Autor Wątek: Model lotu  (Przeczytany 12161 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: Model lotu
« Odpowiedź #30 dnia: Listopada 30, 2019, 08:51:05 »
Po prostu nie umiecie nim latac ;D!
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

kwadrat

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: Listopada 30, 2019, 09:13:49 »
Moim zdaniem z DCSowych śmigłowców tutaj próg wejścia jest najmniejszy. Model lotu jest tak nudny, że nie warto wracać i cokolwiek ćwiczyć. Ułomności  modelu lotu zamaskowane są beznadziejnymi krzywymi sterowania jak się je pozna to okazuje się, że maszyna może robić ewolucję które powinny wystarczyć do zniszczenia platowca. Nie jest maszyna cywilna i podczas walki pilnowanie limitów powinno być częścią zadania. Szczególnie, że uzbrojenia jest niewiele. Brak jest moim zdaniem odczucia działających sił na maszynę. Wszystko jest sterylne i nijakie.

Offline cygan

• APAsq
  • *
« Odpowiedź #32 dnia: Listopada 30, 2019, 10:49:14 »
Nie jest maszyna cywilna i podczas walki pilnowanie limitów powinno być częścią zadania.
To samo dotyczy maszyn cywilnych. Przy wojskowych maszynach załoga powinna mieć możliwość skupienia swoich procesów myślowych na zadaniu. Pilnowanie parametrów to ważna rzecz, ale nie powinna zbyt absorbować uwagę załogi która to może być brzemienna w skutkach lub przynajmniej ograniczyć możliwości załogi. Im mniej ograniczeń tym więcej możliwości. Dlatego tak ważne są osiągi maszyny, oraz ogólno pojęta ergonomia kabiny. I z tą myslą zawsze projektowane były maszyny wojskowe.
Co do samej gazelle chłopaki z Polyshop mocno pracują nad nowym kodem FM ktory ma równiez dotyczyc gazelle. Są jednak zbyt zaabsorbowani pracą nad kiowa. ED też nie pomaga bo Polyshop walczyło o to aby zachować niezależność w kwestii decydowania o swoim produkcie (czyt. kasa).
FM gazelle może nie jest idealny, ale jak słyszę komentarze o FM czy odniesienia do Mi-8 czy UH-1 to.... (ugryzłem sie w język) Spodziewacie się że jeśli dobracują jej FM będzie prostrza w pilotażu?
FS 2004/FSX  DCS  BMS  TOH  ARMA3

« Odpowiedź #33 dnia: Listopada 30, 2019, 10:53:32 »
FM gazelle może nie jest idealny, ale jak słyszę komentarze o FM czy odniesienia do Mi-8 czy UH-1 to.... (ugryzłem sie w język) Spodziewacie się że jeśli dobracują jej FM będzie prostrza w pilotażu?

Chyba odwrotnie, ja tutaj widzę narzekania, że jest zbyt prosta w pilotażu. Ja jak ją pierwszy raz odpaliłem tam na szybko po zakupie (promocja, jeszcze nie męczyłem tego modułu) też miałem wrażenie, że lata prawie  jak model RC helika ;-) Nie wnikałem w to, myślałem, że może w realu faktycznie ma takie kosmiczne możliwości.

Offline cygan

• APAsq
  • *
« Odpowiedź #34 dnia: Listopada 30, 2019, 11:24:41 »
Chyba odwrotnie, ja tutaj widzę narzekania, że jest zbyt prosta w pilotażu. 
Nie wydaje mi się. Z pewnymi uwagami jak np. asymetric lift lub nadmiar mocy czy też to że jest zbyt stabilna pod względem zmiennych predkości mogę sie zgodzic. Ale kto z nas tak naprawdę wie jak lata gazelle. Kto tak naprawde siedział za sterami żeby porównać.
Latam tym smiglakiem w DCS i mam z niego frajdę i cieszę się tym co jest.
Rzadko jest z kim popełnic multi, ale czasem się trafi:
https://www.youtube.com/watch?v=C2wRGfHIGU4
FS 2004/FSX  DCS  BMS  TOH  ARMA3

« Odpowiedź #35 dnia: Listopada 30, 2019, 11:54:58 »
Nie wydaje mi się. Z pewnymi uwagami jak np. asymetric lift lub nadmiar mocy czy też to że jest zbyt stabilna pod względem zmiennych predkości mogę sie zgodzic. Ale kto z nas tak naprawdę wie jak lata gazelle. Kto tak naprawde siedział za sterami żeby porównać.

