Autor Wątek: ShopiKowy kontroler lotu śmigłowca - cyclic, rudder, collective.  (Przeczytany 22736 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: ShopiKowy kontroler lotu śmigłowca - cyclic, rudder, collective.
« Odpowiedź #150 dnia: Maja 06, 2017, 11:35:13 »
Wygląda pr0 :).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #151 dnia: Maja 10, 2017, 11:26:23 »
Może nie wygląda to na pierwszy rzut oka pięknie, ale forma wyszła całkiem dobrze :-) Teraz forma się odstresowywuje, a jutro sprawdzimy :-)

« Odpowiedź #152 dnia: Maja 11, 2017, 18:28:13 »
Udało się wykonać testowe odlewy. Jest w miarę ok. Niewiele pracy przy obróbce końcowej. Jeden z aluminium (niepotrzebnie jednak watą stalową tak ostro szorowałem) i czysty czarny (trochę mało barwnika, ale się skończył). Więcej nie komentuję, można popatrzeć. A w razie pytań odpowiem później.

« Odpowiedź #153 dnia: Maja 16, 2017, 23:11:35 »
Różne próby. Tym razem spust.
« Ostatnia zmiana: Maja 17, 2017, 07:39:38 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #154 dnia: Maja 21, 2017, 23:42:42 »
Koledzy, czy któryś z nas posiada cnc - czy laser czy coś do wycinania aluminium (tak do 4mm grubości)? Chciałbym dać zarobić swoim.

« Odpowiedź #155 dnia: Czerwca 25, 2017, 00:17:38 »
Okazało się, że pudełko chwytu joysticka jest zbyt skomplikowane. Chociaż ma całkiem ładny kształt, trudno jest uzyskać na chwilę obecną satysfakcjonującą jakość wykonania. Problemem na przykład okazało się zapowietrzanie formy oraz polerowanie elementów. Zdecydowałem się stworzyć nowy projekt o uproszczonej konstrukcji. Niejako od początku trzeba przygotować model do oldewu, poprzez mozolne szlifowanie. Jednak dzięki temu, poprawiona zostanie nie tylko jakość, precyzja wykonania, ale i ergonomia. Mechanizm spustowy będzie już ukryty wewnątrz pudełka. Zastosowanie innego przełącznika, pozwoli uzyskać przy wciskaniu spustu charakterystyczny wyczuwalny i słyszalny “click”. Dostęp do drugiego HATa został ułatwiony, podobnie z bocznym przyciskiem. Nie ma więc tego złego… Jedynie trochę więcej pracy.

Offline HAV

• *
  • LAST CAT STANDING
« Odpowiedź #156 dnia: Lipca 09, 2017, 13:42:57 »
Czego używałeś na tym filmiku https://youtu.be/UBYZ3z6R_N4 do tworzenia formy? To jest glina czy jakaś odmiana plasteliny technicznej? Bo chyba zmywalna wodą? Możesz dać jakieś namiary?
Sam używam plasteliny technicznej ale usuwanie jej później z modelu jest dość upierdliwe...

A sprzęt na wypasie tworzysz, gratulacje :)

« Odpowiedź #157 dnia: Lipca 09, 2017, 17:48:53 »
To glina jakaś zwykła z alle... 30zł za 10kg czy jakoś tak :-)

Offline HAV

• *
  • LAST CAT STANDING
« Odpowiedź #158 dnia: Lipca 09, 2017, 19:21:07 »
Thx, tak podejrzewałem :)

« Odpowiedź #159 dnia: Lipca 19, 2017, 18:32:55 »
To coś takiego się urodziło :-)

« Ostatnia zmiana: Lipca 19, 2017, 19:19:48 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #160 dnia: Lipca 19, 2017, 18:41:13 »
Gratulacje.

« Odpowiedź #161 dnia: Lipca 23, 2017, 16:43:59 »
Gdyby kto miał chwilkę czasu i chęci to było by miło, gdyby się polubiło :   https://www.facebook.com/PRDevices/

A tymczasem coś tam udało się zamontować :-)

« Odpowiedź #162 dnia: Lipca 23, 2017, 18:21:48 »
Fajnie to wygląda, profil na FB też polubiony. Napisz coś o wrażeniach z latania na tym, przy takiej długości drążka zakres jego wychyleń jest pewnie spory? Orczyk ma zintegrowane osie do hamulców?  No i teraz czas na przepustnicę !!! :)
P.S. Planujesz w finalnej wersji zabudować jakoś mechanizmy żeby ochronić je przed kurzem itp?

« Odpowiedź #163 dnia: Lipca 23, 2017, 19:21:26 »
Dzięki :-)
Co do wrażeń. Zabawka była już oblatywana kilka miesięcy wcześniej - z poprzednimi prototypami gripów. Wszystko we wcześniejszych postach. Mimo, iż na mojej elektronice (Arduino)  rozdzielczość była marna, to zakres ruchu wajchy po około 9cm w każdą stronę dał niesamowite odczucie. Przez ostanie miesiące oczekiwania na moduł docelowej elektroniki - sprzęt był rozmontowany i musiałem latać na zwykłym joyu... Dramat - już nie potrafię latać Mi-8. :-) Jednak... długość ma znaczenie :-) Ale mowa tu oczywiście o śmigłowcach - w Dangerous Elite - zwykły hotas lepiej się sprawdzi.
Hamulców nie ma - bo od początku było to pomyślane jako śmigłowcowy kontroler - dlatego też przepustnica, a bardziej collective jest w planach. Gdzieś po drodze tutaj pokazałem filmik z prototypem. Muszę to jednak przeprojektować na konstrukcję z blach aluminium. Bo już widzę, że zabawa w odlewy to kolejne miesiące pracy i dość duże koszty (silikon itp). Wycięcie cnc taniej wyjdzie i da lepszą jakość.

O kurzu nie myślałem, bo i oryginał nic takiego nie ma. Można by pomyśleć. Teraz trochę przystopowałem, bo kwestia elektroniki wciąż nierozwiązana (ale na dniach będę testował kolejne rozwiązanie). Dalej w planach mechanizm centrowania, później dźwignia skoku.
« Ostatnia zmiana: Lipca 23, 2017, 19:28:53 wysłana przez KosiMazaki »

sunrrrise

• Gość
« Odpowiedź #164 dnia: Lipca 23, 2017, 20:15:35 »
Mimo, iż na mojej elektronice (Arduino)  rozdzielczość była marna, to zakres ruchu wajchy po około 9cm w każdą stronę dał niesamowite odczucie.

100% prawda.

Sam mam teraz joya-samoróbkę na podstawie ręcznie rzeźbionego gripa B-5, na drągu ok. 50cm chodzącą na MMjoyu2 i czujnikach TLE5010, które zostały przez mega_mozga ograniczone do 10bitów (1024 punktów na oś, 512 punktów na stronę). Obawiałem się tej rozdzielczości bo taką to pewnie miałem z 15 lat temu na Wingmanie 2. Błyskawicznie jednak przekonałem się (empirycznie), że ta 16 bitowa precyzja Warthoga to pic na wodę-fotomontaż, czytaj: kompletnie nic to nie daje przy takiej długości dźwigni. Oczywiście Hoga się nie pozbędę bo używam go w BMSie, ale do drugowojennych i powojennych samolotów (grip B-8 niedługo będzie gotowy) będę używał mojego sprzętu.