Autor Wątek: Monitory z G-Sync, FreeSync etc.  (Przeczytany 46503 razy)

Odp: Monitory z G-Sync, FreeSync etc.
« Odpowiedź #225 dnia: Listopada 10, 2019, 22:29:16 »
Wydajność sprzętu, czy uciągnie, to oczywiście prawda.
Ja mam i7-8700, 32GB i GTX 1080Ti i u mnie na 2560x1440 przy 144Hz DCS na wysokich ustawieniach chodzi płynnie, ale pewnie z 4K byłby problem (co też było drugim argumentem przemawiającym przeciwko monitorom 4K, poza odświeżaniem).
Podsumowując, dla mnie istotniejsza jest częstotliwość kosztem rozdzielczości, ale podkreślam to mój subiektywny wybór.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #226 dnia: Listopada 10, 2019, 22:54:10 »
No dobra, dzięki za wyrozumiałość. Wiecie, nie do końca rozumiem co do mnie piszecie, chciałbym mieć "dobre granie" na kilka lat w BoXa, ale tu raczej na pewno wejdzie u mnie VR, lubię popykać w jakiegoś shootera w rodzaju Battlefielda czy CoDa. Oczywiście nie profesjonalnie, lajtowo, ale w dobrej grafice. Ogólnie - nie odbierzcie tego źle - mam kasę, bo ciężko pracuję, a ponieważ nie mogę tego wydać na dziwki bądź przepić (nie daję już rady, bo stary jestem ;-) ), chciałbym sobie sprawić drogą, bezsensowną zabawkę (chodzi o własne przyjemności, nie rodzinne, bo na te mam osobny, wystarczający budżet ;-) ). Może niektórzy z was mnie zrozumieją. I o to w tym tylko chodzi. Nie będę się wkurzał na kansas boy's, że mają szybszy czas reakcji w grze, nie będę rozpaczał, że łebki ze Świata mnie jadą bo mam jakieś tam delikatne smużenie. Chcę to wszystko po prostu oglądać jak w filmie z dobrymi efektami graficznymi, bądź prawie jak na żywo, samoloty w BoXie i czołgi w WT mają być piękne, i już. 

Rutkov nie baw się rozmiarem czcionki ;). Mazak.
« Ostatnia zmiana: Listopada 10, 2019, 22:55:37 wysłana przez KosiMazaki »
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #227 dnia: Listopada 10, 2019, 22:57:49 »
Się nie bawię, piję piwo i nie zawsze trafiam w te klawisze które chcę ;-).
Powiedzcie mi jeszcze, czy AMVA+ to jest coś ok?
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #228 dnia: Listopada 10, 2019, 23:14:29 »
Skoro masz teraz monitor 120Hz, to pobaw się opcjami i porównaj, czy widzisz róznicę pomiędzy 60, 90, 120 Hz. Na tej podstawie ocenisz, czy jest to technologia warta zachodu, czy sobie odpuścić.

O ile w najnowszych grach 4k@120Hz albo 144Hz jest trudno osiągalne nawet na topowym sprzęcie, to już 80-90 fps przeważnie jest w zasięgu, a z G-sync/Freesync wykorzystasz nawet tyle, bez żadnego rwania obrazu.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #229 dnia: Listopada 10, 2019, 23:26:55 »
AMVA+ to jakieś tam rozwinięcie matryc VA. Czy jest OK? Zależy do czego i co kto lubi. W TV najczęściej masz matryce VA i nikt nie narzeka. Profesjonaliści grają na TN-kach i nie narzekają, graficy używają IPS i też im to pasuje. Moim zdaniem każda z tych matryc nadaje się do grania. To samo tyczy się zakrzywionych paneli. Jedni chwalą, inni narzekają ze względu na gubienie się w grach. Musisz sam pomyśleć na czym bardziej Ci zależy i na coś zdecydować się.

