Autor Wątek: Ceny gier  (Przeczytany 11800 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

qrdl_logos

• Gość
Odp: Ceny gier
« Odpowiedź #15 dnia: Marca 07, 2016, 18:01:27 »
Dla jasności: do 150 pln za nowość, to cena jeszcze w miarę `tradycyjna`, np. dla Wieśka, TW (Total War, a nie Tajnego ;-) i jeszcze paru znanych tytułów. Natomiast jak widzę cenę zaczynającą się od 180 pln, to jednak czuję, że ceny wzrosły, bo jakoś sobie nie przypominam, żeby byle gówno, pokroju F4 czy Tomb Raidera startowało aż z takiego pułapu.
Natomiast jeśli chodzi o jęczenie, to ja latami słyszałem jak to biedni twórcy i wydawcy jeno wiążą koniec z koniec, a nawet dokładają do interesu, aż tu nagle się okazuje, że branża zarabia więcej niż Hollywood x4, a ceny rosną w oczach.

Tako rzecze,
Zaratustra

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #16 dnia: Marca 07, 2016, 18:22:46 »
Skąd wziąłęś to 4x Hollywood? Chętnie zmienię branżę jeśli to prawda :)

Nie wiem gdzie Tomb Raider kosztował 180 pln skoro nawet w recenzjach piszą 150-160 PLN. Fallout to cóż, "shut up and take my money".
Swoją drogą, patrzyłeś w ostatnim czasie na kurs dolara?
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #17 dnia: Marca 07, 2016, 18:47:19 »
.....bo jakoś sobie nie przypominam, żeby byle gówno, pokroju F4 czy ....... startowało aż z takiego pułapu.
Tako rzecze,
Zaratustra

Możesz podać pełną nazwę? Chodzi o Fallout 4 :)? Sorry, że wtrącam ale ciekawi mnie o jakim "g.." piszesz.

« Odpowiedź #18 dnia: Marca 07, 2016, 20:04:56 »
Wiedźmin 3 miał na premierze w Polsce cenę 119zł zdaje się - i za takie coś to jest cena jak najbardziej okej.

Wiesiek w dniu premiery z oficjalnej dystrybucji czyli od CDP.PL kosztował 139,99zł  ;)

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #19 dnia: Marca 07, 2016, 20:21:45 »
Pewnie zależało od sklepu i promocji, sprawdziłem, mój (box, PC) kosztował 126.99 w sklepie CDP.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #20 dnia: Marca 07, 2016, 20:25:11 »
http://gadzetomania.pl/1317,wiedzmin-3-znamy-date-premiery-ceny-i-zawartosc-edycji-kolekcjonerskiej

Może jakieś bonusowe punkty lub coś w tym stylu obniżyło Ci cenę?

Ja za box+steelbook dałem tak jak pisałem, 139,99 zł :) Nawet sprawdzałem maila.

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: Marca 07, 2016, 21:23:52 »
Panowie, zapewne część z was na różne sposoby siedzi w tym biznesie i w swoim, dobrze pojętym interesie, będziecie bronić nawet cen 2x wyższych. Rozumiem i nie krytykuję, natomiast ceny nowości wzrosły ostatnimi czasy i tyle, można udawać, że to kwestia ceny dolara czy innych dupersznytów. Wątek miał jedynie zachęcić do refleksji, że jak przemysł gier ma się dobrze, to wcale nie znaczy, że graczom będzie weselej - wręcz odwrotnie, różne mechanizmy zabezpieczające przed nielegalnym graniem, szczególnie w dobie rozgrywek on-line, spowodowały, że pazerny przemysł poczuł wiatr w plecach i mówiąc po staropolsku - rucha naiwnego gracza. Ot i tyle.

Tako rzecze,
Zaratustra

« Odpowiedź #22 dnia: Marca 07, 2016, 22:33:29 »
Wątek miał jedynie zachęcić do refleksji, że jak przemysł gier ma się dobrze, to wcale nie znaczy, że graczom będzie weselej - wręcz odwrotnie, różne mechanizmy zabezpieczające przed nielegalnym graniem, szczególnie w dobie rozgrywek on-line, spowodowały, że pazerny przemysł poczuł wiatr w plecach i mówiąc po staropolsku - rucha naiwnego gracza. Ot i tyle.

Rozumiem, że po zakupie monitora za 4k i karty za 3k nie miałeś takiego wrażenia. :D

PS. Wiem, że są przeciwnicy tego podejścia, ale zawsze można przeliczyć cenę gry komputerowej na cenę godziny rozrywki, jaką nam oferuje. Wtedy sprawa wygląda już znacznie lepiej, nawet przy tej drożyźnie. Wychodzi z pewnością taniej niż kino. ;)

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #23 dnia: Marca 08, 2016, 07:37:48 »
Klasyczny przypadek, sprzęt za grube tysiące ale to software jest za drogi. Na forach komputerowych takich pełno :)

Ja tam zgadzam się, że ceny nowych gier wzrosły, po prostu mam inne zdanie na temat skali i przyczyn tego zjawiska. Ale to już raz napisałem w tym wątku i nie ma co powtarzać.

