jaki kolor kabla do której kolumny i rzędu na płytce z BU (na schemacie jest więcej kabli), czy też wywalam tę płytkę ze scalakami w rękojeści i ciągnę wszystkie kable podłączając zgodnie ze schematem do określonych kolumn i rzędów płytki z BU?