Autor Wątek: ShopiKowy kontroler lotu śmigłowca - cyclic, rudder, collective.  (Przeczytany 22782 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: ShopiKowy kontroler lotu śmigłowca - cyclic, rudder, collective.
« Odpowiedź #90 dnia: Marca 05, 2017, 21:04:36 »
Szczerze nie opłacałoby mi się rozkręcać dysków - taniej wychodzi zakup samych śrub ;)

« Odpowiedź #91 dnia: Marca 05, 2017, 21:31:09 »
W zależności od dysku , czy to 2.5", 3.5" koszt jednej sztuki już od 3zł,  ale oprócz śrub które są dobrze wykonane w dysku są nietypowe łożysko od głowicy oraz aluminiowe  pierścienie (w zależności od ilości talerzy w dyskach np. o wymiarach  sred. zew. 32mmx śred wew. 25mm, szerokość pierścienia 4mm. Śruby i pierścienie wykorzystam w moim mechanizmie joysticka.     

« Odpowiedź #92 dnia: Marca 05, 2017, 21:55:12 »
Jeśli myślę o jakiejś drobnej produkcji seryjnej, to staram się korzystać z dostępnych popularnych elementów. Bo jeśli zaprojektuję coś pod ładne śruby odzyskane z dysku, a później kolejnych takich nie znajdę? Raczej nie podchodzi mi to. Tym bardziej, że przy tym projekcie jest tyle różnym elementów do przemyślenia i pracy w przygotowaniu protypu, że szkoda mi czasu by było czasu na szukanie i rozkręcanie dysków. Co innego poszukać i kupić takie śruby. Nie mniej - każda taka uwaga jest cenna i warta rozważenia - dlatego publikuję na forum. Bo ktoś coś może skrytykuje, dostrzeże itd. Więc dzięki i proszę o jeszcze :-)

« Odpowiedź #93 dnia: Marca 05, 2017, 22:11:03 »
Tym bardziej, że przy tym projekcie jest tyle różnym elementów do przemyślenia i pracy w przygotowaniu protypu, że szkoda mi czasu by było czasu na szukanie i rozkręcanie dysków. Co innego poszukać i kupić takie śruby. Nie mniej - każda taka uwaga jest cenna i warta rozważenia - dlatego publikuję na forum. Bo ktoś coś może skrytykuje, dostrzeże itd. Więc dzięki i proszę o jeszcze :-)

Dokładnie są już gotowe w TEM: Elementy mechaniczne > Śruby (2188)    

« Ostatnia zmiana: Marca 06, 2017, 07:53:45 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #94 dnia: Marca 05, 2017, 23:28:53 »
O super! Nawet nie wpadłbym, żeby w TME szukać. Dzięki jeszcze raz :-)
« Ostatnia zmiana: Marca 06, 2017, 07:54:19 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #95 dnia: Marca 07, 2017, 22:33:32 »
Wziąłem się wreszcie za szlifowanie. Zaszpachlowane wydruki zapodkładowałem. Później - czego zwykle się nie robi, zastosowałem technikę, którą stosowałem przy malowaniu gitar. Pomalowałem (na czarno). I... kolejny szlif - czarna farba została w szczelinach - pokazując gdzie są jeszcze nierówności. I tak w kółko teraz - do ostatniej ryski :-)

« Odpowiedź #96 dnia: Marca 08, 2017, 04:50:48 »
Świetna robota. Gratuluję.
Jeśli mogę doradzić to w celu sprawdzania poprawności wyszlifowanej powłoki zamiast korzystać z farby może warto by zastosować (tak jak w lakiernictwie) puder kontrolny. 

« Odpowiedź #97 dnia: Marca 08, 2017, 07:37:52 »
Nigdy o tym nie słyszałem.  Puść proszę jakieś linki :-)

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #99 dnia: Marca 08, 2017, 08:01:17 »
W sumie można też rzucić mgiełkę ze zwykłej farby w spray'u i efekt będzie podobny. Tyle, że trochę taniej :).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #100 dnia: Marca 08, 2017, 11:45:52 »
Obejrzałem. Wygląda ciekawie. Taniej nie taniej, ale za to dużo szybciej. Po malowaniu farbą trzeba czekać aż zaschnie.
« Ostatnia zmiana: Marca 08, 2017, 12:18:04 wysłana przez KosiMazaki »

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #101 dnia: Marca 08, 2017, 12:17:24 »
Jak rzucisz mgiełkę to w ciągu 5 minut masz suche. Warstwa ma być cienka i pokazać nierówności. Dokładnie tak samo jak przy szpachlowaniu auta :). No ale jak wolisz :).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #102 dnia: Marca 08, 2017, 15:01:29 »
Wolę nie wolę, na razie zostaje przy pierwszym sposobie, bo przy okazji uczę się malować aerografem. Ale puder też fajna opcja.
« Ostatnia zmiana: Marca 08, 2017, 17:20:16 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #103 dnia: Marca 11, 2017, 21:47:59 »
Przepraszam, za brak kropki w poprzednim poście :-).
Przepraszam, za post pod postem :-)

Ad rem... Nie wiem jak się wkleja filmy z youtube na forum. Dla leniwych opiszę, co tam widać :-) Zamocowałem dźwignię skoku wirnika do fotela i sobie nią macham. Niektóre elementy wciąż do poprawki, ale najlepiej testuje się na żywym organizmie. Obraz filmowy budujący napięcie od pierwszych chwil. Widz wciągnięty przez pasjonującą  fabułę nie spodziewa się, że już w 43 sekundzie...

https://youtu.be/8ZcYVfLoIi0

Przy okazji testowałem wstępnie elektronikę Piotrka (piotrva) z wątku: http://il2forum.pl/index.php/topic,18056.0.html i jestem zadowolony :-)
Także prace -  powolutku, krok za krokiem, śrubka za śrubką do przodu :-)

« Odpowiedź #104 dnia: Marca 15, 2017, 20:33:40 »
ShopiK,
Jeśli to nie tajemnica, to napisz proszę  jakiej żywicy używasz do wykonania odlewów i ewentualnie jakiego materiału na formy  (elastyczne)?