Autor Wątek: Zahasłowany BIOS w zakupionym notebooku.  (Przeczytany 2481 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
Zahasłowany BIOS w zakupionym notebooku.
« dnia: Marca 12, 2016, 18:50:03 »
Historia jest taka, kupiłem dla kumpla MSI Wind U100 w lombardzie bo w miarę tanio, lapek potrzebny do warsztatu do systemów BND. Kupując dowiedziałem się że jest na nim Ubuntu 14.04, docelowo jednak musi być winda, sprawdziłem wszystko oprócz biosu, bo jak żyję nie widziałem na nim hasła. A jednak na "moim" jest, co stanowi duży problem bo nie mogę zmienić kolejności bootowania by zainstalować windę z pena, sprzedający mnie olał kompletnie wymijając się kompletnie od odpowiedzialności, nie zabiję gnoja za 150 zł jednak ;-(. Zastosowałem wszystkie znalezione metody w necie, wpisałem ze 100 haseł serwisowych i nic, bateria była wyjęta na około 15 godzin (ostatnia szansa to zostawienie go bez niej na tydzień gdzieś tak ale to na koniec walki), z poziomu konsoli wykonałem kill CMOS, rozebrałem całego lapka by znaleźć coś do restartowania pamięci hasła biosu, zworki itp., (obojętnie jak by się to nazwywałeo na płycie) nic nie znalazłem i wyczerpałem możliwości wszelkie jakie znałem bądź znalazłem w sieci. Użyłem programu cmospwd-5.0 na linuxa, coś mi wyświetlił ale nie wiem kompletnie co z tym zrobić, domyślam się że są tam hasła ale tak zapisane że nie rozumiem co mam zrobić ( [    o ] ) - tak to wygląda. Wpisywałem to jako spację i literę "o" ale to chyba nie oto chodzi.
Musicie mi Panowie uwierzyć że nie włamuję się nikomu na kompa tylko walczę nieuczciwością gościa który mnie poinformował o haśle na bios i ma spory biały przycisk do papieru.
Jeśli macie jakieś pomysły proszę o podanie.

Notebook jak wyżej, bios to AMI Aptio 2006 (zapsia na małej naklejce na MB, płyta główna to MSI MS N0111 ver. 1.0 - (nie znalazłem manuala nigdzie)

ps. linux mnie tu ogranicza trochę bo nie znalazłem żadnych programów na niego do odzyskiwania hasła których jest trochę na pc, z drugiej strony gdyby była jakakowloiek winda by nie było żadnego problemu bo w ostateczności nawet by XP się nadał.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: Zahasłowany BIOS w zakupionym notebooku.
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 12, 2016, 19:07:29 »
A próbowałeś może Hirens Boot CD? Tam trochę narzędzi do haseł było. Inna opcja to poszukać dobrze na płycie górnej czy nie ma gdzieś pinów albo miejsca na piny co by za pomocą kabeka zrobić zwarcie i dokonać resetu biosu. Tak jak w normalnych desktopach. Inna opcja to programator ale to już może nieco kosztować :).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 12, 2016, 19:09:51 »
Hirens boot jest na linuxa? Szukałem na płycie takiego miejsca jednak nic nie znalazłem.

Żeby była jasność nie mam problemów z tym hasłem na biosa, ono może zostać, pomóżcie mi tylko jak zainstalować na notebooku windę zamiast tego ubuntu.
W ostateczności, niechętnie bardzo, obok linuxa.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 12, 2016, 19:18:02 »
Pod systemem nic z tym nie zrobisz. Hirens jest samobootujący. A jaką masz kolejność urządzeń do bootowania teraz? Nie zabootuje się z USB? Trochę tych netbooków przeszło przez moje ręce, głównie z myślą o VAGu ale jak o tej pory nie spotkałem się z hasłem w biosie.

Nie pamiętam jak to jest na Windzie ale nie możesz na ekranie post wcisnąć F11 czy F12 żeby odpalić boot menu?

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #4 dnia: Marca 12, 2016, 19:21:06 »
Nie wiem jaka jest kolejność bootowania bo nie mogę wejść wogóle do biosu, okienko na hasło i tyle, i F11 i Del dają okienko. Laptop nie bootuje z niczego oprócz HD, nie ma CD.

