Autor Wątek: Monitory z G-Sync, FreeSync etc.  (Przeczytany 46414 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Monitory z G-Sync, FreeSync etc.
« Odpowiedź #120 dnia: Listopada 16, 2017, 17:33:01 »
Nic nie jest stałe, doświadczenie i opinie też się zmieniają, ilość użytkowników wzrasta. Rozumiem, że ponowne pytanie może irytować, ale zamiast pisać całe zdanie dając upust irytacji, nie prościej napisać, tak lub nie lub nie pisać nic ;)

« Odpowiedź #121 dnia: Listopada 16, 2017, 18:00:19 »
W ogóle to czytacie wcześniejsze strony wątków, czy pieprzycie dla samego pieprzenia w tym wątku?

Tak, przewertowałem cały wątek. Nie widzę nic dziwnego w moim pytaniu, w mojej ocenie to nie pieprzenie a normalne pytanie - tym bardziej, że działanie tej karty mogę sobie sprawdzić w licznych benchmarkach/testach dostępnych w internecie ale niestety nie ma tam wzmianki o działaniu monitora z G-Sync + GTX 1080 w takim np. P3D, FSX czy X-Plane. Stąd będzie miło dowiedzieć się czegoś od któregoś z forumowiczów zanim wyda się prawie 3.000zł.

Swoją drogą, czy naprawdę takie zaczepki są potrzebne? Pamiętam, że kiedyś na tym forum za dyskusję z moderatorem dostałem bana z opisem "dałem, bo mogę" - czy to jest poważne i potrzebne?
i5 6600K @ 4.4GHz, AsRock Z170 Gaming K4, CM Fortis 3, 2x8GB DDR 4 Corsair Vengeance LPX 3200MHz, Gainward Phoenix 1080 GS 8GB, XFX TS Core 550W, Crucial BX200 SSD 240GB, Crucial MX300 SSD 275GB, Seagate Barracuda 1TB, Win 10 x64 Pro

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #122 dnia: Listopada 16, 2017, 18:04:39 »
Wybacz, teraz dopiero doczytał ten post http://il2forum.pl/index.php/topic,17519.msg357678.html#msg357678 . Faktycznie jest tam o P3D, FSX, X-plane.
Zresztą... kup, ja mam w 4K 1080 Ti. FSX i P3D, X-plane jest w stanie zabić wszystko, zależy jak sobie ustawisz. Reszta będzie płynna, tj. DCS, BoXy, RoF, Clod. Nie zapomnij o procku, ja mam 6700k i niżej bym nie schodził, szczególnie z DCSem.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #123 dnia: Listopada 16, 2017, 19:55:22 »
Matryca będzie OK. Czy da radę to trudno jednoznacznie powiedzieć. Powiedziałbym, że tak ale wszyscy wiemy jak dzisiaj optymalizuje się gry. jedna śmiga, że aż miło, a w drugiej jest komiks.

Ps. Qrdl mnie uprzedził ;).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #124 dnia: Listopada 17, 2017, 01:10:19 »
Ten Windows 10 Fall Creators Update coś nieźle namieszał z G-sync. Dziś to sprawdziłem = ciekawostka, ta opcja faktycznie działa i G-sync na nowo zaczął działać, potwierdzam (PPM, stery 388.31):

Jeszcze takie coś może pomóc, ale nie sprawdzałem: https://steamcommunity.com/app/9200/discussions/0/135514507318601050/ .
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #125 dnia: Listopada 17, 2017, 07:41:44 »
U mnie wszystko działa bez problemu, a w grach, które mają problem z G-Sync (stare), wystarczy odwrócić opcję V-Sync, żeby działy tak jak powinny. W ostateczności zmiana na pełny ekran/okno bez ramki.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #126 dnia: Listopada 18, 2017, 09:47:03 »
U mnie wszystko działa bez problemu, a w grach, które mają problem z G-Sync (stare), wystarczy odwrócić opcję V-Sync, żeby działy tak jak powinny. W ostateczności zmiana na pełny ekran/okno bez ramki.

