Autor Wątek: Aerofestival 2016-2018  (Przeczytany 6953 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Aerofestival 2016-2018
« dnia: Marca 04, 2016, 09:27:32 »
http://epoznan.pl/news-news-65223-Aerofestival_w_maju_ruszyla_sprzedaz_biletow

Ciekawe czy ktoś wyciągnie wnioski z poprzedniej edycji...
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 18, 2018, 20:53:47 wysłana przez YoYo »

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: Aerofestival 2016
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 05, 2016, 12:48:27 »
http://epoznan.pl/news-news-65223-Aerofestival_w_maju_ruszyla_sprzedaz_biletow

Ciekawe czy ktoś wyciągnie wnioski z poprzedniej edycji...

Hmmm z uwagi na DCS może warto ;) :  Saab JA-37 Viggen .
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 21, 2016, 09:22:41 »
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 10, 2016, 10:08:21 »
Program na sobotę. W sumie wiele nie przybyło, w zeszłym roku były fajne warbirdsy, no ale jest ten Viggen.

2016-05-28

Blok czasowy I - 10.35 - 13.40

AN-2 / Finist
Sky Magic
3AT3
"Extra 200 (Zimmermann)"
Jak-18
"Piper Cub x2 & Aviat Husky"
"Extra 330 (Choim)"
RWD-5
The Victors
"Grumman (wingwalking)"
PZL TS-8 Bies
"Extra 300 (Pospieszyński)"
Motoszybowce
Xenon 2
P3 Flyers
Thor
GA Żelazny

Blok czasowy II - 15.10 - 17.10

F-16 Jastrząb
Orlik Team
Su-22
SoloTurk
TS-11 Iskra
Saab 105
Viggen
MiG-15

Blok czasowy III - 17.35 - 18.10

F-16 Belgia
Baltic Bees

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 10, 2016, 13:07:49 »
Poszedł bym tylko ze względu na SoloTurk, widziałem w Radomiu i chętnie bym zobaczył jeszcze raz, a do lotniska nie daleko, wsiadam w autobus, 30 minut i jestem.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #5 dnia: Maja 20, 2016, 22:03:44 »
Kto tak w ogóle się wybiera? Może jakieś spotkanko na miejscu (ja pewnie będę w sobotę).

Program: http://www.aerofestival.pl/midcom-serveattachmentguid-1e61dccc45a673e1dcc11e6b7283bb39ea022112211/plan_pokazow_aerofestival_2016_2.pdf .

www.yoyosims.pl

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #6 dnia: Maja 22, 2016, 20:21:46 »
Ja w tym roku odpuszczam, inne plany na długi weekend. A poza tym średnio mi się chce jechać po zeszłorocznym niewypale.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #7 dnia: Maja 29, 2016, 17:54:08 »
W tym roku trzeba przyznać, że pokazy bardzo się udały i pod względem pogody (przez chwilę nieco popadało, a tak to słońce i ciepło) i pod względem terminów jak i tego co się działo na niebie. Nie było takich historii jak rok temu. W zasadzie poza 1ną (i to planowana) przerwą wszystko było jak należy. Na pokazach był też bardzo udany pokaz Poland Tiger F-16 Demo Team (solo). Wreszcie pozwolono na coś więcej niż sam pokaz po prostej, a jak potem pogadałem z jednym z chłopaków to wyszło, że mają już sporo zaproszeń i to na zachodzie.

Jestem już gotów na nowy moduł do DCS'a ;).

www.yoyosims.pl

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #8 dnia: Maja 29, 2016, 18:22:42 »
Ładny ten Saabolot :) W sumie jedyna rzecz, której żałuję, że nie zobaczyłem, bo MiGa-15 o ile wiem nie było.

