Autor Wątek: Monitory z G-Sync, FreeSync etc.  (Przeczytany 46424 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

qrdl_logos

• Gość
Odp: Monitory z G-Sync, FreeSync etc.
« Odpowiedź #75 dnia: Września 14, 2016, 14:09:13 »
Na każdym monitorze z IPS, który miałem, występował efekt sfotografowany na pierwszych 4 zdjęciach. Dla mnie to normalka. Natomiast nie zauważyłem, żeby wpływało to na widoczność barw, być może zależy to od rozmiaru monitora i odległości siedzenia od niego.

Tako rzecze,
Zaratustra

« Odpowiedź #76 dnia: Października 31, 2016, 08:58:55 »
Witam._Mogłby mi ktoś napisać czy ta technologia sprawdza się w DCS? Kupiłem monitor Predatora 32 z G-sync._Gdy zacząłem testować go w DCS po chwili się załamałem. Fps tragedia._Nie wiem czy mam coś źle ustawione w monitorze,_czy G-sync jest może  wyłączony? Czytałem, że pomaga zainstalowanie nowego sterownika od Nvidii._Bardzo proszę o jakąś poradę!
« Ostatnia zmiana: Października 31, 2016, 09:44:10 wysłana przez KosiMazaki »

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #77 dnia: Października 31, 2016, 09:09:18 »
Tzn? Co nie działa? Skąd wiesz, że nie działa? Wyłącz też w DCS V-sync i przeczytaj sobie ten wątek. Wszystko było tutaj poruszone, czy warto.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #78 dnia: Października 31, 2016, 09:44:45 »
Witam._Mogłby mi ktoś napisać czy ta technologia sprawdza się w DCS? Kupiłem monitor Predatora 32 z G-sync._Gdy zacząłem testować go w DCS po chwili się załamałem. Fps tragedia._Nie wiem czy mam coś źle ustawione w monitorze,_czy G-sync jest może  wyłączony? Czytałem, że pomaga zainstalowanie nowego sterownika od Nvidii._Bardzo proszę o jakąś poradę!

Odpowiedź na to czy działa znajdziesz w tym wątki. Trzeba tylko chcieć ja znaleźć.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #79 dnia: Października 31, 2016, 13:29:19 »

Przy takim konfigu:

MSI Gaming V
i7 4970k
SSD 500 GB
Ram 16GB kingston Hyperx Ddr3 2X 8Gb 2400Mhz Xmp Cl11 Savage
Grafika  GeForce® GTX 1080 SEA HAWK X.

DCS nie ma prawa działać źle, albo wolno! Mam podobny komputer i7-6700K i 980 Ti i na Predatorze 32" z G-Sync w 4K mam 60 fpsów, czyli tyle ile ten monitor wyciąga. Jednak może być tak, że ostatnia beta 1.5.x  coś namieszała, bo po niej DCS chodzi bardzo kulawo i to u wszystkich, których o to pytałem: nie ma spadków fpsów, ale nie jest płynnie, ja to określam jako "terkotanie". Tak więc może spróbuj na 2.x jak masz, albo graj w DCSa 1.5.x ale nie w betę. Pamiętaj również, że w opcjach DCSa są fps killery.

Tako rzecze,
Zaratustra

Tutaj masz moje ustawienia DCSa. https://zapodaj.net/688279152760b.jpg.html  ... i - jak ci pisali Koledzy powyżej - nie zapomnij włączyć w sterownikach Nvidii G-Sync dla okien i pełnego ekranu.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #80 dnia: Stycznia 15, 2017, 23:11:27 »
Qrdl, a jak masz pod Win10-tką ustawienia w DCS 1.5 dla G-sync? Ja zauważyłem coś takiego - test przelotu na niskim pułapie z dużą prędkością (wyżej tego nie widać): lekki microstutter pomimo stałych 60 klatek, jakby było ich za dużo i się dławił ;). Zauważyłem, że zaznaczenie w DCS V-sync niweluje ten problem i wszystko jest super płynne. W 7 tak nie miałem. To oznacza, że coś tutaj nie hula. Zrobiłem więc inny test. Odznaczyłem więc full screen, odznaczyłem V-sync. I jest płynnie bez microstuttera. Wychodzi na to, że przy full screen w DCS coś nie gra z G-sync, ale to widać bardziej wina leży po str. ED.

