Autor Wątek: MMJoy-2 Konfiguracja i wybranie opcji - Arduino LEONARDO Atmega32U4  (Przeczytany 20813 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: MMJoy-2 Konfiguracja i wybranie opcji - Arduino LEONARDO Atmega32U4
« Odpowiedź #30 dnia: Lutego 15, 2018, 15:34:45 »
Witam
Stulee masz w enkoder wpięte diody? Zobacz na jednym enkoderze, czy działa później podłącz wszystko. Tu masz podobny problem z [ver MMjoy2 20160818] Mmjoy2 button and encoder problem. Opis i schemat Enkodera: https://github.com/MMjoy/mmjoy_en/wiki/Connecting-basic-inputs-and-setting-up-software

Schematy:

« Ostatnia zmiana: Lutego 15, 2018, 16:33:46 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #31 dnia: Lutego 15, 2018, 19:03:44 »
Witam,
używam Mmjoy2 z listopada 2016. Nie sądziłem, że diody będą potrzebne do enkoderów. Myślałem, że takie rozwiązanie dotyczy podłączeń typu "matrix - macierz". Prawdopodobnie to może być przyczyną moich problemów. Z drugiej jednak strony udało mi się rozwiązać ten problem metodą wielu prób. Obecnie wygląda to tak:
Joystick buttons - od 1 do 36 pracują normalnie i są skojarzone z  H/W button. Od 37 do 42 za nic w świecie nie chciały poprawnie pracować. Więc zostawiłem je puste. Dalej od 43 do 51 - OK. Znowu przerwa do 55 włącznie. Dalej do 67 OK. Razem mam 10 pustych (nie zapisanych) Joystick buttons.
Testuję ww. ustawienia w DCS A-10C. Póki co, wszystko wygląda normalnie.
Pozdrawiam,
Stulee   

« Odpowiedź #32 dnia: Lipca 19, 2018, 19:24:24 »
Witam wszystkich.
Robię prosty projekt pedałów (oś x, y) do rajdów pod Richard Burns Rally. Zaczęło się wszystko od dramatycznej czułości pedałów oryginalnych.
Kierownica jako tako działa... Postanowiłem zrobić osobny kontroler do pedałów.
Mam :
win 7, 64
płytka Arduino Micro Pro
2 potencjometry liniowe: B10K

Wszystko połączone wg schematów - łączy się z Arduino IDE po USB
Połączenie analogowe na pinach A0 i A2 - monitor wskazuje zakres 0-1023
I tu niby wszystko ok, ale problem zaczyna się po włączeniu gry - czułość jest dalej dramatyczna - w sumie to ruch ok 30 stopni potencjometra powoduje praktycznie max gaz - brak możliwości gry
Próbowałem wielu kodów do arduino IDE - bez zmian...
Postanowiłem połączyć płytkę Arduino z programem MMJoy2 - ponieważ ma duże możliwości kalibracji.
Załadowałem firmware MMJoy2 i jestem na etapie: Connected to VID [8888] PID [8888] MMJ-reset
Czytałem, że trzeba teraz załadować JoyLoader - jest w katalogu MMJoy2 - ale nie wiem jak go zainstalować...
Nie wiem czy dobrze rozumiem, że na tym etapie już nie współpracuję z Arduino IDE, tylko ten JoyLoader załatwia sprawę ?
Po załadowaniu firmware MMJoy2 miałem chwilę ale nagle straciłem kontroler w win7 i Arduino IDE nie widzi portu, więc nie da się załadować kodu - czy JoyLoader to wszystko załatwi?
Proszę o wskazówki - z góry dziękuję.
Pozdro

« Odpowiedź #33 dnia: Lipca 19, 2018, 21:12:55 »
Dardzo dobra ściąga.
https://www.geneb.org/mmjoy2/pro-micro-instructions.pdf
Koledzy we wcześniejszych postach też opisali krok po kroku.

« Odpowiedź #34 dnia: Lipca 20, 2018, 12:51:33 »
Dzięki za odpowiedź
Korzystałem ze ściągi...

Przed wgraniem firmware MMJoy2 miałem w Menadżerze Urządzeń sterownik SparkFun na Porcie COM.
Po wgraniu MMJoy2 zniknął sterownik z Managera i pojawił się kontroler "MMJ-reset" - tak jak napisałeś :),
MMJoy teraz nie widzi portu COM, ale działa.
Ustawiam oś X i Y ( pedał i hamulec): Int Sensor - MCUPort - F5, F7 (odpowiedniki dla płytki SparkFun Micro Pro), precyzja 10 bit
Value row i Value Processed (podczas kręcenia potencjometrem pokazuje 0-1023)
Wygląda na to, że jest OK :)
W celu ustawienia czułości, ustawiłem "spec. function" (standardowe ustawienie jest na 200 - to właśnie powoduje pełny zakres w krótszym czasie)(wszystko na 100 - uzyskuję 100% liniowości) i zaznaczam #2 w ustawieniach osi.
Ustawień kalibracji i filtrów na razie nie ruszałem, żeby nie zmieniać na raz za dużo paramet
Zapisuję ustawienia: "Save set to device" - nie mam żadnych reakcji w grze na jakiekolwiek zmiany.
"Save set to file" też nie działa...
Po zapisie do pliku, utworzyło mi w katalogu MMJoy2 plik: Pedały.mmjoy - typ pliku MMJoy Config file.
Może trzeba ten plik przekierować gdzieś, żeby go widziało?
W programie MMJoy wszystko ładnie działa - kręcenie potencjometrem daje wartości maksymalne w przy pełnych obrotach potencjometru (ok. 220 stopni skrętu...
W grze nadal pełny zakres gazu to ok 30 stopni skrętu potencjometrem, początkowo nic potem nagłe uderzenie (full gaz) potem skręt już bez reakcji.
Coś jest nie tak, zastanawia mnie jeszcze jedno - w ustawieniach po prawej na górze mam "Ok. Used axis 0, buttons 128." - dziwne bo osie X, Y mam zdefiniowane a tu jakby nie widział tego...

https://obrazki.elektroda.pl/3508728100_1532082220.png
https://obrazki.elektroda.pl/9785524700_1532082280.png

« Odpowiedź #35 dnia: Lipca 20, 2018, 15:47:19 »
Zapisuję ustawienia: "Save set to device" - nie mam żadnych reakcji w grze na jakiekolwiek zmiany.
"Save set to file" też nie działa...
Jeśli wgrałeś plik do "device " to musi działać. Save set to file to tylko zapis zmian do pliku ważny jest pierwszy zapis save set to device. Możesz sprawdzić jak to działa nie w grze ale np. programem do testowania analogów WBK_JoyTester. Jest na dole w MMJoy2

« Odpowiedź #36 dnia: Lipca 20, 2018, 22:45:39 »
Po rosyjsku, powinno być pomocne: https://www.youtube.com/watch?v=bRuTjtKpss4
« Ostatnia zmiana: Lipca 20, 2018, 22:48:36 wysłana przez KosiMazaki »