Autor Wątek: ShopiKowy kontroler lotu śmigłowca - cyclic, rudder, collective.  (Przeczytany 22730 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: ShopiKowy kontroler lotu śmigłowca - cyclic, rudder, collective.
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwca 23, 2016, 15:55:18 »
Mały update. Ciężka emalia poszła w ruch

« Ostatnia zmiana: Kwietnia 09, 2017, 12:22:07 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #16 dnia: Czerwca 23, 2016, 20:26:47 »
Oj Kolego, jak patrzę na ten piękny i jeszcze mokry drążek, puszkę farby, cienką gazetę, piękne meble i podłogę to mam wrażenie że Waść po cienkim lodzie stąpasz… :002:

« Odpowiedź #17 dnia: Czerwca 23, 2016, 21:44:53 »
Spokojnie. Do tego pokoju nie wchodzę praktycznie w ogóle. Może sobie spokojnie schnąć.

« Odpowiedź #18 dnia: Czerwca 23, 2016, 22:43:22 »
Patrząc na Twoje dzieło nabrałem ochoty do tworzenia czegoś nowego w moim kokpicie.

« Odpowiedź #19 dnia: Czerwca 24, 2016, 05:55:18 »
shopiK - dzięki Tobie już wiem z czego można klecić własny joy :) w życiu bym nie pomyślał, że można użyć poxyliny do modelowania, a nie do napraw ;P

« Odpowiedź #20 dnia: Czerwca 24, 2016, 10:21:26 »
Oj Kolego, jak patrzę na ten piękny i jeszcze mokry drążek, puszkę farby, cienką gazetę, piękne meble i podłogę to mam wrażenie że Waść po cienkim lodzie stąpasz… :002:

Haha, Moders z ust mi to wyjąłeś :D Ja już tak nie ryzykuję po tym jak kot wylał mi na nowe panele całą puszkę butaprenu  :P

Shopik piękna robota, podoba mi się jak na tych elementach orczyka (i pewnie innych w przyszłości) pojawiają się oznaki użycia w wyniku wytarcia farby.

« Odpowiedź #21 dnia: Czerwca 24, 2016, 11:37:20 »
shopiK - mam pytanie odnośnie hatswitchy - gdzie i jakie zakupiłeś? Czy to zwykły mały joy montowany do pcb z 4 przyciskami czy coś dedykowanego?
.
Zastanawiam się, czy na frezarce podobne kształty będę mógł zrobić grzybków do hatów mając odpowiedni frez kulowy.

« Odpowiedź #22 dnia: Czerwca 24, 2016, 13:50:18 »
Nie wiem czy można linki podawać - najwyżej proszę usunąć: http://www.piekarz.pl/pl/?item=35275
Firma piekarz.pl chyba tylko tam udało mi się znaleźć. Na poprzedniej stronie widać na kilku zdjęciach te joystick z przyciskiem - tactswitch.
Trzeba tylko być przygotowanym iż wyprowadzenia nie do końca pasują do płytki uniwersalnej.
Na zdjęciu z poxiliną widać obok "płytkę" do której są przymocowane.
Mam jeszcze dwa analogowe minijoye (jak w gamepadzie) - przynajmniej jeden zamontuje w collectivie - żeby sobie zoom obsługiwać.

A co do grzybków - to nie za bardzo rozumiem. Jeśli masz frezarkę cnc to niepotrzebny nawet kulowy. A gdybym nie miał tokarki ani frezarki, to zamocowałbym kawałek plastiku na wiertarce, włączył na obroty i pilnikiem oszlifowałbym. Trochę by trwało, ale efekt będzie ten sam - to prosty kształt.

btw:
Mozna oczywiście takie haty sobie kupić: https://www.conrad.pl/Przycisk-4-kierunkowy-28-V%2FDC-OTTO-T4-CG2222-Przycisk-Ko%C5%84c%C3%B3wka-do-lutowania-IP68-1-szt..htm?websale8=conrad&pi=709424

« Odpowiedź #23 dnia: Czerwca 24, 2016, 15:27:48 »
Dziękować za źródło :)

Ja na uniwersalnych nie lubię robić jakoś, wolę podłubać w darmowej wersji eagle pcb i potem wytrawić nawiercić - mniej kabli do lutowania :) a jak się jeszcze da zrobić wersję smd to już podwójnie happy jestem.

Te mini joye o których mówisz też dobra sprawa - ja planuję 2-3 zamówić, drogie nie są coś koło 5-8zł.

A z tymi grzybkami to o kształt drugiego (wklęsłego) mi chodziło :) żeby różnica była wyczuwalna podczas macania joysticka, tak żeby nie trzeba było patrzyć co się wciska :P

Co do conrada i linka do hata - no można ale za te pieniądze, to już można by było kilkanaście-dziesiąt swoich zmontować :)

« Odpowiedź #24 dnia: Czerwca 24, 2016, 16:13:20 »
Aha. Odnośnie wklęsłego grzybka. Wziąłem po prostu grube wiertło i lekko nawierciłem. a potem papierkiem ściernym i jest wklęsły. Dla purystów: można pilnikiem naciąć krawędzie, żeby otrzymać krzyżak. Mi się szczerze mówiąc nie chciało. Jostiki mają wyczuwalny klik.

EDIT. O... na poprzedniej stronie jest akurat pokazane nawiercanie tego grzybka.

« Odpowiedź #25 dnia: Czerwca 24, 2016, 18:03:10 »
A dzisiaj trochę przymierzałem się do dźwigni colectivu. Na razie spróbuję systemu opartego o sprężynę (poliamid powinien zapewnić i odpowiednie tarcie i płynność ruchu) - zobaczymy jak się sprawdzi. Co do sprężyny. Jadąc samochodem po drodze zatrzymałem się w jakimś warsztacie i zapytałem czy nie mają jakiejś sprężyny od zaworów do wyrzucenia. Dostałem dwie :-)

« Ostatnia zmiana: Kwietnia 09, 2017, 12:22:38 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #26 dnia: Czerwca 27, 2016, 21:20:16 »
Dzisiaj była chwilka na dłubanie.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 09, 2017, 12:22:50 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #27 dnia: Czerwca 28, 2016, 08:45:52 »
shopiK - wyjaw mi tajemnicę jak będzie to działać :) chodzi mi o mechanikę ruchu - sprężyna ma zapewnić samo centrowanie czy tylko opory (wraz z poliamidem)?
Swoją drogą pomysł z mocowaniem do fotela - też zamierzam tak zrobić ale na zasadzie odłączanej szybko :)

« Odpowiedź #28 dnia: Czerwca 28, 2016, 12:56:58 »
Dźwignia skoku w śmigłowcach - podobnie jak dźwignia przepustnicy w samolotach - nie jest "centrowana"; inaczej nie można by jej było puścić w locie.
You are not stuck in traffic. You ARE Traffic.
Get a bike. Break FREE!
"Still in one piece. Good Job. Let's go home."

« Odpowiedź #29 dnia: Czerwca 28, 2016, 17:04:37 »
Tu też nie jest centrowana. Sprężyna dociska dyski poliamidu tworząc opór.

Ale to przymiarka. Z pewnością muszę zrobić opcję odłączania urządzenia. Choćby jak goście przyjdą... nie każdy rozumie takie hobby :-)
« Ostatnia zmiana: Czerwca 28, 2016, 23:18:17 wysłana przez Leon »