Autor Wątek: Monitory z G-Sync, FreeSync etc.  (Przeczytany 46408 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
Odp: Monitory z G-Sync, FreeSync etc.
« Odpowiedź #195 dnia: Listopada 05, 2019, 23:10:31 »
Znaczy się za ostro będzie? Czyli tylko 32" albo mniejsza rozdziałka? Może ktoś ma jakieś doświadczenia.

Wysłane z mojego SM-T865 przy użyciu Tapatalka

miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #196 dnia: Listopada 05, 2019, 23:15:20 »
Znaczy się za ostro będzie? Czyli tylko 32" albo mniejsza rozdziałka? Może ktoś ma jakieś doświadczenia.

Ja mam doświadczenie, 31-32, bo różnie podają, Acer, 60Hz. W 4k nie ma problemu z czytelnością, ale uwaga, zdarzają się stare tytuły, które nie potrafią skalować UI do 4K, np. Anno 1404, i to może trochę wnerwiać. DCS, BoX nie mają z tym problemu.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #197 dnia: Listopada 05, 2019, 23:19:32 »

Teraz jaką masz wielkość monitora? Jak np. masz 27 to ustaw sobie skalowanie w ustawieniach do sterowników (NVidia) do takiej podziałki by mieć wirtualne 4K, zobaczysz różnicę.
Opcja Dynamic Super Resolution (DSR).
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #198 dnia: Listopada 06, 2019, 09:36:21 »
Przy 4k wymagane jest skalowanie, bez niego wszystko będzie mikroskopijne. Ja na 27" używam 150%. Windows 10 i  aktualne aplikacje radzą sobie z tym bez problemu.  Tekst, net, filmy to inna jakość w 4k. Wszystko ostre bez pikselozy, prawie jak na papierze :-)

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #199 dnia: Listopada 06, 2019, 21:41:32 »
Dziś mam 1920×1080 w 24". Szkoda, że nie mam gdzie obejrzeć 4K na 27". TV mam 4K ale w trochę więcej calach
Tylko chodzi wam o to, że 4K na 27" będzie za małe (co da się ustawić), czy będzie powodowało, ból oczu od ostrości obrazu na małej odległości od monitora?

miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #200 dnia: Listopada 06, 2019, 21:58:31 »
Pierwsze słyszę, żeby coś takiego powodowało ból oczu ;)

Parę starych gier i programów może się niezbyt dobrze skalować w takiej rozdzielczości, ale tego nie unikniesz chyba, że kupisz coś 40"+.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #201 dnia: Listopada 06, 2019, 22:34:32 »
Ja się przychylam do tego co napisał YoYo. Dla 27" rozdzielczość 1440p jest optymalna. Też mam XB271HUbmiprz i pamiętam, że cieszyłem się po zakupie, że jednak nie wziąłem modelu z 4K. I tak już tutaj jest wszystko wystarczająco ostre i małe. Wzrok przez to też szybciej się męczy w porównaniu do mojego poprzedniego monitora 1080p.

Skalowanie? Bez przesady. Przy skalowaniu nie zachowa się takiej ostrości jak przy domyślnym rozmiarze. To mam dodawać pikseli na matrycy by potem je skalować i symulować, jakby to wyglądało gdyby było ich mniej? ;)

To z pewnością osobista preferencja, ale dla mnie tak 4K na 27" to po prostu przerost formy nad treścią. To jest rozdzielczość, która wg mnie jest dedykowana do przekątnych telewizyjnych. Tam dopiero ta podwójna ilość pikseli będzie robić dużą różnicę - na 27" śmiem wątpić.

Jasne, że jak odpalisz 1440p na monitorze 4K to będzie spora różnica w jakości, ale to dlatego, że wychodzi się z rozdzielczości natywnej! Zaryzykuję stwierdzenie, że gdyby postawić obok monitor 27" 1440p i 27" 4K i puścić ten sam obraz z gry na ich rozdziałkach natywnych to wielkiej różnicy nie będzie. Na pewno będzie ona taka jak teoretycznie można by się spodziewać po podwojeniu liczby pikseli. Analogicznie jak porównam sobie w domu jakość obrazu na tabletach 10" 1080 p i 720p. 
« Ostatnia zmiana: Listopada 06, 2019, 22:41:50 wysłana przez Jascha »

« Odpowiedź #202 dnia: Listopada 06, 2019, 22:46:51 »
Dziś mam 1920×1080 w 24". Szkoda, że nie mam gdzie obejrzeć 4K na 27". TV mam 4K ale w trochę więcej calach
Tylko chodzi wam o to, że 4K na 27" będzie za małe (co da się ustawić), czy będzie powodowało, ból oczu od ostrości obrazu na małej odległości od monitora?

Chodzi wyłącznie o problemy ze skalowaniem starszych aplikacji, dla obrazu im więcej pikseli na mniejszej powierzchni tym lepiej.  Nawet 4k to nie jest jeszcze granica, może być lepiej. Warto też sprawdzić, czy dany model potrafi dobrze zrealizować upscaling. Nie każdy monitor potrafi ostro wyświetlić fullHD, a nie wszystko będzie w stanie uciągnąć PC w 4K. Przy GTX1080Ti i wyżej to nie jest już raczej problem.

Skalowanie? Bez przesady. Przy skalowaniu nie zachowa się takiej ostrości jak przy domyślnym rozmiarze. To mam dodawać pikseli na matrycy by potem je skalować i symulować, jakby to wyglądało gdyby było ich mniej? ;)

Nie tak działa to skalowanie. Efekt jest odwrotny do tego co opisałeś, zapewniam Cię :-)
« Ostatnia zmiana: Listopada 06, 2019, 22:52:10 wysłana przez gcze »

« Odpowiedź #203 dnia: Listopada 06, 2019, 23:10:02 »
Nie tak działa to skalowanie. Efekt jest odwrotny do tego co opisałeś, zapewniam Cię :-)

Całkiem możliwe. :) Chodziło mi o to, że jak dasz w Windows skalowanie w górę to "zmniejsza" się obszar roboczy pulpitu (skoro wszystko jest większe) tak jakby monitor pracował w niższej rozdzielczości (oczywiście jakość obrazu jest zupełnie inna). Tak łopatologicznie. Możliwe, że napisałem głupoty.

