Autor Wątek: Ceny gier  (Przeczytany 11843 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Ceny gier
« Odpowiedź #60 dnia: Października 07, 2017, 09:48:17 »
W przypadku nowego CoDa to otwarcie mówię, że ściągnę pirata dla kampanii, bo tylko tego jest warta nowa odsłona. Raz, że cena kosmos (preordery za 120 zł - to były czasy). Dwa, że odgrzewany kotlet, który nawet nie ma prawa konkurować z BF1. I po trzecio primo.. zgodność historyczna. Parodia.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #61 dnia: Października 07, 2017, 10:17:09 »
Od lat nie używam piratów nawet jako swoistej bety, bo się wirusów boję. :)    Wolę poczekać. Jak się ma "stałego wielomiesięcznego laga" w grach, to nawet nie boli przecież...
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #62 dnia: Października 07, 2017, 10:33:19 »
Od lat nie używam piratów nawet jako swoistej bety, bo się wirusów boję. :)    Wolę poczekać. Jak się ma "stałego wielomiesięcznego laga" w grach, to nawet nie boli przecież...

Dokładnie. Mówimy piratom nie! Ja mam takiego "laga" z filmami. Nie łażę do kina, bo prędzej czy później będę mógł sobie usnąć na `hicie`, jak puszczą w jakimś habeo. Wracając do CoDa, to został zrobiony wielki hype dla konsolowców, którzy zwykle o historii wiedzą tyle, że była. Gierka ma najwyraźniej ambicje konkurować z jakimiś fifajami i podobnymi tytułami... niestety, rozczarowałem się i pokornie dalej będę czekał na porządnego fsa w REALIACH, a nie estetyce, DWŚ. Zresztą pamiętam jak się do Wieśka Trzeciego rzucali, że nie zachowuje, wg jakiś pajaców, syficznych politycznie poprawnych norm, że np. jest `seksistowski`, bo nie ma ścieżki rozwoju podpaski etc. Był to zresztą strzał kulą w płot. Dość, dość, dość, niech się walą z tym CoDem, w dodatku za taką kasę na dzień dobry.

Tako rzecze,
Zaratustra

Poko

• Gość
« Odpowiedź #63 dnia: Października 07, 2017, 12:44:07 »
Amen! Nie kupiłbym tego badziewia nawet za 80 PLN jak pewnie wielu z nas starszych graczy. Dlatego muszą minimalizować straty i podnosić cenę. Alę mądre to nie jest, bo średnie kieszonkowe (przynajmniej w Polsce) wysokie nie są, hehe ;D. Niech CoD w rowie leży. Szczerze nawet się nie łudziłem, że powrót CoDa do WWII to zatoczenie koła i zapowiedź kolejnego punktu zwrotnego w historii FPSów. To samo z Assasinem i drogimi FIFkami. Nad zakupem FIFy pomyślę jak będzie w promo po 60 zyla :P. Ćwierć tysiaka to mogę dać, ale za instant classic edycję kolekcjonerską Cyberpunka 2077, a nie za roczną "subskrypcję" piłki nożnej by EA Sports... Noż proszę Was...

« Odpowiedź #64 dnia: Października 07, 2017, 13:18:17 »
Piractwo to jednak kradzież!
A Polak złodziejem nie powinien być!
Nie kupować tego gówxa i tyle.
Albo będziemy wychowywać ich portfelami,
albo będą karmić nas syfem za bajońskie sumy.
"Pan Jezus Chrystus jest obok ciebie wystarczy
jeden krok aby zaprosić go do swojego życia!"

« Odpowiedź #65 dnia: Października 07, 2017, 15:04:00 »
Ja polecam www.cdkeys.com. Kupiłem tam już kilka gier i nigdy nie miałem najmniejszych problemów. Dla przykładu klucze The Evil Within 2 czy Wolfenstein 2 są w promocyjnych cenach po jakieś 130 PLN. Czyli cena jeszcze przeze mnie akceptowalna. CoD WW2 jest po 175 PLN aktualnie.

Gier w dystrybucji polskiej już praktycznie nie kupuję. Szczególnie z Oridżin, gdzie Polaków częstuje się wersją PL-RU, jak dla 3. świata.

