Autor Wątek: Monitory z G-Sync, FreeSync etc.  (Przeczytany 46583 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
Odp: Monitory z G-Sync, FreeSync etc.
« Odpowiedź #30 dnia: Lutego 27, 2016, 16:40:37 »
Jak to zinterpretuje mózg?
Pewnie co słabsze jednostki dostaną padaczki :).

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #31 dnia: Lutego 28, 2016, 14:30:36 »
A jak jest w Acer z martwymi pikselami?
Masz na dzień dobry jakąś gwarancję na bad piksele?
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: Lutego 28, 2016, 15:35:25 »
Nie wiem, nic takiego nie rzuciło mi się w oczy, tzn. odnośnie b. pixeli, ale może i są, pewnie trzeba poszukać w szczegółowych warunkach gwarancji...
Dziś grałem trochę w Wieśka na UBER, klatek ~30-35 na pustkowiach Valen, ale - co niezwykle mnie cieszy - można spokojnie grać i walczyć, chociaż myślałem, że przy tylu fpsach będę musiał zjechać z ustawieniami graficznymi. Nie wiem jak w innych rejonach, Valen jest b. wymagające, i może faktycznie będzie się trzeba zadowolić wysokimi, albo zidentyfikować największego `fps szkodnika`.

Tako rzecze,
Zaratustra

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #33 dnia: Marca 01, 2016, 08:53:38 »
No to już tutaj wynik nie powala. 4K może robić swoje w grach typu fps/tpp. Problemem przy 4K jest objętość wszystkiego co chcemy przechwycić i uwiecznić. Np. zauważyłem, że zwykły screen bmp ma 28 Mb  :icon_biggrin:.

www.yoyosims.pl

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: Marca 01, 2016, 11:06:31 »
Wynik fpsów w Wieśku nie powala, chociaż >30 fpsów z G-Sync odczuwam jako płynne, na tyle, że mogę spokojnie walczyć z przeciwnikami. Nie oszukujmy się, na dzień dzisiejszy nie ma konfiguracji z pojedynczą kartą graficzną, która w 4K dałaby 60 fpsów w maksymalnych ustawieniach Wieśka. Zresztą podobnie z Larą, czyli Tomb Raiderem, jest 30-40 fpsów, co w zupełności wystarcza i jest płynne. Wierz mi Yoyo, to po prostu trzeba zobaczyć na własne oczy  8). Zresztą warto pamiętać, że płynność to nie tylko fpsy, ale też np. skrolowanie, inaczej mówiąc, rozglądanie się wokół siebie, co jest podstawą w symulatorach i pod tym względem G-Sync oszałamia jakością.

Tako rzecze,
Zaratustra

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #35 dnia: Marca 01, 2016, 11:41:07 »
Zysk z G-sync jest pomiędzy 30 fps a maksymalną częstotliwością odświeżania monitora. Poniżej 30 fps G-sync działa jak V-sync, powyżej 60 fps (czy ile tam monitor wyciąga), też.

EDIT:
właściwie poniżej 30 fps G-sync duplikuje klatki obniżając nieco odświeżanie monitora, więc to coś innego niż V-sync.
http://www.pcper.com/reviews/Displays/AMD-FreeSync-First-Impressions-and-Technical-Discussion/Inside-and-Outside-VRR-Wind
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #36 dnia: Marca 01, 2016, 12:16:56 »
Przydałby się test w FSX. Tutaj jest zawsze pewien stutter nad ziemią, bo właśnie FSX jest bardzo podatny na V-sync pomimo, że ma się np. 60 fps, a latać bez tego się nie da. Ciekaw jestem jak G-sync tutaj by wypadł.