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: Marca 08, 2016, 13:51:28 »
Klasyczny przypadek, sprzęt za grube tysiące ale to software jest za drogi. Na forach komputerowych takich pełno :)

Ja tam zgadzam się, że ceny nowych gier wzrosły, po prostu mam inne zdanie na temat skali i przyczyn tego zjawiska. Ale to już raz napisałem w tym wątku i nie ma co powtarzać.

Panowie, dziękuję, że mnie rozbawiacie w ten deszczowy dzień  :evil:.
Faktycznie, gość kupił sobie drogi samochód, a narzeka, że benzyna droga, tak? Stać go na brykę za 100-200 tysiaków, to i za benzynę zapłaci 10 pln. Kupił sobie telewizor 100" a żydzi na abonament za 200 pln etc. Wyliczać dalej? To, że mnie stać na np. duże mieszkanie, nie znaczy, że przestanę się odzywać, bo mi podnieśli czynsz! Skąd my to znamy, jak zabulił za jedno i drugie, to można go cyckać ile wlezie.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #25 dnia: Marca 08, 2016, 14:22:06 »
A zastanawiałeś się, dlaczego markowy telewizor 4k możesz kupić za 2000 PLN a czerwony, gejmingowy monitor z G-Sync kosztuje 5000 PLN?
Taka zachęta do refleksji w deszczowy dzień na temat, jak to ująłeś po staropolsku, ruchania naiwnych graczy :)

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: Marca 08, 2016, 14:24:02 »
A zastanawiałeś się, dlaczego markowy telewizor 4k możesz kupić za 2000 PLN a czerwony, gejmingowy monitor z G-Sync kosztuje 5000 PLN?
Taka zachęta do refleksji w deszczowy dzień :)

Some1, tak szczerze, grasz w rozdzielczości 4k i pracujesz na telewizorze 4k za 2k pln? Proszę podaj markę i model tych markowych telewizorów...

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #27 dnia: Marca 08, 2016, 14:45:03 »
Philips, Samsung, LG, Thomson, do wyboru: http://www.skapiec.pl/cat/3354/10.1399-2000

3 lata używałem telewizora zamiast monitora, gdybym miał się na coś teraz zdecydować, to kto wie...

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #28 dnia: Marca 08, 2016, 15:09:10 »
PS. Wiem, że są przeciwnicy tego podejścia, ale zawsze można przeliczyć cenę gry komputerowej na cenę godziny rozrywki, jaką nam oferuje. Wtedy sprawa wygląda już znacznie lepiej, nawet przy tej drożyźnie. Wychodzi z pewnością taniej niż kino. ;)

No tak, i mi wyszło, że w SW Battlefront muszę zagrać 15 godzin, aby mi bilans wyszedł na zero. I dzielnie te godziny odrobiłem. :D

PS: Pamiętajcie, że odbiorcą nie są tylko dorośli nadziani ludzie, ale też młodzież żyjąca z tego, co rodzice dają. Kupno takiej zwykłej ale nowej gry z samych tygodniówek chyba słabo by wyszło i długo zajęło. Smutne.
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: Marca 08, 2016, 15:09:47 »
Rzeczywiście, wybór wydaje się być spory. Jednak zapewne obaj wiemy, że rozmiar i rozdzielczość, to nie wszystko. Z oczywistych spraw liczy się też rodzaj matrycy i czas reakcji. Ceny monitorów i telewizorów bardzo się od siebie różnią, ale z drugiej strony nie wiem dlaczego te 32" od Acera, z G-Sync (czerwone są tylko elementy nóżek podstawy :-) miałoby być jakimś szczególnym - że napiszę po staropolsku - ruchaniem. Warto zwrócić uwagę, że 4.5-5k, dla monitora UHD 32", markowego, to dzisiaj nie jest kosmos... (są może ze 2-3 Samsungi/LG tańsze, ale jest sporo droższych, np. NEC) Inna kwestia to to, że teraz wszystko się nazywa `gamingowe` bo akurat taki trend. Zresztą, co tu daleko szukać, monitor za 5k nie powinien aż tak dziwić, jeśli porównamy go do cen komórek, np iPhonów, które z łatwością podchodzą pod 4k (6S). A gówienko się mieści w torebuni. W sumie komórka, to komórka, czy też smartfon i trudno uzasadnić aż taką różnicę cenową, np. trzykrotną przy podobnych (wybranych: przekątna, rozdzielczość) parametrach. Krótko mówiąc, monitor za 5K pln nie jest tani, ale znam przykłady bardziej rażącego `przepłacania`.

Wracając do cen nowości AAA w branży gier, to jak widać - z podanego przez Ciebie linku do cen telewizorów - 10-11 gier, to koszt nowego telewizora 4k i to 40" (sic!). Sam już nie wiem w takim razie, czy to telewizory są tanie jak barszcz, czy nowe gry drogie phf?!