Autor Wątek: Black Shark 3  (Przeczytany 17123 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Black Shark 3
« Odpowiedź #15 dnia: Maja 31, 2019, 18:10:27 »
Spoko, myślę że jeszcze jakieś minimum rok do przedsprzedaży, a przy ich tempie, pierwsze loty z głupimi bombami za dwa lata.
Latamy dzisiaj?

Oficer polityczny Padi-Van. (Prostak-1)

kwadrat

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Maja 31, 2019, 18:45:00 »
Takie podejście do aktualizacje mi się podoba. Jeszcze jakby udało im się przygotować jakiś zestaw misji z nagraniami dla lepszego klimatu.

« Odpowiedź #17 dnia: Maja 31, 2019, 19:48:06 »
Też mi się to podoba, ale wisienką na torcie byłby prawdziwy zasobnik walki nocnej  :evil: Nie mniej i tak mi się podoba :D

Offline macieksoft

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwca 09, 2019, 20:11:55 »
Swoją drogą ciekawe co na to @Mekki. Kiedy uruchomiłem w DCSie MWSa dla Ka-50 to oskarżył mnie o cheaty. Teraz sam pewnie będzie cheatował i to jeszcze gorzej bo będzie DIRCM ;-)

Offline Mekki

• Global Moderator
  • Tępy Ch**:)
    • 13 WELT
« Odpowiedź #19 dnia: Czerwca 10, 2019, 09:58:57 »
Mekki ma w dupie, bo się chyba wziął i dziad zestarzał.  8)
A w jaki sposób Ty jesteś upośledzony?

Kanał youtube 13WELT

« Odpowiedź #20 dnia: Listopada 01, 2019, 19:57:17 »
Został zapowiedziany w newsletterze:

Development Report #3
The new Ka50 3D cockpit model is already at the texturing stage. Remember, this will be a free enhancement for existing Black Shark owners. In mid 2020 we plan to release a brand new external model along with certain new weapons and avionics systems with even greater cockpit enhancements. The product will also come with new missions, mission functionalities and gameplay. This module will be named Black Shark 3 and will be available at a substantial discount for existing Black Shark 2 owners and at full price for new users. Enjoy the screenshots below.

To jest moim zdaniem uczciwy sposób rozwijania produktu, zamiast mydlenia oczu wczesnymi dostępami. Pytanie dlaczego tylko z Black Sharkiem tak potrafią robić.
Mogliby w taki sposób wydawać inne moduły. W tej cenie dostajesz to to i to, dodajemy obsługę nowych bajerów, poprawiamy model płacisz za kolejną wersję.
Wolałbym takie podejście zamiast wczesnych dostępów po kilka lat i zerowego rozwoju rozgrzebanych produktów. Przynajmniej mieliby motywację do pracy, a klient wiedziałby za co płaci.

« Odpowiedź #21 dnia: Listopada 04, 2019, 21:57:54 »
Problem jest taki, że Ka-50 to akurat bardzo kompletny i stabilny moduł, który po prostu się zestarzał. Takie odświeżenie w tej sytuacji jest faktycznie fajne. Wszyscy dostaną nowy kokpit, a fani maszyny oraz osoby których odstraszały tekstury z poprzedniej dekady kupią nową wersję i ED odbije sobie koszty. Wszyscy wygrywają. Tylko że to nie rozwiązuje to problemu EA, bo moduły-kandydaci do kuracji odmładzającej muszą osiągnąć najpierw ten kamień milowy, a w wielu przypadkach jeszcze daleka droga. No ale na dłuższą metę może to być jakaś strategia lepsza niż wydawanie kolejnych nowych modeli, których potem nie ma komu kończyć.

« Odpowiedź #22 dnia: Lutego 20, 2020, 16:13:14 »
Dzisiaj nowy kokpit do Ka-50, fajnie. Ale ta promocja od jutra na śmigłowce -65% to grubo. Ostatnio chodziła mi po głowie gazela albo huey, a teraz to wezmę je razem z Mi-8:).
« Ostatnia zmiana: Lutego 20, 2020, 21:30:15 wysłana przez KosiMazaki »

Offline macieksoft

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: Lutego 21, 2020, 17:46:59 »
Po szybkich testach kokpitu, to szczerze powiem że średnio mi się podoba.
O ile przy A-10C odwalili kawał dobrej roboty z nowym kokpitem, o tyle przy Ka-50 tak średnio im to wyszło.

