Autor Wątek: Monitory z G-Sync, FreeSync etc.  (Przeczytany 46397 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Monitory z G-Sync, FreeSync etc.
« Odpowiedź #210 dnia: Listopada 07, 2019, 12:57:31 »
Ja się przychylam do tego co napisał YoYo. Dla 27" rozdzielczość 1440p jest optymalna. Też mam XB271HUbmiprz i pamiętam, że cieszyłem się po zakupie, że jednak nie wziąłem modelu z 4K. I tak już tutaj jest wszystko wystarczająco ostre i małe.
Potwierdzam jako posiadacz takiego samego monitora.

Skalowanie?
Tu chodzi o skalowanie interfejsu a nie rozdzielczości monitora jako takiej.
Ja mam ustawione skalowanie interfejsu na 125%, bo 100-tka to dla mnie trochę za małe.
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #211 dnia: Listopada 08, 2019, 10:36:38 »
Jestem już zdecydowany na Acera Predatora XB271HK bmiprz. Trochę się zdziwiłem, że to sprzęt z roku chyba końca '16, czyli nie nowinka, ale z drugiej strony, spokojnie można go kupić za 2,5 koła a nawet jest promocja za 2100. A to już jest bardzo atrakcyjna cena wg mnie. Ktoś tam w sieci marudzi wprawdzie, że tylko 60 Hz, ale kilka postów wyżej Qrdl mnie przekonał co do relacji fpsy a odświeżanie i znaczenia 60 Hz a 144 Hz. Jeśli ktoś chciałby mnie jeszcze w tym temacie wyśmiać to ma tak z tydzień czasu i kupuję ;) .
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #212 dnia: Listopada 08, 2019, 14:38:02 »
Odswiezanie 60 to bida dla mnie. Ja widze spora roznice miedzy 144, a 60 dlatego tez do tej pory nie kupilem nic w 30-32 cali i 4K bo jeszcze jakis czas temu nie bylo nic wiecej niz na poziomie 60-ciu wlasnie. Celuj w monitory 120 lub 144 wg mnie, ale dycyzja i tak nalezy do Ciebie.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #213 dnia: Listopada 08, 2019, 14:51:38 »
W szybkich grach pokroju CS:Go czy Quake Champions (szybkich strzelankach multi) to może mieć znaczenie, zwłaszcza na poziomie turniejowym. W domu jak ktoś gra w takie gry jak my, często w singla, to raczej bardziej kwestia sugestii. 144Hz to mocniejszy sprzęt który wyciągnie te stałe 144 FPS. Zrobienie 60 FPS w 4k to łatwiejszy temat. A tu jest jeszcze G-Sync który "upłynnia" zabawę.

Rutkov ma budżet jaki ma i nie przeskoczy. Poza tym skoro do tej pory miał 60Hz i nie czuł potrzeby zmiany to może przy tej opcji pozostać. W drugą stronę jest zawsze gorzej ;).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #214 dnia: Listopada 08, 2019, 16:26:04 »
No teraz to nie wiem, mój Eizo jest 120 Hz a nawet jakimiś tam kombinacjami 240 Hz. Tylko, że ja na to nie zwracałem uwagi, nawet nie wiem jak mam i co ustawione, nie sprawdzę teraz bo jestem poza domem. Muszę się przyjrzeć jak mam w grach.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
« Odpowiedź #215 dnia: Listopada 08, 2019, 16:58:57 »
Odswiezanie 60 to bida dla mnie. Ja widze spora roznice miedzy 144, a 60 dlatego tez do tej pory nie kupilem nic w 30-32 cali i 4K bo jeszcze jakis czas temu nie bylo nic wiecej niz na poziomie 60-ciu wlasnie. Celuj w monitory 120 lub 144 wg mnie, ale dycyzja i tak nalezy do Ciebie.
Tylko, że musi mieć sprzęt, który taką rozdzielczość uciągnie, a zwłaszcza w 4K. Co najmniej 1080 Ti.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #216 dnia: Listopada 08, 2019, 18:08:56 »
Jak pisałem wcześniej, monitor ma współpracować z maszyną z 2080 Super oraz i9 na pokładzie.

