Autor Wątek: Ceny gier  (Przeczytany 11785 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: Ceny gier
« Odpowiedź #30 dnia: Marca 08, 2016, 15:43:36 »
A zastanawiałeś się, dlaczego markowy telewizor 4k możesz kupić za 2000 PLN a czerwony, gejmingowy monitor z G-Sync kosztuje 5000 PLN?
Taka zachęta do refleksji w deszczowy dzień na temat, jak to ująłeś po staropolsku, ruchania naiwnych graczy :)

Tu niestety sporo zabiera sam G-sync. To taki niestety wyłudzacz. Za tę płytkę trzyba liczyć sobie około +1000zł do każdej ceny z tego co sam widzę. Bez tego można kupić monitor i za 2tysia na matrycy TN, ale ze znaczkem G-sync, z tej samej linii będzie kosztował już 3tyś. Nie porównujmy też matryc cenowo TN do IPS. To całościwo trochę pytanie, po co Mercedes, jak Poldas też jeździ. No jeździ, ale pytanie jak jeździ i jak się lubi jeździć.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #31 dnia: Marca 08, 2016, 16:30:21 »
W telewizorach generalnie nie stosuje się matryc TN, tylko VA albo IPS: http://hdtvpolska.com/topic/33783-ips-czy-va-dwa-typy-matryc-lcd-jak-wybrac-odpowiednia-dla-siebie/ Co ciekawe matryce VA w niektórych sytuacjach spisują się znaczenie lepiej niż IPS, mój stary TV miał o wiele lepszą czerń niż obecny monitor na IPS. Różnica w jakości obrazu pomiędzy monitorami a TV to temat długich dyskusji ale strasznie ciężko o obiektywne testy.
Niby 5k za monitor nie budzi jakiegoś zdziwienia, ale jeszcze 2-3 lata temu tyle kosztowały tylko egzotyczne konstrukcje dla profesjonalistów albo o nietypowych rozmiarach, których nikt nawet nie próbował sprzedawać masom. A dziś doklejamy G-sync (fajny bajer, ale sam w sobie nie taki kosztowny), chwytliwą nazwę, dopisujemy 4gaming i bańka pęka.

No, tyle offtopu z mojej strony.

Wracając do cen nowości AAA w branży gier, to jak widać - z podanego przez Ciebie linku do cen telewizorów - 10-11 gier, to koszt nowego telewizora 4k i to 40" (sic!). Sam już nie wiem w takim razie, czy to telewizory są tanie jak barszcz, czy nowe gry drogie phf?!

I to i to za drogie, podatki precz!

A tak na serio, nawet gdyby ceny gier były tak niskie jak pisałeś w pierwszym poście, to proporcja i tak byłaby zachowana. :)
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: Marca 08, 2016, 17:01:32 »

A tak na serio, nawet gdyby ceny gier były tak niskie jak pisałeś w pierwszym poście, to proporcja i tak byłaby zachowana. :)

Dla mnie 149 pln za grę AAA, to granica psychologiczna, najwyraźniej tak jak 5 pln za jurka  :evil:

Odnośnie samego G-Sync.... pamiętaj YoYo, że na razie idzie to do `flagowych` modeli, więc różnica w cenie może też mieć inne `bajeranckie` uzasadnienie (czerwona podstawka, jakieś wycinanie widma światła niebieskiego etc). Gdzieś czytałem, że rzeczywisty koszt licencji od NV to ~300 pln.
Czy kiedyś 5 tys. za monitor brzmiało egzotycznie? Pewnie tak, podobnie jak cena za obudowę komputerową rzędu 500-1000 pln. Widać i u nas poszerzył się rynek zbytu. Ja pamiętam jak kiedyś (15 lat temu) obudowa do kompa była jednego typu `generic`, w kolorze ekri. Teraz mamy pierdylion bud, z których niektóre kosztują tyle co przechodzone czinkłe czento, a fpsów to nie dodaje. Z drugiej strony dam przykład bliski sercu, a nawet wątrobie, wielu tu obecnych. Mamy wino za 5-10-15 pln i za 500-5000-50000 pln. Ci młodsi niech mi wierzą, czasami te 2-3 wina za 5 pln dają mocniejszy efekt niż te za 500. Oczywiście te droższe nie mają oznaczeń 4gaming, ale np. odpowiednią datę i opinię `konesera` (czyt. bogacza z problemem alkoholowym, biednego określa się mianem pijaka)  :P.
W każdym razie G-Sync zrywa beret i życzę Wam wszystkim przekonania się o tym na własne gały  :evil:.

