Autor Wątek: Monitory z G-Sync, FreeSync etc.  (Przeczytany 46331 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: Monitory z G-Sync, FreeSync etc.
« Odpowiedź #165 dnia: Lutego 10, 2019, 00:46:04 »
Ponieważ wielkiego wyboru wśród G-Sync nie ma, to chyba wezmę ASUS ROG Swift PG279Q.
Ma ktoś jakieś uwagi odnośnie tego monitora?

Gorna pola, ale zastanow sie nad moim, Predator to ich najwyzsza linia, parametry ma te same, XB271HUbmiprz, a jako ze premiera jakis czas temu to juz ceny ludzkie (tysiak mniej niz ja kupowalem). Nie ma HDR, ale ten Rog tez nie widze by mial.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #166 dnia: Lutego 10, 2019, 13:26:07 »
Ja polecę ze swojej strony MG279Q - bardzo fajny ekran, dobre kolory, i brak lagów i smużenia. No i 1k taniej. :) A co do PG279Q, recenzje ma dobrą, więc pewnie też godny polecenia http://www.tftcentral.co.uk/reviews/asus_rog_swift_pg279q.htm

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #167 dnia: Lutego 10, 2019, 13:35:28 »
Ja polecę ze swojej strony MG279Q - bardzo fajny ekran, dobre kolory, i brak lagów i smużenia. No i 1k taniej. :) A co do PG279Q, recenzje ma dobrą, więc pewnie też godny polecenia http://www.tftcentral.co.uk/reviews/asus_rog_swift_pg279q.htm

Ale ten nie ma G-sync, a o tym jest temat...

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #168 dnia: Lutego 10, 2019, 15:28:40 »
HDR nie potrzebuję. Oba monitory go nie posiadają. Ponoć Acer ma nowszą rewizję matrycy niż Asus.
Obecnie Acera można kupić za 2700 zł w komputroniku i chyba się na niego skuszę.
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #169 dnia: Lutego 11, 2019, 09:53:09 »
Tak cenowo są teraz bardzo ok, w tym roku wchodzi nowa linia Acera, oczywiście za odpowiednią opłatą (z HDR np).
Ten mój też ma odświeżanie 165 Hz, działa bez zarzutu, ale i tak mi te 144 Hz wystarcza i tak mam ustawione. Reakcja ms jest ok (daj OD na Normal,broń Boziu Extreme).
Mam go już chyba ze 3 lata, albo coś koło tego. Działa bez zarzutu, żadnych martwych pikseli. Czasem mam chcicę na 4K i jakieś 30'' ale jakoś potem mi przechodzi (bo to znów parę klatek mniej).
Bardzo dobrze sprawuje się w simach i grach FPS ale też jest spoko do pracy. OLED to nie jest, więc czarny jest wiadomo jaki chociaż mi nie przeszkadza. Nie wiem, z czego się przesiadasz, jak byłem bardzo zadowolony po zmianie i dalej uważam, że to był dobry wybór 8).

www.yoyosims.pl

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #170 dnia: Lutego 11, 2019, 10:56:24 »
Tak cenowo są teraz bardzo ok, w tym roku wchodzi nowa linia Acera, oczywiście za odpowiednią opłatą (z HDR np).
Ten mój też ma odświeżanie 165 Hz, działa bez zarzutu, ale i tak mi te 144 Hz wystarcza i tak mam ustawione. Reakcja ms jest ok (daj OD na Normal,broń Boziu Extreme).
Mam go już chyba ze 3 lata, albo coś koło tego. Działa bez zarzutu, żadnych martwych pikseli. Czasem mam chcicę na 4K i jakieś 30'' ale jakoś potem mi przechodzi (bo to znów parę klatek mniej).
Bardzo dobrze sprawuje się w simach i grach FPS ale też jest spoko do pracy. OLED to nie jest, więc czarny jest wiadomo jaki chociaż mi nie przeszkadza. Nie wiem, z czego się przesiadasz, jak byłem bardzo zadowolony po zmianie i dalej uważam, że to był dobry wybór 8).