Offline =OPS=lipas

• *
« Odpowiedź #217 dnia: Listopada 08, 2019, 18:51:19 »
A no tak. No to git.

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #218 dnia: Listopada 08, 2019, 20:47:41 »

Mazak ma rację w 100%, sugerujecie się cyferkami.

Rdaktorze, ja mam 4k@60Hz + G-Sync w 32" na takim monitorze https://www.acer.com/ac/en/GB/content/predator-model/UM.JX1EE.001.
Napiszcie mi proszę:

1. Gdzie Wy te 144 klatki widzicie lepiej niż 60.
2. Jaki sprzęt wyciągnie 144@4K i w jakich grach?!?

« Ostatnia zmiana: Listopada 08, 2019, 21:17:02 wysłana przez =OPS=boski qrdl logos »

Offline =OPS=lipas

• *
« Odpowiedź #219 dnia: Listopada 08, 2019, 21:13:33 »
Nie polemizuj na ten temat z YoYem. Jego oko nawet 240Hz wychwyci. Jak ucho nietoperza  :evil:.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #220 dnia: Listopada 10, 2019, 20:32:32 »
Panowie, X-Kom wrzucił promocję: https://www.x-kom.pl/p/388719-monitor-led-32-i-wiekszy-hp-omen-x-35-curved.html
Czyli 35" monitor, który gdzieniegdzie jest za 5 koła nadal. Cena więc wydaje się atrakcyjna, ale nie widzę w necie jakiś rozsądnych recenzji, spadek ceny może sugerować kiepski odbiór konsumencki. Właściwie ma wszystko co trzeba - 100Hz i G-Sync, brak HDR i rozdziałka 3144x1440 czyli jakaś nietypowa. Pasują mi bardzo jego wymiary, cena też do przełknięcia za te rozmiary i G-Synca. Co sądzicie? HDR jest wart czy nie, posiadania w monitorze?

PS doczytałem, że ma jakiś G-sync Adaptive, cóż to za cudo, biedniejszy brat G-Synca?
« Ostatnia zmiana: Listopada 10, 2019, 21:53:03 wysłana przez KosiMazaki »

Offline =OPS=lipas

• *
« Odpowiedź #221 dnia: Listopada 10, 2019, 21:07:08 »
Jest jeszcze jedna kwestia, której tu nikt nie poruszył. Jak odświeżanie inne niż 60 i 120 Hz będzie wpływało na płynność TrackIra? Wiadomym jest, że szarpie przy każdym innym odświeżaniu.

« Odpowiedź #222 dnia: Listopada 10, 2019, 21:28:43 »
Mam co prawda monitor kupiony około 2 lat temu i tylko 2560x1440 Gsync ustawiony na 144Hz i nie zauważyłem szarpania TrackIra, według mnie chodzi płynnie.
Ja mam matrycę IPS i szczerze polecam, kolory i kąty widzenia bajka.
Dla mnie odświeżanie 60Hz jest nie do przyjęcia, widzę różnicę, a w zasadzie moje oczy od razu reagują na taką częstotliwość szybkim męczeniem, więc skoro jest to zakup na najbliższe kilka lat to rekomendowałbym monitory od 100 Hz w górę. To miedzy innymi brak w momencie zakupu w rozsądnych cenach monitorów 4K o częstotliwości wyższej niż 60Hz spowodował, że nie zdecydowałem się na zakup takiego monitora, kupując ten, który mam o mniejszej rozdzielczości, ale o wyższej częstotliwości. Ale jak to mówią " de gustibus non est disputandum", więc jak wszystko trzeba dobrać pod siebie :)
« Ostatnia zmiana: Listopada 10, 2019, 21:52:04 wysłana przez KosiMazaki »