Swoją drogą chyba o ile pamiętam w zapowiedziach miał być SK 37, czyli ten potworek:

« Odpowiedź #9 dnia: Maja 29, 2016, 19:01:43 »
 Nasz Demo mnie rozwalił ;)

Zazwyczaj pokaz odbywał się od wlotu z lewej strony (z wyjątkiem Su-22). A Nasz Jastrząb śmignął o tyłu ;)
Teraz już wiem czemu głoszą słynne "Check your six" ;)

Sam Aerofestival się udał. Organizacja bardzo dobra, o niebo lepiej niż rok temu. Ta przerwa na przyloty pasażerów jakoś mnie nie bolała. Był czas na zjedzenie czegoś, obchód stanowisk, których było nie mało. To był świetnie spędzony czas.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #10 dnia: Maja 29, 2016, 21:20:33 »
Nasze 16-tki też już nie takie czyste.

Trochę sprzętu też pokazali, chociaż to szkolne.

Przyznać sie, kto był z the Forum? ;D.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #11 dnia: Maja 29, 2016, 22:48:08 »
Ma ktoś jakiś film z naszym F16 demo?
Chciałbym wreszcie zobaczyć ładny pokaz naszego eFika, gdyż do tej pory gdzie nie byłem, to były głównie loty po prostej.

« Odpowiedź #12 dnia: Maja 30, 2016, 00:00:21 »
Oglądając tą drugą, jakże wyborną, fotografię F-16 w locie, przesłaną przez Szanownego Pana Redaktora, tak się zastanawiam (wybaczcie jeśli palnę głupotę): z tego co pamiętam, to te konforemne zbiorniki paliwa są demontowane, prawda? Czy to jest jakaś czasochłonna procedura? Bo do takich, jak to się ładnie mówi, dynamicznych pokazów, wydaje mi się, że lepiej byłoby gdyby Pan Kierownik pociskał na gołym F-16, bez tych dwóch ohydnych garbów. Byłoby lepiej z uwagi na estetykę i chyba... aerodynamikę, też? Oczywiście to kwestia gustu, ale mam jakieś mieszane uczucia, tak samo np. jak widzę Porsche z kratką z tyłu.

Miło słyszeć, że organizatorzy wyciągnęli konsekwencje z poprzednich pokazów. Może za rok się wybiorę, bo pewnie lepiej widać niż z ogrodu. ;) Mimo wszystko nadal uważam pomysł z organizowaniem tej imprezy na czynnym lotnisku cywilnym za lekko poroniony pomysł. Lepiej gdyby to w bazie na Krzesinach zrobili. Pokazy w czynnych obiektach wojskowych nie są przecież niczym niezwykłym i można taką bazę odpowiednio zabezpieczyć. Zresztą Thunderbirdsy też tam były, więc się da. No tylko z dojazdem byłoby pewnie gorzej.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #13 dnia: Maja 30, 2016, 07:48:37 »
że lepiej byłoby gdyby Pan Kierownik pociskał na gołym F-16, bez tych dwóch ohydnych garbów. Byłoby lepiej z uwagi na estetykę i chyba... aerodynamikę, też? Oczywiście to kwestia gustu, ale mam jakieś mieszane uczucia, tak samo np. jak widzę Porsche z kratką z tyłu.

Zgadza się, ale też chyba to specjalne działanie, bo w komentarzu spikera było to jako zaleta, że Polish Team jest drugim na świecie zespołem, który lata i nie boi się tego robić z założonymi zbiornikami : D. No czymś się musieli wyróżniać. Z drugiej jednak strony w tym pokazie i tak nic nie brakowało, więc jakoś im to bardzo nie przeszkadza, przynajmniej tak bardzo jakby to były te podwieszane pod skrzydła, które mają mniejszą tolerancję na "G".

www.yoyosims.pl

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
« Odpowiedź #14 dnia: Maja 30, 2016, 18:48:47 »
Byłem z rodzinką w sobotę. Udało się coś zobaczyć w trakcie zabawiania 3-letniej córki, która miała swój własny program pokazów :). Prezentacje F-16, tureckiego jak i naszego b.fajne. Trochę mało dynamiczny wydał mi się pokaz Viggena, ale zobaczenie go na żywo w powietrzu i tak daje frajdę.
Jak już wychodziliśmy latali BalticBeez i muszę powiedzieć, że Albatrosiki się nieźle zaprezentowały.
Zasmucił mnie natomiast bardzo brak Miga-15. Mocno liczyłem, że go zobaczę.