Wiadomo, ale to nie jest ściśle tajny projekt i bywa na pokazach, wiec można porównać  real do tego co wyczynia w DCS. Dysproporcja wydaje się grubaśna :-)

Prawdziwy:
https://www.youtube.com/watch?v=CzNcTatuhUI
https://www.youtube.com/watch?v=MuvBuDaEeh0

W DCSie zachowuje się jak ten trochę :
https://www.youtube.com/watch?v=Q6awRyW3RPw
albo BO-105 z ekstremalnym pilotem za sterami.

Z tego co twierdzi wiki, Lynx może mieć w zależności od wersji nawet 2x lepszy stosunek mocy do masy.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #36 dnia: Listopada 30, 2019, 12:09:37 »
Moim zdaniem z DCSowych śmigłowców tutaj próg wejścia jest najmniejszy....

Model lotu słaby? https://youtu.be/6hPPWczI2O4  :evil:

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #37 dnia: Listopada 30, 2019, 15:56:04 »
Raczej tak,  tutaj trzaskam flipy ze startu jak dronem albo helikiem rc ;-)  W życiu nie uwierzę, że to w realu możliwe do wykonania tym śmigłowcem.
https://www.youtube.com/watch?v=nkDaMv_3rCE&feature=youtu.be

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #38 dnia: Listopada 30, 2019, 19:14:06 »
Raczej tak,  tutaj trzaskam flipy ze startu jak dronem albo helikiem rc ;-)  W życiu nie uwierzę, że to w realu możliwe do wykonania tym śmigłowcem.
https://www.youtube.com/watch?v=nkDaMv_3rCE&feature=youtu.be

To można powiedzieć o dosłownie każdym symulatorze czy module.
https://youtu.be/XEK9h2C8G2I Amen.

Mówienie, że coś ma zły model lotu w symulatorze na PC w związku z faktem, że można przekroczyć np. strukturę wytrzymałościową mija się z celem. Osobiście dla mnie najważniejsze jest to by model trzymał właściwe parametry przy właściwym lataniu (tak jak wymaga się od pilota i co mówi instrukcja), to jest kluczowe. To, że można coś zrobić ponadto co jest i co mamy, nie przekreśla absolutnie niczego (oczywiście nie mówię o jakiś skrajnościach, Mi-8 też ma nieco za uszami być może lekko w drugą stronę). B-17 też mogę zrobić beczkę, Jumbo Jetem... w FSX też pewnie dałbym radę i pętlę jakbym wprowadził go w sympatyczny lot nurkowy i zanim pojawi się overstress. Tylko po co? To jest crash simulator czy jak? Jeśli byłby to trenażer to już inna sprawa, ale z takowymi tutaj nie mamy do czynienia. FM w Gazelle jest bardzo poprawny, myślę, że mogę wierzyć Francuzom z armii, którzy na nim latali i go testowali. To, że każdy model w dowolnym simie może wywinąć jakiegoś baranka to inna sprawa i szczerze, jeśli miałbym się tak cofnąć do historii to nie znam ani jednego dodatku, który symulowałby by wszystko idealnie 1:1. Film który wrzuciłeś teoretycznie jest możliwy, o ile nie odcięło by łopat wcześniej. Niemniej tu widać też ciekawy pokaz na Bo105 https://youtu.be/9DaglhTgt1c (0:59), z obrotem przy opadaniu jeszcze względem własnej osi. Owszem to Bo105 ze wzmocnionym korpusem na piaście ale wydaje się rzeczą niemożliwą. Pilot ma jaja ze stali. Naprawdę nie przesadzajmy, zawsze można czymkolwiek zrobić coś takiego, a potem podważyć wszystko inne, przykład powyżej z filmem z F/A-18E.

