Autor Wątek: Ceny gier  (Przeczytany 11813 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Ceny gier
« Odpowiedź #45 dnia: Listopada 19, 2016, 17:00:16 »
Już jakiś czas temu czytałem, że producenci i dystrybutorzy będą podnosić ceny gier (a może ogólnie oprogramowania), bo zbyt długo jechali na zbyt niskich marżach i teraz po prostu chcą wrócić do "normalnego" poziomu cen (vide post Forsberga, sam pamiętam jak w okolicach roku 2000 chciałem kupić sobie Tormenta, ale cena mnie odstraszyła). Zauważyłem zresztą, że to nie tylko gier dotyczy. Ostatnio np. Canon zapremierował nową wersję obiektywu 16-35 mm, i na ten przykład po kilku miesiącach od pojawienia się w sklepach nadal kosztuje on ok. 12000 PLN, podczas gdy poprzednia wersja nawet w momencie premiery nie przekraczała bodajże 8k PLN.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #46 dnia: Listopada 19, 2016, 21:36:29 »
No cóż, pycha kroczy przed upadkiem... ale co się najpierw producenci nachapią, to ich. ;)   

PS: W wielu przypadkach mógłbym powiedzieć, że nawet należy im się, ale przecież każdy chyba się zgodzi, że jakość gier i oprogramowania drastycznie spada, produkty wychodzą na rynek czasami za wcześnie, zanim dojrzeją i zostaną wystarczająco dobrze przetestowane. Każdy soft ma błędy, wiadomo, i wypuszcza się go z tego świadomością, ale nie powinny być to błędy krytyczne! A teraz zaczyna to być chyba normą - albo jestem przewrażliwiony - że gra robi się grywalna najwcześniej po pierwszym patch'u...
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: Listopada 19, 2016, 23:09:43 »
Masz rację, taka Mafia III, jak ją odpaliłem, to pomyślałem, że mi karta graficzna siadła albo stery się wywaliły i leci w jakimś trybie ecologicznym. Niestety, nie zmienia to faktu, że tytuł rozchodził się jak świeże bułeczki.... A przegięciem tego roku był NMS, który po pierwszym puthu nic, a nic się nie zmienił. Na szczęście GOG oddał mi kasę.
Praktycznie jedyna gra, która od razu trzyma poziom to Civ 6.

Tako rzecze,
Zaratustra

« Odpowiedź #48 dnia: Listopada 19, 2016, 23:58:15 »
No niestety jest trend wzrostowy, choć i tak w Polsce się polepszyło w relacji ceny gry do zarobku, niemniej chyba większość z graczy jest przyzwyczajona do widoku apek za 99 zł, 129 zł, rzadziej 149, a już 199 to chyba edycja kolekcjonerska raz na ruski rok.
Nie wiem na ile prawdą jest, że producenci muszą się odbić bo mają niskie marże - słyszę podobne historie z każdej strony. Dystrybutorzy paliw narzekają, że nic nie zarabiają na paliwie i muszą sprzedawać hot-dogi na stacjach. Ubezpieczalnie OC "przez wieki" dopłacały do ubezpieczeń stąd niedawne podwyżki w imię #dojnej_zmiany. Taksówkarze narzekają na nędzny zarobek, nauczyciele, górnicy, lekarze i inni to samo.
No ogólnie wszyscy mają źle i nic się tu w Polsce, ani na świecie nie opłaca. Ogólnie wszyscy dopłacają do interesu :)
Częściowo mogę się zgodzić, że producenci gier spoza Top-10 (czyli przeważnie grube FPP\FPS) mają gorzej bo niższa sprzedaż, a torrenty są wciąż popularne, ale gro produktów jakie są wydawane woła o pomstę do nieba. Z mojej perspektywy gier to dawne tytuły był solidniejsze. Lubię grać w Heroes of Might & Magic III i V. Tytuły te miały po 1-2 patche, a kiedy wychodziły na rynek były dopracowane na tyle by można było się dobrze bawić.
Niedawno zarzuciłem bluźnierczy Heroes VII i dałem sobie spokój - wydajność nie ta i zwalony klimat serii.
To samo było z Jagged Alliance 2. Dziś gram w 1.13, a niedawno spróbowałem wersję JA: Flashback - za to, że gracz to zainstalował powinien mieć zapłacone ;D