Czy full, czy nie full w wyglądzie DCS'a różnica żadna ;>.

www.yoyosims.pl

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #81 dnia: Stycznia 15, 2017, 23:24:14 »
Niektóre starsze tytuły dość dziwnie się zachowują przy włączonym G-Sync i wyłączonym V-Sync, tzn. zauważyłem, że efekt bywa odwrotny do oczekiwanego! Tak miałem np. w CoDzie z TF, odznaczony V-Sync, włączony G-Sync i szarpanie, włączenie V-Sync paradoksalnie powodowało, że G-Sync działał jak powinien. Taką sytuację zauważyłem może przy 3-4 tytułach. Jeśli chodzi o DCSa, to mam w sterach nvidii G-Sync (pełny ekran i okna), w grze, tzn. DCSie, mam wyłączony V-Sync, a włączony pełny ekran i G-Sync działa jak powinien. Moim zdaniem nie ma co się przejmować, tylko ustawić tak, żeby działało jak powinno, bo na pierwszy rzut oka widać czy się G-Sync odpalił czy nie. DCS ma już swoje latka... Poza tym drobnostka, ale czasami zapomina się sprawdzić ustawienia sterowników po zainstalowaniu nowszych, kilka razy mnie się tak zdarzyło i też przez chwilę dumałem dlaczego nie jest jak być powinno :-).

Tako rzecze,
Zaratustra

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #82 dnia: Stycznia 16, 2017, 10:30:45 »
No tak, ale jak masz włączony V-sync i G-sync w tym samym czasie to nie ma to większego sensu.  G-sync będzie działał, ale dodatkowo sim obciążony będzie V-sync. Spróbuj te ustawienia co ja pisałem: G-sync on (full i okienkowy), w DCS wyłącz V-sync i Full Screen. Powinien być Pan zadowolony.

www.yoyosims.pl

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #83 dnia: Stycznia 16, 2017, 10:50:45 »
No tak, ale jak masz włączony V-sync i G-sync w tym samym czasie to nie ma to większego sensu.  G-sync będzie działał, ale dodatkowo sim obciążony będzie V-sync. Spróbuj te ustawienia co ja pisałem: G-sync on (full i okienkowy), w DCS wyłącz V-sync i Full Screen. Powinien być Pan zadowolony.

W DCSie mam wyłączony V-Sync i włączony G-Sync, czyli tak jak powinno być wszędzie i zawsze. Natomiast jest kilka gier, np. CloD, które u mnie zachowują się odwrotnie do tego jak powinny, co opisałem powyżej... Jestem zadowolony  8).

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #84 dnia: Stycznia 16, 2017, 22:42:09 »
Tutaj trochę na temat takich anomalii, potwierdzam w P3D czasem tak na Win10 i G-sync mam to  samo. Spadek FPS po załadowaniu (czasem, czasem ok). Jak da się V-sync nie ma problemu (czyli jak Qrdl podał w innych grach).

Wychodzi, że to wina nowych sterów od GF. To rozwiązanie może być też ok dla DCS. W IL-2 śmiga G-sync ok.
http://www.prepar3d.com/forum/viewtopic.php?f=6312&t=120981&start=15

Info: https://forums.geforce.com/default/topic/957952/geforce-drivers/gsync-full-and-windowed-borderless-low-fps/
Ten post jest dość istotny: https://forums.geforce.com/default/topic/957952/geforce-drivers/gsync-full-and-windowed-borderless-low-fps/post/4953887/#4953887 .
W Wersji PL to Wybierz przycisk zasilania. Panel sterowania\Sprzęt i dźwięk\Opcje zasilania\Ustawienia systemowe .