www.yoyosims.pl

kwadrat

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: Listopada 30, 2019, 19:52:13 »
Jakbym chciał niezniszczalną maszynę to są odpowiednie opcje do tego. Każdy gra jak lubi. Ale pomijanie uszkodzeń wytrzymałościowych na forum o symulatorach brzmi dość zabawnie. Tutaj mamy jakieś uproszczenie które sam wskazałeś. Wychodzisz poza normalny lot i coś jest bardzo nie tak. W czasie lotu bojowego jest bardzo prawdopodobne, że wykonamy jakieś gwałtowne manewry i nic nas za to nie karze. Sami są tego świadomi i "przypomniało" im się to przy okazji wydania kolejnego modelu. Poczekamy zobaczymy.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #40 dnia: Listopada 30, 2019, 20:04:14 »
Mnie w FM Gazeli czerwone lampki zapala nie to, że można nim robić dziwne ewolucje, tylko że leci jak po szynach. Celowanie z działka czy rakiet nie wymaga (w porównaniu do pozostałych śmigłowców w DCS) żadnego wysiłku, tam gdzie ustawię śmigłowiec joystickiem tam poleci. Nawet pełne wychylenie pedałów i obrót kadłuba o kilkadziesiąt stopni nie robi na nim wrażenia, kąty pochylenia i przechylenia się nie zmieniają. Jedyny śmigłowiec w DCS, którym można latać nie dotykając joysticka.

Może jakiś cyfrowy system FBW z autopilotem XXI wieku może coś takiego zapewnić, ale nie prosty system stabilizacji w maszynie zaprojektowanej w latach '60tych.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #41 dnia: Listopada 30, 2019, 20:42:19 »
Aż odpalę Gazelę i zobaczę jak jest teraz.
Może w FM coś nabroili ostatnio? Jak się nim bawiłem model samego lotu był trudniejszy niż Mi-8 nawet i mało kto potrafił nim polatać. Pamiętam shitstorm jaki to on przesadzony jest.

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #42 dnia: Listopada 30, 2019, 21:25:52 »
Ok, zwracam honor. Coś za łatwo, aż tak nie było, żyję wspomnieniami. Śmigłowiec prawie nie ma efektu żyroskopowego.
Do tego jeszcze poważny bug na LOD pierwsze co się rzuciło w oczy. Powinni go poprawić. Może za dużo ludzi się skarżyło, że nie da się nim latać? :evil:

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #43 dnia: Listopada 30, 2019, 22:05:15 »
Osobiście dla mnie najważniejsze jest to by model trzymał właściwe parametry przy właściwym lataniu (tak jak wymaga się od pilota i co mówi instrukcja), to jest kluczowe. To, że można coś zrobić ponadto co jest i co mamy, nie przekreśla absolutnie niczego (oczywiście nie mówię o jakiś skrajnościach, Mi-8 też ma nieco za uszami być może lekko w drugą stronę).

No nie wiem, poprzeglądałem trochę filmików w necie z popisów gazeli i ona po prostu na żadnym nie lata tak żwawo jak w DCSie. Te wszystkie fikołki trzaskałem obładowany uzbrojeniem w dodatku. Tak na oko w DCSie zachowuje się jakby miała z 2x większą moc silnika niż w rzeczywistości. Z samymi akrobacjami racja, w realu może po prostu ze względu na konstrukcję i wytrzymałość nie wolno ich robić. Dwa razy udało mi się gazelkę rozłożyć w powietrzu, więc niezniszczalna nie jest ;-)

FM w Gazelle jest bardzo poprawny, myślę, że mogę wierzyć Francuzom z armii, którzy na nim latali i go testowali.

A może to patrioci i zrobili sobie taką wymarzoną gazelkę i lata tak jakby chcieli, żeby latała.
A jest radocha z latania takim wariatem :-) Dzisiaj trochę ją pomęczyłem i jest to wciągające.

« Odpowiedź #44 dnia: Grudnia 01, 2019, 11:25:02 »
Ok, zwracam honor. Coś za łatwo, aż tak nie było, żyję wspomnieniami. Śmigłowiec prawie nie ma efektu żyroskopowego.
Do tego jeszcze poważny bug na LOD pierwsze co się rzuciło w oczy. Powinni go poprawić. Może za dużo ludzi się skarżyło, że nie da się nim latać? :evil:

Faktycznie prowadzi się jak współczesne modele RC z systemami FBL, zadajesz mu określony kąt na cyklice i trzyma go jak zabetonowany. Tego bez pełnego FBW raczej nie da się uzyskać.
Może przy okazji wydania Kiowa wprowadzą nowy FM.