Qrdl, jesli korzystasz z V-sync (jak się go włącza, to po cholerę monitor za +tysiaka więcej?), to G-sync nie daje absolutnie żadnego efektu, jeśli wydaje Ci się, że coś działa, a masz FPS przekroczone powyżej Hz monitora oraz do tego darcie w stylu "screen tearing" przy szybkich obrotach głową z TrackIR to też nie działa. G-sync to synchronizacja hardware'owa, nie softowa. Nie ma tutaj nic wspólnego tytuł czy jest stary czy nowy. G-sync może działać Ci nawet w grze z 1999 roku i nie jest to kwestia tytułu, tym bardziej, że soft od NVidia oferuje tryb okienkowy lub full screen.

ps.
wygrzebałem coś nowego co ponoć trochę rozwiązuje problem G-sync i Windows 10 Fall Creators Update.
Do tej pory miałem odświeżanie ustawione na 60Hz i w zasadzie "screen tearing" był mocno zauważalny w każdym tytule po tym updejcie W10.
Polecają tutaj dać tak (czyli ustawiamy maks odświeżanie monitora), oczywiście zawsze v-sync wyłączony w grze.

Wolfenstein II: The New Colossus - o dziwo G-sync zadziałał i darcie ekranu przy 144Hz całkowicie ustąpiło
IL-2 - rozwarstwień w zasadzie nie ma, chodził płynnie, tryb okienkowy (ale jeszcze testuję)
DCS 1.5 - działa tylko przy trybie okienkowym, fps się blokują na 144 czyli jest ok
DCS 2 - ciężko powiedzieć, jest lekki screen tearing i niestety tutaj micro stutter (przy obrotach głową z Track IR), fps dochodzą do 200 więc nie działa (ale jeszcze nie wszystkie opcje przetestowałem), filmik https://youtu.be/aTUOVU8NimY . Edit: ok. działa lepiej w trybie okienkowym też, FPS maks 144 czyli G-sync zadziałał teraz, jest tylko lekki lag przy szybkich obrotach głową z TiR, piszą, że niby to wina USB/TiR, że ma za małą przepustowość pod DCS 2, tyle, że jakoś tego wcześniej nie było (chyba). Edit2. ściema, to, żaden łag z TiR, to wina MSAA i Deferred Shading https://forums.eagle.ru/showthread.php?t=188119 . Przy MSAA=0 lag ustępuje przy obrotach głową. Ale zaraz, to od czerwca nie rozwiązali tego (piszą, że mieli dodać nowe metody wygładzania obrazu kompatybilne z Deferred Shading=on)? : ///
P3Dv4.1 - tu bomba, przy 144Hz zadziałał, brak rozwarstwienia ekranu

www.yoyosims.pl

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #127 dnia: Listopada 18, 2017, 10:27:42 »
Qrdl, jesli korzystasz z V-sync (jak się go włącza, to po cholerę monitor za +tysiaka więcej?), to G-sync nie daje absolutnie żadnego efektu, jeśli wydaje Ci się, że coś działa, a masz FPS przekroczone powyżej Hz monitora oraz do tego darcie w stylu "screen tearing" przy szybkich obrotach głową z TrackIR to też nie działa. G-sync to synchronizacja hardware'owa, nie softowa. Nie ma tutaj nic wspólnego tytuł czy jest stary czy nowy. G-sync może działać Ci nawet w grze z 1999 roku i nie jest to kwestia tytułu, tym bardziej, że soft od NVidia oferuje tryb okienkowy lub full screen.

Po pierwsze to ja nie mam nawalone w sterach i różnych ustawieniach gier, co skutecznie może mieszać w systemie. Po drugie, to też proponuję czytać moje wcześniejsze posty, w których to nawet podawałem linki do opisów, filmów edukacyjnych, czym jest, a czym nie jest G-Sync. Po trzecie, o tym czy jest włączone GS, mogą informować sterowniki osd, ale też gołym okiem widać różnicę kiedy jest włączony, a kiedy wyłączony. Po czwarte, w niektórych tytułach, zaznaczenie V-Sync SKUTKUJE włączeniem G-Sync (choć powinno być odwrotnie - podkreślam W NIEKTÓRYCH), w pojedynczych tytułach, które zwykle mają już swoje lata. W nowych produkcjach, być może zależy to od wersji DX, nie ma problemów. Oczywiście G-Sync to hardware, tylko SOFTWARE to włącza lub wyłącza i - moim zdaniem - niektóre tytuły mają z tym problem (prawdopodobnie nie do końca prawidłowo współpracują ze sterownikami). Tak czy siak, ja z tym nie mam problemu, tzn. u mnie działa w każdym tytule i jestem zadowolony. Naprawdę współczuję Ci Yoyek Twoich problemów z tą technologią  :evil:.