Plus jak przed chwilą sprawdziłem - na 150% na przykład stara wersja Office którą mam (MS Office 2010) wygląda paskudnie, więc zakładam, że niektórych aplikacji będzie dotyczył problem, że po skalowaniu obraz (interfejs) jest nieostry, przez co wygląda tak jakby był w niższej rozdzielczości.

Z jakiegoś powodu przy 100% widnieje "(zalecane)" w ustawieniach skalowania Windowsa. ;)

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #204 dnia: Listopada 06, 2019, 23:12:46 »
Po pierwsze, skalowanie na poziomie systemu w większości aplikacji nic nie rozmazuje, a właśnie poprawia czytelność. Po prostu litery mimo tej samej wielkości co na drugim monitorze, składają się z większej ilości pikseli, więc są ostrzejsze i słabiej widać "ząbki".

Po drugie przesiadłem się z z 32" 1440p na 32" 4k i różnica jest łatwo zauważalna zarówno na pulpicie jak i w grach. Najmniej właśnie zyskują filmy, bo tam w grę wchodzą kompresja i rozmycie obrazu.

Po trzecie 4k 27" to żaden cud świata. Ta sama gęstość pikseli co na laptopie z matrycą FHD albo najtańszym tablecie 720p, a odległość ekranu od oczu niewiele większa. Jeśli masz takiego laptopa, to postaw go sobie obok monitora, ustaw mu skalowanie w Windows tak, żeby tekst był tej samej wielości co na ekranie PC'ta i masz "symulację" jak to wygląda na monitorze 4k.

A "zalecane 100%" masz dlatego, że Windows sam dobiera sugerowane DPI w zależności od ekranu. Na typowym monitorze 4k będzie "zalecane 150%" albo i więcej i takie ustawi się domyślnie przy instalacji.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #205 dnia: Listopada 06, 2019, 23:22:13 »
No i pozamiatał. Przyjąłem. :)

Ja nie napisałem, że 27" w 4K to cud świata. Napisałem tylko, że to przerost formy nad treścią i że 1440p jest dla tej wielkości ekranu optymalne. W każdym razie dla mnie. Ani nie potrzeba mi więcej pikseli, ani większego monitora na ten moment, bo już ten jest wystarczająco duży żeby go ogarnąć i musiałem nawet większe biurko kupić by dalej od niego siedzieć. ;)

Rutkov, zawsze możesz kupić sobie 2 monitory 27", w 1440p i 4K, przetestować, porównać i odesłać ten który Ci mniej odpowiada. Po to ten ustawowy zwrot konsumencki w końcu jest, skoro nie masz możliwości zapoznać się z towarem przed zakupem.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #206 dnia: Listopada 06, 2019, 23:35:25 »
Coś będę musiał wykombinować. Jeszcze jedno pytanie, jaka matryca? Robi jakąś różnicę TN, VA, IPS, nie chce się tu ośmieszać indolencją, powiedzcie po prostu czy jest nad czym się zastanawiać.

« Odpowiedź #207 dnia: Listopada 06, 2019, 23:58:15 »
Moim zdaniem tylko IPS.

http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/matryca-tn-va-czy-ips.html
https://www.morele.net/wiadomosc/monitor-z-matryca-ips-tn-czy-va-jak-wybrac/1260/

Trzeba mieć jednak świadomość, że IPS też nie są pozbawione wad. Czerń w nich nie powala. Występuje zjawisko tzw. IPS Glow. https://www.asus.com/pl/support/FAQ/1039102/

Byłem tym na początku trochę zniechęcony po zakupie. Dziś mi to nie przeszkadza (czyt. nie widzę tego w ogóle). Nie wiem czy ja się przyzwyczaiłem czy monitor się jakoś wyrobił. ;)

Swoją drogą ciekawe dlaczego monitory OLED nie są nadal bardziej popularne. W TV ta technologia już zagościła na dobre i ceny też są już w miarę normalne. Możliwe, że chodzi o zjawisko wypalania, z którym ta technologia nadal się boryka a przy zastosowaniu w użytku komputerowym jest znacznie bardziej prawdopodobne niż w dziennym użytkowaniu TV, choć nie mam pewności.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #208 dnia: Listopada 07, 2019, 00:09:07 »
Znam to, w moim Eizo, tak mi to nie pasowało na początku, że byłem gotów oddać monitor. Dziś, tak jak Ty, nie widzę tego. Czyli IPS.

Wysłane z mojego SM-N975F przy użyciu Tapatalka

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #209 dnia: Listopada 07, 2019, 08:12:22 »
Wybór matrycy to bardzo indywidualna sprawa. Dzisiejsze TN czy VA to też nie takie TN-ki jak kilka lat wstecz. To samo tyczy się IPS, tym się czasy reakcji także polepszyły :). IPS na pewno ładniejsze kolory i kąty. Jak sam zauważyłeś, siedząc przy jednym monitorze przez kilka godzin szybko można się przyzwyczaić oczka do matrycy :).

Bez względu na co się nie zdecydujesz to będziesz zadowolony. Grunt żeby był progres ;). Możesz jeszcze wskoczyć do jakiegoś większego sklepu z monitorami i może trafisz coś o zbliżonych parametrach żeby przekonać się na własnej skórze.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"