Tutaj najnowszy profil dla Inspectora. Instaluję i testuję.
https://forums.geforce.com/default/topic/957533/geforce-drivers/weird-nvidia-inspector-settings/post/4951505/#4951505
Zrobiłem jak w tych postach. Krótki test, gra muzyka, ale gdzieś za tydz. odniosę się do tego czy to działa faktycznie czy nie.

Edit1. W DCS to się sprawdziło. Mogę obecnie mieć zaznaczone full screen i nie ma zaciachów.
« Ostatnia zmiana: Lutego 04, 2017, 16:21:30 wysłana przez YoYo »

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #85 dnia: Stycznia 24, 2017, 23:03:51 »
Ok, obiecałem, że się odezwę po tygodniu testów i tak - faktycznie to to, efekt spadku fps nie wystąpił po zmianie jak post wyżej zarówno w DCS jak i P3D. G-sync działa bez problemu, więc jeśli ktoś zaobserwował u siebie podobne anomalie z G-sync'iem to polecam ustawienia jak post wyżej.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #86 dnia: Lutego 08, 2017, 20:24:54 »
Witam,
Mam ogromny mętlik w głowie od czytania, oglądania, porównywania itd...
Proszę o pomoc szanownych kolegów, co byście kupili, doradzili i pomogli wybrać :)
Potrzebuję monitor do symulatorów, samochodowych, kolejowych w tym także do Iłka.
To co bym chciał to coś pomiędzy 27 a 32 cale oraz w rozdzielczości 2K (2560 x 1440). Coś do ceny max 2000 zł.

Mój sprzęt:
MSi Z77A-H43
i5 3570K (4,3GHz)
GTX1060 (6Gb)

aktualny monitor: 24" IIYAMA G-MASTER Black Hawk GE2488HS - B2 (75Hz)

Monitor jest super, wszystko śmiga tak jak należy, ale jest za mały dla mnie.
Zastanawiam się co pociągnie moja karta i nie wiem czy mnie nie poniosło ale chciałbym coś z rozdzielczości 2K, G-sync lub free sync i może coś powyżej 60Hz...
Sporadycznie (raczej rzadko) gram w FPS's typu BF4, BF1.

Zastanawiałem się nad:

https://iiyama-sklep.pl/373-monitory-dla-graczy-iiyama-g-master-iiyama-g-master-gb2783qsu-b1-27-silver-crow-1ms-qhd-gwarancja-zero-pixeli-4948570115129.html
- tu jest wszystko co bym chciał, ale chciałbym coś innego niż z matrycą TN

https://www.morele.net/monitor-asus-mx27aq-714009/ - to jest fajny monitorek na IPS ale nie ma G-sync,

https://www.morele.net/monitor-samsung-lc27fg70fquxen-976210/ ten monitor ma dla mnie najlepsze parametry i matryce VA, ale czy rozdzielczość nie za mała?

https://www.morele.net/monitor-lg-29uc88-b-859977/ ten też jest ciekawy...

Wiem że to jest temat rzeka, ale co byście radzili, jaki monitor kupić pod mój sprzęt i symulatory...

Pozdrawiam

« Odpowiedź #87 dnia: Lutego 09, 2017, 20:52:37 »
Jeżeli masz GeForce, to technologia Freesync w monitorze nie zadziała.
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

« Odpowiedź #88 dnia: Lutego 10, 2017, 00:59:49 »
Dzięki RzEmYk za uwagę... nawet się nad tym nie zastanawiałem, faktycznie tylko monitory z G-sync mogę nabyć. Zmniejszyło to znacznie liczbę ofert :(
Wybór monitorów z G-sync jest bardzo mały. Widać że lepszy jest z free-sync.
patrząc na te sugerowane monitory to słabo to wygląda: http://www.nvidia.pl/object/buy-g-sync-enabled-monitors-pl.html

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #89 dnia: Lutego 10, 2017, 07:27:10 »
Widać że lepszy jest z free-sync.

:icon_eek: bo?

www.yoyosims.pl