Niestety np. rodzaj kontrolek został wzięty z Ka-52 zamiast z Ka-50. Wystarczy zobaczyć zdjęcia kokpitów tych maszyn. Kontrolki z Ka-50 mają bardziej jasne tło, nie czarne jak w Ka-52. Do tego tło po włączeniu kontrolki powinno się lekko podświetlać (dla tego typu kontrolek powinno to raczej wyglądać np. tak jak w Ił-86).

Tutaj widać że kontrolki ukradzione z Ka-52: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Russian_Air_Force_Kamov_Ka-52_cockpit_(19604206626).jpg
Tutaj widać tego typu kontrolki z jasnym tłem: https://www.youtube.com/watch?v=lfDfJcqj6Tk&list=FLvqZ5e3MFq2yORxa1OufvLg&index=41&t=0s

Przełącznik "master arm" wydaje się być jakiś dziwnie mały.
Czerwone wyświetlacze 7 segmentowe mają strasznie żywy kolor i bardzo jasno świecą.
Poza kontrolkami najgorzej chyba wyglądają przyciski np. na panelu PVI. Tutaj znowu wersja stara wydaje się być bliższa oryginału.
« Ostatnia zmiana: Lutego 21, 2020, 18:01:51 wysłana przez KosiMazaki »

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #24 dnia: Lutego 21, 2020, 18:05:10 »
Człowieku... znając ruskich to co egzemplarz to może być inaczej, a Ty się odcieni i kontrolek czepiasz. Przepraszam ale czas pomyśleć o okuliście albo psychiatrze.

Nie no QRA... największe zmartwienie w DCS tło kontrolek, a to, że ważniejsze rzeczy kuleją to ciul tam. Tło i kontrolki... mój mózg nie ogarnia. Czepialstwo master level.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: Lutego 21, 2020, 18:10:32 »
Dobrze im wyszedł ten kokpit, można z przyjemnością latać w wyższych rozdzielczościach. Oświetlenie też się sprawdza. Ponoć wersje z niebieskim podświetleniem zegarów są o 10 km/h szybsze ;-).

Offline macieksoft

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: Lutego 21, 2020, 18:38:16 »
Mi chodzi o to, że jak coś jest dobre, to się tego nie zmienia. Lepsze jest wrogiem dobrego. O ile sprawa kontrolek faktycznie może być dyskusyjna, o tyle przyciski to już inna bajka. Tego typu przyciski występują nawet w An-124 i także wyglądają tam bliżej pierwotnej wersji.

Doceniam to że zrobili kokpit z PBR (w starym, przy tej całej nowej technice oświetlenia, nie widać było w ogóle niektórych kontrolek na przyciskach), jednak niektóre tekstury mogli zrobić inaczej (bliżej tego co było na początku). Pewnie sam zacznę nieco grzebać przy teksturach, może coś się zmajstruje. Po tym jak zrobili prosiaka, tak że mucha nie siada, jednak oczekiwałem czegoś więcej.

To nie czepianie, tylko krytyka. A to że nie jestem typem który się podnieca wszystkim co się da to już osobna sprawa. Widzę że niektórzy jednak z nieco innego ustroju i nie uznają krytyki.

Wracają co tematu, ten nowy kokpit jest najprawdopodobniej bazowany na tym zdjęciu:
https://i.pinimg.com/originals/ed/04/57/ed0457ca10ccbd428283a50c11a210c6.jpg
Mamy usuniętą jedną kontrolkę od zasilania zewnętrznego (niektóre egzemplarze miały dwie, niektóre jedną), widać ktoś przehandlował za flaszkę :-P
Nawet widać wysuniętą w górę kontrolkę na panelu od systemu ppoż. Do tego ta osłona po lewej stronie.
Włącznik systemu Otklik (czy jak on się tam nazywał) i chyba przycisk testowania tego systemu też przepite. Doszedł dziwny przełącznik na dźwigni skoku ogólnego, ma chyba pozycje REC i OFF.

Co ciekawe dźwignie odcięcia paliwa dla silników (od zaworów HP) są opisane na opak, lewa jest oznaczona jako RH, prawa jako LH.