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #66 dnia: Października 07, 2017, 15:18:17 »
Dla mnie ceny gier ogólnie nie istnieją.
Nie gram w gry aż tyle, aby zwracać na to uwagę.
Kupiłem ostatnie BF1(5) za jakieś 180 zł, wcześniej COD'a (tego skaczącego) za podobną kwotę. Nie zauważyłem tych wydatków w skali roku ogólnie, bo to są grosze.
Nie to, żebym zarabiał jakieś krocie u mnie w fabryce, ale wydatek rzędu ~200 PLN w roku to żaden wydatek.
Osobną kwestią są symulatory.
Do tej pory wydałem na BOX'a w granicach 200$ czyli jakieś ~800 PLN w ostatnich czterech latach. Też nie jest to wydatek z kosmosu ;-)
Osobiście uważam, że jestem wstanie wydać jednorazowo około 1000 PLN na dopracowany produkt w tej konkretnej niszy. A jeżeli okaże się, że produkt jest tego wart - dokupię co roku za podobną kwotę dodatków. Ale warunek jest jeden - dopracowany.

Ramm.
ps. Inne gry, w rodzaju COD'a, wieśka, czy jakiekolwiek inne samochodówki, fify i tym podobne badziewia mogą kosztować i po 4 koła za to co nazywają teraz grą. Kompletnie nie ma tego tematu dla mnie.
" only mad men fly there where angels afraid to step... "

« Odpowiedź #67 dnia: Października 07, 2017, 17:26:17 »
@up

Bo ja wiem czy "wiesiek" to takie badziewie ? ;D

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #68 dnia: Października 07, 2017, 21:03:43 »
Tylko przypominam, że na tym forum za piractwo jest ban. Sugeruję powstrzymać się przed poważnymi deklaracjami, bo mogą one być ostatnie tutaj. Poza tym trzymamy emocje na wodzy, bo pomału dyskusja wymyka się spod kontroli.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #69 dnia: Października 07, 2017, 23:36:15 »
Co do kampanii dla pojedynczego gracza, przejdą ją jak Modern Warfail 1 na Youtube za darmo  ;D, a za 3 lata pożyczę od kolegi.Wolę kupić F/A-18 od Eagle Dynamics i narzekać na "nieudokumentowane cechy" :032:.

« Odpowiedź #70 dnia: Października 08, 2017, 12:35:30 »
To czy ktoś ściągnie tego CoDa czy jakąkolwiek inną grę to jego sprawa, nie wiem po co to ujawniać na forum ;)
Co do "nie kupowania" w Polsce to nie wydaje mi się by polski rynek był znaczący w globalnej sprzedaży. Dla Polaka, który pracuje trudno by było wysupłać 250 zł, tym bardziej dla młodzieńca na utrzymaniu rodziców.
Jednak na tak zwanym zachodzie aż takim problemem to nie jest, tak samo jak nie traktuje się tam iPhone jako symbolu "OMG WOW" jak zwykłem zauważać w Polsce.
Gry to głównie rynek zachodni, a nie polski czy ruski, gdzie rozważanie na temat "gra i kartofle przez miesiąc" czy "kartofle z mielonym" przegrywa w konfrontacji z tym drugim.
Bo kto nie lubi mielonego? :D

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #71 dnia: Października 08, 2017, 16:33:02 »
To czy ktoś ściągnie tego CoDa czy jakąkolwiek inną grę to jego sprawa, nie wiem po co to ujawniać na forum ;)
Co do "nie kupowania" w Polsce to nie wydaje mi się by polski rynek był znaczący w globalnej sprzedaży. Dla Polaka, który pracuje trudno by było wysupłać 250 zł, tym bardziej dla młodzieńca na utrzymaniu rodziców.
Jednak na tak zwanym zachodzie aż takim problemem to nie jest, tak samo jak nie traktuje się tam iPhone jako symbolu "OMG WOW" jak zwykłem zauważać w Polsce.
Gry to głównie rynek zachodni, a nie polski czy ruski, gdzie rozważanie na temat "gra i kartofle przez miesiąc" czy "kartofle z mielonym" przegrywa w konfrontacji z tym drugim.
Bo kto nie lubi mielonego? :D

Nie wiem czy mieszkasz w Polsce, czy nie, ale twoje wyobrażenia na temat Polski są mocno stereotypowe. IPhone nie dlatego wywołuje "OMG WOW", że jest taki zajefajny, ale raczej tym, że są chętni na wydanie 2x więcej kasy na telefon, niż kupić podobny, a może i nawet lepszy, innej firmy, znacznie tańszy - to się nazywa konsumpcja na pokaz dla gimbazy i raczej wzbudza w PL uśmiech politowania wśród dorosłych. Polacy potrafią liczyć i trudniej im chyba wcisnąć ciemnotę niż na Zachodzie przeciętnemu obywatelowi. A to, że ludzie 2x oglądają złotówkę, zanim ją wydadzą, to raczej dobrze. Wracając do ceny za towary, to nie raz wykazywano, że w PL jest nawet drożej niż na Zachodzie, za to samo, w tej samej sieciówce (vide polski i niemiecki L**dl). Mało tego, często skład tych samych produktów bywa inny, na Zachód i na rynek wschodni. Tak więc nie jest to kwestia mielonego, ale refleksji nad tym, że ktoś chce nas bezczelnie dymać na kasę. Skoro gry, w okresie szalejącego piractwa i raczkującego rynku, mogły kosztować 99 pln, w porywach 120, a teraz za masowy shit chcą 2, 3x więcej, to coś jest nie tak, szczególnie jak gra jest pozbawiona elementarnej przyzwoitości historycznej i jest produktem dla konsolowców.