Redaktorze, ja mam wrażenie, że Wy nie do końca wiecie co chcecie :-). Jeśli jest odświeżanie na poziomie 144+ HZ i tyle klatek generuje gra, to tak naprawdę chyba G-S nie znajdzie dużo roboty dla siebie. Co innego jak się ma G-S i 4K i 60Hz (tak jak u mnie), to wówczas pięknie G-S się sprawdza. Wracając jeszcze do ochoty Redaktora na 4K, to ja czasami mam ochotę na więcej niż 60Hz, ale jak widzę rozmiar poniżej 30", to mi jakoś przechodzi :-). Rozmiar się liczy i osobiście wolę swoje 32"@60Hz+G-S niż np. 27"@144. W DCSie, w którego przede wszystkim gram, 60 klatek z G-S, to bajka.

Tako rzecze,
Zaratustra

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #171 dnia: Lutego 11, 2019, 17:49:22 »
Qrdl, 60 Hz to bieda. Co do dzialania G-sync powyzej 60 klatek to oczywiscie ze dziala i to widac, nawet przy 144 Hz. Chyba mylisz odswiezanie ekranu i rozwarstwienie obrazu. Przeciez to dwa rozne tematy.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #172 dnia: Lutego 11, 2019, 18:42:32 »
Nie wiem, z czego się przesiadasz, jak byłem bardzo zadowolony po zmianie i dalej uważam, że to był dobry wybór 8).
Przesiadam się z LG W2220P.
W zasadzie, to LG zostaje jako drugi monitor. W robocie mam dwa razy 23" 1080p i to całkiem fajna opcja do pracy. Chociaż praktyczniejsze by były proporcje 16:10, ale nie wybrzydzam.
W domu też się mi przyda drugi monitor. Na razie oba będą na podstawkach, ale docelowo oba pójdą na stojaki z mocowaniem VESA.
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #173 dnia: Lutego 11, 2019, 18:55:59 »
W pracy dwa monitory to obecnie robi się standard... W domu to nie wiem, a już do grania to raczej nie.
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #174 dnia: Lutego 11, 2019, 19:24:46 »
Qrdl, 60 Hz to bieda. Co do dzialania G-sync powyzej 60 klatek to oczywiscie ze dziala i to widac, nawet przy 144 Hz. Chyba mylisz odswiezanie ekranu i rozwarstwienie obrazu. Przeciez to dwa rozne tematy.

Masz rozwarstwienie ekranu przy 144Hz? Kilka stron wcześniej podawałem linki do prostego, ale nie znaczy, że błędnego, omówienia jak działa G-S. Generalnie ma zapewnić, żeby wyświetlane było tyle klatek ile jest w stanie wyrobić karta, szczególnie jeśli spada  to poniżej ustawionej wartości odświeżania monitora. Tak więc jeśli masz teoretycznie 144Hz, a karta "zrobi" tylko 100 klatek, to w sekundę wyświetli się 100 (i to jest rzeczywiste odświeżanie lcdeka)... Może te rozwarstwienie to wynik słabego monitora. Porządne monitory 144Hz z G-S w 4K, to koszt >10k pln.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #175 dnia: Lutego 11, 2019, 19:38:41 »
Qrdluś, ale o czym Ty piszesz? Vsync, Gsync, Freesync to metoda na screen tearing:

Możesz mieć i monitor 250 Hz i obraz będzie rwał tak samo jak przy 60. Przy 250 będzie rwał szybciej ;D. Refresh rate nie ma tutaj nic do rzeczy.

www.yoyosims.pl

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
« Odpowiedź #176 dnia: Lutego 11, 2019, 20:14:13 »
Rwanie będzie zawsze gdy odświeżanie monitora nie zgrywa się z klatkami generowanymi przez kartę graficzną. Dlatego wymyślono Vsync, Freesync i Gsync. Pierwsze dwa są zasobożerne. Ja np. miałem idealną płynność TrackIra w DCSie jeśli z poziomu gry włączyłem Vsync. Ale spadała wydajność. Dlatego zablokowałem fps do poziomu odświeżania monitora (u mnie 60Hz). Niestety, dla 120 Hz monitora optymalne fps to właśnie 120. Każde rozjechanie powoduje problemy, dlatego ci YoYo poszarpuje Track.