« Odpowiedź #33 dnia: Marca 08, 2016, 18:40:40 »
Czy doniesienia na forach o naciąganiu graczy na g sync to prawda ?

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: Marca 08, 2016, 18:51:32 »
Czy doniesienia na forach o naciąganiu graczy na g sync to prawda ?

Oczywiście. Dzięki temu mam nowego Mercedesa.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #35 dnia: Marca 08, 2016, 18:53:06 »
Bez tego można kupić monitor i za 2tysia na matrycy TN, ale ze znaczkem G-sync, z tej samej linii będzie kosztował już 3tyś. Nie porównujmy też matryc cenowo TN do IPS.

Paradoksalnie TN do grania są bardziej cenione niż IPS. Z tego co pamiętam za najlepszy monitor dla graczy został uznany jakiś Asus właśnie na TNce. Dzisiejsze TNki to już nie to samo co kilka lat temu i osobiście bym nie lekceważył ich, bo się można zdziwić.

Oczywiście. Dzięki temu mam nowego mercedesa.

Chyba Hondę, wierz mi nie chciał byś nowego Mietka :).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: Marca 08, 2016, 19:00:01 »
Chyba Hondę, wierz mi nie chciał byś nowego Mietka :).

Heheheh, no tak, zapomniałem dopisać, że na razie mam Hondę z nagabywania, ale obiecali mi Merca jak przekonam ludzi na prominentnym The Forum  8).

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #37 dnia: Marca 08, 2016, 19:08:49 »
Qrdl a tak z ciekawości, możesz mi powiedzieć jak wypada porównanie jakości obrazu (kolory i te sprawy) między Asusem a tym NECiem którego sprzedajesz? Z tego co widzę NEC praktycznie to samo co mój EA274WMi z wyjątkiem 14bitowego LUT na korzyść EA275, ciekaw jestem różnicy (poza Gsync bo o tym już wiemy, że Twoim zdaniem warto), bo ta w cenie jest kosmiczna a NEC jest raczej bardziej renomowaną marką w świecie monitorów niż Asus, więc tym bardziej ta cena zaskakuje (pomimo różnicy w rozmiarze).

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: Marca 08, 2016, 19:57:50 »
Qrdl a tak z ciekawości, możesz mi powiedzieć jak wypada porównanie jakości obrazu (kolory i te sprawy) między Asusem a tym NECiem którego sprzedajesz? Z tego co widzę NEC praktycznie to samo co mój EA274WMi z wyjątkiem 14bitowego LUT na korzyść EA275, ciekaw jestem różnicy (poza Gsync bo o tym już wiemy, że Twoim zdaniem warto), bo ta w cenie jest kosmiczna a NEC jest raczej bardziej renomowaną marką w świecie monitorów niż Asus, więc tym bardziej ta cena zaskakuje (pomimo różnicy w rozmiarze).