« Odpowiedź #49 dnia: Listopada 20, 2016, 00:30:37 »
Ceny rzeczywiście ostatnio idą w górę.
Ja generalnie mam niedużo czasu na granie, więc w roku kupuję tylko kilka gier i jestem dość przygotowany na wydatek. Przy czym zakupy planuję z wyprzedzeniem. Planowałem, że kupie nowego Deus Ex, kupiłem preordera na cdkeys (już nie pamiętam za ile, na pewno taniej niż w polskich serwisach). Tak samo Dishonored 2 (niedużo, ale 30 zł taniej niż rynek). Klucz do DOOMa planowałem kupić jak stanieje i tak też kupiłem na solidnej przecenie na którejś promocji w necie (około 70 zł). Na Humble Bumble trafiła się paczka z Adr1ft (który jednak jakoś nie może mnie wciągnąć) i Zaginięciem Ethana Cartera (śliczna gra). Taki pakiet starczy mi na długi czas, zwłaszcza, że jeszcze Deusa muszę sobie dokończyć New Game+.
Za to jak widzę cenę Watch Dogs 2, to już nie wiem co to ma znaczyć. Dwieście złotych za nową grę w zwykłej edycji, to jak dla mnie przesada. Jedynkę lubiałem, ale dwójka mnie jakoś nie ciągnie, więc zaczekam aż cena zejdzie na znacznie niższy poziom, tak z trzy razy niższy.

Pod względem wydajności, to nie miałem żadnych problemów z Deusem. Za to Dishonored 2 już mnie nieco zadziwił. O ile wydajnościowo na High na i5@4.0 GHz i 970 jest w miarę ok, bo przez większość czasu jest 60 FPS ze spadkami do 50. Najniższy stabilny wynik, to 42. Poza małym epizodem na początku z pustym plikiem konfiguracyjnym, to jakiś błędów gra nie ma. Na razie 8 godzin spędziłem bez zwisu czy CTD.
Za to zapotrzebowanie na pamięć jest ogromna. To pierwsza gra, która na okrągło mieliła mi dyskiem przy 8 GB RAMu tylko dla niej, bez zasobożernych aplikacji w tle. Dopiero dołożenie drugich 8 GB znacznie to zmniejszyło. Rozumiem doczytywanie i strumieniowanie tekstur, ale bez przesady. Tyle pamięci przy takiej grafice, to lekka przesada.
Procek też swoje musi dostawać, bo wiatrak się szybko i na długo rozkręca na radiatorze.

No, ale świat oszalał. Producenci dostali program szyfrujący plik exe i wydaje się im, że mogą wszystko. W Polsce jest jeszcze gorzej, bo ceny coraz bardziej zbliżają się do zachodnich, ale wypłaty dalej mamy "krajowe".
A tak poza tym, to jakim cudem dwie gry, które na steam kosztują po 60 € u nas różnią się ceną o 40 zł? Dishonored 2 - 160 zł, Watch Dogs 2 - 200 zł.

No, ale nikt nie zmusza nikogo do kupowania nowości! Równie dobrze a czasem lepiej można się bawić w starsze gry albo w sezonie pojeździć na motocyklu. :) No dobra, za paliwo w sezonie miałbym teraz 1070 a jak doliczyć przeglądy i części, to może i 1080 by się dało kupić, nie mówiąc już o tonach złota w grach MMO czy innych "czołgach", ale po co... Można tracić wzrok gapiąc się w coraz bardziej wygładzone piksele albo czerpać radość z czegoś, co można dotknąć ręką i to nie zniknie po wyłączeniu prądu. :)
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #50 dnia: Listopada 20, 2016, 09:32:15 »
bo zbyt długo jechali na zbyt niskich marżach i teraz po prostu chcą wrócić do "normalnego" poziomu cen

Nie wiem jak to jest na zachodzie, ale np. taki CDP z Wiedźminem 3 miał marże w okolicach 30-38% z tego co słyszałem więc chyba nie jest źle i to na produkcji/sprzedaży w PL, ale tutaj mamy faktycznie tak, że i siła robocza jest tańsza niż w zachodnich firmach.

