Autor Wątek: ShopiKowy kontroler lotu śmigłowca - cyclic, rudder, collective.  (Przeczytany 22837 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: ShopiKowy kontroler lotu śmigłowca - cyclic, rudder, collective.
« Odpowiedź #75 dnia: Lutego 17, 2017, 15:51:37 »
Wygląda bardzo profesionalnie. Mi też coś takiego wyszło (w mniejszej skali):
http://il2forum.pl/index.php/topic,17010.msg324160.html#msg324160

Ważne, żeby materiały dobrać w taki sposób, aby różnica współczynika tarcia dynamicznego i statycznego była jak najmniejsza. Dzięki temu dźwignia będzie poruszała się gładko i będzie można dokładnie nią operować.

« Odpowiedź #76 dnia: Lutego 17, 2017, 16:50:53 »
HA! Wiedziałem, że gdzieś już to widziałem :-) No właśnie - chyba trzeba będzie jakieś okładziny stosować. Teflon?

A idąc dalej mam pytanie:
Jak lepiej zrobić? Żeby dźwignia blokady dźwigni skoku obracała się razem z rączką (przy zmienianiu przepustnicy)? - tak jest w mi-2. Wydaje mi się, że wtedy łatwo będzie wyczuć ręką, bez patrzenia, że mamy np. przepustnicę ustawioną na idle.
Czy raczej dźwignia zawsze na dole, a sama rączka się obraca (jak w motocyklu)?

« Odpowiedź #77 dnia: Lutego 18, 2017, 17:24:35 »
HA! Wiedziałem, że gdzieś już to widziałem :-)
:-)

No właśnie - chyba trzeba będzie jakieś okładziny stosować. Teflon?
Ja zastosowałem poliamid i stal (wykorzystałem fakt, że obudowa łożyska jest gładka). Na stronie http://www.tribologia.eu/ptt/try/tr04.htm jest przydatna tabela z współczynnikami tarcia. Teflon będzię wychodził podobnie jak poliamid. Nylon i fibra w połączeniu ze stalą będą miały lepsze parametry. Zależy co uda się zdobyć. Ja kupowałem poliamid w płytkach o określonej grubości na Allegro.

Jak lepiej zrobić? Żeby dźwignia blokady dźwigni skoku obracała się razem z rączką (przy zmienianiu przepustnicy)? - tak jest w mi-2. Wydaje mi się, że wtedy łatwo będzie wyczuć ręką, bez patrzenia, że mamy np. przepustnicę ustawioną na idle.
Czy raczej dźwignia zawsze na dole, a sama rączka się obraca (jak w motocyklu)?
Zdecydowanie bardziej funkcjonalne będzie rozwiązanie pierwsze z możliwością wyczucia położenia dźwigni. Jednakże to rozwiązanie może ograniczyć kąt obrotu (dźwignia blokady nie może przeszkadzać) - typowe dylematy przy budowie kokpitu :-)

« Odpowiedź #78 dnia: Lutego 18, 2017, 20:31:49 »
Już konsultowałem z pilotami. Pierwsza opcja będzie, czyli dźwigienka obraca się z rączką. Obrót max 40 stopni - akurat dobrze z powodów: 1.więcej byłoby niewygodnie 2. Koła zębate rysowałem bez obliczeń i tyle akurat wyjdzie pokrywając cały zakres potencjometru (na oko 2.5:1).

Ale powiem wam... Nic tak nie wkurza jak zapchana dysza drukarki po trzech godzinach wydruku (trzech z pięciu)...

« Odpowiedź #79 dnia: Lutego 20, 2017, 02:08:07 »
Zachęcony postępami prac Piotrów (nad elektroniką) sam też wziąłem się do pracy - wyszło zgodnie z moim wyobrażeniem - tylko kolor jak zwykle... :-)

« Odpowiedź #80 dnia: Lutego 20, 2017, 12:18:54 »
Fajnie to wygląda, nie próżnujesz :) Powiedz, dobrze rozumiem że ta klamka na gripie porusza cięgno hamulca całej dźwigni?

« Odpowiedź #81 dnia: Lutego 20, 2017, 14:26:39 »
Wygląda to o niebo lepiej niż planowane zastosowanie dźwigni hamulca od roweru u mnie xD
Pytanie z innej beczki - jaki jest (był) koszt samej drukarki? Chodzi mi o rząd wielkości - czy sam składałeś czy zakupiłeś gotowy zestaw/złożoną? Bo coraz bardziej stwierdzam, że przydałoby się ustrojstwo takie w domowym zaciszu.

« Odpowiedź #82 dnia: Lutego 20, 2017, 15:37:49 »
Freeman, Tak, klamka zwalnia blokadę - hamulec. Wyżej jest podwójne zdjęcie mechanizmu hamulca i rączki (niedokończonej).

Elementy do drukarki kompletowałem sam. Myślę, że w 1000 się zmieściłem.

« Odpowiedź #84 dnia: Lutego 25, 2017, 16:01:34 »
A dzisiaj fotel otrzymał nową ramę z regulacją pochylenia i amortyzacją dupska :-)

« Odpowiedź #85 dnia: Lutego 27, 2017, 21:38:56 »
Przywiozłem dzisiaj wycięte laserem blaszki. Tak na próbę. Stwierdziłem, że w razie czego szybciej (i kto wie, czy nie taniej) będzie wycinać laserem niż samemu dziergać nocami. Wystarczy odgratować :-)

« Odpowiedź #86 dnia: Marca 03, 2017, 23:52:54 »
Trochę chaotycznie ten mój wątek wygląda. Ale biorę się za różne elementy projektu w zależności od dostępnego czasu i sił w rękach. Jak jest siła, to szlifujemy i spawamy, jak nie ma, to rysujemy w komputerze, albo:

Miałem kłopot z zaprojektowaniem i zamontowaniem mini joysticków hata. Ale na szczęście gdzieś w zapasach znalazłem nadsiarczan sodowy. Chwila rysowania i prasowania i już :-)

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #87 dnia: Marca 04, 2017, 11:54:36 »
Wcale nie chaotycznie. Nie przejmuj się. Dobrze się to czyta i najważniejsze, że jest postęp prac.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #88 dnia: Marca 05, 2017, 00:40:59 »
Dzisiaj udało się pociąć i polutować płytki, przeprojektować płytę gripa i mocowanie. I jestem zadowolony. Przy okazji oglądałem grzybki, które odlewałem tak jako odpady testowe. Jeden był pomalowany na czarno, a po przetarciu wyszedł efekt postarzenia. w sumie nawet mi się podoba.

« Odpowiedź #89 dnia: Marca 05, 2017, 20:42:09 »
Witam

Widziałem taką Drukarkę 3D, koszt  to  3tys to się zdziwiłem, ale przedmioty nie były tak  precyzyjnie wykonane jak u kolegi na zdjęciach.  A ten plastik to jest wytrzymały ?  Podpowiem koledze, że w dyskach twardych HDD są śruby dobrze wykonane  o gwincie  M2.5 i M3, M4 i można  nabyć uszkodzone dyski na allegro  juz od 3 zł zastosować   w powyższym  projekcie :angel: ")