Wydaje mi się, że 274 jest porównywalny do Acera (nie Asusa) jeśli chodzi o kolorystykę i np. podświetlanie... no może Acer `defaultowo` ma trochę agresywniej poustawiane kontrasty. Ja nie zauważam jakiś wyraźnych różnic, jednak zaznaczam, że oko już nie te  :(. Na pewno nie odczułem pogorszenia jakości, natomiast - jak to bywa z 4games etc - Acer ma mniej bajerów, typu czujnik siedzenia przed nim, tzn. w ogóle tego nie ma. Nie wiem natomiast jak jest z tym nowym EA275WMi, bo nówka niewyciągana z pudła... ale jak chcesz, to możemy się z ceną dogadać i sam sobie sprawdzisz ;-). A różnica w cenie, to chyba wynika z tego, że ten NEC to 27" WHD, a ACER 32" UHD. Odpowiedni NEC UHD, to cena wyższa niż ten Acer, którego mam....

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #39 dnia: Listopada 19, 2016, 09:52:20 »
Jest coś niestety ostatnio mocno na rzeczy, że to chyba nie koniec podwyżek. Dla przykładu Watch Dogs 2 - oscyluje koło 200zł.
Przecież za tyle to kiedyś kupowało się gry na konsole, a nie na PC. To samo Dishonored 2 - tu okolice 160zł. Ogólnie obecnie pudełkowe nowości to ceny rzędu 159zł i okolic, a jeszcze 2-3 lata tematu takie nowości z dystrybucji w PL kosztowały okolice 120-130 zł.

www.yoyosims.pl

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #40 dnia: Listopada 19, 2016, 10:14:10 »
Kwestia ceny dolara/euro? Czy raczej bezczel dystrybutorów? Zresztą... nie wiem, czy to nie typowy strzał w stopę. Ja ograniczam wydatki na gry i widzę, że znajomi również. Większość zakupów z "promocji". Nowe gry z poślizgiem, jak ceny spadną. Ciekawe jak szerokie to jest zjawisko w Polsce. Może zresztą z punktu widzenia twórców gier nasz rynek i tak jest nieistotny? Trudno, taka karma...
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #41 dnia: Listopada 19, 2016, 10:48:52 »
Jest coś niestety ostatnio mocno na rzeczy, że to chyba nie koniec podwyżek. Dla przykładu Watch Dogs 2 - oscyluje koło 200zł.
200 zł to ja płaciłem w 1998 roku bodajże za Daytona Race USA (PC). Badziewna gra, ale na rysunku była fajna :D
Wtedy to była 1\3 w porywach 1\4 pensji  ;D

« Odpowiedź #42 dnia: Listopada 19, 2016, 11:36:56 »
Kiedyś nie było co kilka tygodni 50% wyprzedaży tak jak teraz. Muszą jakoś wyrównać dochód. Ludzie którzy sikają na samą myśl o preorderze czy premierze płacą więcej. Reszta może poczekać.

Wysokie ceny są nie tylko w Polsce. Na Steamie nowości są po 50/60 funtów.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #43 dnia: Listopada 19, 2016, 13:13:41 »
200 zł to ja płaciłem w 1998 roku bodajże za Daytona Race USA (PC). Badziewna gra, ale na rysunku była fajna :D
Wtedy to była 1\3 w porywach 1\4 pensji  ;D

Nie, to złe porównanie. To co innego, to jakby pisać, że VR dziś jest za 3500zł i to dużo. Jest dużo bo to nowość, w 98 kupując taką grę i mając Piec mogłeś się zapewne poczuć jak dzisiejszy użytkownik VR.

Wysokie ceny są nie tylko w Polsce. Na Steamie nowości są po 50/60 funtów.

A ktoś kupuje w PL gry na Steam nie w promocji? Na Steam masz ceny europejskie, co najmniej zaporowe dla przeciętnego Polaka.
Wspomniany Watch Dogs 2 - tam 267zł.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #44 dnia: Listopada 19, 2016, 16:31:23 »
Chodziło mi o to, że na zachodzie gry też podrożały, nie tylko na Steamie. Kiedyś nowości były po 35-40GBP na PC, na konsole 50GBP. Dzisiaj FIFA 17 najdroższa jest na PC!