W gruncie rzeczy sytuacja z matrycami jest dynamiczna. Ostatnio IPS dość mocno przyśpieszyły, więc automatycznie AMVA+ straciły nieco sens.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #230 dnia: Listopada 10, 2019, 23:57:04 »
Potwierdzam, mój dwuletni monitor IPS chodzi szybko, czas reakcji o ile mnie pamieć nie myli, a nie mam pod ręką papierów to coś koło 4-5ms, więc absolutnie żadnego smużenia nie ma, ani w teorii, ani w praktyce. Wada jaką był długi czas reakcji w przypadku pierwszych IPS-ów to już chyba przeszłość, a kolorki i kąty widzenia prima, pod tym względem IPS-y są chyba bezkonkurencyjne.

« Odpowiedź #231 dnia: Listopada 11, 2019, 00:09:57 »
IPS dość mocno przyśpieszyły, więc automatycznie AMVA+
Akurat w przypadku AMVA oraz IPS, to nie jest tak do końca łatwo i prosto.
Przykładowo (m.in. mój) Acer Predator XB271HUbmiprz niemal wszędzie jest reklamowany jako matryca IPS a tak naprawdę posiada matrycę AMVA. Żeby "ułatwić" pojawia się także opis AMVA IPS. ;)

Ogólnie, to teraz lepiej sobie popatrzeć na monitory, potestować, bo te z wyższej półki aż tak wiele się różnić między sobą nie będą. Osobiście pominąłbym TN a szukał coś z technologii AMVA, AMVA+, IPS. Do tego G-Sync.

Ja szukałem G-Sync + 1440p, więc wybór był paradoksalnie nieduży. Wybrałem Acera. Chociaż chyba PESEL powoli zaczyna mi ograniczać wykorzystanie jego parametrów. ;)
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #232 dnia: Listopada 11, 2019, 11:06:09 »
Nigdy nie jest łatwo i prosto ;). Każdy producent ciągnie w swoją stronę i co jakiś czas serwuje coś co ma zmienić oblicze świata. AMVA+ często też jest opisywana jako VA.

Poza tym myślę, że zbyt dużo uwagi poświęca się temu zagadnieniu. O ile nie zajmujesz się profesjonalnie grafiką, nie skanujesz starodruków, odróżniasz więcej kolorów niż przeciętny facet to w zasadzie każda z tych matryc będzie dobra. Do rozrywki i zabawy wszystkie nadają się bez dwóch zdań. Zawsze też siedzisz na wprost do monitora, więc kąty Cię nie interesują. Docelowo też będziesz wskakiwał na VR, więc może się okazać, że monitor pójdzie w odstawkę. Wtedy matryca, Hz i rozdzielczość pójdą tam gdzie Szef w 1945 r.

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #233 dnia: Listopada 11, 2019, 12:55:45 »
Dostaję już pier!@#$a z tymi monitorami. Cały czas byłem przeświadczony, że mam mojego EIZO w IPS a się okazuję, że to VA. Ale nigdy na nic nie narzekałem. Nie wiem jak ustawić w nim inną częstotliwość wyświetlania. W ustawieniach karty mam pulpit w 120Hz ale już na innych ustawieniach w monitorze jakieś fV pokazuje 60Hz. Boję się, że siedzę za blisko monitora i jak kupię tego Omena X to mnie kark rozboli a w grach mi to nic nie da, bo i tak będę miał ograniczony FoV ;) . Nie mam za bardzo miejsca by się dalej odsunąć bo miejsce na komputer mam dość specyficzne (wnęka). Ogólnie jest taki mętlik w necie w tej kwestii, że głowa boli. Co człowiek, to opinia, u nas na forum też. Jedni nie kupili by bez HDR, inni bez 120Hz jeszcze inni zakrzywionego a reszta większego niż 27''. Z tymi Hz też ściema pełna, niektórzy twierdzą, że zakresy są do np 75 w grach mimo, że monitor ma podane 1000, które można tylko osiągnąć na pulpicie ;D . Komu tu wierzyć. No dajcie pany spokój. To nie jest na nerwy normalnego człowieka, który nie chce się denerwować, że źle wydał 2-3 tysie. Cena za Acer Predator XB271HKbmiprz jest od wczoraj w promocji 2049 pln w X-Kom.
Jeszcze jedno pytanie bo nie chce mi się szukać. Czy jeżeli kupię przez internet z odbiorem osobistym to działa 14 dni na zwrot przy zakupach internetowych? Czy będę jakoś dziwnie odebrany gdy wezmę na raz dwa monitory i jeden potem oddam?