Tako rzecze,
Zaratustra

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #128 dnia: Listopada 18, 2017, 13:55:58 »
Qrdl, ja mam czasem wrażenie, że Ty nie do końca rozumiesz działanie G-sync. Jeśli włączysz V-sync to programowo nadpisujesz odświeżanie za pomocą z synchronizacji pionowej, a nie za pomocą sprzętu.
Nie ma czegoś takiego, że włączenie V-sync spowoduje działanie G-synca. Albo rybka, albo pipka. W strukturze V-sync zawsze nadpisze ustawienie G-sync (ponieważ jest to wyższa kategoria niż ustawienie na hardware).

TO https://pl.wikipedia.org/wiki/G-Sync albo TO https://pl.wikipedia.org/wiki/Synchronizacja_pionowa . Nie ma czegoś takiego, że i to i to.
Zresztą jak mówisz, że Ci działa i jest dobrze to niech tak zostanie ;>.

www.yoyosims.pl

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #129 dnia: Listopada 18, 2017, 14:13:38 »
Qrdl, ja mam czasem wrażenie, że Ty nie do końca rozumiesz działanie G-sync. Jeśli włączysz V-sync to programowo nadpisujesz odświeżanie za pomocą z synchronizacji pionowej, a nie za pomocą sprzętu.

A ja mam wrażenie, że Ty nie do końca rozumiesz działanie software`u i naiwnie zakładasz, że wszystko zawsze jest tak jak powinno być i nie ma błędów. Odpowiedź sobie na pytanie: czy zawsze włączenie wyłączenie czegoś działa w grze/programie? A wracając do G-S to oczywiście, że V-Sync znosi, czy zakłóca jego działanie, z założeniem, że faktycznie soft poprawnie rozpoznaje co chciałeś osiągnąć. G-Sync to hardware, ale kontrolowane przez software, które może mieć błędy. Mówiąc Twoim językiem "albo nadpisuje, albo nie nadpisuje" i to nie zależy tylko od tego czy postawiłeś w okienku ptaszka. W każdym razie Ty, błędnie napisanego, starego softu, do tego siłą woli nie zmusisz.

« Odpowiedź #130 dnia: Listopada 18, 2017, 15:21:30 »
Edit2. ściema, to, żaden łag z TiR, to wina MSAA i Deferred Shading https://forums.eagle.ru/showthread.php?t=188119 . Przy MSAA=0 lag ustępuje przy obrotach głową. Ale zaraz, to od czerwca nie rozwiązali tego (piszą, że mieli dodać nowe metody wygładzania obrazu kompatybilne z Deferred Shading=on)? : ///

Nie rozwiązali i chyba nieszczególnie kwapią się do tego:
https://forums.eagle.ru/showpost.php?p=3294152&postcount=168
(jeśli ktoś tu jest na tyle biegły w języku Puszkina, żeby kliknąć do źródłowych postów i przetłumaczyć je dokładniej, to zapraszamy).

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
« Odpowiedź #131 dnia: Listopada 18, 2017, 15:52:17 »
Tam zostało to przetłumaczone na angielski. Generalnie wniosek jest taki, że mają wylane na poprawę AA !!! Przyszłość nie rysuje się optymistycznie jeśli chodzi o DCSa.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #133 dnia: Grudnia 03, 2017, 08:58:56 »
http://antyweb.pl/po-grze-na-monitorze-144hz-wasz-mozg-bedzie-reagowal-szybciej/

Dlatego teraz mam na 144 Hz ;>.
Ale... Samsung Polska wraz z ... i wszystko jasne co to za badanie hehe.

www.yoyosims.pl

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #134 dnia: Grudnia 03, 2017, 15:52:39 »
Przecież to bełkot propagandowy, a nie badania z prawdziwego zdarzenia... Przypomina to reklamy z `badaniami`, które wykazały, że 9 na 10 gospodyń domowych ze Ślunska potwierdza lepszośći proszka X nad resztą alfabetu :-).