Ponoć wersje z niebieskim podświetleniem zegarów są o 10 km/h szybsze ;-).
Nie ponoć, tylko tak wykazują badania naukowe ;-)
Kolor niebieski jest najsłabiej odbierany przez ludzkie oczy. Jak człowiek nie widzi zegarów to leci na czuja, nie patrzy na wskaźnik EPR (te wskaźniki nad lampką od zasilania zewnętrznego) ani na wskaźnik IAS. A to że teraz dźwięk łopat wirnika tnących powietrze potrafi tak mocno po uszach dawać, to nie usłyszy się ostrzeżenia od przekroczenia prędkości.
Do tego, skoro wychodzi że tylko ja patrzę na kontrolki, to chyba oczywiste że nikt inny tej lampki od przekroczenia prędkości nie zauważy :-P
« Ostatnia zmiana: Lutego 21, 2020, 18:45:02 wysłana przez macieksoft »

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #27 dnia: Lutego 21, 2020, 19:29:33 »
To nie czepianie, tylko krytyka. A to że nie jestem typem który się podnieca wszystkim co się da to już osobna sprawa. Widzę że niektórzy jednak z nieco innego ustroju i nie uznają krytyki.

To czepianie się w klasycznej najczystszej formie (jednak psychiatra). Nie pierwszy i ostatni raz. Jak nie "małeriki" to tła i kontrolki. To tylko gra i naucz się nią cieszyć. Na szczęście świat nie kręci się wokół Ciebie, więc to "dobre" według Ciebie, według innych być nie musi :). 3/4 osób nie zauważy tylko doceni nakład pracy włożony w ten kokpit. Docelowo zmieni się jeszcze kilka razy. Mi to przypomina rozmowę z takim jednym nawiedzonym, co albo wszędzie widział F-16 albo płaską ziemie. Kliniczny przypadek niestety...

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline macieksoft

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: Lutego 21, 2020, 19:47:09 »
Tak jak już napisałem, doceniam to że zrobili kokpit PBR, jednak jest kilka rzeczy które moim zdaniem mogli zrobić lepiej. Zobaczę, może uda się coś we własnym zakresie zmajstrować. Kokpit nie jest zły, jednak moim zdaniem trochę w nim brakuje tego dawnego klimatu.

Nie rozumiem tego religijnego podejścia do tematów technicznych, zero krytyki bo Bóg jest z założenia idealny. A jak ktoś ma inne zdanie, twierdzi że coś mogło być lepsze, to jest wysyłany do psychiatry? Chyba miałeś na myśli egzorcystę. Psychiatra nie jest od spraw urażonych uczuć religijnych. Może nawet być i sam Papież jak będzie trzeba. Jak zapłacisz za bilet lotniczy to mogę Mu złożyć wizytę.

Z tego co zauważyłem ewidentnie do poprawy jest deszcz. Zachowuje się jak w samolocie. Tzn. nie reaguje na pęd powietrza z wirnika, ani na wycieraczki. Jak śmigłowiec jest w zawisie to krople stoją w miejscu na szybie. Dosyć dziwnie to wygląda, szczególnie z włączonymi wycieraczkami.
Zauważyłem też że lampki są poza jakimkolwiek shadingiem. Chodzi o to aby HDR nie wpływał negatywnie na ich saturację. Jest to jednak rozwiązanie pośrednie (zwykle działa dobrze, czasami jednak niezbyt), w niektórych specyficznych sytuacjach, zwyczajnie zapalona lampka na przycisku jest ciemniejsza od zgaszonej. Niestety ten problem jest bardzo popularny w grach, bo shadery w tych silnikach nie są zaprojektowane do renderowani lampek. HDR niestety potrafi czasem nieco zepsuć lampki i normalną sprawą są takie właśnie kompromisy. Lepsze to, niż włączony shading dla lampek, gdzie HDR sprawia że w niektórych warunkach zielona lampka robi się prawie szara.

Mimo wszystko, radzę zejść trochę z tonu, bo te Twoje skojarzenia są nieco chamskie. Jeśli mamy prowadzić dyskusję na poziomie, to lepiej powstrzymać się od takich personalnych uwag, jeśli dyskusja dotyczy spraw technicznych. Ja w żadnym wypadku nie hejtuje tutaj ED, tylko piszę co moim zdaniem mogło być zrobione inaczej.
« Ostatnia zmiana: Lutego 21, 2020, 19:58:18 wysłana przez macieksoft »

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #29 dnia: Lutego 21, 2020, 19:49:43 »
Wyjdź... bo Ci pomogę.