Osobiście też dużo nie kupuję, 4-6 maks gier innych niż simy zdarzy mi się na rok, ale uważam, że rynek zaczyna przesadzać. Za kilkunastogodzinną (jak dobrze pójdzie) rozrywkę, albo możliwość gry online teraz to standard 150-200zł. Lubię wersje pudełkowe, ale w paru przepadkach kupiłem już wersje digital by było taniej (np. Tyranny). Polecam np. ten portal, czasem starsze tytuły można znaleźć w super cenach https://www.g2a.com/?___store=polish .
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #51 dnia: Listopada 20, 2016, 09:55:31 »
O ile mnie pamięć nie myli, to jakieś pół roku temu chwalili się, że Wiesiek zarobił na czysto ~300 mln (200 mln koszt produkcji i marketingu).

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #52 dnia: Listopada 20, 2016, 11:41:48 »
Tyle, że na G2A można trafić na klucze z niepewnego źródła i niestety po dodaniu do Steam mogą zniknąć, więc to też nie jest taka idealna opcja. Trzeba o tym pamiętać przy zakupie.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #53 dnia: Kwietnia 27, 2017, 14:28:26 »
Ciekawy artykuł w temacie: http://www.gry-online.pl/S018.asp?ID=1413 .

www.yoyosims.pl

kwadrat

• Gość
« Odpowiedź #54 dnia: Kwietnia 27, 2017, 17:29:14 »
Ja tam nic widzę nic w tym złego. Podobno produkcja gier jest coraz droższa, a jeżeli gra jest wyceniana na 60 Euro to musi się zmierzyć z innymi produkcjami w tej kwocie. Ceny też moim zdaniem szybko spadają bo po około miesiącu można większość produkcji dostać taniej a i tak dopiero wtedy są już mniej więcej połatane. Zabawne jest to, że osoby które kupują wersję premierową są przeważnie gorzej traktowane bo okazuje się, że uczestniczą w poprawianiu danej produkcji to jeszcze ich ekskluzywne dodatki po pewnym czasie są nawet dodawane za darmo.

Ja mogę poczekać ale od pewnego wieku wszystko zamawia się kurierem :P

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #55 dnia: Października 06, 2017, 20:56:46 »
Call of Duty WW2: 249zł
Assassin Creed Origin: 229zł

Wkraczamy w nowy wymiar cen na II Półrocze ;P. A to tylko ceny za wersje podstawowe na PC.

www.yoyosims.pl

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #56 dnia: Października 06, 2017, 21:10:46 »
Trudno, poczekam, taki lajf. :)
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #57 dnia: Października 06, 2017, 22:20:36 »
Z CoD em to przegięli pałę. Za pół roku będą chcieli kolejne 2 stówy za jakieś dodatkowe mapy i tym razem Papuaskę w mundurze SS. Mocno mnie zniechęcają do tej gry.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

« Odpowiedź #58 dnia: Października 07, 2017, 00:24:38 »
Niech spierxxxxxą. :)
"Pan Jezus Chrystus jest obok ciebie wystarczy
jeden krok aby zaprosić go do swojego życia!"

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #59 dnia: Października 07, 2017, 00:56:29 »
Dajcie spokój, za jakieś gówno, w którym żołnierzem wermachtu jest czarna baba nie dam nawet 49 pln. Pamiętacie tę opowieść o żabie podgrzewanej, aż do ugotowania? Jak się wrzuci do wrzątku, to wyskoczy natychmiast, jak się będzie podnosiło wolno temperaturę, to się ugotuje nawet nie wiedząc kiedy. Otóż właśnie część z nas została ugotowana :-). Pomyślcie, jakieś 10 lat temu, jakby ktoś z takim shitem wyskoczył, jak ten zakichany CoD, to ze śmiechu trzeba by zmieniać gacie. A teraz... nie dość, że się poważnie zastanawiamy, to jeszcze to gówno ma kosztować ćwierć tysiąca pln. Szczerze, wolałbym za to nakupować Sarmackiego z biedry, większy realizm.

Tako rzecze,
Zaratustra
« Ostatnia zmiana: Października 07, 2017, 10:05:28 wysłana przez =OPS=boski qrdl logos »