Autor Wątek: Tactical Air War  (Przeczytany 30665 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Tactical Air War
« dnia: Lutego 14, 2016, 12:56:36 »

Scramble!
Scramble! Scramble!

New TACTICAL AIR WAR server is available soon. Every single pilot is urgently needed to defend friendly lines, attack enemy convoys and cities.
Move frontline forward and capture airfield after airfield. Destroy enemy supplies and win the first multiplayer campaign in IL-2 Battle of Stalingrad.

The Tactical Air War (TAW) is not a simple dogfight server. We have created complex script which automatically analyze logs files after each mission.
Depending on the events during the previous mission next different mission is generated. There is some kind of continuity between all missions.
Intact tank convoys advance to capture enemy city. Destroyed defense lines will not be generated. Every single action has impact on the next missions.

To win the map you have to capture all the enemy airfields. We have divided large Stalingrad map into three smaller maps (west, center, east).
The campaign starts on center map. To win the campaign you will have to win all the maps toward west or east depending which side you fly on.

If you are interested in taking part in this test event don’t hesitate and join the Tactiacl Air War test server.
It will be available from 18.02.2016 19:00 UTC

Server settings:
* No object icons
* No navigation icons
* No kill notification
* No weapon locks
* No coalition balancer
* Death penalty 5min
*Mission duration from 70 to 90 minutes
* You may fly only on one side during the whole campaign!
First sortie determines your side (red or blue)!

Please visit also TAW website at http://taw.stg2.de
You may find there actual map on the server with ground units, online players list, statistics etc.

We are still developing website and server (it’s just a basic stage) so bugs and errors are inevitable. Fell free to report your observations and issues.

Tactical Air War server is being developed thanks to cooperation =LG= and STG 2 teams.

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
Odp: Tactical Air War
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 16, 2016, 09:57:11 »
No to spróbujemy polatać ...
Jeżeli tylko Syn pozwoli to zajrzymy i sprawdzimy "z czym to się je" :-D

Ramm.   
" only mad men fly there where angels afraid to step... "

Offline DonPadre

• *
  • =Luftgangsta=
« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 17, 2016, 11:35:29 »
Jak narazie to tylko testy. Musimy sprawdzić jak to będzie  hulać i jak dużo osób "uradzi" nasz serwer.
Zainteresowanych zapraszam do nas na TSa. IP: 178.217.190.57:6420. 

Online rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 26, 2016, 09:54:14 »
Przymierzam się, zakupię BoM i będę latał, widziałem że serwer odwiedziło 264 pilotów, zacna liczba dobrze wróżąca na przyszłość. Cieszę się chłopaki że to zrobiliście i dziękuję Wam za poświęcony czas.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 26, 2016, 22:55:12 »
Polatałem zbyt mało aby się precyzyjnie wypowiadać.
Ale moja sugestia jest taka - spróbujcie tak ustawić zajęcie lotnisk, aby można to było zrobić z powietrza.
Parę lat temu lataliśmy na tzw "skyptowanym dogu". Dziwnie brzmi :-D
Ogólnie młócka, ale serwer miał ustawiony czas (1h lub 2h - nie pamiętam) i wygrywało się misję za pomocą zajmowania lotnisk.
Brzmi znajomo ? Ale zajmowanie lotnisk nie odbywało się za pomocą czołgów czy artylerii.
Trzeba było wylądować na tym lotnisku nieuszkodzonym samolotem transportowym (w domyśle z grupą dywersyjną na pokładzie:-) )
Żadne "crash" landing, ani takie różne bzdury. Wylądować, zatrzymać się  i ... odstać 30 sek. Niby mało, ale czas dłuży się wtedy niemiłosiernie.
Mamy He-111, mamy jakieś Pe-2 można do tego dodać jakieś obostrzenia (no ammo, albo coś podobnego).
Można "zajmowanie poprzez lądowanie" podzielić na dwie, trzy lub cztery części - czyli do zajęcia danego lotniska potrzeba tam wylądować dwa, trzy lub cztery razy.
Trzeba tylko wytypować takie lotniska lub określić dokładne warunki "brzegowe" aby takie zajęcie było możliwe - procent "recon", "supply" i potrzeba obecności jakiejś kolumny czołgów w pobliżu.
Chodzi oto aby nie zajmować lotnisk na drugim końcu mapy :-P

Dodajcie trochę ruchu w powietrzu, bo zrobi się z tego drugie ADW, gdzie 4 iły w osłonie 4-6 jaków potrafiły pozamiatać każdą kolumnę niem. czołgów w przeciągu kilku minut.
Nie samymi atakami na czołgi człowiek żyje :-D

Ramm.