Jeszcze dodam, że dość powszechne jest narzekanie na zaprzestanie działania G-Synca i konieczność podłączania kabla ponownie i to zarówno w Acerze jak i Omenie. W tym drugim jakieś chocki - klocki miał gościu w ogóle z G-Synciem i jakimiś pasami na monitorze.
« Ostatnia zmiana: Listopada 11, 2019, 13:06:07 wysłana przez rutkov »

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #234 dnia: Listopada 11, 2019, 13:33:25 »
Zerknij sobie do regulaminu sklepu. Tak będzie najprościej i najpewniej. W teorii jak zawrzesz umowę przez internet to masz 14 dni na zwrot nie ważny jest sposób odbioru i płatności. Znasz się na tym to ogarniesz bez problemu ;).

« Odpowiedź #235 dnia: Listopada 11, 2019, 13:54:42 »
Dostaję już pier!@#$a z tymi monitorami. (...)To nie jest na nerwy normalnego człowieka, który nie chce się denerwować, że źle wydał 2-3 tysie.
:) Spróbuj kupić pralkę... ;) Ostatnio przerabiałem. Tam idzie zwariować. :)

Z tymi Hz też ściema pełna, niektórzy twierdzą, że zakresy są do np 75 w grach mimo, że monitor ma podane 1000, które można tylko osiągnąć na pulpicie ;D

Przy G-Sync ile wyciągnie Ci karta graficzna, tyle poda na monitor, tyle będzie miał odświeżania.
W przypadku monitorów z Freesync często jest granica działania, np. 30 - 75 Hz.

Jeszcze dodam, że dość powszechne jest narzekanie na zaprzestanie działania G-Synca i konieczność podłączania kabla ponownie i to zarówno w Acerze jak i Omenie. W tym drugim jakieś chocki - klocki miał gościu w ogóle z G-Synciem i jakimiś pasami na monitorze.
Ja na swoim Win7 z GTX1080 mam ciekawą przypadłość z G-Synciem. Mam włączony G-Sync dla pełnego ekranu i okienek. Na pulpicie niektóre aplikacje (w tym przeglądarki oparte o silniku Chrome) zmniejszają mi odświeżanie do kilkunastu Hz i mi ekran "zamula". ;) Radykalnie działał Discord, gdzie miałem wartości jednocyfrowe i... miganie monitora. Prawie jak CRT. ;) Dopiero wyłączenie wspomagania sprzętowego w Discord pomogło.
Poza tym, to nie miałem problemów z tym, że nie działał G-Sync.
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #236 dnia: Listopada 11, 2019, 14:28:49 »
Dlatego domyślnie gsync działa tylko w fullscreen.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #237 dnia: Listopada 11, 2019, 14:44:55 »
Poza tym myślę, że zbyt dużo uwagi poświęca się temu zagadnieniu. O ile nie zajmujesz się profesjonalnie grafiką, nie skanujesz starodruków, odróżniasz więcej kolorów niż przeciętny facet to w zasadzie każda z tych matryc będzie dobra.

To w dużej części prawda, o ile nie porównuje się matryc jednej obok drugiej, albo nie przesiądzie się ze starego monitora i nagle okaże się, że na nowym/innej matrycy te same treści odkrywa się na nowo :)

« Odpowiedź #238 dnia: Listopada 11, 2019, 14:54:22 »
Dlatego domyślnie gsync działa tylko w fullscreen.
Tak, jestem tego świadomy.
Jednak korzystając z dwóch monitorów potrzebuję działać w trybie okienkowym.
Taaaa...

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #239 dnia: Listopada 11, 2019, 19:26:44 »
Dawno, dawno temu stery nvidii po zainstalowaniu nowszej wersji ustawiały g-sync tylko dla pełnego ekranu, teraz zachowują to co jest, więc jak ktoś ma zaznaczone, że dla okienek też, to po instalacji nowszych sterowników, to się nie zmienia.