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #177 dnia: Lutego 11, 2019, 21:18:50 »
Poprawcie mnie jeśli się mylę. G-Sync jest sposobem synchronizacji, który polega na tym, że monitor wyświetla na sekundę dokładnie tyle klatek, ile generuje (jest w stanie wygenerować) karta graficzna do limitu Hz dla monitora z G-S. Monitory z ustalonym odświeżaniem nie mają takiej możliwości, tzn. wyświetlają tyle klatek ile ma odświeżanie, a jeśli karta nie jest w stanie tyle wygenerować, to mogą zacząć się problemy, szczególnie przy dynamicznie zmieniającym się obrazie. Na przykład mamy 144Hz, a karta robi 100 klatek, to 44 klatki jakoś są "upychane", np. w sposób, który generuje widoczne zakłócenia, szczególnie jeśli sceny są bardzo dynamiczne. Jeszcze gorzej jak mamy poniżej Hz monitora. V-Sync ustala stałe odświeżanie i `stara się` rysować każdą klatkę do końca, ale jak spada ilość klatek, to na początek V-S dzieli Hz /2, czyli jak karta nie wyrabia 60 klatek przy V-S 60Hz, to odświeżanie chwilowo spadnie do 30Hz. Innymi słowy najlepiej przy V-S, żeby ilość generowanych klatek była wyższa lub dokładnie taka jak częstotliwość V-S (czasami w grach mamy też do tego limitery fpsów). Moim skromnym zdaniem tearing może pojawić się nie tylko z powodu Hz odświeżania, ale też z winy matrycy, jej czasu reakcji lub silnika graficznego gry.

« Odpowiedź #178 dnia: Lutego 11, 2019, 22:51:24 »
W pracy dwa monitory to obecnie robi się standard... W domu to nie wiem, a już do grania to raczej nie.
Dwa monitory się przydają, ale do standardu (u mnie) jest jeszcze bardzo daleko...
W domu też się przydają dwa monitory, jeżeli kończy się robotę z pracy czy to w konfiguracji dwumonitorowej czy też na drugim tylko ogląda się film/jakiś VOD. ;)

Do grania, to i tak i nie. Do P3D zwłaszcza online jest super rozwiązanie - czy to drugi obraz zza okna czy przeniesienie paneli 2D czy też otwarcie mapy w PDF. W przypadku "zwykłego" grania, to głównie monitorowanie TS/Discord/Skype. Z tego co pamiętam, to chyba Total Annihilation wykorzystywał dwa monitory. Nie wiem, które gry jeszcze miały to natywnie.

Moim skromnym zdaniem tearing może pojawić się nie tylko z powodu Hz odświeżania, ale też z winy matrycy, jej czasu reakcji lub silnika graficznego gry.
Jeżeli matryca ma czas reakcji, to jest on jednakowy dla całego obszaru. Nie sądzę żeby to mogło mieć wpływ na tearing. No chyba, że masz na myśli jakiś lag w obsłudze sygnału przez procesor na płycie w monitorze, ale to raczej nie spowodowało by tearingu. Gubienie pakietów przez monitor eliminowało by go z dopuszczenia na rynek.
Silnik graficzny gry musiałby obsługiwać sprzętowo kartę graficzną żeby coś napsuć. Do DX11 włącznie nie do pomyślenia. W DX12 niby zwiększyli możliwość kontrolowania karty graficznej przez grę, ale znów nie sądzę żeby aż do takiego stopnia. Szczerze mówiąc, to nie chce się mi szukać dokumentacji techniczej na to. Z miłą chęcią bym jednak przeczytał "gotowca". ;)

Za to co innego z stutteringiem, czyli chwilowych "przycinek" gry. Tego nie naprawi i monitor za 10 tys. Monitor nie dostaje nowych informacji i ich nie wyczaruje - obraz będzie rwał.
Taaaa...

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #179 dnia: Lutego 11, 2019, 23:35:20 »
Każde rozjechanie powoduje problemy, dlatego ci YoYo poszarpuje Track.

To o czym pisałem przy DCS to inna sprawa. Wedle tego co piszesz, to powinno być tak samo w Iłku, czy FSX... a tak nie jest. No i dlaczego jak obraca się klawiaturą albo grzybkiem tego nie ma? To coś na linii DCS - soft Track IR i to pewna forma micro stuttera.
Ustawiłem DCS na 60 z blokadą na nVidia Inspector jak w tym temacie. Przyzwyczajam się, boli, ale za to obraz bardziej płynny, a ja mam bardzo szybki profil na Tracku.

www.yoyosims.pl