Autor Wątek: [WIP]Zestaw joystick, orczyk, przepustnica  (Przeczytany 23231 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: [WIP]Zestaw joystick, orczyk, przepustnica
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwca 27, 2016, 21:46:58 »
Sprężyny lub amortyzator skrętu?
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #16 dnia: Czerwca 27, 2016, 22:03:17 »
Sprężyny nie dają zbytniego oporu. A te amortyzatory skrętu? Na zagranicznych forach pitbuilderzy z tego korzystają - ale jak to zdobyć w Polsce? Jedyne jakie widziałem, to jako części tunningowe do motocykli - po kilkaset złotych... Też mam ochotę na taki amortyzator...

« Odpowiedź #17 dnia: Czerwca 28, 2016, 06:39:54 »
Na ebay'u można zamówić:

http://www.ebay.com/itm/New-CNC-Steering-Damper-Stabilizer-Linear-Reversed-Safety-Control-For-Motorcycle-/301887772315?hash=item4649e9d69b:g:QOcAAOSwh-1W2FjW&vxp=mtr

Slaw w swoich pedałach korzysta z takiego rozwiązania(jako opcja). Nigdy nie testowałem organoleptycznie  jak to funkcjonuje.

Przy siłownikach dochodzi ten 'problem', że trzeba je idealnie spasować co do długości wysuniętego ramienia oraz symetrycznie do środka podstawy, tak aby centrowanie faktycznie nastąpiło - nie mam za to pojęcia jakiej mocy siłowników użyć :P nie wiem z jaką siłą w N mam nacisk na nogach 0 wtedy mógłbym dobrać takie, aby można było naciskać pedały z wyczuwalnym ale lekkim oporem.

Sprężyna to znów wg. mnie nie konieczne zbyt mały opór :) do docisku materiału we frezarce testujemy właśnie sprężyny do stołów heatbed od drukarek 3d na konstrukcji aluminiowej i prawdę powiedziawszy jestem zaskoczony, że taka sprężynka tak ciężko/mocno działa (h22/15mm, fi z8/w6mm).

Zapewne będę musiał przetestować oba rozwiązania i sprawdzić samemu jak to będzie działać :) Zważywszy, że jest to prototyp póki co można kombinować (chodzi mi po głowie myśl, żeby po mam nadzieję pozytywnych testach konstrukcję zrobić z aluminium, frezowanie toczenie i odlewanie :P )

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwca 28, 2016, 07:16:50 »
To są tłumiki, czyli zapewnią opór, ale nie centrowanie. No i też będzie ciężko znaleźć dwa o takiej samej charakterystyce, to tania chińszczyzna jest.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #19 dnia: Czerwca 28, 2016, 07:36:50 »
Co do sprężyn, to nieprecyzyjnie się wyraziłem. Może nie o opór chodzi, co o takie odczucie. Sprężyny centrują (mam takie u siebie w orczyku), ale słabe odczucie jeśli chodzi... Jak to nazwać... filling? :-) Ale najprostsze i skuteczne.

W swoim joysticku za radą kolegi zastosowałem jeszcze takie gumy do mocowania bagażu w bagażniku. Dają świetne odczucie "obcowania z hydrauliką", ale trochę są słabe i i tak musiałem się posiłkować sprężynami.  - do tego gumy trudniej zamocować i jest to mniej eleganckie.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #20 dnia: Czerwca 28, 2016, 07:48:20 »
Gumy to całkiem dobry pomysł, PFC na przykład do stosuje w swoich wolantach: https://kostasfsworld.wordpress.com/pfc-saab-yoke-review/

« Odpowiedź #21 dnia: Czerwca 28, 2016, 08:24:44 »
Hmm gumy może i ok ale musiałyby być zabudowane - a na to w orczyku pozwolić sobie nie mogę za bardzo, co innego jeżeli kiedyś najdzie mnie (a pewnie tak będzie) chęć na budowę własnego joy'a od podstaw - w sensie głównie gimball/podstawa mechaniczna, wtedy faktycznie można spróbować będzie z tymi gumami (może jakiś rodzaj paracordu?) aby jak to określił kolega shopiK - mieć odczucie pracy z hydrauliką.

Póki nie dojdą mi pocztą polską (chciał człowiek zaoszczędzić) łożyska i segery nie mam nawet jak złożyć do kupy wszystkich elementów mechanicznych.
Gdy całość będzie chodziła gładko i nie rozpadnie się pod naciskiem nóg (mam taką nadzieję) to wtedy zacznę kombinację z siłownikami i sprężynami - kto wie może zastosuję oba systemy jednocześnie jeżeli efekt będzie zadowalający.

Przyjrzałem się też rozwiązaniom z urządzenia Slava oraz MFG Crosswind'a - tam mają kawałek odpowiednio stali/hpl'u o konkretnie dobranym profilu który rusza się wraz z poprzeczną belką (nośną?), a łożysko kulowe dociska cały czas profil będąc przykręconym do ruchomego ramiona które z kolei naciągane jest nieustannie przez sprężynę.