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #5 dnia: Marca 23, 2016, 11:43:49 »
Serwer rusza jutro o 20-tej naszego czasu.
Opis drobnych zmian:
http://forum.il2sturmovik.com/topic/21029-tactical-air-war/page-3

Ramm.

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 02, 2016, 11:37:49 »
Lata się całkiem przyjemnie.
Trochę mało graczy wieczorami, ale parę razy adrenalina skoczyła do góry :-)
Rutkov - to jest serwer dla Ciebie. Mnóstwo celów naziemnych do wykorzystania przez 110-tkę. Minus jest taki, że chłopaki nawstawiali pełno AAA w konwojach i drugie podejście to już z reguły 100% szans na uszkodzenie silnika. Nie wiem na ile jest możliwa "gradacja" umiejętności artylerzystów z AA, ale jeżeli jest taka opcja to bym ją obniżył.
Zła wiadomość dla Ciebie Rutkov jest taka, że nawigacja w BoS to koszmar ... Szczególnie na mapach letnio-jesiennych. Po paru wywijasach z parą jaków lub parchów naprawdę nie wiedziałem gdzie jestem. No chyba, że przez ostatnich parę lat coś się w tej kwestii zmieniło :-D
Dużo latają ludzie na bomberach, szczególnie po stronie blue, co mnie niezmiernie dziwi zawsze. Być może jest to kwestia widoczności kontaktów na tle ziemi (na mapach nie-zimowych), bo naprawdę niewiele widać i można się heńkiem przeslizgnąć. Druga sprawa, że skuteczność strzelców jest podobna w każdym z samolotów. Już nie ma snajperów z Pe-2, są również w 111, 110. Ponieważ tylko raz widziałem więcej niż dwa myśliwce wroga razem, więc dwa bombery do kupy razem w formacji potrafią się nieźle obronić.
A jak czy parch już taki pancerny nie jest, a i pesteczek nie za dużo do strzelania :-P
Widok dwóch startujących He-111 z dużymi bombami - bezcenny.
Serwer pomyślany z głową, zobaczymy jakie będą limity samolotów i ustawiony planeset.
Czasami denerwują rzeczy z samej gry - takie jak pisanie na czacie blokuje rozglądanie, czy pokaz statystyk, który stanowi podpowiedź, kto, i gdzie pracuje nad celami naziemnymi.
Ale najważniejsza rzecz - wchodzisz i latasz. Nie czekasz.

Ramm.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 02, 2016, 11:49:53 »
Zła wiadomość dla Ciebie Rutkov jest taka, że nawigacja w BoS to koszmar ... Szczególnie na mapach letnio-jesiennych. Po paru wywijasach z parą jaków lub parchów naprawdę nie wiedziałem gdzie jestem. No chyba, że przez ostatnich parę lat coś się w tej kwestii zmieniło :-D

Ramm, ale zależy z jakiej mapki korzystasz. Jest ta pod "O" - i ona w tej kwestii jest świetna, a nawigacja za jej pomocą naprawdę fajna i realistyczna. Pyknąłem prawie 50 misji (w kampanii) i nigdy się nie zgubiłem na dłużej niż 3 minuty mimo, że zostaje tutaj tylko VFR oraz kompas w samolocie. Miasta, zarysy zalesienia, rzeki itp. między mapą, a tym co w grze jest 1:1. Najgorzej jak są chmury, wtedy trzeba niestety zejść na 500m.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 02, 2016, 12:17:50 »
Ramm, ale zależy z jakiej mapki korzystasz. Jest ta pod "O" - i ona w tej kwestii jest świetna, a nawigacja za jej pomocą naprawdę fajna i realistyczna. Pyknąłem prawie 50 misji (w kampanii) i nigdy się nie zgubiłem na dłużej niż 3 minuty mimo, że zostaje tutaj tylko VFR oraz kompas w samolocie. Miasta, zarysy zalesienia, rzeki itp. między mapą, a tym co w grze jest 1:1. Najgorzej jak są chmury, wtedy trzeba niestety zejść na 500m.