Tako rzecze,
Zaratustra

« Odpowiedź #72 dnia: Października 08, 2017, 17:43:44 »
Z tym Iphonem, to nie do końca tak. Przez wiele lat unikałem tej firmy. Był moment, gdy kupując nowego laptopa nawet brałem pod uwagę sprzęt Apple`a, ale krótka zabawa nim pokazała, że przynajmniej dla mnie jest to kompletnie nieergonomiczne rozwiązanie i jeśli będę musiał tracić czas by się nauczyć nowego sprzętu, na dodatek o 30% droższego od wypasionego laptopa pod windowsami to rachunek był prosty. Od dłuższego czasu używałem telefonu z win mobile i byłem zadowolony, pełna integracja z laptopem i wszystkie ważne dla mnie informacje miałem pod ręką. Gdyby nie to że bateria w telefonie od początku za wytrzymała nie była, a po około dwóch latach jest jeszcze słabsza, to nawet bym nie pomyślał o wymianie telefonu.
Ale pomyślałem i niestety zaczynam brać pod uwagę Iphone`a. A co za tym rozwiązaniem przemawia (bo raczej trudno przypuszczać, że po latach zadziałała na mnie rzekoma magia jabłuszka). Win mobile w zasadzie nie istnieje, a szkoda, trochę boję się różnych wersji androida, może dlatego że go nie znam. Za Iphonem przemawia dobra bateria, długi czas pracy nawet z gps-em (czasem biegam i jeżdżę na rowerze i lubię mieć monitoring trasy), a najważniejsze to że nawet producent mojego samochodu uwzględnia tylko Ipone`a. Oczywiście przez Bluetootha mogę połączyć się każdym, ale pewne dodatkowe funkcje przewidziane są tylko dla Iphonów. I tak ja wyśmiewający i nie rozumiejący zjawiska i hałasu pod tytułem Apple, zaczynam się zastanawiać, mimo iż wiem, że z punktu widzenia samego sprzętu nie jest to żaden wodotrysk.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #73 dnia: Października 08, 2017, 19:48:01 »
Możesz jeszcze zmienić furmankę ;). Panowie trzymajmy się meritum czyli cen gier w PL.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #74 dnia: Października 08, 2017, 21:48:17 »
A ja kupuję po czasie hype-u (zdecydowana większość), niektóre gry w preorderach (cała seria Dishonored, Deusy i coś jeszcze). Czekam na promocje. Polecam: https://lowcygier.pl/
Oryginały głównie aktywowane na steamie. Far Cry-ie (poza mamutami) mam na Uplay. BF3 i 4 na Origin. Wiesiek 3 na GOG-u.
Na steamie wprowadzą złotówki, kurs będzie znacznie niższy niż bankowy, ale to dalej będą dosyć spore ceny.
Ale czy to aż tak ważne czy gra kosztuje 100 zł czy 200, skoro kupuje się licencję na granie a nie na grę. Wystarczy awaria serwerów a gry stają się jedynie okienkami w kliencie, do którego nie da nawet się zalogować.
No dobra, ważne, bo 200 zł za grę nie dam. Nawet mimo tego, że kupuję ze cztery gry na rok. Przeczekam aż cena będzie racjonalna, bo do tej pory i tak nie mam czasu by dokończyć Prey'a ani ściągnąć i przejść Wolfenstein: The Old Blood. A tu już dwójka nadchodzi...

W każdym razie, ceny będą wysokie, bo Polska przestała być zad..tyłkiem cyfrowej Europy i trzeba wyrównać ceny ze względu na handel kluczami. Poza tym, teraz coraz więcej gier jest ciągle on-line czy tego potrzeba czy nie. Do tego one day patch, który waży więcej niż gra i mamy produkt nieprzydatny do piracenia. Owszem, da się to obejść. Nawet Denuvo łamią w dzień - dwa po premierze.

PS Dobierać telefon do samochodu... do czego to doszło. Ciekawe jakie to mogą być (marketingowe) funkcje Apple only?
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11