Jestem bardzo ciekaw czy jest jakiś wzór na funkcję liniową, która da odpowiedni profil pod takie ustrojstwo - wtedy zamiast jednej sprężyny, która naciąga łożysko można było by dać dwie mniejsze sprężyny na prowadnicach, aby równomiernie poprowadzić rozkład sił działający na łożysko dociskające element centrujący.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #22 dnia: Czerwca 28, 2016, 09:01:11 »
Akurat guma, zamocowana tak jak w wolancie PFC dużo miejsca nie zajmuje i łatwo ją przymocować. Zwróć uwagę, jak jest zaczepiona do osi. Działa to całkiem fajnie, ale nie zapewnia wyczuwalnego punktu centralnego (co akurat w joysticku/wolancie jest zaletą, w orczyku niespecjalnie).

Kształt krzywki w pedałach Slawa i MFG to podejrzewam dużo prób, trochę czarnej magii i zaklęć.

« Odpowiedź #23 dnia: Czerwca 28, 2016, 09:08:25 »
Czołem

U mnie centrowanie wygląda jak poniżej:

U mnie jest wersja C "żółta". Układ na sprężynie. Odczuwalny logarytmiczny opór. U ciebie może być problem z miejscem, więc pewnie opcja "czerwona" B. Można odwrócić ramię  A o 180 stopini i pozostać przy opcji C. Problem z centrowaniem praktycznie odpada.
PS: Opcja C u mnie, zrealizowana jest przez położenie sprężyny odchylone 0 90 stopni względem osi symetrii orczyka (czyli że w boook :) ). Sprężyna + ramię może mieć większy wymiary.
PS2.: Testowałem gumę (taką "bagażnikową" i zbrojoną) Odczucia super. Cicha - sprężyna pracuje głośniej. Guma ma swoistą miękkość pracy. Jest jednak "ale"...guma traci swoje właściwości sprężyste. Po prostu się rozciąga i flaczeje cały układ.

« Odpowiedź #24 dnia: Czerwca 28, 2016, 09:31:45 »
some1 - żadna czarna magia - to się nazywa 'krzywka liniowa' (dolna przez wszystko bodajże) :) ale to dla mnie 'póki co' to jedna wielka zagadka mimo wzorów obliczeń - potrzeba więcej czasu aby zagłębić się w szczegóły.

W konstrukcjach Slawa i MFG jest typ C ale otwarty.

BOCZEK - mógłbyś zamieścić foto swojego orczyka? - jestem bardziej jak ciekaw jak to na żywca wygląda - ew. link do tematu z budową/zdjęciem w Twoim wykonaniu. Bo rozumiem, że masz właśnie krzywkę liniową z dociskiem sprężynowym czy tylko samą sprężynę ustawioną w pozycje centralnej i wygina się wraz z ruchem orczyka?

« Odpowiedź #25 dnia: Czerwca 28, 2016, 09:36:32 »
Po południu zrobie fotki i zamieszczę.

U mnie jest ramię + sprężyna. Nic poza tym. Jak najprościej się da. :)

Offline cygan

• APAsq
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: Czerwca 28, 2016, 14:14:35 »
BOCZEK - mógłbyś zamieścić foto swojego orczyka? - jestem bardziej jak ciekaw jak to na żywca wygląda - ew. link do tematu z budową/zdjęciem w Twoim wykonaniu. Bo rozumiem, że masz właśnie krzywkę liniową z dociskiem sprężynowym czy tylko samą sprężynę ustawioną w pozycje centralnej i wygina się wraz z ruchem orczyka?
Haha...Jedno z rozwiązań widziałeś na zdjęciu mojego orczyka. Boczek maczał w nim palce. I tak jak napisał im prostsze tym lepsze czyli bardziej niezawodne i proste w budowie.
FS 2004/FSX  DCS  BMS  TOH  ARMA3

« Odpowiedź #27 dnia: Czerwca 29, 2016, 14:46:31 »
Pewnie wyjdzie, że sprężyny dwie tak jak boczek pisał i cygan, ale i tak dla spokoju ducha i wrodzonej ciekawości sprawdzę jeszcze dwie opcje.

1) - krzywka liniowa z łożyskiem dociskanym przez sprężynę na prowadnicy z wałka fi5mm

2) krzywka dociskana przez podnośniki meblowe

BTW: Chyba już nigdy nic nie zamówię przez pocztę polską - od piątku priorytet polecony idzie i dojść nie może ;/ także wszystko czeka na łożyska :|

« Odpowiedź #28 dnia: Czerwca 30, 2016, 19:00:42 »
Prac ciąg dalszy:

Póki co tylko sprawdzone czy pasują wyfrezowane otwory plus dłuższe śruby czy 'aby wejdzie' :) Swoją drogą następnym razem będę dawał jakiś luz na obejmy łożysk jakieś 0,5-1mm bo równiusieńko wyfrezowało mi pod zewnętrzny wymiar i musiałem posiłkować się imadłem w celu dociśnięcia części do siebie :)

Teraz kolej na rury śruby impregnację i malowanie/oklejanie.

« Odpowiedź #29 dnia: Czerwca 30, 2016, 22:28:28 »
Gratulacje, piękne wykonanie.