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Marca 12, 2016, 19:44:39 »
Próbowałeś wyjąć baterię CMOS? Prawdopodobnie na tym zdjęciu http://i200.photobucket.com/albums/aa50/preeeezy/IMG_0023.jpg to to okrągłe, żółte przy dysku twardym. Powinno dać się wysunąć całe złącze, chociaż takie skubańce potrafią mocno siedzieć i trzeba uważać jeśli podważa się je jakimś narzędziem, aby się nie ześliznęło i nie uszkodziło czegoś obok.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #6 dnia: Marca 12, 2016, 19:51:13 »
Oczywiście, jak opisałem w pierwszym poście. Musi mieć jakieś podtrzymanie, albo jak gdzieś wyczytałem hasło zawarte jest w NVRAM (?).

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #7 dnia: Marca 12, 2016, 20:51:40 »
Niestety nie mogę znaleźć zdjęcia w dużej rozdzielczości co by pobiegać po płycie i poszukać miejsca na zworkę.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #8 dnia: Marca 12, 2016, 22:18:58 »
No ja też szukałem takiego zdjęcia, musiałem go w końcu rozebrać, ale nie znalazłem nic co wskazywałoby na miejsce od CMOS, żadne kombinacje napisów znalezione w necie nie widnieją na płycie :( . Porwałem się również na ryzyko wybrania tych najprawdopodobniejszych i dokonałem zwarcia, hasło nadal jest ale też nic nie zepsułem :) .

W miarę duże zdjęcia są na ebayu:
http://www.ebay.com/itm/MSI-MS-N0111-Wind-U100-1-60GHz-Atom-Laptop-Notebook-Motherboard-System-Board-/131585388291?hash=item1ea319af03:g:UuYAAOSw9N1VyNPd

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #9 dnia: Marca 12, 2016, 22:53:47 »
A nie możesz wyciągnąć dysku i zainstalować system na innym kompie? Windows powinien wstać po instalacji z innego kompa (najlepiej lapka), bylebyś nie wybierał i instalował sterowników specyficznych dla płyty i został na wszystkim default ew. z urządzeniami ze znakami zapytania w managerze... Inna opcja to wyciągnąć HDD i zobaczyć czy system próbuje startować z nośnika, a jak tak, to podłączyć dysk przez przejściówkę jako dysk USB i zainstalować tam system. Zagmatwane, ale kto wie...
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #10 dnia: Marca 12, 2016, 23:43:21 »
Instalacja na innym kompie na HDD z lapka rozważana była i jest przeze mnie, start bez HDD z penem ciekawy wariant :) spróbuję.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #11 dnia: Marca 13, 2016, 14:03:47 »
Raczej z płytką, nie penem, ale próbuj.
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #12 dnia: Marca 13, 2016, 14:15:05 »
No to d..pa z tym sposobem bo nie ma cd w lapku i rozumiem że podpinanie cd zewnętrznego na usb to jakbym pena podpinał?

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #13 dnia: Marca 13, 2016, 15:06:29 »
Jak masz zewnętrzny DVD to powinien być wykrywany jak pendrive i dać się z tego zainstalować Windows. Sam tak robię. Używam klasycznego DVD ze stacjonarki. Jedyny minus tego rozwiązania jest taki, że masz wolny transfer po USB i instalacja trwa dłużej.

Innym patentem jest podpiąć HDD z netbooka do stacjonarki i zainstalowanie na nim Windowsa XP. Wrzucenie Win7 Starter to masochizm. Będzie to działać ale wolno. Zwykły, goły Windows XP po przełożeniu dysku do MSI Winda znajdzie nowy sprzęt ale będzie potrzebował sterowników. Te dorzucisz mu z pendrive'a. Jeśli jest to zwykły dysk SATA to nie ma problemu z podpięciem do normalnego kompa.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #14 dnia: Marca 13, 2016, 22:10:40 »
Sprawa załatwiona poprez instalację winXP na dysku z laptopa podpiętym do innego komputera. Wszystko chodzi jak ta lala, dzieki Panowie za fatygę.