Tu znalazłem coś takiego: http://www.simforums.com/forums/how-to-enable-gsync-in-fsx-in-dx9_topic50430.html , podobno mogą jednak być problem z działaniem jak spadają fpsy, ale jest potwierdzenie, że z Dx9 i FSX to działa.

www.yoyosims.pl

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #37 dnia: Marca 01, 2016, 12:44:32 »
Zawsze można w FSX włączyć DX10 :)
Problem w FSX jest za to z 4k, wysoka rozdzielczość zużywa więcej pamięci i łatwiej o błędy OOM.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #38 dnia: Marca 01, 2016, 12:54:02 »
Zawsze można w FSX włączyć DX10 :)
Problem w FSX jest za to z 4k, wysoka rozdzielczość zużywa więcej pamięci i łatwiej o błędy OOM.

W DX10 nie działa TacPack dla X'a (znaczy działa, ale nie wszystko). Latam w FSX DX9 w 4K (na DSR) i działa super, a do tego można było spokojnie zejść z wygładzania do jakiegoś minimum bo plamki są już tak małe, OOM'ów jakoś nie doświadczyłem, ale na ziemi poza standardowymi must have dodatkami (meshe, tekstury, globale) mam niewiele.

www.yoyosims.pl

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: Marca 01, 2016, 14:10:30 »
Tu znalazłem coś takiego: http://www.simforums.com/forums/how-to-enable-gsync-in-fsx-in-dx9_topic50430.html , podobno mogą jednak być problem z działaniem jak spadają fpsy, ale jest potwierdzenie, że z Dx9 i FSX to działa.

Albo ja czegoś nie rozumiem, albo... G-Sync to jest rozwiązanie sprzętowe zarówno po stronie karty jak i monitora, tak więc jest raczej niemożliwe, żeby jakiś tytuł tego `nie obsługiwał`bo to od danego programu w żaden sposób nie zależy, chyba, że takowy ma na twardo `wbite` v-sync i przez to miesza. Wygląda to tak, że wyłączasz w dowolnej grze V-Sync (żeby nie mieszało), a z poziomu sterowników NV włączasz G-Sync i tyle (powyżej dałem screen jak to wygląda). FSX czy inna gra nie ma nic do tego - wszędzie to działa.

Tako rzecze,
Zaratustra

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #40 dnia: Marca 01, 2016, 16:08:11 »
Do niedawna G-sync nie działał w trybie okienkowym, a sporo osób gra w FS'a w tym trybie (P3D nawet nie ma obsługi fullscreen).

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: Marca 01, 2016, 16:38:12 »
Na chwilę obecną działa w okienkach i nie zauważyłem problemów z tym związanych.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #42 dnia: Marca 04, 2016, 18:53:04 »
Do niedawna G-sync nie działał w trybie okienkowym, a sporo osób gra w FS'a w tym trybie (P3D nawet nie ma obsługi fullscreen).

Chyba to jest już w sterach od jakiegoś czasu:

www.yoyosims.pl

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: Marca 04, 2016, 19:33:33 »
Zapodawałem już skrina z tym http://il2forum.pl/index.php/topic,17519.msg334554.html#msg334554. Wszystko działa jak należy. Przetestowałem w trybie okienkowym też.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #44 dnia: Marca 09, 2016, 10:16:32 »
Dobra, miękka rura jestem i skusiłem się na monitor z G-sync po długim myśleniu. Też się podzielę wrażeniami jak dojdzie. Niestety nie poleciałem tak szerokim łukiem jak Boski z 4K i postanowiłem zostać przy 2560x1440 27'' (w sumie jedyną zaletą będzie ten G-sync). To głównie za sprawą jednak wciąż małej ilości FPS przy jednej, nawet dobrej karcie przy 4K, a zawsze też można jeszcze pobawić się w DSR z G-synciem, co też może dać dobry efekt. Jestem zwolennikiem 60 fps ;>. Większy monitor kusi, ale w sumie też, myślę, że za 0,5-1 rok to bardziej będziemy grzać już na Oculusie, niech tylko ceny spadną i odejdą choroby wieku dziecięcego.

www.yoyosims.pl