Offline ivn

• *
« Odpowiedź #223 dnia: Listopada 10, 2019, 21:41:16 »
Hz:
https://www.youtube.com/watch?v=tV8P6T5tTYs

HDR:
https://www.youtube.com/watch?v=NgDykMvzoG8

Adaptive VSync:
https://www.youtube.com/watch?v=ZOsJzV8yzic
https://www.geforce.com/hardware/technology/adaptive-vsync

Sam musisz zdecydować co Ci pasi, a co nie.
Dla mnie np. HDR jest zbędny, tym_bardziej, że aby to działało poprawnie, to najpierw musi zostać zaimplementowane w gry i programy oraz "filmy".
Uważam także, że do giercowania 1440p jest na tą chwilę optymalne do 38", szczególnie dla monitorów ultrapanoramicznych.
G-sync pewnie świetna sprawa, ale ja wolę dołożyć do lepszej karty i użyć softwerowego VSync, jak jóż już muszę.
Ja widzę różnicę między 60Hz, a 120Hz, szczególnie po dłuższym graniu (strzelanki itp). No ale, to akurat bardzo subiektywne doznanie, bo naprawdę zależy w co grasz. Dla mnie w większości symulatorów takich jak seria Ił-2 (stara i nowa), Wings Over Flanders Field i The Reich oraz seria Strike Fighters 2 i wielu innych praktycznie nie ma różnicy 60Hz vs 120Hz.

Pisownia. Mazak.
« Ostatnia zmiana: Listopada 10, 2019, 21:51:29 wysłana przez KosiMazaki »

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #224 dnia: Listopada 10, 2019, 22:13:26 »
Rutkov. Napiszę to jeszcze raz  :evil:. Zastanów się w jakiej rozdziałce chcesz grać, to moim zdaniem określa jaki potrzebujesz monitor. Jeśli chcesz 4K, to nawet jak sobie kupisz 144Hz za 10k pln, to sprzęt Ci tego nie pociągnie, tzn. w wymaksowanym DCSie nie będziesz miał 144 fpsów, w BoXie pewnie też nie, chyba, że 4x2080Ti. Gry pokroju Metro Exodus czy RDR2 lub podobne tytuły AAA, jak idą w 4K z 60 fpsami w ustawieniach high/ultra na 2080Ti, to jest dobrze, czyli mając monitor 144 i tak nie będziesz miał więcej niż 50-80 fpsów w porywach, reszta Hz to para w gwizdek - no chyba, że ustawisz sobie wszystko na low i będzie w 144Hz ganiał gimbazę na ruskich serwerach. Ja mam 4k@32" na 2080Ti/i7-9900k/32GB RAM i nie mam problemów, ponieważ w zasadzie wszystko trzyma 60fpsów, a w dodatku z G-Sync jest naprawdę płynnie. Dla symulatorów nie potrzeba nic więcej, a i dla pykanie w shootery też wystarcza, o ile nie chcesz być królem CS w kategorii wiekowej do 16 yo.
Czyli jeszcze raz. Zastanów się w co chcesz grać i ile klatek wyciągną graty, które sobie kupisz w planowanej rozdziałce - pod to dobieraj monitor, G-Sync poprawi ogólne wrażanie płynności i nie będziesz potem chciał bez tego grać :-).

I jeszcze jedna sprawa. Hz to trochę przestarzały parametr przy monitorach G-Sync, bo idea tego wynalzaku polega na tym, że monitor wyświetla dokładnie tyle klatek ile generuje karta, nie trzeba cudować, żeby się `wbić` w częstotliwość. To ważne, bo jeśli karta wygeneruje 40 fpsów, to tyle wyświetli monitor na sekundę, za chwilę może to być 60 etc., ale to nie są dokładnie Hz w tradycyjnym rozumieniu z czasów kineskopów.

Tako rzecze,
Zaratustra