Yoyek - czy ja mówię o tym, że jest zła lub nierealistyczna ? Nie. Twierdzę, że odszukanie swojej pozycji na mapie uwzględniając punkty charakterystyczne widoczne na dole jest po prostu trudne. Ale spróbuj wybrać się bezpośrednio do bazy, po walce z jakiem lub parchem, kiedy cieknie paliwo lub glikol i każda sekunda w złą stronę to wybór pomiędzy MIA lub DITCHED.
A teraz postaw się w sytuacji Rutkova, który gubił się na mapie Ardenów w FB. On tak po prostu ma :-D.
To co w FB zabierało 10 sec, tutaj zajmuje minutę lub dwie a i tak nie jestem na 100% pewny czy dobrze obrałem kurs.
W sumie na mapie zimowej jest jeszcze gorzej, bo są zamarznięte rzeki, które stanowią doskonały punkt orientacyjny.

Ramm.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 02, 2016, 12:26:56 »
No właśnie na zimowej jest jeszcze gorzej, brak niebieskich nitek ;).
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Online rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #10 dnia: Kwietnia 02, 2016, 14:04:42 »
No nie zachęcacie do zakupu BoM ;). No niestety gubię się na mapach w BoS, dlatego czasem nie latam na expercie. W końcu zawsze sie odnajdę ale nie mam tyle czasu na latanie by pół misji poświęcić na nawigowanie :). Czyli nie jestem jeszcze gotowy na TAW. Chociaż Ramm z Toba bym się mniej gubił, ale to uprawiasz polowanie na którym ja to za naganiacza mógłbym tylko robić ze 110tką jako kołatką.

btw. czy dobrze zrozumiałem że tylko z BoM można latać ten front? Bo na razie mam tak mało czasu że planuję BoM na wakacje zakupić dopiero. Z drugiej strony jeśli juz miałbym tam latać to tylko 110tką, więc tak czy siak, te 300 stówy muszę wybulić.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #11 dnia: Kwietnia 02, 2016, 14:40:46 »
Chociaż Ramm z Toba bym się mniej gubił, ale to uprawiasz polowanie na którym ja to za naganiacza mógłbym tylko robić ze 110tką jako kołatką.
Nie przesadzaj, jak mieliśmy Ciebie w 110 za plecami, to psik mówił, że możemy wystartować na całą zgraję parchów i wyjdziemy z tego cało :-D

btw. czy dobrze zrozumiałem że tylko z BoM można latać ten front? Bo na razie mam tak mało czasu że planuję BoM na wakacje zakupić dopiero. Z drugiej strony jeśli juz miałbym tam latać to tylko 110tką, więc tak czy siak, te 300 stówy muszę wybulić.

Nie, nie musisz mieć BoM.
Na dzień dzisiejszy nie mając BoM latasz maszynami z BoS'a. Są dostępne wszystkie.
Nie wiem jaki będzie planeset w finalnej wersji, ale tak czy siak BoM'a warto kupić.
Chociażby dla 110-tki i Ju-88 ;-)

Ramm.

« Odpowiedź #12 dnia: Kwietnia 04, 2016, 18:03:12 »

Obecnie na serwerze dostępne są wszystkie samoloty, zarówno te z BoS'a jak i BoM'a. Niestey z planesetem jest bardzo duży problem, ponieważ zdecydowana większość użytkowników zakupiła tylko BoS'a, a jak wiadomo to w BoM'ie dostajemy starsze samoloty takie jak chociażby E-7. W tym momencie nie da się stworzyć sensownego planesetu, bo nikt chyba nie pokusi się o latanie na lagg'u przecikwo f-4, a co wiecej po co np. na f-4 odblokowywac nowe samoloty skoro g-2 jest gorsza?

« Odpowiedź #13 dnia: Kwietnia 04, 2016, 18:03:44 »

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #14 dnia: Maja 09, 2016, 09:49:11 »
Wieści ze świata online ;)
12 maja rusza TAW.
Info na forum : http://forum.il2sturmovik.com/topic/21029-tactical-air-war/page-5

Ramm.